یادداشت اختصاصی از مریم فرشاد پژوه
هوش مصنوعی بدون تجربه واقعی احساسات
هوش مصنوعی یک انتخاب نمی تواند باشد بلکه یک ضرورت است و این ضرورت تحول آفرین و نوین یک تهدید برای بشریت است یا یک فرصت بی نظیر برای بهبود کیفیت و پیشرفت؟

چالش ها و تهدیدهای هوش مصنوعی برای مشاغل در آینده به موضوع بحث انگیز تبدیل شده است. کارشناسان معتقدند که با پیشرفت های سریع در این زمینه هوش مصنوعی می تواند جایگزین مشاغلی شود که می توانند خودکار شوند و تاثیرات جدی بر افراد شرکت ها و اقتصاد داشته باشد.تا چندین سال پیش هوش مصنوعی شبیه داستان ها و فیلم های علمی تخیلی به نظر می رسید اما امروز به موضوعی داغ و کلیدی در سطح جهان تبدیل شده است. با این حال ما مدت هاست که دانسته یا نادانسته از هوش مصنوعی بهره می بریم. از گوشی های هوشمند گرفته تا الگوریتم های موتورهای جستجو در زندگی ما حضور دارند.
اما سوال اینجاست ایران در کجای این دنیای پرشتاب هوش مصنوعی قرار دارد. آیا این فناوری به پیشرفت اقتصاد کشورمان کمک می کند و چه چالش هایی را به همراه خود دارد؟ آیا هوش مصنوعی با هوش انسان قابل مقایسه هست؟
با انقلاب هوش مصنوعی در جهان ایران گرچه با موانعی چون کمبود تجهیزات سخت افزاری و زیرساختی و عدم همکاری شرکت های خارجی روبرو بوده است اما ازاین تحول بی نصیب نمانده است و دستاوردهای چشمگیری نیز داشته و توانسته در رشته های علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی به ویژه در دانشگاه ها توسعه چشمگیری پیدا کند.
هوش انسان به توانایی شناختی انسان ها اشاره دارد مانند یادگیری ،استدلال و درک احساسات.این هوش به ما کمک می کند که تجربیات را تحلیل کنیم و در موقعیت های مختلف تصمیم گیری کنیم. حال هوش مصنوعی می تواند کارهای مشابه انسان را انجام دهد مانند یادگیری از داده ها ، حل مسئله. اما هوش مصنوعی بر اساس الگوریتم ها و داده ها انجام وظیفه می کند بدون هیچ احساس و تجربه ای. احساسات انسانی ترکیبی از عوامل بیولوژیکی ، روانی ، محیطی و تجربیات گذشته است اما هوش مصنوعی داده ها و الگوهای داده شده را برنامه ریزی و شناسایی می کند تا بتواند واکنش هایی شبیه احساسات انسانی را شبیه سازی کند اما به معنی داشتن احساسات واقعی انسانی می تواند باشد؟
در هر صورت هوش مصنوعی وابسته به هوش انسانی است برای هدایت و کنترل این فناوری در انجام کارها. این فناوری با دقت و کارایی بالایی که ارائه می دهد اما درکی از زمینه و شرایط خاص ندارد و بر اساس داده هایی که آموزش دیده تصمیم می گیرد و عمل می کند. بنابراین اعتماد ۱۰۰درصدی به هوش مصنوعی بدون نظارت و ارزیابی انسانی می تواند خطرناک باشد و این فناوری باید به عنوان ابزاری در خدمت انسان باشد.
بسیاری از کشورها به خصوص در حوزه های صنعتی ، پزشکی و اقتصادی در حال پذیرش این فناوری هستند و ایران نیز با افزایش سرمایه گذاری در این حوزه می تواند از مزایای هوش مصنوعی بهره ببرد.
هوش مصنوعی یک انتخاب نمی تواند باشد بلکه یک ضرورت است و این ضرورت تحول آفرین و نوین یک تهدید برای بشریت است یا یک فرصت بی نظیر برای بهبود کیفیت و پیشرفت؟
سوالی که ذهن را در این موضوع تحت تاثیر قرار می دهد چه تاثیری روی مشاغل دارد و چه فرصت ها و تغییراتی را به همراه می آورد؟
از مشاغلی که به شدت تحت تاثیر فناوری قرار دارد شغل های مربوط به رانندگی است با این تحول بسیاری از افراد شغل خود را از دست می دهند اما می تواند هزینه ها را کاهش دهد و ایمنی را افزایش دهد.از دیگر مشاغل که تحت تاثیر این فناوری قرار دارد مشاغل اداری و دفتری است. نرم افزارها می توانند به طور اتوماتیک مدیریت اسناد و حتی به پاسخگویی ایمیل ها بپردازند و این امر باعث بیکاری عده ای از افراد می شود.
با توسعه چت بات ها و سیستم های پاسخگویی اتوماتیک تهدیدی جدی برای مشاغل خدمات مشتری است. از دیگر نگرانی های هوش مصنوعی در زمینه نظامی سلاح های جدید بدون دخالت انسان تصمیم به کشتن بگیرند. در کنار این نگرانی ها افزایش بهره وری را با هوش مصنوعی خواهیم داشت و کارها با سرعت و دقت بیشتری انجام می شوند و همچنین در زمینه پزشکی تشخیص بیماری و توسعه داروهای جدید موثر است و همچنین ایجاد شغل های خلاقانه و استراتژیک و مهندسان و تحلیل گران اطلاعات برای طراحی و نگهداری سیستم های هوش مصنوعی به طور قطع تاثیرات بزرگی بر بازار کار خواهد گذاشت در حالی که منجر به کاهش برخی مشاغل و افزایش بیکاری در بخش هایی از اقتصاد شود و فرصت های جدید و بهبود بهره وری را فراهم کند و مهم این است که جوامع و دولت ها به طور موثر برنامه ریزی کنند تا از مزایای این فناوری بهره برداری کرده و از آثار منفی جلوگیری کنند.
نظر شما