حسن فروزان فر فعال اقتصادی:

صدای بخش خصوصی را بشنوید / تعطیلی ۵ شنبه ها به کسب و کارها لطمه می زند

یک فعال اقتصادی ضمن گلایه از تصمیم مجلس درباره تعطیلی پنجشنبه ها گفت: می‌خواستند بخش خصوصی را کوچک بشمارند و نشان دهند که هر تصمیمی بخواهند، بدون توجه به مطالبات سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی انجام خواهند داد که البته چنین هم کردند.

صدای بخش خصوصی را بشنوید / تعطیلی ۵ شنبه ها به کسب و کارها لطمه می زند
صفحه اقتصاد -

مطالبه تعطیلی روزهای شنبه در ماه‌های اخیر، از جمله مطالباتی بود که اجماع بزرگی حول آن شکل گرفته بود ولی این اجماع نتوانست کار را به نحوی تغییر دهد که خواست عمومی فعالان اقتصادی درباره تعطیلات آخر هفته به تصویب برسد. 

بر همین اساس، ماراتن تصمیم‌گیری در مورد تعطیلی روز دوم هفته در شرایطی رو به پایان است که با وجود درخواست‌های گوناگونی که وجود داشت، نهایتا کمیسیون اجتماعی مجلس تعطیلی پنج‌شنبه‌ها را به تصویب رساند. بنا بنا گفته فضل اله رنجبر، عضو هیات رییسه کمیسیون اجتماعی مجلس، در خصوص موضوع تعطیلات آخر هفته بحث مفصلی شد و در نهایت مصوب شد که جمعه‌ها تعطیل باشد و روز پنج‌شنبه نیز خدمات اداری ارائه نشود که به معنای همان تعطیلی است‌.

۱۰ سال است که نفهمیدیم چرا رابطه بانکی ما با جهان قطع است

با این اتفاق، به نظر می‌رسد ایران تنها کشوری در جهان باشد که در روزهای پنج شنبه و جمعه تعطیل رسمی دارد. رییس اتاق بازرگانی تهران در واکنش به مصوبه کمیسیون اجتماعی مجلس درباره تعطیلی روز پنج‌شنبه در صد و شانزدهمین شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران گفت: وقتی دولت از تعطیلی پنج‌شنبه صحبت می کند، این امر در وضعیت کسب و کارها هم تاثیر می‌گذارد و این برای تولیدکنندگان بخش خصوصی ایجاد هزینه می‌کند. 

وی افزود: همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یک‌شنبه تعطیل هستند.  حتی افغانستان و عراق هم جمعه و شنبه تعطیل هستند و اتاق بازرگانی هم تعطیلی شنبه را پیشنهاد کرد اما در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت صراحتا به ما اعلام کردند که تعطیلی شنبه ممکن نیست و ما هم گفتیم پس پنج‌شنبه را تعطیل نکنید و مجمع هم نپذیرفت و شورای نگهبان هم دو دلیل برای رد تعطیلی شنبه آوردند؛ یکی تعارض با سیاست‌های ابلاغی و دیگری هم به دلیل تعارض با شرع مقدس. 

وی یادآور شد: تعطیلی دو روز در هفته باز هم به مجلس بازگشت و با وجود استدلال‌های اتاق بازرگانی در کمیسیون اجتماعی بر عدم تعطیلی پنج‌شنبه این امر تصویب شد و البته گمرکات و سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت از تعطیلی پنج‌شنبه استثنا شده‌اند.

رییس اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد: دستگاه حاکمیت اصلا حرف بخش خصوصی را گوش نمی‌دهد، ۱۰ سال است که نفهمیدیم چرا رابطه بانکی ما با جهان قطع است. با این حال ناامید نیستیم و باید این مملکت را بسازیم اما با این روند بعید به نظر می‌رسد به رشد هشت درصدی برسیم. 

اما در مقابل علیرضا فخاری، استاندار تهران تاکید کرد: تعطیلات پایان هفته از نظر عموم مساله مهمی نیست و بازرگانان هم باید نظامی را تعریف کنند که در تمام هفته با جهان ارتباط داشته باشند و این مساله را نباید به این اندازه بغرنج کنند.

وی متذکر شد: بسیاری از مشاغل مانند بخش درمان اصلا تعطیلی ندارند و در تمام هفته خدمت‌رسانی می‌کنند. ما هم می‌توانیم در تجارت بین‌الملل راهکارهایی را اتخاذ کنیم که تجارت را در تعطیلات جهانی نیز پیش ببریم و این مساله را به بحران ملی تبدیل نکنیم.

بخش خصوصی را جدی نگرفتند

با این وجود حسن فروزان‌فر، عضو اتاق بازرگانی درباره مصوبه کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت‌وگو با خبرآنلاین تاکید کرد: پیام واضح این اقدام را من این طور می‌فهمم که آقایان خواستند نشان دهند و ثابت کنند که به هیچ‌وجه مطالبه‌گری بخش خصوصی را تحمل نمی‌کنند. دیگر بخش‌های مساله از نظر من حاشیه است و اصل بی‌توجهی به درخواست‌های مکرر و پردامنه بخش‌های مختلف از جمله بخش خصوصی است.

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها صدای فعالان اقتصادی را در آورد/ فروزان‌فر: می‌خواستند نشان دهند بخش خصوصی را جدی نمی‌گیرند

فروزان‌فر ادامه داد: من فکر می‌کنم تصمیم‌گیران هنگامی که دیدند تمام لایه‌های بخش خصوصی، اتاق‌های بازرگانی، اصناف و... به یک خواست مشترک رسیده و حتی با یک زبان مشترک و برای بهبود روند تجاری با جهان خواهان تعطیل شدن شنبه‌ها شدند، تصمیمی مغایر خواست آنها گرفتند. از مذاکره تا خواهش و تمنا را بخش خصوصی در پیش گرفت ولی هیچ کدام افاقه نکرد.

او با اشاره به تلاش‌های مختلف گفت: در این راستا هر چه در توان بود انجام دادند. کارهای پژوهشی و مطالعاتی گوناگون صورت گرفته و نتایج آنها به مسوولان ذی‌ربط داده شد و نه‌تنها بخش خصوصی سراغ مسئولان کشور رفت که حتی در جلساتی از مراجع هم وقت گرفته و ماجرا را کاملا توضیح دادند.

فروزان فر  در پاسخ به چرایی نتیجه ندادن این تلاش‌های توضیح داد: من فکر می‌کنم آقایان تصمیم‌گیر با خودشان فکر کردند که اگر شنبه را تعطیل کنند، در دیگر مسایل هم ممکن است کمپین‌هایی شکل بگیرد و اجماعی به وجود بیاید. به همین دلیل با نه گفتن به این پاسخ در همین مرحله، جلوی مطالبه‌گری در آینده را گرفتند.

او ادامه داد: بدون این دلیل، لااقل من به عنوان یک عضو کوچک فعالان اقتصادی ایران از میان همه بحث‌هایی که علیه تعطیلی شنبه‌ها بود، حتی یک پاسخ کارشناسی یا جواب مستدلی که قانع کننده باشد را ندیدم. درواقع هیچ دلیلی نبوده که امثال من را نسبت به این تصمیم قانع کند جز این‌که می‌خواستند نشان دهند بخش خصوصی را جدی نمی‌گیرند.

این فعال اقتصادی افزود: این کوچک شماری بخش خصوصی و مجموع سرمایه‌گذاران ایرانی بود. این اقدام به زیان همه خواهد بود زیرا گرچه از نظر تعداد، این بخش جمعیت بزرگی را شامل نمی‌شود ولی نقش آنها در ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی غیرقابل چشم‌پوشی است.

وی تاکید کرد: بخش خصوصی زمانی رغبت بیشتری برای سرمایه‌گذاری خواهد داشت که صدایش شنیده شود.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

  • ناشناس

    این تصاویر ابلیس گونه چیه که میزارید تو متن خبر عه تجار به همراه تمام متمولین شکر خوردند درود بر دولت و نمایندگان مجلس انقلابی من کارگر از این به بعد بیشتر هم باید رای بدم برای این حرکت ماهی که انجام دادند درود بر جمهوری اسلامی

  • محمد حسن

    قابل توجه دلواپسان تعطیلی پنجشنبه ها: 1- لاحیه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری، مبتنی بر پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه ها بوده است. اگر تعطیلی شنبه ها خواسته تجار بود چرا تشکل های اقتصادی، موضوع تعطیلی شنبه ها را به وزارت اقتصاد و دارایی، پیشنهاد ندادند تا بصورت لایحه از طرف دولت در مجلس مطرح شود؟ 2- چطور وقتی کارمندان دولتی مستقر در تهران به عنوان مرکز مبالات اقتصادی کشور، پانزده سال است که پنجشنبه ها تعطیل اند مشکلی ایجاد نشده ولی حالا که قرار است کارمندان شهرستانی مشمول این تعطیلی شوند اینقدر به اقتصاد کشور صدمه وارد می شود؟ آیا این حرف های به اصطلاح فعلان اقتصادی، شائبه برانگیز نیست؟ ضمنا چرا تاکنون در مورد تعطیلی کارمندان تهرانی حتی یک بار اعتراض نکرده اند؟ 3- دلواپسان کاهش روزهای کاری می داند که کشورهای پیشرفته به سوی سه و چهار روز تعطیلی در هفته می روند؟ چون دریافته اند که کیفیت کار، مهمتر از کمیت آن است و کار درست، باانگیزه و خلاقانه برای پیشرفت لازم است؛ درغیراینصورت، کار کردن معادل خرابکاری، کارنمایشی و اتلاف منابع می باشد. 4- کشوری که تحریم شده و مخصوصا به لحاظ سیستم بانکی بین المللی، دچار چالش است باید تحریم ها را دور بزند و تبعا از طریق روش های معمول تجارت، این امر میسر نیست لذا افزایش یک روز کاری مشترک با کشورهای دیگر، معجزه اقتصادی ایجاد نمی کند. 5- تقریبا اغلب بازرگانی ما، واردات از نوع زباله های چینی و صادارات از نوع خام فروشی است که آن هم چندان قابل افتخار نیست. 6- کارگران و کارمندان بخش خصوصی، تابع قانون کار می باشند و با قانون مدیریت خدمات کشوری ارتباطی ندارند همچنین نهادهای مرتبط با بازرگانی از قبیل گمرک، امور مالیاتی، بانک های ذیربط و غیره مشمول تعطیلی پنجشنبه ها نمی گردند. بنابراین، با تعطیلی پنجشنبه ها، کماکان برای بخش خصوصی و اقتصاد کشور، مسئله ای ایجاد نمی شود.

