تقویم نجومی آذر ماه سال ۱۴۰۲ | قمر در عقرب آذر ماه ۱۴۰۲

در این پست از صفحه اقتصاد تقویم نجومی آذر ماه سال ۱۴۰۲ از نظرتان می گذرد. همراه با روزهای قمر در عقرب در آذر ماه ۱۴۰۲ و اعمال مکروه در روزهای قمر در عقرب به همراه اطلاعات کامل آمده است .

تقویم نجومی آذر ماه سال ۱۴۰۲ | قمر در عقرب آذر ماه ۱۴۰۲
صفحه اقتصاد -

آذر (در تقویم هجری خورشیدی افغانستان: قَوس) نهمین ماه سال در گاه‌شماری هجری خورشیدی است و همواره ۳۰ روز دارد و از روز ۲۴۷م سال آغاز شده و در روز ۲۷۶م سال پایان می‌یابد. آذر سومین و آخرین ماه فصل پاییز است. برج فلکی آذرماه برج قوس (کمان) است.

در گاه‌شماری رسمی ایران نام این ماه از نام ماه نهم گاه‌شماری اوستایی نو برگرفته شده‌است. در گاه‌شماری [زرتشتی] نهمین روز هر برج نیز آذر نام دارد و در آذرروز از آذرماه، جشن آذرگان برگزار می‌شود. ایزد این ماه ایزدآذر است.

ایزدآذر، در اسطوره‌های ایرانی و زرتشتی، ایزد نگاهبان آتش و فروزه اهورامزدا است برای همین گاه جایگاه او را در شمار امشاسپندان نیز آورده‌اند و او را پسر اهورامزدا دانسته‌اند.

تقویم نجومی آذر ۱۴۰۲

بارش شهابی در آذر ۱۴۰۲

در ماه جاری کیهان شاهد رویدادهایی مانند ماه در حضیض زمینی، بارش شهابی a-Monocerotid 2023، مقارنه ماه و مشتری، نزدیک شدن ماه و سیاره مشتری به یکدیگر، ماه در اوج خورشیدی، نزدیک شدن ماه و خوشه ستاره‌ای M45 به یکدیگر، ماه کامل، سیاره زهره در حضیض خورشیدی، غیبت قمری بتا توری، بارش شهابی November Orionid 2023، رصد خوشه ستاره‌ای Hyades، بارش شهابی Pheonicid 2023، سیاره عطارد در بیشترین کشیدگی شرقی، ماه در اوج زمینی، تربیع آخر ماه، پایان حرکت رتروگراد نپتون، بارش شهابی December Cassiopeid 2023، بارش شهابی Puppid-Velid 2023، عطارد در دوگانگی، عطارد در بالاترین ارتفاع آسمان، مقارنه ماه و سیاره زهره، بارش شهابی Monocerotid 2023، بارش شهابی a-Hydrid 2023، رصد ابر ماژلانی بزرگ، ماه نو، ماه در حضیض خورشیدی، مقارنه ماه و عطارد، بارش شهابی Geminid 2023، رصد سحابی مرد دونده (Running Man)، رصد سحابی شکارچی (Orion Nebula)، بارش شهابی Comae Berenicid 2023، ماه در حضیض زمینی، مقارنه ماه و زحل، نزدیک شدن ماه و سیاره زحل به یکدیگر، غیبت قمری نپتون، ماه در تربیع اول، بارش شهابی December Leonis Minorid-2023 و عطارد در حضیض خورشیدی خواهد بود.

شهدادی از رخداد بارش شهاب دیگری در آذرماه سال جاری خبر داد و گفت: ۲۳ آذر ماه شاهد اوج بارش شهابی "جوزایی" با نرخ آهنگ سرسویی(ZHR) ۱۵۰ شهاب در ساعت خواهیم بود.

وی تاکید کرد: بعد از غروب خورشید در روز ۲۳ آذر تا قبل از طلوع ماه تا حوالی ساعت ۲۳:۳۰ بهترین زمان برای رصد شهاب‌های این بارش است.

این فعال حوزه نجومی، خاطر نشان کرد: ۳۰ آذر ماه، شب یلدا به عنوان شاهکار محاسبات نجومی و میراثی ارزشمند از نیاکان‌مان است که هرساله در قالب آیینی باستانی در کشورمان گرامی داشته می‌شود.

چهارشنبه ۱ آذر

ساعت ۰۱:۳۳ ماه با فاصله‌ی ۳۷۰ هزار کیلومتری در حضیض مداری قرار می‌گیرد.

با نگاه به سمت چپ صورت فلکی «اسب بزرگ» (Pagasus) ماه را خواهید دید. خود ماه هم یک رأس مستطیل بزرگ‌تر و عریض‌تری است که همراه با زحل، فم‌الحوت و بتا نهنگ تشکیل می‌دهد.

پنج‌شنبه ۲ آذر

ساعت ۱۳:۱۷ سیاره‌ی زحل در تربیع شرقی قرار می‌گیرد و زمان مناسب رصد آن از ابتدای شب تا ساعت ۲۳:۰۰ خواهد بود.

آیا به نظر می‌رسد که خورشید زودتر از قبل در حال غروب است؟ بله. درست است. هنوز یک ماه با انقلاب زمستانی فاصله داریم اما اگر شما در نزدیکی عرض جغرافیایی ۴۰ درجه شمالی باشید، زودترین زمان غروب خورشید حدود ۱۸ آذر خواهد بود و می‌توان گفت که فاصله‌ی زیادی با آن زمان ندارید.

جمعه ۳ آذر

مطابق تصویر زیر، ماه امروز عصر و فردا عصر نزدیک مشتری می‌درخشد. مشتری پس از ناهید دومین ستاره‌ی درخشان در آسمان شب است و بنابراین هم‌نشینی آن با ماه، یکی از زیباترین رویدادهای قابل مشاهده در آلودگی نوری شهرها خواهد بود. علاوه بر این روشنایی زیاد آن‌ها باعث می‌شود امکان ثبت عکس از این منظره حتی با دوربین‌های موبایل هم وجود داشته باشد.

شنبه ۴ آذر

پس از غروب بیرون آمدن ستارگان، شکل W صورت فلکی «ذات‌الکرسی» (Cassiopeia) در شمال شرق آسمان دیده می‌شود. با بیرون ماندن و دنبال کردن این صورت فلکی، به آسانی می‌توانید چرخش ستاره‌های دور قطبی را تشخیص دهید. شکل W تا اواخر شب به یک M مسطح در شمال آسمان تبدیل شود.

ساعت ۱۸:۰۰ هم می‌توانید شاهد مقارنه‌ی ماه و مشتری با جدایی زاویه‌ای تنها ۳.۶ درجه باشید که تا سحرگاه فردا قابل رؤیت خواهد بود.

آسمان ابتدای هفته نخست آذر 1402

آسمان ابتدای هفته اول آذر ۱۴۰۲

یکشنبه ۵ آذر

ماه تقریبا کامل، هم امروز عصر و هم فردا عصر دیده می‌شود. قمر زمین امشب فاصله‌ی اندکی از خوشه‌ی پروین فاصله خواهد داشت. رصد این مقارنه با دوربین دوچشمی منظره‌ای تماشایی را پیش روی شما قرار می‌دهد.

دوشنبه ۶ آذر

ساعت ۰۵:۰۵ مقارنه‌ی ماه و خوشه‌ی پروین با جدایی زاویه‌ای ۱.۵ درجه به اوج خود می‌رسد. در ساعت ۱۲:۴۶ هم ماه کامل روی می‌دهد.

ستاره‌ی «نسر واقع» (Vega) که از ستارگان مثلث تابستانی است، پس از تاریکی هوا هنوز در غرب و شمال غربی آسمان به خوبی می‌درخشد. درخشان‌ترین ستاره بالای آن «دنب» (Deneb) است که سر صلیب بزرگ شمالی را در صورت فلکی «قو» (Cygnus) تشکیل می‌دهد.

