یادداشت اختصاصی از مریم فرشاد پژوه

طعم ناخوشایند شیرینی در تحریم ها

چند نرخی بودن ارز امکان برنامه ریزی را پیچیده می کند و قدرت برنامه ریزی را از تولیدکنندگان و صادرکنندگان و نیز واردکنندگان سلب می کند و باعث سردرگمی و بلاتکلیفی می شود و نیز قدرت رقابت را دچار اخلال می کند و به دیگران می دهد.

طعم ناخوشایند شیرینی در تحریم ها
صفحه اقتصاد -

در دنیای طعم ها و مزه ها، مزه شیرینی تجربه ای لذت بخش قلمداد می شود و یکی از محبوب ترین مزه های پرطرفدار و انرژی زا است.این طعم دلچسب لحظه های خوشی را برای ما می سازد.حال این دنیای جذاب با طعم های لذیذ که بر آن حاکم است در عرصه های بین المللی متاسفانه نتوانسته ایم به عنوان برندهای شاخص، خود را معرفی کنیم. با وجود تحریم ها و محدودیت ها به جای مزه دلنشین و مطلوب طعم تلخ و ناخوشایند آن را تولیدکنندگان و مصرف کنندگان می چشند.

با توجه به تحریم ها و سیاست های ارزی و بحث نااطمینانی داخلی باعث شده صنعت پول ساز صادراتی شیرینی و شکلات نتواند آنچه استحقاق آن را دارد به دست بیاورد و نتواند در میان صنعت های بزرگ اروپایی خودنمایی کند و می توان گفت که ما تقریبا در بازار جهانی جایگاهی نداریم.

محدودیت صادرات بخاطر مسائل مرتبط با تحریم ها و محدودیت های مالی و البته تنش های دیپلماتیک بسیاری از کشورها فعالیت با ما را از اولویت های خود خارج کرده اند. در واقع ما در عمل با بسیاری از کشورهای دنیا در قطع رابطه هستیم و از ورود تکنولوژی به کشور جلوگیری می کنند.

تامین مواد اولیه و مشکلات موجود بر سر راه این کار و نوسانات شدید ارزی بسیار تاثیرگذار است که عملا ما نمی دانیم سال آینده با چه وضعیتی روبرو هستیم . زمانی که ما نتوانیم حتی با کشورهای همسایه وارد رقابت شویم سهم بازار خود را نیز از دست می دهیم. با وجود تحریم ها و فشارهای اقتصادی و گرانی ارز در اغلب نمایشگاه های جهانی نمی توانیم حضور داشته باشیم و توان رقابت با شرکت های خارجی را نداریم و همچنین اغلب کشورها هم در نمایشگاه های ما حضور پیدا نمی کنند. تحریم ها در همه ابعاد اقتصادی اثر گذاشته است و وضعیت شیرینی و شکلات ما هم بی نصیب نمانده است و ما نتوانسته ایم که به رقابت های بین المللی راه پیدا کنیم و بر صادرات و توسعه صنعت شیرینی و شکلات اثر گذاشته است.

سرمایه در گردش مورد نیاز تولیدکننده ها با توجه به شرایط تورمی افزایش یافته در حالیکه صنایع با مشکل جدی کمبود نقدینگی رو به رو هستند. مجموع چالش های تولیدکنندگان باعث شده که این صنعت ۳۰ تا ۴۰ درصد کوچکتر شود و از سوی دیگر با کاهش قدرت خرید مردم شیرینی و شکلات به عنوان کالای لوکس تلقی می شود همچنین مشکلات تولید منجر به کاهش شدید صادرات شده است و کشورهای همسایه در حال تصاحب بازارهای صادراتی ایران هستند.

در خصوص نرخ ارز دستوری و چند نرخی بودن آن نیز دستورالعمل ها و پیچیدگی های مختلفی برای واردات محصولات و مواد اولیه و همچنین صادرات محصولات وجود دارد که در بازه های مختلف دچار تغییر می شود. چند نرخی بودن ارز امکان برنامه ریزی را پیچیده می کند و قدرت برنامه ریزی را از تولیدکنندگان و صادرکنندگان و نیز واردکنندگان سلب می کند و باعث سردرگمی و بلاتکلیفی می شود و نیز قدرت رقابت را دچار اخلال می کند و به دیگران می دهد.

صنعت شیرینی و شکلات ایران به رغم داشتن قدرت رقابت با بهترین برندها ، به دلیل تحریم ها نتوانسته است سهم شایسته ای را در بازار رقابت جهانی کسب کند. این صنعت ، افزوده بالایی داشته، تراز تجاری این صنعت همیشه مثبت بوده و واردات آن نصف صادرات است ، بنابراین لازم است مسئولین چنین صنعت بزرگی را مورد توجه قرار داده و از آن حمایت کنند.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه