صفحه اقتصاد بررسی می کند:

تغییرات جدید فرمول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۴ | چالش‌ های فرمول جدید افزایش حقوق

تغییرات جدید فرمول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۴ مطرح شده است و اکنون مدیرکل اسبق امور فنی بیمه‌شدگان این سازمان به تشریح چالش‌ های پیش‌روی اجرای این فرمول پرداخت.

تغییرات جدید فرمول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۴ | چالش‌ های فرمول جدید افزایش حقوق
صفحه اقتصاد -

در روزهای اخیر مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی، مصطفی سالاری، در خصوص تغییرات پیشنهادی گفت که مطابق قوانین فعلی، میانگین دستمزد دو سال آخر ملاک محاسبه و برقراری مستمری بازنشستگی است. اما در فرمول جدید، میانگین تمامی سنوات بیمه‌پردازی فرد مورد محاسبه قرار می‌گیرد و در حداقل حقوق سال درخواست بازنشستگی ضرب می‌شود.

مزایای فرمول جدید محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

    افزایش حقوق بازنشستگی: بر اساس مطالعات اولیه، اغلب افراد با استفاده از این فرمول مبلغ بیشتری نسبت به فرمول قدیمی دریافت خواهند کرد.

    به‌روزرسانی تمام سنوات بیمه‌ای: برخلاف فرمول قدیمی که سال‌های ماقبل بازنشستگی به‌روزرسانی نمی‌شد، در این روش تمام سال‌ها با نرخ روز محاسبه می‌شوند.

    ایجاد شفافیت در پرداخت‌ها: این فرمول جدید باعث جلوگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی در ثبت دستمزدهای صوری دو سال آخر می‌شود.

    گزینه‌ای اختیاری برای بازنشستگان: افراد می‌توانند بین فرمول جدید و قدیم انتخاب کنند و سازمان تأمین اجتماعی، مبلغ بالاتر را به عنوان مستمری لحاظ خواهد کرد.

تأثیر این تغییرات بر بیمه‌شدگان و کارفرمایان

یکی از مهم‌ترین تغییراتی که این فرمول به همراه دارد، افزایش دقت و عدالت در پرداخت مستمری است. همچنین کارفرمایان دیگر نیازی ندارند در سال‌های پایانی فعالیت کارگران، به صورت ناگهانی دستمزد آنان را افزایش دهند تا مستمری بهتری دریافت کنند، بلکه روند افزایش حقوق در طول سال‌های اشتغال اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

تغییرات جدید فرمول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۴

احمد پایور با اشاره به پیشنهاد اخیر مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر اینکه «سنوات‌بیمه‌پردازی بیمه شده با حداقل دستمزد همان سال ضریب‌گیری شود و از ضریب تمام طول مدت بیمه‌پردازی میانگین گرفته و در حداقل حقوق سال درخواست بازنشستگی ضرب شود»، اظهار کرد: پیشنهاد تغییر فرمول محاسبه مستمری بازنشستگی چند سالی است که در قانون برنامه پنجم و ششم مطرح شده، اما مجلس آن را تصویب نکرده؛ اما به نظر هدف سازمان تامین اجتماعی از ارائه فرمول پیشنهادی جدید ایجاد حساسیت بیمه‌شده نسبت به میزان حقوق در سنوات اولیه بیمه‌پردازی است.

وی با استناد به تبصره ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی مبنی بر اینکه «متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه‌شده که بر اساس آن حق بیمه‌پرداخت شده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق‌بیمه تقسیم بر بیست و چهار»، گفت: زمانی که قانون تامین اجتماعی به تصویب رسید، نرخ تورم به شکل فعلی نبود و از همین رو به دنبال افزایش تورم، میزان حقوق و مستمری نیز چندان افزایش پیدا نمی‌کند؛ اما چالش‌ها از زمانی شروع شد که افزایش دستمزد‌ها باتوجه به نرخ تورم موجب ایجاد انگیزه برای عدم اعلام دستمزد واقعی شد.

این کارشناس حوزه تامین اجتماعی با اشاره به اظهارات مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی که اعلام کرده که هرگونه تغییر در این فرمول در صورت جمع‌بندی نهایی و طی فرآیند‌های لازم در مراجع مربوطه و اجرایی شدن، یک فرآیند اختیاری برای بیمه‌شدگان خواهد بود، تاکید کرد: اعمال فرمول جدید برای محاسبه میزان مستمری بازنشستگی نیازمند اصلاح قانون است و بدون آن قابلیت اجرایی ندارد، از همین رو، در صورت تصویب چنین فرمولی باید قانون به طور کلی اصلاح شود، نه اینکه صرفا براساس انتخاب بیمه‌شده، یکی از دو مدل فرمول انتخاب شود، در غیر این صورت، ارائه فرمول محاسبه مستمری براساس مدل جدید، برخی مشکلات عدم اظهار حقوق واقعی را حل نمی‌کند.

وی با تاکید بر اینکه فرمول پیشنهادی سازمان تامین اجتماعی چندان تاثیری در هدف سازمان ندارد، در توضیح بیشتر یادآور شد: در این زمینه چند مشکل وجود دارد از جمله اینکه در بدو استخدام، فرد تازه استخدام شده طبیعتا به دلیل نداشتن تخصص و سابقه، حقوق کمتری دارد و به مرور حقوق او افزایش می‌یابد، اما طبیعتا حقوق سنوات اولیه بیمه‌پرداز که قاعدتا مبلغ کمی است، در محاسبه نهایی حقوق فرد تاثیرگذار خواهد بود. از سوی دیگر نیز سقف حقوق مشمول کسر حق‌بیمه در همه سال‌ها هفت برابر نبوده و در برخی سنوات سقف دستمزد چهار برابر یا سه برابر بوده که همین موضوع نیز منجر به کاهش میزان مستمری نسبت به میانگین دو سال آخر می‌شود. از همین رو، پیشنهادی که اغلب کارشناسان تامین اجتماعی در محاسبه میزان مستمری بازنشستگی به مجلس ارائه داده‌اند، محاسبه ۵ تا ۱۰ سال آخر سنوات بیمه‌پردازی فرد است که با گذشت هر سال، یک سال به آن اضافه می‌شود تا به ۲۰ سال برسد.

وی خاطرنشان کرد: در صورتی که این اصلاح صورت پذیرد نه تنها به زیان بیمه شده نخواهد بود، بلکه به دلیل تورم سالیانه و افزایش قابل توجه دستمزدها، مستمری برقراری بر مبنای دو سال آخر حدودا بین ۲۰ تا ۲۵ درصد از آخرین حقوق دریافتی زمان اشتغال کمتر، به سود بیمه شدگان خواهد بود. ضمن اینکه افزایش مستمری سالیانه بازنشستگان برمبنای همین امتیازات افزایش یافته و نیاز به چانه زنی طولانی در هر سال نخواهد داشت.

 

چالش‌ های فرمول جدید افزایش حقوق

    مقاومت در برابر تغییر: برخی افراد ممکن است به دلیل عدم آگاهی کافی از این فرمول جدید، تمایلی به استفاده از آن نداشته باشند.

    نیاز به تصویب قانونی: این پیشنهاد باید از مراحل قانونی و تصمیم‌گیری نهادهای مربوطه عبور کند تا به مرحله اجرا برسد.

    پیچیدگی محاسباتی: اعمال این فرمول ممکن است پیچیدگی‌های محاسباتی بیشتری برای سازمان تأمین اجتماعی ایجاد کند که نیازمند زیرساخت‌های فنی پیشرفته‌تری است.

صحبت های سالاری درباره فرمول جدید محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

مصطفی سالاری با اشاره به طرح پیشنهاد فرمول محاسبه مستمری به صورت اختیاری و امتیازی، خاطرنشان کرد: طبق قوانین فعلی، اصولاً میانگین دستمزد دو سال آخر ملاک محاسبه و برقراری مستمری متقاضیان بازنشستگی است و هرگونه تغییر در این فرمول هم بر عهده قانونگذار است.

