یادداشت اختصاصی از حمیدرضا حاجی اشرفی

شوماخر کیست ؟ و چه می گوید؟!

شوماخر ؛ اجماع پسا واشتگتن - بررسی کارآفرینی در ابعاد انسانی !

ارنست فردریک شوماخر اقتصاددان آلمانی - بریتانیایی از متفکران تاثیرگذار قرن بیستم در جهان محسوب میگردد . او متولد آلمان در خانواده ای اکادمیک بود و در رشته اقتصاد در دانشگاههای برلین ، بن و سپس اکسفورد و کلمبیا تحصل کرد با اینحال شوماخر بیشتر عمر کاری خود را در بریتانیا گذرانید .

شوماخر کیست ؟ و چه می گوید؟!
صفحه اقتصاد -

شوماخر به مدت دو دهه رئیس مشاوران اقتصادی بورد ملی زغال سنگ انگلستان بود .( توضیح نویسنده : انگلستان در همین هفته آذر ماه ۴۰۳ اعلام کرد که استخراج و بهره برداری از آخرین معدن زغال سنگ را بر اساس تعهدات پیمان آب و هوایی گلاسکو متوقف کرده است ! )

او همچنین بعنوان مشاور اقتصادی سفرهای بسیاری به کشورهای جهان سوم و در حال توسعه داشت و در این سفرها دولت های محلی را به ساختن اقتصاد [ متکی بخود ] تشویق می کرد .

شوماخر را خردمندان دنیا با کتاب [ کوچک زیباست ] و نقدهای به نظام اقتصادی غرب و پیشنهادهایش در باره استقرار تکنولوژی بر اساس نیازها و ارتباطات انسانی و متناسب با وضعیت اقتصادی - اجتماعی و بازار کار هر کشور و اولویت تاسیس بنگاههای SMEs می شناسند .

غوغایی که کوچک زیباست در افکار خردمندان بپا کرد :

کتاب کوچک زیباست برای اولین بار در سال ۱۹۷۳ منتشر شد و نظرات بسیاری از دولتمردان و مدیران اقتصادی کشورهای مختلف را بخود جلب کرد.بطوریکه این کتاب در ۱۹۷۵ بعنوان یکی از ۱۰۰ کتاب تاثیرگذار بعد از جنگ جهانی دوم معرفی شد . تاثیری که این کتاب در طول ۵۰ سال پس از انتشار آن همواره بر جنبش های عدالت اجتماعی و زیست محیطی داشته کاملا مشهود است . ( توضیح نویسنده : در کنوانسیونهای منع تولید گازهای گلخانه ای صنایع به اهمیت کاهش تاسیس تعداد واحدهای بزرگ صنعتی و اندازه بنگاهها و جایگزینی واحدهای کوچک و متوسط بجای آنها تاکید میگردد ، بنظر میرسد اثر تفکرات شوماخر در این موارد دیده میشوند . ) 

کتاب کوچک زیباست در حقیقت مجموعه ای از هجده مقاله به قلم شوماخر در قالب چهار بخش است که نویسنده طی آن نظام اقتصادی مدرن و چگونگی تاثیر آن بر زندگی انسان را بررسی و سعی می کند آلترناتیوی برای این وضعیت نامناسب را معرفی کند .شوماخر در کوچک زیباست تمایل سرمایه داری نوین در هر چه بزرگتر شدن بنگاهها و سازمانهای اقتصادی را به چالش می کشد .وی نتیجه بزرگ شدن بنگاه های اقتصادی را [ انسان زدایی از بشریت و تخریب محیط زیست در زمین میداند ] 

او بدرستی ،بحرانهای ناشی از مصرف سوخت های فسیلی و بحران انرژی و جنگ‌ تعرفه ها را در ابتدای دهه ۷۰ پیش بینی کرده بود .

شوماخر در کتاب کوچک زیباست مگر چه میگوید؟ 

Untitled32

محور مفاهیم در مقالات هجده گانه شوماخر در کتاب معروف وی در چهار بخش با سرفصل های ؛

۱- دنیای نو

۲- منابع 

۳- جهان سوم 

۴ - سازمان و مالکیت 

گرداوری شده است .

در بخش دنیای نو شوماخر تاکید می کند که ؛ تامین رفاه همگانی در دنیای پیش رو ( تمدن عصر موج چهارم ) و شکوفایی اقتصاد جهان ،تنها راه تامین صلح است . وی تاکید دارد که بر خلاف نطرات پدران سیستم اقتصاد سرمایه داری لجام گسیخته ،توسعه متوازن و پایدار با انگیزه های خودپرستان و اولویت منافع فردی بر منافع جمعی و ملی محقق نخواهد شد !!!

شوماخر بر این باور است که رشد صرفا مادی و سود محوری بدون توجه به جنبه های انسانی درابعاد مختلف زندگی انسانها باعث انهدام تمدن بشری میشود .وی در مقاله ای #ریسک های عصر جدید را تبیین و تصریح می کند ؛ اقتصاد راه خود را از بقیه رشته ها و ابعاد زندگی بشر جدا کرده و فقط به [  سود می اندیشد ] بدون اینکه به خسارتهای این طرز تفکر برای دیگر ابعاد و بخش های زندگی بشری توجه کند.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار