دو فوریت لایحه دولت در آستانه مصرف برق به وسیله نمایندگان مجلس رد شد

مخالفت با تغییر ساعت، سند اثبات مجلس ناکارآمد؟!

در بدترین شرایط اقتصادی به سر می بریم. از تورم که بر گرانی ها دامن می زند تا سیاست خارجی چالش برانگیز که جنگ اقتصادی با ابزار برنده تحریم را باعث شده است. شاید این شرایط برای کشوری که از کمبود منابع و ذخایر رنج می برد، توجیه پذیر باشد، اما وقتی بدانیم یک درصد جمعیت جهان در ایران و ۷ درصد ذخایر جهان در ایران است و بنابر اعلام بانک جهانی، بیش از ۹۰ درصد مردم ایران زیر خط فقر زندگی می کنند، نه تنها شوکه، بلکه ویران می شویم. هنگامی که دلایل این وضعیت اسفبار را جویا می شویم، تنها یک پاسخ این همه چالش را توجیه می کند «سوءمدیریت».

مخالفت با تغییر ساعت، سند اثبات مجلس ناکارآمد؟!
صفحه اقتصاد -

بحران گسترده شده و از کنترل خارج است و قوای سه گانه مسوول تمامی این چالشها و مشکلات هستند. اگر تنها یکی از قوا را متهم و قوای دیگر را تبرئه کنیم، بی انصافی کرده ایم.

اگر بخواهیم به صورت گسترده شرایط را تفسیر کنیم، مثنوی هفتاد من کاغذ می شود، اما باید بدانیم که اقتصاد یک زنجیره به هم پیوسته است که کمکاری در هر بخش، تمامی بخشها را متاثر می کند.

جدی ترین چالشی که سالهاست با آن دست به گریبان هستیم، ناترازی انرژی است و بدترین نوع آن، ناترازی برق است. در شرایطی که قطعی برق برای مردم عادت شده، نمایندگان مجلس شورای اسلامی وارد بازی خطرناک اصرار بر جلوگیری از تغییر ساعت رسمی کشور شده اند. در حالی که تغییر ساعت رسمی کشور تاثیرات شگرفی بر ناترازی برق می گذارد و بسیاری کشورها به سوی آن رفته اند، نمایندگان مجلس با قانون غیر کارشناسانه و رفتار احساسی بدور از منطق، تغییر ساعت رسمی کشور را متوقف کردند.

در حالی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر تغییر ساعت رسمی کشور مخالفت می کنند که با ساده ترین محاسبات و کودکانه ترین توجیهات، می توان تاثیرات تغییر ساعت رسمی بر کنترل مصرف برق را اثبات کرد.

وزیر نیرو به عنوان متولی تامین برق کشور با بیان اینکه در فصل گرم سال ۳۵ هزار مگاوات به تقاضای برق کشور توسط کولرها و سامانه های برودتی افزوده می‌شود گفت: این افزایش از کل مصرف برق چند کشور همسایه بیشتر است. عباس علی‌آبادی پیش بینی کرد در اوج بار سال جاری تقاضای برق به ۸۵ هزار مگاوات برسد، در حالی که در بهترین حالت ظرفیت تولید برق کشور تنها ۶۵ هزار مگاوات است که نشانگر ناترازی ۲۰ هزار مگاواتی برق است.

چالش دیگری که وزیر نیرو از آن سخن به میان آورد، ضرورت مقابله با اقدامات غیرقانونی برای مصرف برق است. علی آبادی گفت: یکی از مشکلات بزرگ صنعت برق فعالیت‌های غیرقانونی و غیرمجاز برای مصرف برق، به ویژه در حوزه استخراج غیرمجاز رمزارز است که خسارت سنگینی به شبکه برق وارد می‌کنند. در این شرایط اگر دستگاه قضا برخوردهای سنگینی با این افراد داشته باشند، می توان به مدیریت در این حوزه امیداور بود.

وزیر نیرو به تشریح اهمیت تغییر ساعت رسمی کشور پرداخت و گفت: تغییر ساعت رسمی بیش از هزار مگاوات صرفه‌جویی در مصرف برق به همراه دارد که معادل ظرفیت تولید یک نیروگاه بزرگ حرارتی است. علی آبادی با اشاره به اینکه مصرف برق ایران طی دهه‌های گذشته تا ۲۲ برابر افزایش یافته، در حالی که جمعیت کشور از دهه ۵۰ تاکنون تنها ۲.۵ برابر شده که ضرورت مدیریت مصرف برای حفظ پایداری شبکه به‌ویژه در فصل گرم سال را دوچندان می‌کند.

