یادداشت اختصاصی حمیدرضا حاجی اشرفی
بیمه های پس اندازی طرح دکتر مشرف نفیسی موتور محرکه اقتصاد کشور ؟!
در صنعت بیمه کشورمان ، مردان و زنان شاخص بسیاری به اقتصاد ملی خدمت کرده اند و هم اکنون نیز در حال خدمت به اکوسیستم محیط کسب و کار کشورند .
سالها دل طلب جام جم از ما میکرد - آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد.
قرن چهاردهم هجری شمسی در ایران مملو از تحولات سریع ، پیاپی و پرماجرا از مناظر فرهنگی - اجتماعی - سیاسی - اقتصادی گذشت . در این قرن ایران به سرعت از سنت به سوی مدرنیته حرکت کرد و در عرصه های علمی و فرهنگی و اقتصاد سیاسی مردان و زنان شاخصی را معرفی نمود که تعدادشان با تمام نخبگان سده های پیش برابری میکند . تکنوکراتهایی در ایران در طول قرن چهاردهم ایفای نقش کرده اند که مطالعه فراگرد زندگی و خصوصیات شخصیت حرفه ای هر یک از آنها ، مملو از درسها و تجربیات گرانسنگ برای نسل جوان امروز است .
در میان سه بخش مثلث اصلی اقتصاد ، وزنه دانش و تجربیات متخصصان صنعت بیمه کشور از آندو بخش بسیار بالاتر است . صنعت بیمه کشورمان در منطقه غرب آسیا از قرن پیش و حتی امروزه نیز به لحاظ دانش و نگرش علمی مدیریت های ریسک و مدیریت پرتفوی، رتبه اول دانش و خلاقیت را دارد و یک سر و گردن از سایر کشورهای منطقه [ منا ] بالاتر است .
شادروان دکتر حسن مشرف نفیسی ، وزیر اقتصاد ، معاون سازمان برنامه و بودجه و مشاور چندین دولت و مدیرعامل شرکت سهامی بیمه ایران بود . نفیسی یکی از شاخص ترین تکنوکرات ایرانی ست که تحصیلات تکمیلی حقوق و اقتصاد داشت و از نظریه پردازان اصلی برنامه های عمرانی نیمه اول قرن پیش بود .
در صنعت بیمه کشورمان ، مردان و زنان شاخص بسیاری به اقتصاد ملی خدمت کرده اند و هم اکنون نیز در حال خدمت به اکوسیستم محیط کسب و کار کشورند .
دکتر مشرف نفیسی در نیمه دوم دهه ۳۰ پیشنهادی بی نظیر در جهت افزایش میزان پس اندازهای ملی و جهت دهی پس اندازها در جهت توسعه بخش خصوصی ،بخصوص از طریق سرمایه گذاری در ساخت مسکن را میدهد که این ایده خلاقانه می توانست ناجی اقتصاد ایران طی سالهای بعد باشد که متاسفانه مورد بی توجهی دولت و مجلس و سازمان برنامه و بودجه در آن سالها قرار گرفت و این اقتصاد کشور بود که زیانهای هنگفتی دید .
اکنون در ۱۴۰۳ ، دولت چهاردهم مستقر است و وزیر اقتصاد این دولت نیز مرد اقتصاددانی می باشند که اتفاقا معمار ورود بخش خصوصی صنعت بیمه پس از انقلاب سال ۵۷ است .این اتفاق که دو وزیر اقتصاد دان و بیمه شناس در یک فاصله ۷۰ ساله در راس نظام تصمیم گیری کلان اقتصاد کشور قرارگیرند شاید دیگر تکرار نشود !!!
وضعیت امروزین اقتصاد کشور در حین اجرا برنامه هفتم با شرایط برنامه های عمرانی سوم و چهارم پیش از انقلاب که دکتر مشرف نفیسی طرح بی نظیری کاربرد بیمه های زندگی در رونق اقتصادی را داده شباهت بسیار دارد .در آن برنامه ها نیز نخبگان سازمان برنامه بودجه همچون عالیخانی و مشرف نفیسی افزایش پتانسیل تولیدات ملی با گسترش بنگاههای SMEs را چاره برون رفت از رکود تورمی میدانستند و در برنامه هفتم نیز کارشناسان سازمان برنامه و بودجه همین روش را الگوبرداری کرده اند .با توجه به اینکه ورود [ پول داغ ] برای تولید و صنعت خسارت بار و نامطلوب است ، اینک پیاده سازی ،ایده ارزشمند دکتر نفیسی برای ترمیم زخم های اقتصاد کشور از روش تعمیم [ بیمه نامه های زندگی ] در سرمایه گذاریهای تولید محور یگانه گزینه مطلوب است . امید است شخص وزیر اقتصاد، آقای دکتر همتی که کاملا بر این مکانیزم و پیشنهاد مطروحه اشراف دارد ،برای تحقق آن اهتمام ورزد.
نظر شما