یادداشت اختصاصی از مریم فرشادپژوه

ضرورت نیاز به آموزش کسب مهارت فنی و حرفه ای در جامعه

از گزینه ها و شاخص های رشد و توسعه اقتصادی پایدار و اجتماعی هر جامعه تربیت نیروی انسانی کارآمد و توجه به نظام آموزشی است و آموزش های فنی حرفه ای از تدابیر و راه حل های تربیت کننده نیروی انسانی متخصص است.

ضرورت نیاز به آموزش کسب مهارت فنی و حرفه ای در جامعه
صفحه اقتصاد -

با توجه به بررسی ها و نتایج بدست آمده بسیاری از دانش آموختگان در سطوح عالی از مهارت و کارایی برای جذب در بازار کار برخوردار نیستند و با وجود سرمایه لازم در اختیار آنها حتی قادر به خود اشتغالی و کارآفرینی نمی توانند باشند . لذا آموزش های آنها ارتباط چندانی با نیازهای بازار کار ندارد و تحصیلات تئوری آنها با نیازهای جامعه تطابق ندارد. در حالی که نیروی جوان و توانمندی هستند و بهترین زمان عمر آنها صرف تحصیل تئوری شده و بودجه آموزشی زیادی برای آنها اختصاص یافته است. در نتیجه آموزش فنی و حرفه ای زمینه ساز آموزش با دنیای کار برای بهبود وضعیت اشتغال جوانان و کاهش میزان بیکاری می باشد. در این بین ارتباط دادن آموزش های فنی و حرفه ای با نیازهای اقتصادی از ضروریات جامعه توسعه یافته است و عدم ارتباط بین این دو یعنی آموزش و بازار کار باعث بروز مشکلات عمده ای می شود.

سازمان آموزش فنی و حرفه ای نیز از تربیت کنندگان نیروی انسانی متخصص است و هنرجویان دوره دیده این سازمان چنانچه جایگاه مشخصی در بازارکار و اشتغال نداشته باشند به اتلاف سرمایه مبدل می شوند . بنابراین برای جلوگیری از خسارت های مادی رابطه آموزش ها و اشتغال و بازارکار باید حفظ شود و با توجه به نیاز جامعه و صنایع به تربیت و آموزش نیرو انسانی پرداخته شود.

آموزش فنی و حرفه ای توام با آموزش های تئوری و عملی توانایی و نقش زیادی در تشکیل سرمایه نیرو انسانی ماهر و مورد نیاز در بازار کار ایفا می کند. این آموزش ها نه تنها نیروی کار مورد نیاز جامعه را برطرف می کند بلکه زمینه ساز بستری مناسب برای خوداشتغالی و حل مشکل بیکاری نیز است به همین دلیل کشورهای جهان توجه روزافزونی به آموزش های فنی و حرفه ای داشته اند به طوری که این آموزش ها به سیستم آکادمیک آنها نیز نفوذ کرده است.

کسب مهارت فنی توام با آموزش های نظری از سرمایه های اختصاصی است و با اتکای مهارت بدست آمده و جایگاه شغلی مناسب و موقعیت اجتماعی را فراهم می کند و همین آگاهی و دیدگاه باعث گردیده که کشورهای جهان از دیرباز در کنار آموزش های نظری به آموزش فنی نیز توجه کنند.

براساس توصیه یونسکو همه کشورها نیازمند به یک خط مشی منسجم آموزشی هستند به نحوی که در آن آموزش های فنی و حرفه ای به عنوان یک بخش اساسی از یک سیستم یکپارچه باشد. در حالی که در کشور ما مشخص نبودن الگو توسعه کشور و خط مشی و در نتیجه نامشخص بودن جهت گیری مناسب آموزش فنی و حرفه ای است. ارتباط بین آموزش و مهارت و کسب و کار در جامعه ما هنگامی موثر است که ساختار اقتصادی کشور توان جذب نیروماهر و متخصص را در زمینه های گوناگون فراهم آورد.

برای توسعه اقتصادی و سرمایه نیروی انسانی ماهر و اشتغال جوانان و کاهش میزان بیکاری باید گسترش و آموزش فنی و حرفه ای را در دستور کار قرار داده و تنها به منابع داخلی بسنده نکرده بلکه برای انتقال تکنولوژی به بخش صنایع ، موسسات آموزش فنی و حرفه ای مشترکی را با کشورهای دیگر تاسیس نمود و همچنین ارتباط میان توسعه اقتصاد پایدار و به کارگیری تخصص نیروانسانی با سرمایه گذاری دولت ها در بخش تربیت نیرو انسانی و آموزش آنها از مهمترین عوامل تولید است و موفقیت از آن کشورهایی است که مولد و تولیدکننده هستند نه مصرف کننده.

با پیچیده شدن مشاغل از این رو کارکنان و نیروانسانی ملزم به افزایش توانایی و انطباق پذیری هستند و باتوجه به نیازسنجی از بازارکار ، مهارت و دانش مورد نیاز در آموزش فنی و حرفه ای را ارتقا بخشند. با توجه به تحریم ها و موانع بر سر راه فعالان اقتصادی و برطرف شدن آنها و بهبود یافتن بازارکار و اشتغال علاوه بر ارتقای آموزش و نگرش بین المللی به استانداردهای آموزش های فنی و حرفه ای و صنایع و همراه بودن با تکنولوژی دنیا امید است تا به سوی رشد اقتصادی کشور و کسب و کار نیروانسانی ماهر گام برداشته شود.

 

 

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه