یادداشت اختصاصی از حمیدرضا حاجی اشرفی
دانش مدیریت ریسک + بیمه بازرگانی پشتیبان اقتصاد تولید محور
نسیم نقولا طالب ، اقتصاددان مسلط به دانش مدیریت ریسک های مالی و سرمایه گذاری در جایی نوشته : هیچ اقتصاد دانی را نمی توانیم بیابیم که نظرات کاملا مشابه در تحلیل های اقتصادی حتی با همکلاس صمیمی خود داشته باشد.
جای بسی تاسف و تعجب بسیار است که پس از گذشت یک قرن از آغاز فعالیت شرکت های بیمه در ایران و وجود چندین دانشکده که دورس اقتصاد بیمه و سایر رشته های اقتصادی را تدریس می کنند و با وجود تسلط وافر بسیاری از اساتید دانشگاهها و سازمانهای تخصصی تحلیلگر ریسک های فیزیکی و غیر فیزیکی که توانایی کاربرد دانش مدیریت ریسک و مدیریت بیمه در جهت حمایت و افزایش درجه اطمینان در کارها و کاهش انواع ریسک های مشهود و نامشهود را برخوردارند ؛ چرا از مکانیزم مدیریت ریسک و بیمه بازرگانی و ترکیب ایندو دانش برای حل مسائل اکوسیستم محیط کسب و کار بهره برداری نمیگردد! اقدامی که کشورهای صنعتی تجربه کرده اند و نتیجه هم گرفته اند! چرا باید چرخ در اینجا ، چند باره اختراع شود.
نسیم نقولا طالب ، اقتصاددان مسلط به دانش مدیریت ریسک های مالی و سرمایه گذاری در جایی نوشته : هیچ اقتصاد دانی را نمیتوانیم بیابیم که نظرات کاملا مشابه در تحلیل های اقتصادی حتی با همکلاس صمیمی خود داشته باشد.
در این روزها ، تحلیل های کاملا متفاوتی از سوی اقتصاد دانان ایرانی در باره اصلاح چالش های اقتصادی مطرح می شود.
در یک سخنرانی اخیرا ،جناب آقای دکتر همتی، وزیر محترم امور اقتصاد و دارایی دولت چهاردهم گلایه نموده اند؛ نگذاشتند، بیمه ایران خصوصی شود.
در یک مصاحبه بعد از این سخنان آقای دکتر همتی یکی دیگر از معروفترین اقتصاددانان در حال حاضر کشور ،پیشنهاد ملی کردن مجدد ،بانک های خصوصی برای کنترل ناترازی ها و رکود تورمی را داده اند. !!! ( دو نظریه کاملا متضاد اقتصادی )
در اینجاست که دقیقا ایراد، نسیم نیکولاس طالب مبنی بر اختلاف دیدگاههای عجیب اقتصاددانان ایرانی در حل مسائل اقتصادی عمیقا لمس میگردد.
شخصا برای همه دانشگاهیان و اهالی علم و تجربه در همه رشته ها ، احترام ویژه قائلم ، اما از مردان مسلط به علم اقتصاد که دانش آنها نیز قابل احترام می باشد ،انتظارست پیش از طرح ایده ها و پیشنهادات ،بررسی دقیق نمایند، آیا قوانین و مقررات کشور بخصوص مفاد قانون اساسی در بخش اقتصاد و چندین قانون مرتبط با نوسازی اکوسیستم محیط کسب و کار مصوب سالهای اخیر و سیاست های اتخاذی اقتصادی که برآیند حداقل ۱۰۰ سال مناقشات نحله های فکری و مکتب های مختلف اقتصادی در ایران می باشد و تحولات اقتصادی جهان در طی همین چند دهه، شرایط پیاده سازی نقطه نظراتشان را می دهد؟ از خود بپرسند ،آیا ایده و نظراتشان با توجه به واقعیات محیط اقتصادی در حال حاضر کشور و با توجه به قوانین جاری و حضور ذینفعان گوناگون در اکوسیستم کسب و کار ملی ،قابلیت اجرایی دارد؟
مطالعات در زمینه فراز و فرودهای اکوسیستم محیط کسب و کار کشور از دهه ۵۰ تاکنون نشان میدهند که تصمیمات ابن الوقتی و پیچیدن نسخه های نصفه و نیمه ناکارشناسانه بدون توجه به قوانین و اسناد بالادستی و شرایط فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی کشور همیشه باعث شوکهای شدید و لطمات غیر قابل جبرانی به اکوسیستم محیط کسب و کار کشور شده و موجب ناتعادلی و ناتوازنی گردیده اند.
به آقای دکتر همتی که اقتصاددان بیمه شناس شاخص کشور هستند و معمار ورود مجدد بخش خصوصی بیمه به بازار پس از انقلاب ۵۷ و نقشی ماندگار در تصویب قانون نحوه اداره شرکت های بیمه در ۱۳ آذر ۱۳۶۷ که موسوم به [ روز بیمه ] گردیده دارند ،پیشنهاد مینمایم ؛ مجموعه گزارشات ،شادروان دکتر مشرف نفیسی در خصوص [ نقش بیمه های اندوخته ساز در رونق و توسعه اقتصادی ] خطاب به مجمع عمومی شرکت سهامی بیمه ایران در سمت مدیرعامل مجرب را با دقت و حوصله مطالعه کنند .اتفاقا دکتر مشرف نفیسی که یک اقتصاددان و بیمه شناس و هم وزیر اقتصاد بود،انگار آنروز برای شرایط امروز اقتصاد ایران سخنرانی کرده است!
متاسفانه نظریات کاربردی بیمه های اندوخته ساز در مبحث نوسازی اقتصاد ملی واقعگرایانه آن مرد دانشمند از سوی شخص پهلوی دوم و حتی دکتر محمد مصدق بعلت عدم آشنایی و تسلط آنها به [ علوم مدیریت های ریسک مالی و دانش بیمه گری ] مخالفت شد و فرصت های زیادی بهدر رفت .
بنظر می رسد سخنان علمی آن اقتصاددان مجرب را بخاطر اینکه وی شوهر خواهر علی امینی بود ،صرفا از منظر بد گمانی سیاسی برخورد کرده اند . خوشبختانه امروزه نیز استراتژی اقتصادی مرحوم دکتر نفیسی کاملا در شرایط کنونی اقتصاد ایران از جمیع جوانب قابلیت پیاده سازی دارد و ناجی مسائل عدیده اقتصاد ایران است .
بطوریکه با مشارکت فعالانه صنعت بیمه در حمایت از نهضت کارآفرینی کشور وفق رعایت بخش اقتصادی قانون اساسی بخصوص اصل ۴۳ و قانون اصلاح اصل ۴۴ و برنامه هفتم ، بازسازی و نوسازی بهینه اکوسیستم محیط کسب و کار کشور امکانپذیر است .
نظر شما