از سوی دیگر مدیرعامل شرکت توانیر نیز به تشریح اهمیت تغییر ساعت رسمی پرداخت و گفت: اگر اختیار تغییر ساعت رسمی کشور دوباره به دولت بازگردد، می‌توانیم به میزان قابل توجهی از مصرف برق در ساعات اوج‌بار شبانه بکاهیم؛ به طوری که این اقدام به‌تنهایی می‌تواند حدود هزار مگاوات از بار شبکه را کاهش دهد که عددی معادل تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر است.مصطفی رجبی‌مشهدی با تاکید بر اینکه تغییر ساعت رسمی کشور یکی از ابزارهایی است که در سال‌های گذشته امتحان خود را پس داده گفت: این موضوع نه‌تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها به‌عنوان یک سیاست مؤثر در مدیریت تقاضای انرژی اجرا می‌شود.

مدیرعامل توانیر با اشاره به اینکه دولت لایحه‌ای را با قید دوفوریت به تصویب رساند که بر اساس آن، اختیار تغییر ساعت رسمی کشور به دولت بازگردد گفت: در صورت تصویب این لایحه در مجلس، دولت می‌تواند متناسب با شرایط روز و نیازهای شبکه برق، درباره تغییر ساعت تصمیم‌گیری کند.

با وجود اهمیتی که تغییر ساعت رسمی کشور بر شبکه برق دارد، نمایندگان مجلس با لایحه دوفوریتی مخالفت کردند تا همچنان بر نظریه غیر کارشناسی خود اصرار ورزند. جالب اینجاست که همین نمایندگان بارها دولت را به خاطر برق مورد بازخواست قرار داده و حتی تا مرز استیضاح وزیر نیرو رفته اند.

آنچه نمایندگان در صحن علنی برای رد دو فوریت مطرح کردند، بر مصوبه غیر منطقی و غیر کارشناسی مجلس مهر تایید زد. نمایندگان انتقاد کرده اند که چرا دولت نیروگاه نساخته تا برق مورد نیاز کشور را تامین کند، توجیهی که نشانگر نبود درک درست از منابع کشور است. این نمایندگان اعتقاد دارند که به جای مدیریت مصرف برق با تغییر ساعت رسمی، باید نیروگاه بسازیم تا گاز، گازوییل و مازوت بسوزانیم، آلودگی ایجاد کنیم، جان مردم و ذخایر کشور را نابود کنیم.

از لحظه ای که لایحه دو فوریتی تغییر ساعت رسمی کشور رد شد، نمایندگان دیگر حق هیچگونه اعتراضی ندارند و باید برای قطعی برق برنامه اجرایی بدهند. باید بگویند چگونه باید برق مورد نیاز کشور را تامین کرد. باید پاسخ بدهند در حالی که دولت با کسری بودجه رو به رو است و بودجه های عمرانی صرف هزینه های جاری می شود، با کدام اعتبار و از کدام محل می خواهیم بودجه ساخت نیروگاه را تامین کنیم و مهمتر آنکه با چه سرعتی می خواهیم نیروگاه خورشیدی، بادی، سیکل ترکیبی و... بسازیم.

از سوی دیگر صنایع قربانی مصرف برق و گاز خانگی شده و در شرایطی که با مشکلات شدید ارزی دست به گریبان هستیم، چگونه می خواهیم توقف تولید کارخانه ها، زیانهای ناشی از قطع برق و بحران های جدی تر آن را توجیه کنیم.

براستی مجلس یازدهم با مصوبه جلوگیری از تغییر ساعت رسمی کشور، بلایی به روز اقتصاد و زندگی مردم آورده که سالها باید تاوان آن را بدهیم. مگر این نمایندگان نمی دانند اگر ساعت رسمی کشور یک ساعت جلو برود، خانه ها، ادارات، مغازه ها و... یک ساعت دیرتر چراغ هایشان را روشن می کنند. مگر این نمایندگان نمی دانند تغییر ساعت کار و آغاز ساعت کار ادارت در ۶ صبح هیچ بازدهی ندارد. چرا نمایندگان مجلس مطالب بدین سادگی را نمی دانند و تشخیص نمی دهند و تیشه برداشته به ریشه منابع و ذخایر کشور می زنند و آسایش مردم را مختل می کنند.  

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار