گفتگوی صفحه اقتصاد با حسین آجورلو تحلیلگر بین المللی
شاید مذاکرات به نتیجه برسد ولی همچنان صحبت کردن از نتیجه زود است
حسین آجورلو تحلیلگر بین المللی درباره دیدگاه های آمریکا در قبال ایران گفت: طرف آمریکایی با توجه به تحولاتی که در سطح منطقه در این چند سال اخیر پیش آمده خواستههای خود را عقلانی تر کرده و یک هدف مشخص کرده و آن را پیگیری می کند.

زهرا ترابی - حسین آجورلو تحلیلگر بین المللی در گفتگو با صفحه اقتصاد، درباره روند دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان گفت: از آنجایی که هنوز مذاکرات ادامه دارد و تا زمانی که به یک توافق منجر نشود نمی توان درباره خروجی آن به طور قطعی صحبت کرد. ولی با توجه به روند مذاکرات می توان چند تحلیل ارائه داد. اول اینکه با توجه به سرعت و نوع مذاکرات و هم شفافیت خواسته ها و مطالبات و خطوط قرمز مذاکره کنندگان به نظر می رسد مذاکرات در ریلی است که به سمت یک نتیجه مشخص می رود. به دلیل اینکه موضوع مذاکرات هم مشخص است. این توافق به سمت مثبتی تا الان پیش رفته است.
او ادامه داد: در اخبار می بینیم باز هم یک روز نزدیک برای مذاکرات مشخص کرده اند، اگرچه پیچیدگی خاص خودش را دارد به خصوص زمانی که مذاکرات وارد عرصه تخصصی تر و جزئیات می شود و چالش های آن بیشتر خواهد بود چرا که عموما مذاکرات در این اوضاع کمی سخت می شوند. اما این روند مثبت است که به چند دلیل می توان اشاره کرد. به نظر می رسد طرف آمریکایی با توجه به تحولاتی که در سطح منطقه در این چند سال اخیر پیش آمده خواستههای خود را عقلانی تر کرده و یک هدف مشخص کرده و آن را پیگیری می کند.
این تحلیلگر اضافه کرد: دوم اینکه، طرف آمریکایی به دنبال این است تهدیداتی که از نظر آنها علیه رژیم صهیونیستی است از بین برود و این طرز تفکر را دارد که ایران به سمت هستهای نرود. البته موارد دیگری هم دارد که آنها را هم پیگیری می کند. تعارضاتی که در سطح منطقهای ایجاد می شود باید مدیریت شود و منطقه به ثبات برسد چرا که امکان اینکه در سطح منطقه بیش از این تنش ایجاد شود و از طرف دیگر خواسته جمهوری اسلامی ایران مشخص است و نمی خواهد به سمت تسلیحات هسته ای پیش برود و به سمت اشاعه نیست و با خواسته آمریکایی قریب است. البته شاید آمریکا خواستههای دیگری هم در بحث های منطقه ای و موشکی داشته باشد که فعلا از این نقطه شروع شده است، فعلا آن چیزی که خواسته آمریکاست با ایران تعارضاتی ندارد.
او اظهار کرد: بحث مهمی هم که در ایران وجود دارد، کاهش تحریمهاست که از عواملی است که به سمت مذاکرات سوق پیدا می کند. مسئلهای که این دوره را نسبت به برجام ویژهتر کرده این است که کشورهای منطقه به جز رژیم اکثراً تمایل دارند این توافق شکل بگیرد، شاید در دوره قبل این تمایل کمتر بود و برخی کشورها مثل ترکیه تمایل داشتند تفاهمی نباشد اما در این دور عربستان سعودی، ترکیه و بسیاری از کشورهای سطح منطقه که از بازیگران واقعی هستند اگرچه اختلافات ژئوپولیتیکی دارند که حل آنها زمان بر است اما آنها موافق این توافق هستند که این روند را تسریع کرده است. فعلاً روندها مثبتی بوده اما باید شرایط را دید و ببینیم آیا صهیونیست ها موفق می شوند مسیر را منحرف کنند؟ یا خیر.
آجورلو در پایان خاطرنشان کرد: جناحهای ایالات متحده و کاخ سفید جمهوری خواه سنتی و محافظه کار که نزدیک به صهیونیست ها هستند نظریات مختلف دارند حتی در کاخ سفید روبیو و والتز و شورای امنیت ملی آمریکا مخالف مذاکرات هستند و دنبال برخورد با ایران هستند. طیف دوم استراتژیست ها هستند که هم در وزارت خارجه هم در کاخ سفید هم در پنتاگون تصمیمات شان بر اساس نوع توازن و مدیریت منطقهای است که در این شرایط به نظرشان دیپلماسی راهکار بهتری است و خود ترامپ هم به دنبال توافق است. چون چند پرونده دارد که آن پرونده ها سنگین تر از این پرونده است، شاید بتواند این پرونده را به نتیجه حداقلی برساند و بتواند پیروزی در مدت ۱۰۰ روزه خودش به دست بیاورد. با این شرایط می گوییم شاید مذاکرات به نتیجه برسد ولی همچنان صحبت کردن از نتیجه زود است.
نظر شما