گفتگوی صفحه اقتصاد با حمید حاج اسماعیلی کارشناس اقتصادی
برای تحقق شعار سال باید بتوانیم تورم را مهار و ثبات اقتصادی ایجاد کنیم
حاج اسماعیلی کارشناس اقتصادی در خصوص تحقق شعار سال میگوید: زمینه های آن فراهم نیست. وقتی با شرایط سخت سیاسی در حوزه روابط بین الملل روبرو هستیم دیدیم سرمایه گذاری خارجی و جذب منابع خارجی وجود ندارد. خود رهبری هم که امسال را نامگذاری کردند سرمایه گذاری خارجی را ذکر نکردند و داخلی را مطرح کردند. در داخل هم برای کارهای تولیدی مزیت خاصی نداریم. مشخص است دلالی، واسطهگری و افزایش تورم شرایط را از حالت عادی خارج میکند.

زهرا ترابی - حمید حاج اسماعیلی کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، درباره مهمترین چالش های پیش روی اقتصادی در سال جاری گفت: وضعیت اقتصادی ایران هنوز نه تنها تغییری به سمت بهبودی پیدا نکرده بلکه همچنان با چالشهای گذشته و حتی با فشارهای بیشتر روبرو است. عامل اصلی و چالش بزرگ در حوزه اقتصادی ایران تحریم هاست که همچنان به قوت خودش باقی است. بعد از روی کار آمدن ترامپ هم این وضعیت تشدید شده است. بنابراین، هیچ پیش بینی خوبی برای وضعیت اقتصادی در سال جدید نیست. به دلیل اینکه تورم به شدت افزایش یافته است.
او اضافه کرد: نرخ ارز که عامل اساسی، اقتصادی و روانی در حوزه اقتصاد ایران است در ماههای پایانی سال گذشته به شدت با توجه به تحولات و شرایط سیاسی افزایش پیدا کرده است. سایه تاثیر نرخ ارز روی اقتصاد ایران شاید در روزها و ماههای آینده بیشتر تشدید شود. در عین حال به دلیل شرایطی که به علت افزایش دستمزدها و نرخ تورم و شروع سال جدید در کشور مرسوم است افزایش قیمت ها و تعرفه ها در روزهای آینده می تواند فشار تورمی را در کشور افزایش بدهد. وقتی منابع کافی در کشور وجود نداشته باشد و درآمدها افزایش پیدا نکند به تبع آن شرایط اقتصادی سخت تری هم برای مردم و هم برای فعالیتهای کسب و کار پیش بینی می شود. بنابراین، باید منتظر تحولات سیاسی در روزها و ماههای آینده باشیم. به نظر من، شرایط اقتصادی به هیچ وجه خوب نیست و بیشتر هم به تحولاتی که در حوزه مذاکرات بین ایران و امریکا ممکن است اتفاق بیفتد ربط دارد.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: این شرایط اقتصادی را سال هاست تجربه میکنیم. راهکارهای داخلی برای برون رفت از وضعیت سخت اقتصادی زیاد موثر نبودند. بنابراین، فکر میکنم چاره اصلی کار در حوزه تحریم ها و روابط سیاسی و بینالملل است. این واقعیتی که همه جریانهای سیاسی پذیرفته اند و خود دولت و حاکمیت هم به این مسئله اذعان دارند که راهکارهای داخلی برای برون رفت از وضعیت فعلی چندان موثر نبوده است. به دلیل اینکه این شرایط تورمی و تحریم ها را چندین سال است تجربه می کنیم و نتوانستیم از این شرایط بیرون بیاییم. بنابراین، تا حد زیادی شرایط اقتصادی کشور به روابط بینالملل و چالشهای سیاسی و خارجی که ایران با آن رو به روست، وابسته است.
حاج اسماعیلی با اشاره به تحقق شعار سال پاسخ داد: زمینه های آن فراهم نیست. وقتی با شرایط سخت سیاسی در حوزه روابط بین الملل روبرو هستیم دیدیم سرمایه گذاری خارجی و جذب منابع خارجی وجود ندارد. خود رهبری هم که امسال را نامگذاری کردند سرمایه گذاری خارجی را ذکر نکردند و داخلی را مطرح کردند. در داخل هم برای کارهای تولیدی مزیت خاصی نداریم. مشخص است دلالی، واسطهگری و افزایش تورم شرایط را از حالت عادی خارج میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سرمایهگذارهای داخلی و مردم معمولاً به سمتی می روند که امنیت اقتصادی داشته باشند. سرمایه گذاری در بخش تولیدی به صرفه نیست و دولت هم امتیاز خاصی در این بخش ها تعریف نکرده است. در عین حال امکان موفقیت هم بسیار پایین است به دلیل اینکه نرخ ارز هر روز نوسان پیدا می کند، رشد بسیار زیادی دارد، خود تورم هر روز افزایش پیدا می کند. بنابراین، یکی از زمینه های لازم برای سرمایه گذاری و تشویق افراد به فعالیت های کسب و کار در داخل کشور این است که بتوانیم تورم را مهار و ثبات اقتصادی ایجاد کنیم. در این شرایط امکان سرمایه گذاری وجود ندارد. شاهد بودیم؛ نرخ پول به دلیل همین تورم به شدت افزایش پیدا کرده و خود بانکها تسهیلات را بالای ۳۵% در اختیار افراد قرار می دهند، در چنین شرایطی امکان سرمایه گذاری داخلی هم بسیار ضعیف است.
نظر شما