ناتوانی دولت در تامین انرژی/دلیل تعطیلی بیش از ۲۱ استان کشور چیست؟
در این مطلب از صفحه اقتصاد آمده است، روز شنبه ۲۲ دی ماه، بیش از ۲۱ استان کشور تعطیل شد. بر اساس اطلاعیههای تعطیلی استانها، دلیل تعطیلیها عمدتا کاهش دما و مدیریت مصرف انرژی بوده است. با این وجود باید دید که آیا واقعا هوا سردتر شده یا بحران انرژی به اوج خود رسیده است؟ با ما همراه باشید!
تعطیلی روز شنبه ۲۲ دی ماه، بخش بزرگی از مردم ایران را درگیر کرد. بیش از ۲۱ استان روز شنبه تعطیل شدند و با توجه به اطلاعیههای تعطیلی استانهای مختلف، باید گفت که عمده دلیل تعطیلی، سرمای هوا، مدیریت مصرف انرژی و در برخی موارد، آلودگی هوا بوده است.
ازجمله استانهایی که به دلیل آلودگی هوا تعطیل شدند میتوان به استانهای تهران، البرز و آذربایجان شرقی اشاره کرد که تصمیم تعطیلی این استانها در کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان گرفته شده است. البته شایان ذکر است دلیل آلودگی هوا، در کنار موضوع مدیریت مصرف انرژی عنوان شده است.
با توجه به اطلاعیههای تعطیلی استانهای مختلف میتوان گفت که اکثر تعطیلیها به دلیل سرمای هوا و مدیریت مصرف انرژی است. در این زمینه باید دید که دمای هوا و شاخص آلایندگی هوا نسبت به روز و هفتههای گذشته چقدر تغییر کرده است؟ آیا میزان تغییر به قدری بوده که کشور را به تعطیلی بکشاند؟
دمای هوا نه تنها کاهش نیافته، بلکه افزایش یافته است!
در حالی که دلیل تعطیلی بیش از ۱۹ استان، سرمای هوا و مدیریت مصرف انرژی عنوان شده، اما گزارشهای هواشناسی حاکی از آن است که دمای هوا نسبت به هفته گذشته افزایش یافته است.
دمای هوای تهران در روز شنبه ۱۵ دی ماه، بیشینه ۹ درجه بالای صفر و کمینه صفر داشت. روز دوشنبه ۱۷ دی ماه هم در بالاترین حالت به ۸ درجه و در کمترین حالت به ۳ درجه رسید. با این حال، کمینه دمای هوای پایتخت روز جمعه ۲۱ دی به ۴ درجه سانتی گراد و بیشینه دما به ۱۳ درجه سانتیگراد بالای صفر رسید. این روند به وضوح افزایش دما را نشان میدهد؛ تاجایی که پیشبینی هوای امروز یعنی شنبه ۲۲ دی ماه، حداقل دمای ۵ و حداکثر دمای ۱۳ درجه سانتیگراد را نشان داد.
حال به دو استان سردسیر نگاهی انداخته میشود. بیشینه دمای هوا شهرکرد در ۱۵ دی ماه، بهعنوان سردترین مرکز استان در کشور، به ۸ درجه و کمینه دما به ۱۴ درجه زیر صفر رسید. با این حال، بیشینه دمای هوای شهرکرد در روز شنبه ۲۲ دی ماه، ۱۱ درجه و کمینه دما ۶ درجه زیر صفر پیشبینی شده است.
بیشینه دمای هوای شهر سنندج، در روز شنبه ۱۵ دی ماه، ۸.۴ درجه سانتیگراد و کمینه دما ۷.۹ درجه زیر صفر گزارش شد. با این حال، بیشینه دمای هوا جمعه ۲۱ دی ماه، ۱۰.۹ درجه و کمینه دما ۴.۸ درجه زیر صفر بود و امروز شنبه ۲۲ دی ماه، بیشینه دما ۱۲.۳ و کمینه دما همان ۴.۸ درجه زیر صفر پیشبینی شده است.
با توجه به این روند، باید گفت که مشخصا دمای هوای هوا نسبت به هفته گذشته افزایش داشته است. در واقع، دلیل تعطیلی برخی از استانها در حالی کاهش دما عنوان شده که مطابق دادههای هواشناسی، دمای هوا افزایش یافته است. از این رو باید پرسید چرا با وجود افزایش دما، مسئولان علت تعطیلی را کاهش دما عنوان کردهاند؟
دلیل تعطیلی آلودگی هواست؟
دلیل تعطیلی استان تهران در کنار مدیریت مصرف انرژی، آلودگی هوا عنوان شده است. شاخص کیفیت هوای امروز تهران عدد ۱۴۷ را نشان میدهد. این در حالی است که شاخص آلایندگی هوا روز سهشنبه ۱۸ دی ماه نیز دقیقا ۱۴۷ بود. باید پرسید که اگر بناست با این درجه از آلایندگی تهران تعطیل شود، پس چرا سهشنبه هفته گذشته تعطیل نشد؟
نکته جالبتر آن است که روز ۲۰ آذرماه سال جاری، شاخص آلاندگی هوا ۱۵۶ بود. این بدان معناست که در همین ماه گذشته، روزهایی وجود داشت که هوا آلودهتر از امروز بود، اما تعطیل نشد. پس چرا همان روز ۲۲ دی ماه که شاخص آلایندگی پایینتر بوده، تعطیل شده است؟
زنگ خطر بحران کمبود انرژی
با توجه به افزایش دمای هوا و تعطیلی کشور، باید دید که چرا هشدار مدیریت مصرف انرژی داده شده است؟ اگر با توجه به افزایش دمای هوا همچنان بیم کمبود انرژی میرود، باید گفت زنگ خطر بحران انرژی به صدا درآمده است زیرا دمای هوا کاهش نیافته و منطقاً مصرف گاز نیز تغییر غیرمنتظرهای پیدا نکرده است. با این حال، مسئولان، کشور را به دلیل کمبود انرژی تعطیل کردهاند!
پیشتر در ۱۶ دی ماه، عباس علیآبادی، وزیر نیرو، در حاشیه بازدید از چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر عنوان کرد: سوخترسانی روزانه، بر حسب سوخت معادل به نیروگاهها، مناسب است و اکنون میزان خاموشیها کاهش یافته است.
سوخت معادل نیروگاهی همان گازوئیل و مازوت است. اگر میزان سوخت معادل به اندازه کافی وجود دارد، پس چرا کشور حتی با وجود افزایش دما تعطیل میشود؟
نکته جالب توجه آنکه برخی استانها نیز به دلیل آلودگی هوا تعطیل شدهاند. آلودگی هوا که مشخصا ناشی از مازوتسوزی نیروگاهها و البته کیفیت پایین بنزین داخلی است. با این وجود باید گفت که مسئولان برای تولید برق، هم مازوت میسوزانند و هم به مشکل بحران کمبود سوخت نیروگاهی برخوردند.
این بحران به قدری جدی است که حتی با وجود افزایش دما هم کشور تعطیل میشود تا مصرف گاز و برق پایین بیاید. در این بین باید گفت که هم در کشور مازوت سوزانده میشود و زندگی شهروندان به خطر میافتد و هم کشور را تعطیل و رفتوآمد روزمره مردم را مختل میکنند، چراکه دیگر سوخت کافی برای تامین نیاز همه مردم وجود ندارد!
باز هم مردم مقصرند!
مسئولان در مواجهه با این بحران، باز هم مردم را مقصر میشمارند. طبق اعلام شرکت ملی گاز ایران، در روز جمعه ۲۱ دی ماه، میزان مصرف گاز کشور به ۸۶۸ میلیون مترمکعب رسید. همچنین ۷۰ درصد از میزان کل مصرف در بخش خانگی به ثبت رسیده که این میزان مصرف در مقایسه با روز مشابه سال گذشته با افزایش ۱۰ درصدی همراه بوده است.
در این زمینه باید گفت که مسئولان توجهی به این موضوع ندارند که افزایش هرساله مصرف گاز یا برق امری قابل پیشبینی است و باید نسبت به تامین گاز یا برق موردنیاز از قبل برنامهریزی کنند. موضوع افزایش فصلی و سالانه گاز و برق، موضوعی نیست که بتوان مردم را نسبت به آن مقصر دانست. بلکه مقصر کسانی هستند که با وجود امکان برنامهریزی برای افزایش تولید متناسب با مصرف، باز هم کاری انجام ندادند و پیش از آن، با گازکشیهای بیرویه، شرایط مصرف بیرویه گاز را فراهم کردند.
این موضوع نشان از آن دارد که کمبود انرژی در کشور به بحران عظیمی تبدیل شده است که دیگر انکارپذیر نیست. بحرانی که زیست هرروزه مردم را در معرض خطر قرار داده است.
نظر شما