جزئیات ماجرای فاجعه شمارش آرا در انتخابات هیأت رئیسه مجلس
در این خبر به ماجرای شمارش آرا در انتخابات هیأت رئیسه مجلس پرداخته شده است.
محمود عباسزاده درباره سابقه بازشماری آرای هیئترئیسه مجلس در ادوار قبلی گفت:«ما بهویژه درباره نواب رئیس چنین تجربهای داریم، بهعنوان مثال یکی دو رای کم و زیاد شده و بازشماری میشود. اتفاقاً در آخرین اجلاس مجلس دوازدهم هم در میان نواب رئیسی یعنی ذوالنوری و نیکزاد چنین موضوعی مطرح شد. بنابراین بازشماری صورت گرفت و در نهایت بعد از چندبار شمارش ذوالنوری با یکی دو رای اختلاف نایبرئیس مجلس دوازدهم شد.»
روزنامه هممیهن در گزارشی به ماجرای تغییر و بازشماری آرا در انتخابات هیأت رئیسه مجلس پرداخت و نوشت: اجلاسیه اول مجلس دوازدهم هیئت رئیسه خود را شناخت اما حواشی انتخابات آن هنوز ادامه دارد. با اینکه در نهایت ۲۹۰ رای برای انتخاب جایگاههای مختلف هیئت رئیسه مجلس وجود دارد، اما برخی ابهامات از سوی برخی نمایندگان طی دو روز گذشته مطرح شده است.
در انتخابات هیئت رئیسه مجلس دوازدهم، پای آرای باطله نیز به نتایج باز شد. هرچند وجود آرای باطله بیسابقه نیست اما به گفته یکی از نمایندگان که با هممیهن صحبت کرد، هیچ وقت این تعداد دورقمی نشده است. رایگیری اخیر برای انتخاب رئیس مجلس ۲۴ رای باطله داشت که ممکن است دلایل گوناگونی داشته باشد.
بازشماری آرا
ساعتی پس از برگزاری انتخابات و جمعآوری آرای نمایندگان، خبر بازشماری این آرا منتشر شد. به گزارش روابط عمومی مجلس، «مغایرت در تعداد آراء نامزدهای نواب رئیس مجلس پس از بازشماری مجدد آراء گرچه باعث تغییر ترکیب نواب نشد و آقایان حاجیبابایی و نیکزاد نواب اول و دوم مجلس دوازدهم هستند اما در پی این ماجرا، با دستور رئیس مجلس همه آراء هیئترئیسه مجدداً بازشماری شد. در این بازشماری که توسط ۸ نفر از نمایندگان شمارشکننده در روز رایگیری با حضور دو عضو هیئت رئیسه سنی و رئیس مرکز حراست قوه مقننه انجام شد، تغییری در تعداد آراء نامزدهای رئیس مجلس مشاهده نشد. همچنین بازشماری آراء نامزدهای ناظران هیئترئیسه نیز گرچه با تغییر تعداد آراء یکی از منتخبان همراه بود اما تغییری در ترکیب نظّار ایجاد نشد و آقایان غلامرضا نوریقزلجه، علیرضا سلیمی و جلیل میرمحمدیمیبدی که پیشتر اعلام شده بود، ناظران هیئترئیسه هستند. در بازشماری مجدد آراء مشخص شد که دلیل اختلاف در تعداد آراء اعلامی، اشتباه نمایندگان شمارشکننده آراء در تجمیع آراء بوده؛ به نحوی که آراء شمارششده در دو برگه، هنگام تجمیع دو بار محاسبه شده و باعث بروز این اختلاف در تعداد آراء شده است.»
آرای غلامرضا نوریقزلجه در بازشماری ۳۱ رای کاهش پیدا کرد و به عدد ۸۹ رسید. آرای علیرضا سلیمی (۸۲) و جلیل میرمحمدیمیبدی (۶۱) نیز صحیح شمارش شده و بدون تغییر ماند.
اختلاف در انتخاب دبیران
در بازشماری آرای انتخابات هیئترئیسه مجلس اما نتیجه اولیه حاکی از این بود که مجتبی بخشیپور، احمد نادری، روحالله متفکرآزاد، مجتبی یوسفی، محمد رشیدی و اکبر رنجبرزاده بهعنوان ۶ دبیر هیئت رئیسه انتخاب شدند. در بازشماری آرا، تمام آرای دبیران منتخب تغییر کرد اما نتیجه جدید تنها انتخاب آخرین مخاطب را به چالش کشید. در جریان شمارش مجدد آرا، رای روحالله متفکر آزاد از ۱۰۱ به ۱۱۷، احمد نادری از ۱۱۲ به ۱۰۲، مجتبی بخشیپور از ۱۲۰ به ۹۶، محمد رشیدی از ۹۷ به ۸۹، مجتبی یوسفی از ۹۸ به ۸۸ و عباس پاپیزاده به ۸۲ رای تغییر کرد. پاپیزاده و رنجبرزاده در بازشماری آرا برابر شدند و در نهایت با قرعهکشی، عباس پاپیزاده جای رنجبرزاده را گرفت.
رسائی: انتخابات با این وضعیت مخدوش است
حمید رسائی، نماینده تهران در مجلس که یکی از نامزدهای پست نایبرئیسی مجلس بود، حدود ساعت ۱۶ روز گذشته این روایت را از انتخابات هیئت رئیسه اجلاسیه اول مجلس دوازدهم در حساب شبکه ایکس (توئیتر) خود منتشر کرد: «حقایق بیشتری از افتضاح انتخابات دیروز هیئت رییسه/ روز گذشته برای آقای رنجبرزاده ۹۵ رأی و برای آقای پاپیزاده ۸۳ رأی اعلام شد درحالیکه امروز رأی واقعی رنجبرزاده ۸۲ و رأی پاپیزاده هم ۸۲ اعلام شده تا مساوی شوند و با قرعه کار را تمام کنند! درحالیکه آقای پاپیزاده باید عضو هیئترییسه شود. از طرفی آرای آقای باقرزاده در صحن ۸۳ اعلام شد درحالیکه در بازشماری دیروز که درحضور خودش انجام شد ۸۴ رأی بود اما امروز مجدداً آرای او را ۸۱ رأی اعلام کردند! انتخابات هیئترئیسه با این وضعیت مخدوش است و باید مشخص شود چه کسی به هنگام شمارش آرای نمایندگان این تخلف را انجام داده است.»
مسئله آرای باطله عجیب است
برای پیگیری موضوع آرای باطله و حواشی انتخابات هیئترئیسه با چند نفر از نمایندگان دوره دوازدهم تماس گرفتیم که فقط یکی از آنها پاسخگوی ما بود. این نماینده مجلس ترجیح داد سکوت کند و اظهار داشت که به خاطر عدم وجود جمعبندی از این مسئله، نظری نخواهد داد.
محمود عباسزادهمشکینی، نماینده مشکینشهر در دوره یازدهم و عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی اما پاسخگوی سوالات هممیهن شد.
محمود عباسزاده، نماینده مشکینشهر در مجلس یازدهم درباره سابقه بازشماری آرای هیئترئیسه مجلس در ادوار قبلی به هممیهن گفت:«ما بهویژه درباره نواب رئیس چنین تجربهای داریم، بهعنوان مثال یکی دو رای کم و زیاد شده و بازشماری میشود. اتفاقاً در آخرین اجلاس مجلس دوازدهم هم در میان نواب رئیسی یعنی ذوالنوری و نیکزاد چنین موضوعی مطرح شد. بنابراین بازشماری صورت گرفت و در نهایت بعد از چندبار شمارش ذوالنوری با یکی دو رای اختلاف نایبرئیس مجلس دوازدهم شد.»
او با بیان اینکه در این اجلاسیه تعداد آراء باطله اندکی زیاد شد، عنوان کرد:«این موضوع برای من اندکی جای تأمل داشت که به چه علت به این میزان آرای باطله داریم. درحالیکه در مجلس یازدهم چنین مسئلهای را شاهد نبودم. آرای باطله نهایتاً یکی دو عدد است نه 24 عدد. البته در مجلس معمولاً نمایندگانی که از اشتهار قابل توجهی برخوردارند یا چندین دوره در مجلس بودند و سابقه وزارت، استانداری یا مدیریت دارند یا اینکه دارای نامهای آشنا هستند، برای هیئترئیسه رای میآورند، بهویژه برای ریاست و نواب رئیس شدن. به نظر من افرادی که در هیئت رئیسه مجلس دوازدهم رای آوردند افرادی مناسب بودند. هم حاجیبابایی که پیشتر وزیر آموزش و پرورش بوده است و هم نیکزاد که در مجلس یازدهم به مدت 3 سال نوابرئیس بود و سابقه استانداری هم دارد.»
او معتقد است آرای مجلس به این دو نفر تقریباً طبیعی بوده است. زیرا جریان غالب در مجلس دوازدهم جریان اصولگراست.
نماینده سابق مجلس در واکنش به توئیت منتشرشده از سوی رسائی، نماینده تهران، گفت: «رایگیری برای انتخاب هیئترئیسه به صورت کاغذی انجام میشود و قابلیت چندین بار بازشماری را دارد. اگر از طرف هر کدام از طرفین این انتخابات تشکیکی در نتایج داشته باشند، امکان بازشماری مجدد وجود دارد تا در نهایت کاندیدا یا کاندیداهای معترض درباره نتایج به اطمینان برسند. آخرین شمارش را باید مبنا قرار داد و ترکیب هیئت رئیسه نیز بر همین اساس مشخص میشود. فکر میکنم با توجه به تمام این فضاها و اعتراضاتی که مطرح شده است، تغییر دیگری ایجاد نخواهد شد و در نهایت، جناحهای مختلف به نتیجه تمکین میکنند. مجلس آییننامه دارد و خارج از آن آییننامه اتفاقی نمیافتد. آرای هیئت رئیسه میلیونی نیست که شمردن آن سخت باشد. در نهایت به ۲۹۰ رای میرسد.»
عباسزاده درباره آرای باطله گفت: «بخشی از این آرای باطله به منتخبین جدید برمیگردد. این آرا ممکن است خطخوردگی داشته باشد یا در خوانش با مشکل مواجه شود. بخشی از آرای باطله اینها هستند.»
نماینده سابق مجلس در پاسخ به این سوال که حداقل یکی از نمایندگان مجلس دوازدهم به صورت علنی اعلام کرده است که در انتخابات هیئت رئیسه رای باطله داده، گفت: «رای باطله عمدی تعداد کمی از این آرا را به خود اختصاص داده است. ممکن است آدمهای سیاسی نباشند یا چهرههای سیاسی را نمیشناسند و حتی ممکن است اسامی اشتباه بنویسند. اما در هر صورت این تعداد ۲۴ رای باطله عجیب است. این تعداد آرا قابل بررسی است و ارزش دارد که مورد توجه مرکز پژوهشها و حراست مجلس قرار بگیرد. پیدا کردن دلیل چنین مسئلهای تجربه خوبی برای مجلس خواهد بود.»
نظر شما