وی افزود: آن‌چه ما به عنوان یک پیشنهاد جهت هم‌فکری و بیان دیدگاه‌های کارشناسی شرکای اجتماعی مطرح کردیم، حتی در صورت جمع‌بندی نهایی و طی فرآیندهای لازم در مراجع مربوطه و اجرایی شدن، باز هم یک فرآیند اختیاری برای بیمه‌شدگان خواهد بود.

سالاری گفت: طبق این فرمول پیشنهادی سنوات‌بیمه پردازی بیمه شده با حداقل دستمزد همان سال ضریب‌گیری خواهد شد و از ضریب تمام طول مدت بیمه‌پردازی میانگین گرفته و در حداقل حقوق سال درخواست بازنشستگی ضرب خواهدشد؛ به طور معمول نتایج بررسی نشان می‌دهد، مبلغ حاصل از این فرمول بیشتر از میانگین دو سال آخر بیمه شده طبق فرمول فعلی است؛ زیرا در محاسبه دو سال آخر، سال ماقبل درخواست بازنشستگی به روزرسانی نمی‌شود اما در حالت پیشنهادی، تمام سنوات بیمه‌پردازی به روزرسانی و با نرخ روز محاسبه می‌شود.

سالاری تصریح کرد: اگر مبلغ مستمری به دست آمده با این فرمول پیشنهادی، از محاسبه با فرمول فعلی دو سال آخر، مبلغ بیشتری شد، تأمین اجتماعی مبلغ بیشتر را برقرار می‌کند و اگر هم مبلغ مستمری کمتر از میزان محاسبه با میانگین دو سال آخر شد؛ اجباراً مبلغ کم‌تر برای بیمه‌شده اعمال نخواهد شد و بیشترین مبلغ حاصل از فرمول‌های قدیم یا جدید به عنوان حقوق بازنشستگی لحاظ خواهد شد.

مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با اشاره به ضرورت انجام اصلاحات و تغییرات تحول‌آفرین متناسب با الزامات آینده‌نگری در صندوق‌های اجتماعی، خاطر نشان کرد: اگر از انجام اصلاحات در فرآیندهای کاری صحبت می‌کنیم، هدف ضایع کردن حق مکتسبه فعلی بیمه‌پردازان و مردم نیست بلکه به دنبال آن هستیم تا در تعامل با شرکای اجتماعی، سازوکاری ایجاد کنیم که بتوانیم بهترین خدمت‌رسانی را به آنان داشته باشیم.

وی تصریح کرد: این یک فرآیند اختیاری است و اصلاً به این معنی نیست که می‌خواهیم کمتر از میانگین دو سال آخر به بازنشسته بدهیم و اگر فرد به هر دلیلی متضرر شد، بدون هیچ مانعی از این امکان استفاده نمی‌کند و اگر هم به نفعش بود سازمان مشکلی برای اعمال و برقراری مستمری با مبلغ بیشتر حاصل از این فرمول را ندارد.

سالاری با اشاره به ضرورت تغییر در نحوه خدمت‌رسانی سازمان تأمین اجتماعی، گفت: ارائه این فرمول، هم به نفع کارگر و بیمه‌پرداز و هم به نفع کارفرما است و در نهایت موجب تأمین منافع سازمان هم می‌شود زیرا تاکید و حساسیت بیمه‌پرداز به ثبت مزد واقعی به منظور بهره‌مندی از مستمری بهتر در آینده، نیاز به مداخله فیزیکی و بازرسی کارگاهی یا دفاتر و ایجاد نارضایتی احتمالی برای فعالین محیط کسب و کار را منتفی و افزایش درآمد سازمان و امکان خدمت‌رسانی بهتر را فراهم می‌کند.

سالاری با تأکید بر ضرورت اطلاع‌رسانی و شفافیت در تصمیم‌گیری‌های سازمان با جلب مشارکت شرکای اجتماعی و ذی‌نفعان، تصریح کرد: امکان استفاده از نتایج این فرمول نیز بعد از تصویب و اجرایی شدن آن خواهد بود زیرا طبق قواعد این صندوق، نمی‌توان از محل حق بیمه دریافت نشده سال‌های قبل، پرداختی مضاعفی ایجاد کرد.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه