یادداشت اختصاصی از حمیدرضا حاجی اشرفی

آیا برج ها ،ویلاها ،ماشین های لاکچری نماد توسعه اند؟

اجرای برنامه هفتم توسعه در آغازین ماه های آن قرار دارد . رسیدن به توسعه پایدار و متوازن و کسب بهره وری بهینه ملی به مدیریت علمی و توانمند ، نقشه راه ، اجرای کارها به تاسی از رویکرد مدیریت سیستمی و راهبردی و ایجاد سینرژی در کلیه سازمان های ذی مدخل و حتی مشارکت قلبی و فکری تک تک شهروندان نیاز دارد .

آیا برج ها ،ویلاها ،ماشین های لاکچری نماد توسعه اند؟
صفحه اقتصاد -

 انگار از اواسط دوران قاجاریه،جامعه روشنفکری به یک خواب خرگوشی فرو رفته و شیرینی این خواب مانع درک منطقی تحولات بزرگ اقتصادی در جهان در حال گذار از سبک زندگی و اکوسیستم کسب و کار کنونی شده است ! سرعت دگردیسی در اکو سیستم محیط کسب و کار جهان به کمک دانش IT و علم داده ها آنچنان فزونی یافته که دانشمندان این علوم میگویند، چنانچه از منظر زمان در حجم تولید محتوا ،فعالیت های علمی تاریخ جهان را مقایسه کنیم ، از سال ۲۰۰۰ تا امروز یعنی ربع قرن بشر توانسته به اندازه ۳۰۰۰ سال گذشته تولید علم و اطلاعات کند.‌ 

لیکن در ایران ، روشنفکران انگار فراموش کرده اند ،علی رغم تاریخ پر افتخار این سرزمین و تلاشهای همه جانبه در جهت رسیدن به کاروان علمی در یکصد سال گذشته و دست یابی به شاخص های برتر توسعه ، متاسفانه بعلت وجود انواع #ریسک های نامشهود آموزشی ، فرهنگی ، اجتماعی که دست به دست هم داده اند تا به آن درجه از توسعه یافتگی که درخور شان این سرزمین کهن تمدن باشد، نرسیم.

در کتب دانشگاهی و مقالات به واژه ها و عبارات ؛ توسعه پایدار - رشد متوازن - برنامه ریزی های راهبردی و ... برمیخوریم ،اما در صحنه عمل برنامه ریزی و سازماندهی و هماهنگی یکپارچه برای رسیدن به اهداف کلان مشاهده نمیگردد .کارشناسان رشته های مختلف از زوایای گوناگون نسبت به فرصت ها و تهدیدات و نقاط ضعف و نقاط قوت هر زیر سیستم از اجزا اجتماعی - اقتصادی سخن میگویند و اندرزهای اصلاحی و دلسوزانه می دهند .لیکن توجهی و یک همکاری مشترک بین دولت ها و مجالس با شهروندان جهت شکل گیری  [ سینرژی = هم افزایی ] بهره برداری از انرژی های مثبت و امکانات مادی و معنوی در جهت رسیدن به چشم انداز ملی و ایجاد همگرایی در ماموریت دستگاهها و سازمانهای مسئول توسعه بخش ها در مسیر اجرا دقیق برنامه های پنج ساله توسعه پس از جنگ تحمیلی تاکنون مشاهده نمیگردد !

قرار بود در ۱۴۰۴ با اجرا دو سال آخر برنامه سوم و کل برنامه های چهارم ، پنجم ، ششم و دو سال از برنامه هفتم توسعه یعنی در یک بازه زمانی ۲۰ ساله در منطقه خاورمیانه به چشم اندازی برسیم که رتبه اول توسعه در منطقه متعلق به ایران باشد . ! آیا دولت برنامه ای برای تحلیل این عدم موفقیت دارد ؟

مطالعه گران ریسک از منظر روشهای تحلیلی این رشته به بررسی موضوعات میپردازند . مشخص است ، گرچه به هر آنچه که در ۱۴۰۴ باید میرسیدیم ، نرسیدیم ! اما این دلیل نمی شود که دیگر موفقیت ها در عرصه های مختلف را نادیده بگیریم و از سوی دیگر به نقدها و تحلیل های واقعگرایانه و منطقی در باره نقاط ضعف و تهدیدهای مانع توسعه پایدار و متوازن ننشینیم .متاسفانه دو نوع نگرش در زمینه بررسی فرصت ها و تهدیدهای اقتصادی همیشه به روند توسعه در نزد هموطنان ضربه زده و میزنند : 

کسانی که عینک خوش بینی مفرط زده اند و کسانی که همیشه عینک بدبینی مفرط بچشم دارند .در بین این افراد کسانی هستند که خود و دانسته هایشان را همواره کامل ترین و جامع ترین و ایده هایشان را صالح تر از سایر اشخاص و دیدگاههای دانش محور می دانند.

اجرای برنامه هفتم توسعه در آغازین ماه های آن قرار دارد . رسیدن به توسعه پایدار و متوازن و کسب بهره وری بهینه ملی به مدیریت علمی و توانمند ، نقشه راه ، اجرای کارها به تاسی از رویکرد مدیریت سیستمی و راهبردی و ایجاد سینرژی در کلیه سازمان های ذی مدخل و حتی مشارکت قلبی و فکری تک تک شهروندان نیاز دارد .خود را گول نزنیم، اگر در تمام شهرها برجهای مسکونی و تجاری ‌و هایپر مارکت ها و مال های لاکچری و در روستاهای خوش آب و هوا ، خوابگاه ویلاهای شیک ساخته شوند و در جاده ها و خیابانها ماشین های گرانقیمت تردد کنند اما در کنار آنها صنعت و کشاورزی و خدمات پشتیبان تولید تضعیف باشند و از رشد منطقی و تکنولوژی روز و سرمایه مکفی برای نوآوری برخوردار نباشند ،برنامه هفتم و قوانین مترقی که سازمان برنامه و بودجه و مرکز پژوهش ها و سایر وزارتخانه ها و تشکل های اقتصاد مردمی موجب تصویب میشوند هرگز به نتیجه مطلوب  نخواهد رسید .!!! از دولت چهاردهم انتظارست ، بجای خود بساوایی و اتکا محض به اطلاعات و معلومات محدود، معدود مدیران و کارشناسان دولتی و چند مشاور همیشه در صحنه از اساتید دانشگاهها، اعضا اتاقهای بازرگانی ، تعاون ، اصناف و مهمتر از جوانان لایق و دارای ایده برای مشورت دعوت کند و یک سئوال مشترک از همه آنان بپرسد ؛ چگونه میتوان در سریعترین و بهینه ترین حالت به توسعه پایدار و متوازن رسید ؟ به بهترین پاسخ ها جایزه دهید .از این روش دلفی ، راهکارهای حل مسائل را میتوان یافت .امید است ،دولت چهاردهم از اعتماد نابجا به دیدگاههای بسته معدود اشخاص عبور کند .

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

اخبار مرتبط سایر رسانه‌ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    آخرین اخبار

    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد