یادداشت اختصاصی از حسن خیرآبادی
راهکارهای کنترل " تقاضای ارز "
در این یادداشت نگاهی داریم به نگاهی به پیشنهادات محسن شعاری مجد (کارشناس اقتصاد و حوزه پول و بانکداری) درباره راهکارهای کنترل " تقاضای ارز ".

یکی از مسائلی که امروزه در جامعه شاهد آن می باشیم پیوند با مسئله سرمایه گذاری و پیگیری لحظه به لحظه ارزش و قیمت ارز و طلا در بین عموم افراد جامعه است. تا جایی که قیمت لحظه ای ارز و سکه و طلا نقل مجالس و دورهمی های افراد با مشاغل مختلفی نظیر کارمند و معلم و دانشجو و پزشک و ... شده است. که در نگاه اول این حجم از پیگیری و دغدغه مندی خیلی ارتباطی با این مشاغل ندارد. اما به هرحال افراد مختلف می خواهند حداقل ارزش سرمایه های خود را حفظ نمایند. لذا دائما در حال پیگیری قیمت ارز و طلا و ... و تبدیل سرمایه های خرد و کلان خود به این دو کالا (ارز و طلا) هستند.
اما چرا نقدینگی به جای سرمایه گذاری در تولید صرف خرید و فروش دلار و سکه و طلا می شود؟؟
در این خصوص نگاهی داریم به نظرات و پیشنهادات محسن شعاری مجد(کارشناس اقتصاد و حوزه پول و بانکداری)
در شرایطی که کشور به علت تحریم های ظالمانه با مشکل " عرضه ارز " مواجه است راهکارهای کنترل " تقاضای ارز "می تواند به حفظ ارزش پول ملی و حمایت از مستضعفین جامعه و در نهایت سرمایهگذاری در تولید و رشد کارآفرینی بیانجامد.
لذا در این خصوص موارد ذیل قابل بررسی و اجراست:
۱. "اخذ مالیات از دارایی های انواع ارز و طلا خصوصا دلار ، یورو ،شمش طلا، طلای آب شده و انواع سکه های طلا و.." با توجه به رشد قیمت سالانه ( در حال حاضر به کلیه دارایی های شخصی به جز طلا و دلار حتی مسکن و اتومبیل شخصی مالیات وعوارض سالیانه تعلق می گیرد)
۲. خرید دلار برای کلیه افراد در بازار آزاد بلامانع باشد اما شخص خریدار موظف باشد در بازه های سه، شش و یا یکساله بعد از کسر ۲۰ درصد سود شرعی و قانونی ( معادل سود یکساله نظام بانکی ) الباقی رشد قیمت دلار را به عنوان مالیات بپردازد
۳. به مانند سپرده های بانکی به کلیه معاملات ارز که در بازه زمانی کمتر از ۳۰ روز شخص خریدار اقدام به فروش ارز نموده هیچ سودی تعلق نگیرد و کلیه سود حاصله به عنوان مالیات در نظر گرفته شود(حتما تأیید می فرمائید که خرید وفروش ارز بعضا بین صراف ها و دلال ها که معمولا در بازه زمانی چند روز یا حتی چند ساعت انجام می شود نقش بسیاری در رشد قیمت ارز دارد)
۴. در حال حاضر سامانه صیاد مسیر انتقال چک را بین ذینفعان متعدد ثبت و گزارش می کند و چک هایی که در سامانه صیاد ثبت نشوند توسط بانک پاس نخواهند شد. سامانه ای نظیر سامانه صیاد ایجاد شود و صرافی ها ملزم به ثبت سریال دلارهای فروخته شده در آن باشند خریداران دلار ملزم باشند هرگونه خرید و فروش و انتقال دلار را در این سامانه ارزی ثبت نمایند. همچنین شرط نقد شدن(به ریال) دلارها در صرافی ثبت انتقال دلار در سامانه باشد.
۵. هرکدام از ذینفعان زنجیره انتقال با توجه به مدت زمانی که طبق سامانه مالک دلار بوده اند ، می بایست مالیات پرداخت نمایند. به عنوان مثال در روزهای اخیر باتوجه به افزایش بی سابقه قیمت دلار باز هم صف طولانی خریداران منتظر خرید دلار با قیمت بالا هستند چرا که طبق تجربه انتظار دارند در فاصله کمتر از یکسال دلار به قیمت های بسیار بالاتری برسد. اما اگر دارنده دلار تا سقف ۲۰٪ بتواند از رشد ارزش دلار استفاده نماید و الباقی را مالیات پرداخت کند ، دیگر انگیزه ای برای خرید دلار نخواهد داشت.
۶. دولت برای ثبت اولیه دلارهایی که در گذشته بدون ثبت در سامانه خرید و فروش و منتقل شده اند یک فرصت سه تا شش ماهه جهت ثبت در سامانه در نظر بگیرد و پس از اتمام این فرصت دلارهای ثبت نشده در سامانه قابلیت نقد شدن در صرافی ها را از دست داده و فقط به عنوان دلار مسافری در خارج از کشور قابلیت خرج شدن داشته باشند.
۷. در حال حاضر معاملات ارزی ( خرید و فروش دلار بین ذینفعان متعدد ) در هیچ سامانه ای ثبت نمی شود و متأسفانه بسیاری از معاملات دلار بدون ثبت منشأ تراکنش و با هدف "پولشویی" انجام می شوند.
۸. نرخ مالیات بر ارز باید چند برابر مالیات بخش تولید باشد و از این محل طرح های تولیدی شامل بخشودگی مالیاتی شوند حداقل برای ۵ سال نخست فعالیت، که بتواند از این طریق تقاضای خرید دلار را کاهش و تقاضای سرمایه گذاری در تولید را افزایش داد.
۹. تا زمانی که خرید و فروش ارز بی زحمت و معاف از مالیات و بعضا تا دویست درصد سود خالص سالانه دارد انگیزه ای برای سرمایه گذاری در تولید و اشتغالزایی پر زحمت و پر ریسک و همراه با مالیات ، حق بیمه ، حقوق کارگر ، اجاره محل و هزینه های سربار به امید حداکثر ۲۰٪ سود سالانه نخواهد شد.
امید که با بکارگیری تمام توان در این حوزه بتوانیم طبق منویات مقام معظم رهبری سرمایه ها را به سمت تولید سوق دهیم به نحوی که هم انگیزه کافی برای سرمایه گذاری سرمایه داران(خرد و کلان) ایجاد شود و موجبات رونق تولید و صنعت کشور در بخش های مختلف فراهم گردد و هم از رشد بی رویه قیمت ارز و طلا و تاثیر مستقیم آن در معیشت مردم جلوگیری یا آن را به حداقل برسانیم.
والسلام علی من اتبع الهدی
نظر شما