صفحه اقتصاد بررسی می کند:
همه چیز درباره تاریخچه برند ارج + جزئیات
در این مطلب از صفحه اقتصاد، به توضیحاتی درباره تاریخچه برند ارج خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.
![همه چیز درباره تاریخچه برند ارج + جزئیات](https://cdn.safheeghtesad.ir/thumbnail/Y2IyYwqo5O95/6jK1xLTWnsc4J8wuaJy0GBySxWKkPo7DPsxA4PYFGTYaNU4-iYx7_RnflFx1mrY46BG01Dokcwkfo-rYSkvxMARgH1-9-MDx2JrrCealhnwDTWx-RyzEjA,,/Y2IyYwqo5O95.jpg)
در این مطلب از صفحه اقتصاد، به توضیحاتی درباره تاریخچه برند ارج خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.
مهندس بازرگان گفت:«خلیل ارجمند مرد عمل و آیینه اخلاق بود. وی در عمر ۳۵ ساله خود به اندازه ۳۵۰ سال عمر، کار کرد و خدمت به خلق خدا نمود.»فوت خلیل ارجمند در طی ده سال، اثر منفی در توسعه این واحد داشت تا اینکه برادرش، اسکندر ارجمند با بازگشت از آمریکا به اتفاق برادرش سیاوش ارجمند مدیریت کارخانه را بر عهده گرفت.
این روزها که بسیاری از ما به عنوان کاربران شبکههای اجتماعی و فضای مجازی، به جوکسازی و تحقیر تولیدات صنعتی ساخت ایران مشغول هستیم، بد نیست که بدانیم روزگاری دارای برند شناختهای در تولید صنایع خانگی در کل قاره آسیا و خاورمیانه بودیم. کارخانهای به نام «ارج» که در سال ۱۳۱۶ توسط خلیل ارجمند استاد دانشکده فنی دانشگاه تهران تاسیس شد، به مدد پشتکار فوقالعاده او و بهرهگیری از علوم و فنون روز و نیز شناخت نیازها و بازارهای داخلی و منطقهای به پیشرفت و شهرت باور نکردنی در تولید یخچال، بخاری، ماشین لباسشویی و کولر رسید.
کارخانه ارج در سال ۱۳۵۲ در بورس پذیرفته شد. ظرفیت بهرهبرداری آن در اواخر اردیبهشت ۱۳۵۴ به ۴۵۴ هزار و ۱۰۰ دستگاه از انواع لوازم خانگی رسید. این شرکت بالغ بر ۲۳۰۰ پرسنل داشت و به گفته فعالان اقتصادی، این کارخانه یکی از مدرنترین و علمیترین بنگاههای تولیدی وقت ایران بود. در سالهای بعد از انقلاب، این صنعت بزرگ خصوصی، در کنترل دولت قرار گرفت و با گرفتار آمدن در چرخهای از نابسامانیهای مدیریتی، فساد و ناکارآمدی، نهایتا، این کارخانه ۸۰ ساله، در خرداد ماه ۱۳۹۵ رسما تعطیل شد.
![برند ارج](https://cdn.safheeghtesad.ir/servev2/Y2IyYwZJgqCW/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
برند ارج
تبدیل کارگاه ارجمند به کارخانه بزرگ ارج
لوگو یا نشان این برندعلاوه بر اینکه از اول نام خانوادگی ارجمند گرفته شده بود نشان دهنده سه حرف ابتدایی در کلمات آهنگری، ریختهگری و جوشکاری است. شاید به این دلیل که در آغاز تاسیس شرکت، فعالیتهایی در این زمینه انجام می داد. خلیل ارجمند در سال ۱۳۱۶، کارگاه ارج را نزدیک میدان دروازه قزوین در تهران تأسیس نمود. به تدریج آن را به سه تا شش مغازه وسعت داد. پس از مدتی اندک، محل فعالیت خود را به خیابان شوش (در جنوب شرقی تهران) انتقال داد. کارخانه ارج در دهه چهل به کیلومتر ۵ جاده مخصوص کرج، انتقال و فعالیت شرکت گسترش یافت و به تولید حرفه ای انواع لوازم خانگی از جمله یخچال، بخاری، ماشین لباسشویی و کولر نیز روی آورد.
![برند ارج](https://cdn.safheeghtesad.ir/servev2/Y2IyYw7RnxOB/5Uwvb7W7Zm0,/file.png)
برند ارج
نقشآفرینی ارج در جنگ جهانی دوم
در سالهای اشغال ایران در جنگ جهانی دوم، کارخانه ارج به تولید سیم دینام و لاستیک مبادرت ورزید که مورد نیاز عمومی بود اما انجام آن بسیار مشکل مینمود. ماشینهای جوشکاری، توربین آبی برای آسیاب و دستگاه مولد برقدهی نیز از دیگر تولیدات آن بود. با اشغال کشور (شهریور ۱۳۲۰) راههای تجاری محدود شد. همین مسئله، باعث گسترش فعالیت ارج گردید و تقاضا برای خدمات و تولیدات وی به شدت افزایش یافت.بزرگترین شاهکار صنعتی ارجمند، ساخت مجموعه تلمبههای الکتریک بود که ۱۰۰% در کارخانه وی تولید میشد. لاستیک اتومبیل از دیگر وسایلی بود که وی دو سال بر روی آن کار کرد، اما عمرش، مهلت بهرهبرداری از آن را نداد.
خاطره عالیخانی از هدیه یخچال ارج به مقام شوروی
این شرکت در دهه ۵۰-۱۳۴۰ نه تنها بازارهای داخلی را پوشش میداد بلکه بیشتر کشورهای عربی، حتی با وجود کالاهای آمریکایی، ترجیح میدادند که محصولات کارخانه ارج ایران را خریداری کنند که هم از نظر قیمت و کیفیت مناسب بود و هم با آب و هوا و الگوی مصرف آنها سازگارتر بود. علیتقی عالیخانی وزیر اقتصاد ایران در سالهای (۱۳۴۸-۱۳۴۱) در کتاب خاطراتش می گوید: «در آخرین سفری که به شوروی داشتم به آقای «اوویکو» که قائم مقام نخست وزیر وقت شوروی بود یک یخچال ایرانی ارج هدیه دادم. فوقالعاده خوشحال شد و به من تأکید کرد که راننده خودش میآید و یخچال را میبرد و حتی گفت مبادا یخچال را به دفترش بفرستم»!
![برند ارج](https://cdn.safheeghtesad.ir/servev2/Y2IyYwXN12aK/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
برند ارج
خلیل ارجمندی کیست؟
خلیل ارجمند در۳۰ مهر ۱۳۲۳ و در سن ۳۴ سالگی با سقوط در چاه ۳۶ متری محوطه کارخانه، در گذشت. در مراسم خاکسپاری او مهندس بازرگان گفت:«خلیل ارجمند مرد عمل و آیینه اخلاق بود. وی در عمر ۳۵ ساله خود به اندازه ۳۵۰ سال عمر، کار کرد و خدمت به خلق خدا نمود.»فوت خلیل ارجمند در طی ده سال، اثر منفی در توسعه این واحد داشت تا اینکه برادرش، اسکندر ارجمند با بازگشت از آمریکا به اتفاق برادرش سیاوش ارجمند مدیریت کارخانه را بر عهده گرفت.
اگر چه موسس کارخانه ارج، خلیل ارجمندی است اما دو برادر مهندس او که تحصیل کرده آمریکا و اروپا بودند در پیشبرد فعالیتهای صنعتی ایران، چه در شرکت ارج و چه در دیگر صنایع نقش بسزایی داشتند.پدر این سه برادر، رحیم ارجمند، از مدیران برجسته دولتی بود که تا معاونت وزارت پست و تلگراف ارتقاء یافت. پسر او خلیل ارجمند و بنیانگذار شرکت ارج همزمان با مهندس بازرگان در بورس اعزام دانشجو به فرانسه پذیرفته شد که پس از اتمام تحصیل در فرانسه، در سال ۱۳۱۵ به ایران بازگشت و بنیانگذار ارج .سیاوش ارجمندبعدها، عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و از موسسان سندیکای صنایع فلزی و لوازم خانگی شد.
نظر شما