سه‌شنبه ۷ آذر

ماه که به تازگی کامل شده است، پس از غروب خورشید، در شمال شرقی آسمان طلوع می کند. ستاره‌ی کاملا درخشان «سروش» (Capella) هم با قدر ۰، با فاصله‌ی تقریبا دو مشت در سمت چپ بالای آن می‌درخشد. با پیشروی شب، منتظر «بتا ثور» (Beta Tauri) یا ستاره‌ی «نطح» باشید که با قدر ۱.۶ و فاصله‌ی کم؛ سمت راست بالای ماه دیده می‌شود.

طلوع ماه امشب یک ویژگی خاص هم دارد و آن این است که در شمالی‌ترین نقطه‌ای قرار دارد که در آسمان دیده می‌شود. بنابراین با تاریک شدن هوا پس از غروب به دقت توجه داشته باشید که ماه از کجای افق شما سر برمی‌آورد. احتمالا هرگز با این دقت ماه را در نزدیکی شمال آسمان ندیده‌اید و ممکن است دیگر هم هرگز، حداقل در بازه‌ی زمانی کوتاه، چنین چیزی را نبینید.

چهارشنبه ۸ آذر

ساعت ۱۷:۳۰ سیاره‌ی عطارد در بیشترین عرض استوایی جنوبی (میل ۲۵.۹ درجه) و ۳.۵ درجه‌ای نقطه‌ی انقلاب زمستانی قرار می‌گیرد. در ساعت ۱۸:۵۷ هم می‌توانید ماه را با فاصله‌ی ۴.۵ درجه نسبت به خوشه‌ی ستاره‌ای M۳۵ ببینید که البته برای رصد آن به ابزار اپتیکی نیاز خواهید داشت.

آسمان پایان هفته اول آذر 1402

آسمان پایان هفته اول آذر ۱۴۰۲

پنجشنبه ۹ آذر

در سحرگاه پنج‌شنبه، به شرق آسمان نگاه کنید تا سیاره‌ی ناهید را که در فاصله‌ی حدود ۴ درجه از «قلب الاسد» (Regulus) قرار دارد ببینید.

اکنون که خوشه‌ی پروین و دبران پس از تاریکی هوا سمت شرق آسمان می‌درخشند، صورت فلکی «شکارچی» (Orion) یا «جبار» هم خیلی عقب‌تر از آن‌ها نیست. حدود ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه طول می‌کشد تا کل شکل نمادین صورت فلکی جبار که از هفت ستاره‌ی درخشان‌تر آن تشکیل شده است، در آسمان رخ‌نمایی کند.

جمعه ۱۰ آذر

ساعت ۰۳:۰۶ بامداد اختفای ستاره‌ی اوپسیلون-جوزا را با ماه ببینید. قدر این ستاره ۴.۱ است و برای رصد اختفا به ابزار اپتیکی نیاز خواهید داشت. این رویداد نجومی در شرق، شمال و شمال غربی ایران به صورت خراشان خواهد بود. اختفا زمانی صورت می‌گیرد که یک جرم سماوی از دید ناظر در پشت جرم دیگر (اغلب ماه) قرار بگیرد و اگر در لبه‌ی جرم جلویی حرکت کند و به آن مماس شود، اختفا خراشان خواهد بود.

ساعت ۰۵:۳۰ هم ماه و ستاره‌ی سرپسین (Pollux) با فاصله‌ی تنها ۲.۱ درجه به مقارنه می‌رسند. شب هنگام هم فرصت مناسبی برای رصد اجرام اعماق آسمان است.

دو جرم بسیار کم‌نور برای چشم غیرمسلح یعنی کهکشان آندرومدا (M۳۱) و خوشه‌ی دوگانه‌ی برساوش، از معروف‌ترین اجرام اعماق آسمان هستند. هر دو با قدر ۴ طبقه‌بندی شده‌اند، و در یک آسمان نسبتا خوب از نظر تاریکی، می‌توانید آن‌ها را با چشم غیرمسلح ببینید. دوربین دوچشمی اما تماشای آن‌ها را بسیار راحت‌تر می‌کند. این دو جرم ۲۲ درجه از هم فاصله دارند و در اوایل شب با ارتفاع زیاد سمت شرق آسمان دیده می‌شوند.

اگر امکان رصد مناسب آن‌ها را داشته باشید، هر چه آسمان شما تاریک‌تر باشد، آن‌ها را متفاوت‌تر می‌بینید. با استفاده از نقشه‌ی صورت‌های فلکی تمام آسمان، به آسانی می‌توانید آن‌ها را پیدا کنید.

روزهای قمر در عقرب آذر ماه ۱۴۰۲

قمر در عقرب آذر ۱۴۰۲ بر اساس برج عقرب از روز شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۲ از ساعت ۵:۴۳ شروع می شود و در روز دوشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۵:۵۴ به پایان می رسد.

روزهای قمر در عقرب آذر ماه بر اساس برج فلکی هم دوشنبه ۲۰ آذر ماه ساعت ۲۱:۲۱ دقیقه شروع و ۲۲ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۶:۱۰ دقیقه پایان می یابد.

نحوه محاسبه روزهای قمر در عقرب

فرض کنید که امروز ۲ مهر مصادف با ۱۵ شوال است.

۱. یک واحد به روزها اضافه کنید (۳ مهر و ۱۶ شوال)

۲. روز قمری را در عدد ۱۲/۲ ضرب کنید (۱۹۵/۲) و حاصل را با روز شمسی جمع کنید (۱۹۸/۲)

۳. عدد به دست آمده را بر عدد ۳۰ تقسیم کنید (۶/۶۱)

۴. عدد را با عدد ماه شمسی (در این مثال ماه مهر هفتمین ماه شمسی است) جمع کنید (۱۳/۶۱)

۵. اگر عدد به دست آمده بیش از عدد ۱۲ بود عدد ۱۲ را از آن کم کنید (۱/۶۱)

عدد به دست آمده تعیین کننده موضع ماه در برج های دوازده گانه است. اگر این عدد برابر ۸ بود نشان دهنده آن است که زمان قمر در عقرب است.

اعمال منع شده در روزهای قمر در عقرب

قمردرعقرب حدود دو و نیم روز ( ۶۰ ساعت )می باشد، اما با توجه به اینکه در روایات عبارت “قمردرعقرب” آمده و مشخص نشده که آیا منظور قمر در صورت فلکی عقرب است یا این که قمر در برج عقرب است؟ لذا بهتر است مراعات احتیاط گردد و دو روز به آن افزود و جمعاً چهار روز و نیم محاسبه کرد ، البته روزهای قمردرعقرب در هر سال متفاوت است و باید هر سال محاسبه شوند.

بر اساس روایات و نیز علم نجوم و اخترشناسی ؛ خواندن عقد ازدواج ،مسافرت ،اقدام برای بچه دار شدن (انعقاد نطفه) ،افتتاح کار و کسب و تجارت ،حجامت ،تعیین و تغییر نام ، گذاشتن سنگ بنای کارهای مهم و بطور کلی انجام هر یک از کارهای اساسی در روزهای نحس و قمر در عقرب  از نظر منجّمین و برخی علما توصیه نمی گردد.

قمر در عقرب آذر ۱۴۰۲

منظور از قمر در عقرب

در تشریح و توضیح قمر درعقرب باید به اصطلاحاتی مثل دایره البروج و صور فلکی و بروج دوازده گانه توجه داشت. دلیل نحوست قمر در عقرب را بعضا وجود ستاره سرخ قلب العقرب در صورت فلکی عقرب میدانند. و این حالت را قدما واقعه ای شوم می دانسته اند. زمانی که کره ماه (قمر) برابر صورت فلکی عقرب قرار گیرد می گوییم که قمر در عقرب است و این البته برای محاسبات ما زمینی هاست.

برجهای صورتهای فلکی نیز دوازده است که عبارتند از:

حمل، ثور، جوزاء، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو، حوت.

قمر در عقرب میتواند به دو عنوان تعبیر شود :

۱- قمر در صورت فلکی عقرب

۲- قمر در برج عقرب

پدیده قمر در عقرب با چشم غیر مسلح قابل رویت نیست (البته کسانی که با صور بروج آشنایی دارند ، در زمان شب از طریق فاصله میان ماه و صورت عقرب میتوانند زمان قمر در عقرب را متوجه شوند) مقصود از قمر در عقرب هم این است که در یک ماه قمری ، قمر زمین یک دور کامل بدور آن میگردد و طبعا در هر ماه قمری یکبار از برج عقرب میگذرد .

اهمیت شناخت قمر در عقرب

ایامی که قمر در عقرب است با توجه به وجود اسرار نهفته در علم نجوم، زمینه ساز اضطراب، بدبینی، دمدمی مزاجی و افزایش سختی و مشکلات در روابط است. همچنین زمینه آشفتگی خیال؛ بخصوص در وضعیت خستگی شخص فراهم بوده؛ امکان مواجهه با حوادث وجود داشته، زمینه ناتوانی مدیریت افکار و گفتار و حافظه وجود دارد، همچنین زمینه عصبی بودن و برانگیخته شدن (از کوره در رفتن) و ابتلای به سوء تفاهم و برداشت غیر صحیح را فراهم می کند، لذا باید مراقب نحوه حرف زدن و نوع سخن بود. زمینه آشفتگی روانی، زیادی حسّاسیتّ؛ تغییر حال بی دلیل از خوش رفتاری به بدبینی، از شور و شوق به سستی همّت وجود داشته، امکان بروز به هم ربختگی در سلامتی و بخصوص در رابطه با معده و روده ها وجود داشته، لذا تا می توانید از گوشه گیری بپرهیزید و سعی کنید با افراد خوش برخورد و بانشاط و شاداب؛ خود را سرگرم کنید. اما دو مبنا برای شناخت ایامی که قمر در عقرب است وجود دارد که به دو مبنای فلکی نجمی مشهور است.

قمر در عقرب بر مبنای صورت فلکی عقرب

جابجایی و اختلاف موضع صورت های فلکی با موقعیت فرضی و قراردادی بروج فلکی در مورد قمر در عقرب باعث ایجاد دو مبنای کلی برجی و نجمی شده است. به زبان ساده امروزه با جابجایی موضع آغازین دایره البروج در طول سالیان ناظر زمینی صورت فلکی عقرب را جلوتر از برج فرضی عقرب می بیند. به همین خاطر اگر بر مبنای صورت فلکی عقرب پیش برویم و بیشتر تقویم های نجومی هم بر اساس این مبنا پیش رفته اند، ایام قمر در عقرب تنها در مدت زمان موجود که معمولا به دو روز می کشد خواهد بود. راه حل شناخت و رصد این وجود قمر در صورت فلکی عقرب آسان است.

قمر در عقرب بر مبنای برج عقرب

یک مبنای دیگر که اهل نجوم در رابطه با قمر در عقرب بیشتر از آن آگاهی دارند و سختی کار آن این است که شناخت آن نیاز به تخصص های خاص نجومی دارد، وجود قمر در برج عقرب هست که معمولا از انتهای زمان وجود قمر در صورت فلکی عقرب آغاز می شود و تا دو روز بعد ادامه دارد، این مبنا یک مبنای کاملا تخصصی است که از اختبارات دقییق نجومی بدست می آید و اکثرا به این زمان اهمیت داده نمی شود اما از آن جایی که احتیاط شرط عقل است، گاهی اقتضای این وجود دارد از انجام امور مهمه درایام قمر در عقرب خود داری کرد تا بهترین نتیجه بدست آورده شود.

کارهای مکروه در روزهای قمر در عقرب

خوب است بدانید که چه کارهایی را نباید در روزهای قمر در عقرب انجام بدهید. البته در کتاب‌های فقهی انجام دادن این امور مکروه دانسته شده‌اند و حرام نیستند. به طور کلی، انجام کاری در این ایام حرام محسوب نمی‌شود و انجام این کارها در ایام قمر در عقرب شگون ندارد. بنابراین ممکن است انجام دادن آنها عواقب خوبی نداشته باشد. این اعمال عبارتند از:

عقد نکاح
اقدام برای بچه‌دار شدن (انعقاد نطفه)
سفر
از امام صادق علیه‌السّلام هم روایتی داریم که: «من سافر أو تزوّج و القمر فی العقرب لم یر الحسنى»؛ یعنى وقتى که قمر در عقرب است، هر کس مسافرت کند یا عقد نکاح نماید، نیکویى نبیند.
محقق هم در شرایع نوشته است: «و یکره إیقاع النکاح و القمر فی العقرب» ازدواج و عقد نکاح (یا نزدیکی) در ایام قمر در عقرب، مکروه است. (شرائع الإسلام فی مسائل الحلال و الحرام، ج‏۲، ص. ۲۱۱)

علاوه بر این، سایر دانشمندان اسلامی و منجمان نیز گفته‌اند که بهتر است بعضی کارها را در ایام قمر در عقرب انجام ندهید. این امور عبارتند از:

مسافرت
اقدام برای بچه دار شدن (انعقاد نطفه)
خواندن عقد ازدواج
افتتاح کسب و کار و تجارت
تعیین و تغییر نام
گذاشتن سنگ بنای کار‌های مهم
حجامت
دیگر امور اساسی زندگی
برای اطلاع از دلیل کراهت انجام این اعمال در ایام قمر در عقرب نیز روایاتی وجود دارد که می‌توانید آن‌ها را در کتب معتبر حدیثی مانند کافی، من لایحضره الفقیه، بحارالانوار، وافی و وسائل الشیعه بخوانید.

مناسبت‌ها

۱ - آذرجشن

۹ - جشن آذرگان

۱۵ - روز هوانیروز - روز حسابدار

۱۶ - روز دانشجو

۳۰ - روز انارام، جشن میانه سال، جشن شب یلدا یا شب چله: انقلاب زمستانی و جشن زایش خورشید است، ایرانیان در این شب با فراهم آوردن خوراکی‌های گوناگون تا بامداد به انتظار دیدار نخستین پرتوهای خورشید بیدار می‌نشسته‌اند.

۲۵ - روز پژوهش

 

نامگذاری‌ها

۵ - روز بسیج مستضعفان

۷ - روز نیروی دریایی

۹ - روز بزرگداشت شیخ مفید.

۱۰ - روز مجلس.

۱۲ - روز جهانی معلولان.

۱۴ - روز بیمه.

۱۵ - روز هوانیروز

۱۶ - روز دانشجو.

۱۹ - روز جهانی حقوق بشر.

۲۵ - روز پژوهش. روز مادر پیش از انقلاب ۱۳۵۷.

۲۶ - روز حمل و نقل.

۲۷ - روز وحدت حوزه و دانشگاه.

 

زادروزها

۱

۱۳۰۲ - داریوش اسدزاده، بازیگر ایرانی

۱۳۳۰ - فرخ نعمتی، بازیگر ایرانی

۱۳۳۶ - ایرج بسطامی، خواننده

۱۳۳۶ - علیرضا اوسیوند، بازیگر سینما و تلویزیون

۱۳۴۲ - امیر قلعه نوعی، بازیکن فوتبال اهل ایران

۱۳۴۵ - فریبا کوثری، بازیگر

۱۳۴۸ - مرجان ساتراپی، نویسنده، کارگردان، فعال حقوق بشر و انیماتور داستان‌های مصور

۱۳۶۵ - جهانگیر عسگری، بازیکن فوتبال اهل ایران

۲

۱۳۰۸ - ویگن، خواننده

۱۳۱۲ - علی شریعتی، استاد تاریخ، سخنران، نویسنده، اسلام‌شناس، جامعه‌شناس و پژوهشگر دینی

۱۳۵۶ - حمید گودرزی، بازیگر

۳

۱۳۴۲ - کیهان کلهر، آهنگساز و نوازنده

۱۳۴۷ - امید زندگانی، بازیگر و مجری

۴

۱۳۶۳ - لیلا بلوکات، بازیگر

۱۳۷۵ - علی شادمان، بازیگر

۵

۱۳۳۴ - محمدعلی بنی اسدی،، نقاش، تصویرگر.

۱۳۳۷ - نادر مشایخی، موسیقی‌دان و رهبر ارکستر.

۶

۱۲۱۸ - عباس میرزا ملک‌آرا، شاهزاده قاجار و برادر ناتنی ناصرالدین‌شاه قاجار، (درگذشته ۱۲۷۶)

۱۳۱۳ - جمشید مشایخی، بازیگر پیشکسوت

۱۳۲۶ - داریوش فرهنگ، کارگردان، فیلم نامه‌نویس و بازیگر

۷

۱۳۰۷ - داریوش صفوت، موسیقی‌دان ایرانی

۱۳۳۵ - محمد عمرانی، بازیگر، کارگردان، نویسنده و صداپیشه

۱۳۳۸ - نادر دست‌نشان، بازیکن بازنشسته و مربی کنونی فوتبال

۱۳۴۶ - حسین شهابی، نویسنده و کارگردان

۱۳۴۷ - حمید امجد، نویسنده، کارگردان، داستان‌نویس، مترجم و پژوهشگر

۱۳۴۹ - منصور ضابطیان، روزنامه‌نگار، کارگردان، مجری رادیو و تلویزیون، پادکست ساز، نویسنده و تهیه‌کننده

۱۳۵۸ - روزبه بمانی، شاعر و ترانه‌سرا

۸

۱۳۴۴ - سروش صحت، بازیگر، کارگردان و نویسنده

۱۳۵۶ - الهام حمیدی، بازیگر

۱۳۵۹ - هومن سیدی، بازیگر، کارگردان و نویسنده

۹

۱۳۶۳ - آزاده نامداری، مجری

۱۳۵۶ - پانته‌آ پناهی‌ها، بازیگر

۱۰

۱۲۹۱ - حسن علوی‌کیا، سرتیپ نیروی زمینی شاهنشاهی در دوران پهلوی و از بنیان‌گذاران سازمان ساواک

۱۳۰۲ - نظام فاطمی، ادیب، ترانه‌سرا، و فیلم‌ساز

۱۳۱۵ - نادر گلچین، خواننده آواز سنتی ایرانی

۱۳۲۵ - ابراهیم آشتیانی، بازیکن و مربی فوتبال

۱۳۳۲ - شهلا معززی، نقاش

۱۳۳۲ - شاهرخ (خواننده)، خواننده

۱۳۴۱ - پرویز شهبازی، کارگردان، نویسنده و تدوینگر

۱۳۵۲ - بهاره رهنما، بازیگر

۱۳۵۹ - علی صادقی، بازیگر

۱۳۶۰ - مینا ساداتی، بازیگر

۱۱

۱۳۰۲ - جلال آل احمد،

۱۳۴۵ - علی مصفا، بازیگر، نویسنده، تهیه‌کننده و کارگردان

۱۳۵۶ - سالار عقیلی، خواننده

۱۲

۱۳۲۵ کوروش یغمایی، خواننده راک

۱۳

۱۳۷۴ - امیرمحمد متقیان، مجری کودک

۱۴

۱۳۶۱ - پندار اکبری، بازیگر

۱۶

۱۳۵۰ - مهراب قاسمخانی، نویسنده

۱۷

۱۳۱۸ - داریوش مهرجویی، کارگردان، نویسنده و مترجم

۱۳۴۱ - علی‌رضا بهشتی، فرزند سید محمد حسینی بهشتی، استاد دانشگاه

۱۸

۱۲۶۵ - ملک‌الشعرای بهار،

۱۳۲۷ - مسعود جعفری جوزانی، کارگردان و فیلم‌ساز ایرانی.

۱۹

۱۳۱۰ -حیدر رقابی، شاعر و فعال سیاسی ایرانی، متخلص به «هاله»

۲۱

احمد شاملو، شاعر و مترجم

حشمت مهاجرانی، مربی فوتبال

۱۳۷۰ - هستی مهدوی‌فر، بازیگر

۲۲

۱۳۳۳ - رسول صدرعاملی، کارگردان سینما

۲۳

۱۳۲۸ - ناصر حجازی، مربی و بازیکن فوتبال

۲۴

۱۳۱۴ - جلال شباهنگی، گرافیست، نقاش و مجسمه‌ساز

۲۵

۱۳۱۸ - مهدی فتحی، بازیگر تلویزیون تئاتر سینما

۱۳۲۴ - عبدالکریم سروش، فیلسوف

۱۳۲۵ - طوفان هل عطایی، آهنگساز، نوازنده و خواننده

۱۳۲۸ - کیومرث پور احمد، فیلمنامه‌نویس، کارگردان

۱۳۲۹ - بهرام شاه‌محمدلو، کارگردان و هنرپیشه تئاتر و تلویزیون

۱۳۵۸ - امیرحسین اصلانیان، بازیکن فوتبال

۲۸

۱۳۵۶ - سپند امیرسلیمانی، بازیگر

۲۹

۱۳۴۴ - مهتاب نصیرپور، بازیگر

۱۳۶۳ - سیاوش خیرابی، بازیگر

۳۰

۱۳۵۴ - لاله اسکندری، بازیگر و عکاس

۱۳۰۸ - سروژ استپانیان، مترجم ارمنی‌تبار

درگذشت‌ها

 ۲ آذر:

غلامحسین ساعدی، نویسنده، پژوهشگر و روان‌شناس، ۱۳۶۴ شمسی

حسین گل‌گلاب؛ ادیب، شاعر و ترانه‌سرا، ۱۳۶۳ شمسی

درویش خان، ۱۳۰۵ شمسی

۳ آذر:

محمود کریمی، ردیف‌دان و مدرس آواز، ۱۳۶۳ شمسی

۵ آذر:

محمدعلی فروغی، ۱۳۲۱ ش

حسن میرخانی، از بنیان‌گذاران انجمن خوشنویسان ایران، ۱۳۶۹ ش

۷ آذر:

میرزا حسن زرین‌خط، استاد خوشنویسی، ۱۳۵۷ ش

جلال تاج اصفهانی، خواننده، ردیف‌دان و مدرس آواز، ۱۳۶۰ ش

حمید مصدق، شاعر و وکیل، ۱۳۷۷ ش

۸ آذر:

سید محمدهاشم پیر، از مورخان و پایه‌گذاران جنبش‌های نوین فکری در ایران، ۱۳۲۵ ش

۹ آذر:

عیسی بهنام، باستان‌شناس و استاد دانشگاه تهران، ۱۳۶۳

مهدی خالدی، نوازنده ویولون و مدرس ۱۳۶۹ ش

۱۰ آذر:

آیت الله مدرس، ۱۳۱۶

۱۱ آذر:

میرزا کوچک خان، ۱۳۰۰

۱۲ آذر:

نصرت‌الله گلپایگانی، نوازنده تار، ویولون، تنبک و آهنگساز، ۱۳۴۱

۱۳ آذر:

عمر خیام نیشابوری، ۵۰۲

آیت الله گلپایگانی، ۱۳۷۲

۱۴ آذر:

غلامحسین یوسفی، استاد زبان و ادبیات فارسی، ۱۳۶۹

علی حاتمی، فیلم‌ساز، ۱۳۷۵

۱۵ آذر:

احمد کشوری

۱۶ آذر:

میرزا آقا امامی اصفهانی (محمد مهدوی)، نقاش، ۱۳۳۴

هوشنگ پزشک نیا، نقاش معاصر ایرانی، ۱۳۵۱

جواد معروفی، نوازندهٔ پیانو و آهنگساز، ۱۳۷۲

۱۹ آذر:

سعدی، ۶۷۱

۲۳ آذر:

حیدر رقابی، شاعر و فعال سیاسی ایرانی، متخلص به «هاله»، ۱۳۶۶

۲۶ آذر:

مولوی، ۶۵۲

۲۹ آذر:

ابوالحسن صبا، ۱۳۳۶

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

اخبار مرتبط سایر رسانه‌ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    آخرین اخبار

    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد