یادداشت اختصاصی از حمیدرضا حاجی اشرفی

چرا دکتر محمد یونس جایزه صلح نوبل گرفت ؟!

محمّد یونس (زادهٔ ۲۸ ژوئنِ ۱۹۴۰) یک کارآفرین اجتماعی، بانکدار، اقتصاددان و رهبر جامعهٔ مدنی بنگلادشی است که از اوت ۲۰۲۴ به عنوان مشاور ارشد دولت انتقالی بنگلادش فعالیت می‌کند. او به دلیل تأسیس گرامین بانک و پیشگام‌سازی مفاهیم اعتباردهی خرد و سرمایه‌گذاری خرد، جایزهٔ صلح نوبل ۲۰۰۶ را دریافت کرد.

چرا دکتر محمد یونس جایزه صلح نوبل گرفت ؟!
صفحه اقتصاد -

دکتر محمد یونس ، اقتصاد دان بنگلادشی که در سال ۲۰۰۶ به علت مفهوم سازی و پیشتازی در تاسیس روشهای [ بانکداری و اعتبارات خرد ] شایسته دریافت جایزه صلح نوبل شناخته شد با درک عمیق از فقر فرهنگی و اقتصادی در کشور خود به منظور زدودن چهره فقر و آثار شوم چرخه آن دست به ابتکار خارق العاده ای زد و با تاسیس [ گرامین بانک - گرامین به زبان بنگلادشی به معنی کشاورز ] مفاهیم و اثرات اعتماد سازی و حس مسئولیت اجتماعی در جهت توانمند سازی انسانهایی که در حاشیه شهرها و روستاها را در قالب [ پروژه مشترک مدیریت سرمایه گذاری و وامهای کوچک به بنگاهها و مشاغل خرد روستایی را در فرآیندی پیوستار پیاده سازی ] کند . مخاطبین جامعه هدف گرامین بانک ؛ روستاییان و بخصوص زنان بی سرپرستی که در چرخه فقر گیر افتاده بودند عمدتا در بر میگیرد . در سال ۲۰۰۹ گرامین بانک در حدود ۳۸ میلیارد دلار به ۷۴ میلیون بنگلادشی وام های خرد برای توانمند سازی اقتصاد جوامع محلی اعطا کرده است .

متن بخشی از سخنان دکتر محمد یونس در روز دریافت جایزه صلح نوبل در ۱۰ دسامبر ۲۰۰۶ در اسلو : [ پیشترین پیامهای تبریکی که روانه من شده از سوی وام گیرندگان بنگلادشی از داخل و خارج از بنگلادش است .امروز در این سالن ۹ نماینده خانم از سوی ۷ میلیون خانواده های روستایی وام گیرنده از گرامین بانک در این مراسم حضور دارند . همگی انان از زنان ساکن روستاهای دور از داکا پایتخت بنگلادش هستند .دریافت این جایزه انقدر ( امید بخش و شادی آفرین)  است که تقریبا همه مشتریان بانک ما در بنگلادش را امروز به گرد نزدیکترین تلویزیون موجود در روستاهایشان جمع شده اند تا این مراسم را بطور مستقیم تماشا کنند . چرا که این جایزه افتخار بزرگی برای تمام زنان بنگلادشی محسوب میشود که هر روز در کلنجارند تا زندگی بهتری برای فرزندان خود بسازند . در طی ۳۰ سال گذشته تمرکز خود را بر روی توانمند سازی خانواده های روستایی گرفتار در فقر متمرکز کردم . کاری که من کردم راه حل عملی برای مبارزه با فقر و برداشتن موانع توسعه روستایی و جوامع محلی کشورم بود ! ]

محمد-یونس-یک-کارآفرین-اجتماعی

قریب صد روز از استقرار دولت چهاردهم و تقریبا همین تعداد روز از ابلاغ قانون برنامه پنجساله هفتم توسعه گذشته است . دولت آقای دکتر مسعود پزشکیان بعنوان رئیس جمهور و آقایان دکتر عبدالناصر همتی بعنوان وزیر اقتصاد و احمد میدری بعنوان وزیر تعاون عهده دار اجرای برنامه هفتم بخصوص بخش تامین منابع مالی و گسترش محیط کسب و کار بخصوص در جوامع محلی وفق قانون هستند . هر دو وزرای اقتصادی متولی مدیریت اکو فضای کسب و کار کشور ، اقتصاد دان و دارای دهها مقاله و مصاحبه طی دو دهه گذشته در خصوص حل و فصل مشکلات اقتصادی کشور هستند .از قرائن سخنان ایشان چنین بر میآید که شناخت عمیق از #ریسک های  چالش زا اقتصاد ایران دارند. از دانش و توانایی بهره برداری بهینه و ایجاد سینرژی برای حل مسائل برخوردارند و قادرند همه عاشقان واقعی ایران را در مجموعه ای بنام ( افاق ملی ) گرد هم درآورند و قانون برنامه پنجساله هفتم توسعه را بر عکس برنامه ششم بطور صد در صد پیاده سازی کنند تا در پایان برنامه شاهد به پایان رسیدن بسیاری از ریسک ها و چالش های ناشی از سومدیریت در عدم خصوصی سازی واقعی در اکوسیستم فضای کسب و کار کشور باشیم !؟

آیا ما ایرانیان هم روزی را شاهد خواهیم بود که اقتصاددانی از کشورمان روی سکوی اعطا جایزه صلح نوبل اقتصاد بگیرد و از آنجا پیام خلاقیت ها و نبوغ ایرانیان در سازندگی اقتصاد تولید محور را در سخنرانی خویش حتی با وجود تحریم های ناجوانمردانه ،همچون دکتر محمد یونس ، مشاور عالی کنونی دولت بنگلادش از موفقیت های اقتصادی ایران با تکیه بر ایده های استارتاپ های جوان و آدمهای بی ادعای خارج از دایره پست و سمت و مدارک از آن قبیل !!! در هنگامی که با خود ۹ نماینده از بنگاه های مردمی و بخش خصوصی را بدون همراهی سیاهی لشکرهای عاشق سفرهای دولتی در سالن اسلو برده و به جمعیت حاضر آنان یعنی نمایندگان قهرمان واقعی اقتصاد ایران را به همه جهانیان نشان دهد ؟! 

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه