یادداشت اختصاصی از مریم فرشاد پژوه
مشاغل خانوادگی و تولید خانواده محور
کسب و کار خانوادگی با تکیه بر ارزش های خانوادگی ، انسجام و تعهد می توانند به یکی از پایدارترین و موفق ترین مدل های کسب و کار تبدیل شوند.این نوع کسب و کارها با مدیریت صحیح و برنامه ریزی دقیق، قادر به ایجاد شغل ،تقویت اقتصاد محلی و حفظ فرهنگ خانوادگی هستند.

انسان موجودی است که معمولا برای بهتر شدن زندگی خود تلاش می کند و برای کسب موفقیت باید تنش ها و چالش های زیادی را تجربه کند. در دنیای متنوع کسب و کارهای امروز،انتخاب مدل مناسب برای فعالیت های اقتصادی می تواند تاثیر بسزایی در موفقیت و پایداری آن داشته باشد.دو مدل پرکاربرد و رایج در ایران و جهان مشاغل خانگی و تولید خانواده محور است ،اما این دو مدل کسب و کار کاملا باهم متفاوت هستند.هر کسب و کاری مزایا و معایبی دارد،اما به نظر می رسد درکسب و کار خانوادگی تنش ها به حداقل می رسد.
در کسب و کار خانگی معمولا یک فرد در منزل خود و بدون نیازبه سرمایه گذاری زیاد ،آنها را انجام می دهد و از طریق آن کسب درآمد می کند. این مشاغل معمولا نیاز به فضای زیادی ندارد و می توانند توسط یک فرد یا اعضای خانواده ای انجام شود.تولیدات خانواده محورتوسط افرادی که در یک خانواده هستند یا پیوند قوم و خویشی دارند پایه گذاری می شود . این نوع کسب و کار به علل زیادی توانایی گسترش دارد و امروزه پایه بسیاری از شرکت های معتبر در جهان است.
از ویژگی های بارز تولیدات خانواده محور مالکیت و مدیریت آن در اختیار اعضای یک خانواده و اقوام قرار دارد. این فعالیت ها می تواند در قالب شرکت های کوچک یا حتی بزرگ فعالیت کنند. در این نوع کسب و کاراغلب سهام میان اعضای خانواده یا اقوام تقسیم می شود و تصمیمات کلیدی توسط اعضای خانواده گرفته می شود. حس اعتماد بین افراد در این نوع کسب و کار بیشتر است افراد بیشتر در دسترس هستند و همه باهم آشنا هستند و برای روبه رو شدن با یکدیگر تنش ندارند. در این کسب و کار افراد باهم همدل هستند و می توانند تیمی قوی برای انجام امور تشکیل دهند . به خاطر رابطه خویشاوندی حتی راحت تر می توانند هنگام صرف غذا باهم تبادل نظر کنند و در مشکلات و سختی های پیش آمده بیشتر مقاومت کنند و با همفکری و کمک به یکدیگرسختی ها را تحمل کنند.
به دلیل داشتن منافع مشترک از اصراف جلوگیری می کنند با این اهداف صاحبان مشاغل خانوادگی دغدغه تامین مالی کمتری را تجربه می کنند . این نوع مشاغل در بازه زمانی کوتاهی رشد و گسترش پیدا می کند، البته کسب و کار تولید خانواده محور معایبی دارد که ممکن است میان اعضای خانواده اختلاف به وجود بیاید یا با کنار رفتن مدیر و روی کار آمدن مدیر جدید اختلاف به وجود آید در این مورد باید مدیر و اعضا از به وجود آمدن اختلاف جلوگیری کنند.
تولیدات خانواده محورنقش بسیار مهمی در اقتصاد خانواده و حتی اقتصاد ملی دارد. به ویژه در جوامعی که به دنبال توسعه پایدار ، کاهش بیکاری و تقویت تولید داخلی هستند این نوع تولیدات با بهره گیری از منابع محدود و در دسترس خانواده می تواند منجر به درآمدزایی، اشتغال زایی و افزایش بهره وری شود.از تاثیرات تولیدات خانواده محور افزایش درآمد خانوار و خویشاوندان است. همچنین باعث کاهش هزینه های تولید می شود با این کسب و کار هزینه های اجاره مکان ، نیروی کار و حمل و نقل حذف می شود. اشتغال زایی پایدار را این نوع تولید به دنبال دارد.
تولیدات خانواده محورموجب افزایش تولید داخلی و خودکفایی می شود و می توانند نیاز بازار محلی و حتی صادرات را هم تامین کنند و همچنین باعث ارتقا و مهارت بین اعضای خانواده و اقوام و خویشان می شود و اعضا در فرایند تولید، بازاریابی و فروش تجربه کسب می کنند و در بلند مدت منجر به رشد اقتصادی می شود.
در نهایت کسب و کار خانوادگی با تکیه بر ارزش های خانوادگی ، انسجام و تعهد می توانند به یکی از پایدارترین و موفق ترین مدل های کسب و کار تبدیل شوند.این نوع کسب و کارها با مدیریت صحیح و برنامه ریزی دقیق، قادر به ایجاد شغل ،تقویت اقتصاد محلی و حفظ فرهنگ خانوادگی هستند.
نظر شما