گفتگوی صفحه اقتصاد با قربان درویشی دبیر اجرایی خانه کارگر استان خوزستان
کارگران مناطق ویژه و آزاد در مسلخ تفکر سرمایه داری
دبیر اجرایی خانه کارگر خوزستان نسبت به یکه تازی کارفرمایان هشدار داد
قربان درویشی دبیر اجرایی خانه کارگر استان خوزستان با انتقاد شدید از ضعف قوانین کار در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: کارگران شاغل در بندر امام خمینی، منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و دیگر مناطق ازاد و ویژه، هیچ قانون حمایتی ندارند و به جرات میتوان ادعا کرد که کارگران در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، قربانی تفکرات کارفرمایی و سرمایهداری میشوند.

کوروش شرفشاهی - قربان درویشی دبیر اجرایی خانه کارگر استان خوزستان در گفتگو با صفحه اقتصاد با اعلام اینکه در مناطق ویژه اقتصادی و مناطق آزاد، قوانین خاصی وجود دارد که در قالب دستورالعمل ۵۱ مادهای مصوبه مناطق ویژه آزاد و اقتصادی تصویب شده و به اجرا در می آید گفت: از تشکیل تشکلات تا افزایش حقوق و قرارداد کار و بسیاری موارد دیگر، همه تابع قوانین ویژه مناطق آزاد و ویژه هستند و در بیشتر موارد دست کارگران به جایی بند نیست و اعتراض یا شکایتشان به جایی نمی رسد.
دبیر اجرایی خانه کارگر استان خوزستان با اعلام اینکه در داخل کشور سازمانهای کارگری کارفرمایی زیر مجموعه وزارت کار، مسوولیت تشکیل، برگزاری انتخابات و ساماندهی تشکلات را دارند گفت: در مناطق آزاد این مسوولیت به واحدهای اشتغال سپرده شده که زیر مجموعه شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هستند.
وی با اعلام اینکه در مناطق آزاد بسیاری از قوانین حامی کارگران اجرا نمیشود گفت: طرح طبقهبندی مشاغل اجرایی نمیشود، کارفرمایان سنوات پایان سال را به کارگران نمیپردازند، قرارداد بین کارگر و کارفرما مبنای قانونی ندارد و در قالب توافقی امضا می شود که منافع کارفرما را دنبال می کند و بسیاری موارد دیگر که در این مقوله نمی گنجد.
درویشی با تاکید بر اینکه قانون حاکم در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به ظاهر توافق بین کارگر و کارفرما و در واقع تحمیل منافع کارفرما به کارگر است گفت: در مناطق ویژه اقتصادی و آزاد، کارفرما به اندازهای آزادی دارد که هر بلایی به روز کارگران بیاورد، بازخواست نمی شود و هیچکس هم جوابگوی این وضعیت نیست.
وی با ابراز تاسف از اینکه بسیاری از کارگران سالهاست در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کار می کنند، اما تحت پوشش بیمه نیستند یا به صورت مقطعی بیمه شده اند گفت: برخی از کارفرمایان از همان ابتدای کار، کارگران را بدون قرارداد بکار می گیرند و در نتیجه هیچیک از موارد قانونی همچون بیمه تامین اجتماعی را برای کارگران پرداخت نمی کنند، در نتیجه اگر هنگام کار بلایی بروز کارگر بیاید، دستش به جایی بند نیست. بدتر انکه کارگران بسیاری هستند که سالهاست در قسمت های گوناگون بنادر و مناطق آزاد و ویژه کار می کنند که اکنون با ورود به سنین بالا، از کارافتاده شده اند اما نمی توانند بازنشسته شوند.
دبیر اجرایی خانه کارگر استان خوزستان در پاسخ به اینکه آیا بازرسی از کارگاهها صورت نمی گیرد تا با این موارد برخورد شود گفت: بازرسان وزارت کار در کارگاههای فعال در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به صورت مستمر حضور دارند و بازرسی میکنند، اما تاثیرگذاری لازم را ندارد.
وی افزود: بازرسان میتوانند نتیجه بازرسی خود را مکتوب و کارفرمای متخلف را به دستگاههای قضایی معرفی کنند، اما به دلیل آنکه اداره کار در مناطق آزاد و ویژه وجود ندارد، دادگاه سهجانبهای شکل نمیگیرد تا نماینده کارگر در مقابل نماینده کارفرما و دولت بنشیند و از حقوق کارگرانی که حق شان تضییع شده، دفاع کند.
قربان درویشی با تاکید بر اینکه قرار نیست به منظور جلب رضایت سرمایهگذار و کارفرما، کارگر را قربانی کنیم گفت: چه اشکالی دارد که قانون کار در مناطق آزاد وجود داشته باشد و کارگر از حداقل های قانونی بهره مند شود.
دبیر اجرایی خانه کارگر خوزستان با ابراز تاسف از اینکه کارفرمایان در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی یکه تازی می کنند گفت: کارگران شاغل در مناطق ویژه و آزاد، در مسلخ تفکر سرمایه داری قربانی می شوند که لازم است هر چه سریعتر در این خصوص تجدید نظر شود.
نظر شما