  • علی

    کشوری که تحریم شده و مخصوصا به لحاظ سیستم بانکی بین المللی، دچار چالش است باید تحریم ها را دور بزند و تبعا از طریق روش های معمول تجارت، این امر میسر نیست لذا افزایش یک روز کاری مشترک با کشورهای دیگر، معجزه اقتصادی ایجاد نمی کند. باظهور تجارت الکترونیک، موضوع زمان در تجارت، کمرنگ شده لذا مساله تعطیلی فلان روز برای امور بازرگانی، چندان موضوعیت ندارد. تقریبا اغلب بازرگانی ما، واردات از نوع زباله های چینی و صادارات از نوع خام فروشی است که آن هم چندان قابل افتخار نیست. کارگران و کارمندان بخش خصوصی، تابع قانون کار می باشند و با قانون مدیریت خدمات کشوری ارتباطی ندارند و نهادهای مرتبط با بازرگانی از قبیل گمرک، امور مالیاتی، بانک های ذیربط و غیره مشمول تعطیلی پنجشنبه ها نمی گردند. بنابراین، با تعطیلی پنجشنبه ها، کماکان برای اقتصاد کشور، مسئله ای ایجاد نمی شود.

  • علی

    قابل توجه مخالفان تعطیلی پنجشنبه ها: چطور وقتی کارمندان بخش دولتی مستقر در تهران به عنوان مرکز مبالات اقتصادی کشور، پانزده سال است که پنجشنبه ها تعطیل اند مشکلی ایجاد نشده ولی حالا که قرار است کارمندان شهرستانی مشمول این تعطیلی شوند اینقدر به اقتصاد کشور صدمه وارد می شود؟ آیا این اظهارات به اصطلاح فعالان اقتصادی، شائبه برانگیز نیست؟ چرا تاکنون در مورد تعطیلی کارمندان تهرانی حتی یک بار اعتراض نکرده اند؟ به این ترتیب، به نظر می رسد دلایل اقتصادی صرفا بهانه است و مخالفان تعطیلی شنبه ها، حق دارند در مورد تعطیلی شنبه ها شک و شبهه داشته باشند.

  • علی

    در خوشبینانه ترین شکل ممکن، نرخ متوسط تورم سالانه در چهارسال گذشته حدود 45 درصد بوده درحالیکه متوسط افزایش حقوق سالانه کارکنان حدود 35 درصد میباشد. این یعنی همیشه حقوق کارکنان از تورم عقب افتاده و آنها سال به سال فقیرتر شده اند. بخش خصوصی و سرمایه داران چطور به خود اجازه می دهند با این وضع افزایش حقوق کارکنان، با دلخوشی کوچک آنها برای تعطیلی پنجشنبه ها مخالفت کنند؟ !!!

  • ناشناس

    بعضی مسئولین ، مانع اصلی رفاه حداقلی مردم را محدودیت بودجه، عنوان می کنند. تعطیلی پنجشنبه های کارمندان که 15 سال است در تهران اجرا میشود نه تنها بار مالی ندارد بلکه به حل بخش مهمی از معضلات کشور یعنی رفاه حداقلی، بهره وری و تقویت بنیان خانواده کمک میکند.

  • عدالت

    عدالت جزء اصول مذهب و قانون اساسی هست. اگر تعطیلی پنجشنبه ها تصویب نشه باید تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی هم لغو بشه.

  • ناشناس

    اگر مخالفین تعطیلی پنجشنبه ها واقعا به حرف هایشان اعتقاد دارند، پس اول از خودشان شروع کنند: اول لغو یک ماه تعطیلی تابستانه و تعطیلی پنجشنبه های نمایندگان مجلس، دوم لغو تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی و سوم عدم تصویب تعطیلی پنجشنبه های کارمندان شهرستانی.

اخبار ویژه