گفتگوی صفحه اقتصاد با فرشید ایلاتی کارشناس مسکن

دولت سیاست موفقی برای کنترل قیمت اجاره های مسکن ندارد

فرشیدایلاتی کارشناس مسکن با اشاره به بازار مستاجران گفت: وضعیت بازار اجاره اسفناک است و امسال باز ما افزایش قیمت خواهیم داشت. متاسفانه دولت در طرح هایی که برای بازار اجاره داشته عملکرد خوبی نداشته است. در مجموع دولت سیاست موفقی برای کنترل قیمت اجاره های مسکن ندارد.

 دولت سیاست موفقی برای کنترل قیمت اجاره های مسکن ندارد
صفحه اقتصاد -

زهرا ترابی - فرشید ایلاتی کارشناس مسکن در گفتگو با صفحه اقتصاد، درباره وضعیت بازار مسکن گفت: وقتی از بازار مسکن صحبت می کنیم بخشی مسکن و طرح های دولتی مثل نهضت ملی مسکن است و بخشی بازار آزاد و ساخت و سازهایی که توسط بخش خصوصی مردم انجام می‌گیرد. بحث تسهیلات بیشتر ناظر به طرح‌های دولتی است، ولی تحرک‌هایی که الان در بازار شده، بسیاری از افراد سراغ ملک های کلنگی برای ساخت و ساز می آیند. امسال بازار از ناحیه عرضه و ساخت مسکن از ناحیه سیاست خارجی و اخبار مثبتی که مخابره می شود تحریک شده و احتمالاً رونق ساخت و ساز را خواهیم داشت.

وی ادامه داد: بخش خصوصی بازار مسکن خیلی تابع وام‌های مسکن نیست ولی نهضت ملی مسکن تابع پرداخت وام مسکن است و بانک‌ها تقریباً از ۱۴۰۰ که قانون جهش تولید مسکن ابلاغ شده تا پایان ۱۴۰۳ باید ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات ارائه می‌دادند اما چیزی که پرداخت شده کمتر از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است که تقریباً ۳۰% به وعده خود عمل کرده اند و ۷۰ درصد عمل نکرده اند. برای سه سال گذشته عملاً ۳۰% به تکلیف خودشان عمل کرده اند. اگر وام ها به درستی و به موقع پرداخت نشود پروژه نهضت ملی مسکن را با خطر مواجه می کند و ممکن است فرایند ساخت این پروژه‌ها بسیار طولانی شود.

گفتگوی صفحه اقتصاد با فرشید ایلاتی کارشناس مسکن

این کارشناس با اشاره به اقدامات دولت در بازار مسکن گفت: اولین اقدام باید افزایش سقف وام باشد .۶۵۰ میلیون را حداقل به ۸۵۰ میلیون افزایش بدهد و بانک‌ها را ملزم به پرداخت وام کنند. هر چقدر بانک‌ها دیرتر به تکلیف خودشان عمل کنند و از آن سمت مجلس و ابزارهای نظارتی مثل سازمان و مالیاتی این جریمه را از بانک‌ها اخذ کنند. حداقل برای سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱ که قانون مصوب شده طبق برآوردی بانکها باید تقریبا ۶۰ هزار میلیارد تومان جریمه شوند.

او در ادامه پاسخ داد: اگر دولت در این زمینه جدیت داشته باشد که این جریمه را اخذ کند بانک ها هم موظف می شوند که همراه دولت باشند و تسهیلات را پرداخت می کنند. بانک ها اگر همراه شوند موظف خواهند شد که سبد تسهیلات را متنوع کنند. به نظر من، وام برای همه با یک میزان اقساط و تعداد سال باز پرداخت ثابت باشد. متاسفانه شرایط وام ها را بانک‌ها سخت کردند. اگر این شرایط را برای بانک ها منعطف کنیم، بانک‌ها از این سیستم استقبال می کنند. بعنوان مثال، اگر متقاضی بخواهد زودتر مسکن خود را تحویل بگیرد یک شرایط وام ویژه در نظر بگیریم که اقساطش بالاتر از عرف و معمول و بازپرداخت سالانه اش کمتر باشد. شاید به این شکل بتوان بانک ها را ترغیب کرد، کسانی که توان مالی بیشتری دارند بتوانند زودتر مسکن را  تحویل بگیرند.

گفتگو با ایلاتی کارشناس مسکن

ایلاتی با اشاره به وضعیت مستاجران گفت: وضعیت بازار اجاره اسفناک است و امسال باز ما افزایش قیمت خواهیم داشت. متاسفانه دولت در طرح هایی که برای بازار اجاره داشته عملکرد خوبی نداشته است. منظورم فقط این دولت نیست بلکه دولت های سابق هم است. در مجموع دولت سیاست موفقی برای کنترل قیمت اجاره های مسکن ندارد یا اینکه بتواند بخشی از مسکن را به صورت اجاره های دولتی برقرار کند. متاسفانه در طول چند دهه گذشته عملکرد خوبی نداشته است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اخیرا در شورای عالی مسکن عنوان شد، ۷۵۰۰۰ واحد مسکونی توسط دولت به منظور اجاره‌داری ساخته خواهد شد. اگر چنین اقدامی اتفاق بیفتد نقطه شروع خوبی است ولی شاید در مقایسه با هفت و نیم میلیون واحد مسکونی یک درصد است. در طول چند دهه گذشته اگر به این تکلیف عمل می‌کرد سالی ۷۵ هزار واحد می‌ساخت. شاید ۳۰ درصد خانه‌هایی که در بازار است خانه‌های تحت مالکیت و مدیریت دولت یا نهاد عمومی مثل شهرداری بود و می توانست اجاره پایین‌تری از نرخ اجاره موجود در بازار داشته باشد یا حداقل بخشی از طبقاتی  که نمی‌توانند اجاره بالایی بدهند از مسکن‌های دولتی و حمایتی بازار اجاره مسکن استفاده کنند.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار