پاسخ تهران این بار شدیدتر و پیچیدهتر است
وال استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه ایرانی و عرب مدعی شد که پاسخ احتمالی تهران این بار شدیدتر و پیچیدهتر خواهد بود. براساس ادعای این نشریه پاسخ تهران میتواند چند لایه باشد و با همکاری مقاومت در منطقه اجرایی شود.
در همین راستا یک مقام مصری مدعی شد که ایران از طریق کانالهای خصوصی درباره پاسخ “قوی و پیچیده” هشدار داده است. در این میان یک مقام ایرانی گفت، ارتش تعدادی از افراد خود را از دست داده و بنابراین باید پاسخ دهد. او گفت ایران این توان را دارد تا از خاک عراق به عنوان بخشی از عملیات خود استفاده کند و احتمالا تاسیسات نظامی اسرائیل را هدف حملات تهاجمیتری قرار خواهد داد. وال استریت ژورنال در ادامه این گزارش ادعا کرد، مقامهای ایرانی و عرب گفتند که ایران قصد ندارد به سان دو حمله قبلی پاسخ خود را به پرتاب موشکها و پهپادها محدود کند. از همین رو هر موشکی که استفاده شود کلاهکهای قدرتمندتری خواهد داشت. ایران گفت که در آخرین حمله خود به اسرائیل در اول اکتبر عمدتاً چهار نوع مختلف موشک بالستیک میانبرد (موشک های عماد و قدر) را شلیک کرده است – و از جدیدترین و پیشرفتهترین موشکهای خود یعنی خیبرشکن و فتاح نیز رونمایی کرده است.-
این مقام ایرانی گفت: عامل دیگر در واکنش ایران، انتخابات آمریکاست. این مقام با بیان اینکه ایران نمیخواهد با پاسخ خود بر انتخابات آمریکا تأثیر بگذارد، افزود: پاسخ به اسرائیل پس از رایگیری روز سهشنبه اما قبل از روی کار آمدن رئیسجمهور جدید در ژانویه انجام خواهد شد. به ادعای سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، ایران ترجیح میدهد کاملا هریس به جای دونالد ترامپ پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود.
در این میان مقامات مصر، بحرین و عمان گفتند که دیپلماتهای ایرانی پس از هشدارهای ادعایی آمریکا، اعم از دولتی و خصوصی، نسبت به درگیری با اسرائیل، خطوط کلی پاسخ را ارائه کردند. لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، هفته گذشته مدعی شد که اگر ایران به اسرائیل یا ایالات متحده حمله کند، «عواقب سختی» در پی خواهد داشت. به ادعای او: «ما معتقدیم که این باید پایان تبادل آتش مستقیم بین اسرائیل و ایران باشد». به ادعای وال استریت ژورنال، پس از حمله اسرائیل به نظر میرسد که ایران قصد پاسخگویی ندارد اما واکنشهای بعدی و رسمی مقامهای تهران نشان داد معادلات آنگونه که تصور میکنند پیش نخواهد رفت.
روز جمعه، یکی از فرماندهان ارشد ایرانی تهدید کرد که «پاسخ ایران غیرقابل تصور خواهد بود». همزمان مقامات غربی مدعیاند که تصمیم گیرندگان ایرانی در حال بحث در مورد چگونگی پاسخ به اسرائیل هستند، از همین رو رایزنیها درباره این که آیا پاسخ ایران باید مستقیماً داده شود یا از سوی متحدان ایران در منطقه و به شکلی ترکیبی و چند لایه رایزنی جریان دارد. مقامات اسرائیلی همچنین مدعی اند که ایران به طور جدی در حال بررسی پاسخ است.
ایالات متحده تلاش کرد تا حمله ۲۶ اکتبر اسرائیل را به اهداف نظامی محدود کند و مانع از حمله ادعایی اسرائیل به تاسیسات نفتی و هستهای ایران شود. مقامات عرب گفتند که نگرانند اسرائیل این بار مهار نشود بالاخص آن که نتانیاهو هفته گذشته مدعی شد که جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران هدف اصلی اسرائیل است. این ادعا در حالی مطرح شد که تهران بارها صراحتا اعلام کرده که قصد ساخت سلاح هستهای را نداشته و ندارد.
همزمان مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران روز یکشنبه گفت کشورش نمیتواند اجازه دهد حمله اسرائیل بیپاسخ بماند. با این حال، تاکید کرد که: «نوع و شدت پاسخ ما» در صورت آتشبس در غزه و لبنان میتواند تغییر کند. ایالات متحده مدعی است که ارتش این کشور در حمله محدود اسرائیل به ایران دخالتی نداشته است، اما هرگونه پاسخ تلافی جویانه ممکن است موجب شود تا نیروهای آمریکایی برای حمایت از اسرائیل با این بازیگر هم صدا شوند. پنتاگون روز جمعه اعلام کرد، لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده چندین هواپیمای بمب افکن B-۵۲، هواپیمای تانکر و ناوشکن نیروی دریایی را به خاورمیانه اعزام کرده است.
به ادعای وال استریت ژورنال با خروج ناو هواپیمابر یو اس اس آبراهام لینکلن از منطقه انتظار میرود که تجهیزاتهای نظامی اضافی در منطقه مستقر شود. ایالات متحده برای اولین بار از زمان کوتاهی پس از حمله حماس به اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۳، بدون ناو و کشتیهای همراهش در منطقه خواهد ماند.
نظر شما