یادداشت اختصاصی از حمیدرضا حاجی اشرفی
دانش بیمه گری نوین ،یکی از کلیدهای باز گشایی قفل کنونی اقتصاد ایران
دانش و ماموریت بیمه گری نوین از قضیه اینکه چه کسی مقصر حادثه است و چه کسی به دلیل قصور یا تقصیر ،چه کس دیگری را دچار خسارت کرده و شرکت های بیمه باید فقط به دلیل مخاطرات فیزیکی همچون تصادفات ، آتش سوزی ، زلزله ، سیل ، طوفان و ... به جبران خسارت بپردازند ،گذر کرده و نقش جدیدی در اکوسیستم محیط کسب و کار کشورها بر عهده گرفته اند .
صنعت بیمه که ابزار اصلی آن دانش مطالعات و مدیریت ریسک است ، در این زمانه ،دیگر به انتظار نمی نشیند تا یک آقا یا خانم مدیر و یا شرکت صنعتی ، خدماتی بیاید از او بیمه نامه فلان رشته را بخرد تا اگر حادثه ای که بعلت آن بیمه نامه خریداری کرده اتفاق افتاد برای جبران خسارت اقدام کند . این مفهوم از بیمه گری به مرور زمان دچار تغییرات اساسی گردیده! امروزه علاوه بر تکلیف مذبور ، شرکت های بیمه در نقش ذینفعان همچون شرکا تجاری با خریداران بیمه نامه ها در هنگام پذیرش ریسک و در زمان دوره اجرا ظاهر می شوند؟!
توضیح اینکه : شرکت های بیمه اصولا بیمه نامه برای اشخاص و موسساتی صادر میکنند که در دوره کار و زندگی پویا و موفق و تولید ارزش افزوده هستند . در حال تولید محصولات و تامین خدمات پشتیبان تولید هستند . حامی کسانی هستند که نیاز به حمایت در قبال مخاطرات احتمالی در محیط کسب و کار دارند . صنعت بیمه یک دانش و فعالیت پویا و حامی انسانهای فعال در صحنه کار و زندگی میباشد . در رویکرد سنتی ، شرکت های بیمه ، وضع موجود هر آدم ، هر کارخانه ، هر مزرعه و هر پدیده اقتصادی را بیمه می کنند . لیکن در رویکرد مدرن؛ عملیات بیمه گری همچون بیمه های مهندسی ساخت پروژه های عمرانی و صنعتی رفتار میکند . یعنی وقتی برنامه و نقشه ساخت یک مجموعه مثلا بندر یا مجتمع بزرگ ساختمانی به شرکت های بیمه ارائه میگردد ، پوشش بیمه نامه مهندسی از نقطه صفر کلنگ زنی یک پروژه آغاز و تا اتمام دوره آزمایش و تحویل نهایی پروژه تداوم مییابد . البته در مدل بیمه مهندسی ، پوشش های ریسک های فیزیکی موضوع قرار داد هستند. لیکن در بیمه گری مدرن ،شرکت های بیمه در تامین سرمایه های اولیه پروژه و سرمایه در گردش نیز سرمایه گذاری و مشارکت می کنند .
بطوریکه بیمه گر در مدل نوین از فعالیت محض در بیمه گری کلاسیک و خدمات پوشش دهی به ریسک های فیزیکی عبور کرده و از دانش مدیریت ریسک ، مشاوره اکچوئری و مشاوره طراحی و اجرا در جهت راهبری کارفرمایان و سهامداران پروژه های اقتصادی تغییر ماموریت داده اند . در این مدل، فعالیت شرکت های بیمه محدود به زمان مشخص نیست ، بلکه بعنوان ذینفع در پروژه ها از نقطه صفر تا صد در نمودار حیات بنگاههای اقتصادی حضور دارند .
در این مدل تفاوت عملیات بیمه گری شرکت های بیمه با زمانیکه اقدام به خرید سهام شرکت های بورسی می کنند در اینست که؛ شرکت های بیمه از آغاز تاسیس کارخانه ها و مزارع مکانیزه یا شرکت های خدماتی استارتاپی نوین سرمایه گذاری میکنند و در مدیریت رشد و تثبیت وضعیت تجاری آنها مشارکت میکنند و نهایتا در مسیر افزایش تولیدات و اشتغالزایی ملی مشارکت دانش محور در راستای توسعه منافع ملی ایفای نقش می کنند !
بقول آن ضرب المثل معروف فارسی [ زین حسن تا آن حسن صد گز رسن !؟] یعنی بیمه گری نوین کجا و بیمه گری سنتی کجا !؟
برنامه هفتم توسعه شروع شده است . اقتصاد جهانی چهار نعل بسوی پیاده سازی تکنولوژی دیجیتال و حذف مصرف بنزین ، گازوییل و گاز طبیعی و زغال از صحنه زندگی بشر میتازد . برای عقب نماندن از دگردیسی بزرگ اقتصاد جهان ، باید از مباحث تکراری و بیهوده و روزمرگی در ایران گذر کرد . به دولت چهاردهم پیشنهاد می گردد؛ از دانش مدیریت ریسک و اکچوئری و دانش مدیریت بیمه در جهت مدیریت نوسازی اکوسیستم فضای کسب و کار ایران در کنار بهره مندی از دانش بانکداری و بازار سرمایه با نگرش جدید، استفاده بهینه کنند ...
نظر شما