یادداشت اختصاصی از حمیدرضا حاجی اشرفی

نگاه به ریسک های کارآفرینی از منظر پنجره ای دیگر

پس از جنگ‌ جهانی دوم و رشد بی رویه صنعت و مسابقه وحشتناک صنعتی کشورهای توسعه یافته که بر اساس زیاده خواهی ها ، طمع و من و ما برتریم شکل گرفته بود ، در دهه ۶۰ ناگهان با بی انگیزگی شغلی ، کار گریزی و افت بهره وری کارکنان کارخانجات و بنگاههای اقتصادی در آمریکا و اروپا مواجهه شدند !

نگاه به ریسک های کارآفرینی از منظر پنجره ای دیگر
صفحه اقتصاد -

یکی از اساتید درس روانشناسی صنعتی در تحلیل رویکرد مدیران به مبحث اشتغال و اشتغالزایی در کشورهای جهان سوم ، تعبیر جالبی دارد : [ در کشورهای کمتر توسعه یافته و در حال توسعه ، نگرش به مقوله سرمایه گذاری و اشتغال آفرینی فقط و فقط سخت افزاری و تمرکز توجهات به عوامل مادی محیط کسب و کار است .] پس از سالها مطالعات مستمر در حوزه ریسک های فضای اکوسیستم صنعت - کشاورزی - خدمات کشورمان به صحت و دقت تحلیل استاد هموطن گوینده این جملات با تمامی وجودم پی بردم !!!

آری ، او درست میگوید .اکثر تصمیم سازان و تصمیم گیران کشور بجای نگاه عمیق ارگانیکال به مسائل و فرصت ها ، نگاهی مکانیکال دارند ‌.

فرق بین ایندو نگاه در اینست که ؛ در نگاه ارگانیکال ، اساسا نگاه برنامه ریزان و سکانداران یک سیستم به فلسفه زندگی و زیستن از زاویه انسانی ست . این رویکرد از تعالیم ناب توحیدی نشات میگیرد . در نگرش توحیدی به اصالت انسان در جامعه اهمیت داده می شود و نه به اشیا و اموال و سرمایه های مادی ! در رویکرد توحیدی ارگانیکال معتقدند که پروردگار عالم جهان و زمین و زمان را خلق کرده تا اشرف مخلوقات از آن به بهترین وجهی بهره برداری کند و به آن درجه از رشد و کمال برسد که [ بجز خدا نبیند ! ]

[ ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند - تا تو نانی به کف آری و به غفلت نخوری !!! ]

آری ؛ از منظر نگاه یک حکیم با تفکرات سیستمی مبتنی بر تعالیم ناب توحیدی همچون سعدی شیرازی ؛ کائنات یک سیستم است که زمین جزیی کوچک از جهان هستی می باشد و پروردگار با خلق پدیده ها و شرایط زیستی بصورت اجزا متصل بهم ، اکوسیستم طبیعی بر روی کره خاکی را خلق نموده تا انسان زیستی خردمندانه در جوامع مبتنی بر عدالت ، مساوات و برادری داشته باشد و به تکامل برسد. در رویکرد ارگانیکال ؛ هدف غایی توسعه فردی و اجتماعی و معنوی جامعه انسانهاست !!!

بر عکس در رویکرد مکانیکال اصالت به ماده و اشیا جامد میدهند . پول پرستی ، بهره برداری بی رویه و نهایتا غفلت از این واقعیت و گم کردن مسیر توحیدی که قرار بوده و هست که انسان را به کمال برساند !؟ بهمین دلیل حکیم شیرازی ، سعدی بزرگ می سراید :

[ رسد آدمی به جایی که بجز خدا نبیند !؟ 

طیران مرغ دیدی ؟ تو ز پایبند شهوت به درآی تا ببینی طیران آدمیت ! ]

آری سعدی رسیدن انسان به کمال عقلانی و معرفت ذاتی را در گرو کنار گذاردن طرز نگرش مکانیکال و در پیش گرفتن اندیشه های مبتنی بر نگرش ارگانیکال و سیستمی به فلسفه آمدن - زیستن و رفتن می داند !

[ از کجا آمده ام ،آمدنم بهر چه بود ؟ بکجا میروم آخر ننمایی وطنم ؟]

در این بیت نیز حضرت مولانا از پروردگار فلسفه آمدن و زیستن و رفتن آدمها و اساسا خلقت انسان را پرسش میکند ؟در پی یافتن آدرس نهایی و وطن اصلی آدمیان در سرزمین دیگر است ؟!

پس از جنگ‌ جهانی دوم و رشد بی رویه صنعت و مسابقه وحشتناک صنعتی کشورهای توسعه یافته که بر اساس زیاده خواهی ها ، طمع و من و ما برتریم شکل گرفته بود ، در دهه ۶۰ ناگهان با بی انگیزگی شغلی ، کار گریزی و افت بهره وری کارکنان کارخانجات و بنگاههای اقتصادی در آمریکا و اروپا مواجهه شدند ! دکتر التون مایو و همکارانش در کارخانجات وسترن الکتریک ، ده سال کار تحقیقاتی کردند تا ریشه های تفکرات انسان صنعتی و کاتالیزورهای تلاش و عوامل منفی کاهنده انرژی های انسانی را کشف کنند . در نهایت از این مطالعات [ رویکرد مکتب مدیریتی نهضت روابط انسانی ] در اقتصاد کشورهای صنعتی را کشف و در قالب دانش روانشناسی صنعتی و کار به جهان مدیریت نوین و دانش محور خردمند تقدیم کردند !!! و آنسوتر از نظر زمانی ، مگ گریگور نظریه علمی آدمهای X یا تنبل ها و آدمهای Y زرنگ ها را معرفی کرد و بدین ترتیب دانش منابع انسانی محیط کار از دانشگاهها به درون شهرها و روستاهای جوامع صنعتی و افکار مدیران و شهروندان آنها رسوخ کرد و کاتالیزور خلق انقلاب سوم صنعتی در جهان شد ‌!

درست در همان زمان در ایران ما با یک فاصله حدودا یک قرنی تازه داشتیم از مناسبات ارباب - رعیتی مبتنی بر معیشت عصر تمدن کشاورزی یا موج اول بقول الوین تافلر عبور میکردیم !؟ 

آنها با فاصله زمانی قابل توجه ای معایب تفکرات محض ناشی از نگرش مکانیکال و مادی را درک کردند و ترکیبی از نگرش ارگانیکال + مکانیکال را طراحی کردند و از ۲۰۰۸ وارد انقلاب صنعتی چهارم شدند . فقط ۱۱ سال طول کشید تا محور مدیریت و تصمیماتشان را به سمت نگرش محض ارگانیکال ببرند . ۲۰۲۳ سال شروع انقلاب پنجم صنعتی و استقرار نگرش توحیدی- انسانی به مسائل زیست محیطی و زندگی بر مبنای آمایش سرزمین و تعادل بین جمعیت و طبیعت از همان ۲۰۰۸ موج چهارم تمدن بشریت کلید خورده، اکنون زمان یادگیریست !

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

اخبار مرتبط سایر رسانه‌ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد