گفتگوی مشروح با مسئول سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی؛

کشاورزان چه خدماتی را می‌توانند از بسیج دریافت کنند؟

مسئول سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی گفت: هدف غایی ما در اجرای برنامه‌ها، رضایتمندی کشاورزان و دامداران عزیز در روستا‌ها است.

کشاورزان چه خدماتی را می‌توانند از بسیج دریافت کنند؟
صفحه اقتصاد -
سازمان بسیج مهندسین جامعه کشاورزی از جمله اقشار تخصصی و حرفه‌ای کشور است که خدمات شایان توجهی را به کشاورزان سراسر کشور ارائه می‌دهد. در زیر گفتگو با مسئول این سازمان محمدرضا اسکندری از نظرتان می گذرد.

 

به عنوان یکی از اقشار بسیج، بفرمایید در حیطه فعالیت خودتان چه اقدام جهادی انجام داده‌اید؟
دشمن وقتی در عرصه‌های امنیتی، سیاسی و حتی به نحوی فرهنگی در ایران شکست خورد، تنها حربه‌ای که در سال‌های اخیر در دستانش باقی مانده است، ناکارامدی اقتصادی است. از کلمه‌ی جهاد می‌توانیم برکات زیادی را نصیب این مرز و بوم کنیم. کما این‌که در طول تاریخ معاصرمان هم می‌بینیم که حضرت امام (ره) در مورد سازندگی از این استعاره استفاده می‌کنند و جهاد را وارد صحنه‌های سازندگی می‌کنند؛ و امام خامنه‌ای (حفظه الله) نیز در بیانیه گام دوم انقلاب اشاره فرمودند که مدیریّت‌های جهادی الهام گرفته از ایمان اسلامی و اعتقاد به اصل «ما میتوانیم» که امام بزرگوار به همه‌ی ما آموخت، ایران را به عزّت و پیشرفت در همه‌ی عرصه‌ها رسانید. یکی از عرصه‌هایی که پس از انقلاب پر شکوه اسلامی مورد تاکید امامین انقلاب قرار گرفت مسئله کشاورزی و امنیت غذایی است به گونه‌ای که خودکفائی در این بخش را مقدمه‌ای بر خودکفائی در سایر بخش‌های می‌دانند.
بر همین اساس شجره طیبه بسیج میدان داری در تحقق آرمان‌های کشاورزی انقلاب اسلامی را جزء وظایف اصلی خود قلمداد نمود و این وظیفه خطیر با ایجاد سازمان بسیج جامعه کشاورزی و ابلاغ طرح "بسیج همگام با کشاورز" در سال ۱۳۹۲ آغاز نمود تا سال ۱۳۹۷ ایجاد، گسترش و تثبیت این طرح در سطوح مختلف در کشور صورت گرفت از سال ۱۳۹۸ این برنامه به دلیل اثربخشی مثبت در جامعه هدف جزء طرح‌های اعتلای بسیج معرفی شد، و در آذر ماه سال ۹۸ مورد خطاب مستقیم فرمانده معظم کل قوا (حفظه الله) در دیدار بسیجیان قرار گرفت و ایشان فرمودند: «چند آمار اینجا برای من نوشته بودند، فرستادند -البتّه خود بسیج این آمار را نداده، از بیرون من دارم این آمار را- که آمار جالبی است:.. " بسیج کشاورزی با سی هزار مهندس کشاورزی -این رقم‌ها را ملاحظه کنید- تولید پنج محصول از اقلام اساسی را عهده‌دار شدند که انجام بدهند: گندم، جو، ذرّت و چند رقم دیگر که اقلام اساسی‌اند»، در سال ۱۳۹۹ با توجه به عنایت معظم له و همچنین نامگذاری سال جهش تولید، در این برنامه جهش در حجم عملیات پیش بینی و در دو بخش محصولات راهبردی زراعی و گوشت قرمز با حمایت ویژه سازمان بسیج اجرایی و ضمن آسیب شناسی و تصحیح و تکمیل فرآیندها، سامانه‌های عملیاتی در بخش آموزش و عملیات بکارگیری شد. برنامه مذکور تا سال ۱۴۰۳ نیز با رویکرد مدیریت هوشمند سیستم غذایی کشور و با محور قرار دادن زنجیره محصولات کشاورزی، علاوه بر ترویج و آموزش، زمینه‌های شناسایی و رفع محدودیت‌های عملکردی را نیز فراهم نمود.
در همین راستا تاکنون بیش از ۱۰ هزار نیروی متخصص جهادی در حوزه محصولات راهبردی زراعی و ۳۵۰ گروه جهادی تخصصی دامپزشکی و دامپروری سازماندهی و بکارگیری شده‌اند.
در بخش زراعی در سال گذشته بیش از ۱.۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در محصولات راهبردی (گندم، جو، ذرت، برنج، دانه‌های روغنی) و ۸ میلیون راس دام سبک در برنامه خودکفائی گوشت قرمز تحت پوشش شبکه مذکور قرار گرفت. در بخش دامپزشکی و دامپروری برای اولین بار در کشور خودرو کلینیک‌های سیار با طراحی منحصر‌به‌فرد در ۲۷ استان برای پشتیبانی از گرو‌های جهادی راه اندازی شد. پیامد حاصل از این اقدامات در بخش زراعی، ارتقاء بهره وری به میزان ۱۵ تا ۳۷ درصد نسبت به عملکرد منطقه و سال گذشته می‌باشد و بر اساس گزارش رصد میدانی مرکز هماهنگی و هم اندیشی راهبردی بسیج در برنامه خودکفائی گوشت قرمز نیز بیش از ۲۵ درصد ارتقاء بهره وری (افزایش بره زایی و بره گیری) در دام‌های تحت پوشش محقق گردید.
 
 با توجه به اینکه در حیطه خطیر و البته ضرورت جهادی گام بر می‌دارید، استان‌های موفق، الگوی موفق و کانون موفق‌تان کدام‌ها بوده‌اند؟
همه استان‌ها با تمام ظرفیت‌های خود در مسیر تحقق ماموریت گام برداشتند و این سازمان در اکثر استان‌ها الگو‌های موفق فراوانی برای معرفی دارد، اما اگر بر اساس ضرورت پاسخ به سوال شما بخواهیم چند استان پیشرو و پیش تاز را نام ببریم می‌توان استان‌های اصفهان، خراسان شمالی، کرمانشاه، فارس، آذربایجان غربی و گیلان اشاره نمود. شهرستان فریدن در استان اصفهان را می‌توان الگوی موفق در کمک به تدقیق آمار و جلوگیری از انحراف نهاده‌های دامی که کمک شایانی به دستگاه‌های متولی استان نمود را معرفی کرد. کانون شهرستان‌های ملایر (همدان)، فریمان (خراسان رضوی) را در ارتقاء بهره وری محصول راهبردی گندم می‌توان مثال زد.

 انتخاب این استان‌ها و شهر‌های الگو به‌استناد چه شاخص‌هایی بوده؟ و چه خروجی داشته است؟

همه برنامه‌های طراحی شده در این سازمان دارای فرآیند مشخص و قابل رصد می‌باشند و هدف غایی در اجرای آنها رضایتمندی کشاورزان و دامداران عزیز در روستا‌ها است. در محصولات زراعی افزایش عملکرد محصول در واحد سطح مبتنی بر رفع محدودیت‌های عملکردی (اعم از دانش تولید، مکانیزاسیون، تامین نهاده و...) و در برنامه خودکفائی گوشت قرمز افزایش ضریب بره زایی و بره گیری با ارائه خدمات در بخش تغذیه، بهداشت و درمان، بهبود جایگاه دام، جزء شاخص‌های ارزیابی می‌باشد.

این موارد با تایید دستگاه متولی (مدیریت جهاد کشاورزی و اداره کل دامپزشکی) و دهیاری /رئیس شورای روستا و فرماندهان پایگاه‌های مقاومت انجام می‌شود و در نهایت اتقان سنجی از بهره برداران تحت پوشش بر اساس میزان رضایتمندی از رفع موانع و افزایش عملکرد در واحد بهره برداری صورت می‌گیرد. خروجی این فعالیت‌های جهادی در بالا اشاره شد.

برای ترویج «فرهنگ جهادی» چه برنامه‌هایی اجرا کردید یا در دست اجرا دارید و اینکه چه ظرفیت‌هایی برای ترویج چنین فرهنگی وجود دارد؟

در راستای ترویج فرهنگ جهادی، فعال سازی حلقه‌های میانی (مانند باشگاه کشاورزان جوان، مجمع ملی خبرگان کشاورزی و...) و گسترش کمی و کیفی گروه‌ها و تیم‌های جهادی تخصصی جهت نقش آفرینی در تمام عرصه‌های کشاورزی و امنیت غذایی برنامه ریزی شده است. یکی از این ظرفیت‌ها سازماندهی خیرین برای نقش آفرینی در توسعه کسب و کار‌های کشاورزی است که برنامه ریزی لازم جهت ایجاد هیئت خیرین کشاورزی در تمام استان‌ها برای سال آینده صورت گرفته است.

به‌عنوان سؤال پایانی، مجموعه شما برای جهاد خدمت‌رسانی، پیشرفت و آبادانی و همچنین جهاد اقتصادی چه اقداماتی انجام داده است؟

برای پیشبرد اقتصاد مقاومتی موازنه زمان دار (ماهانه) تولید، مصرف و صادرات محصولات مختلف کشاورزی در اجزاء مختلف زنجیره لازم است. پیشنهاد‌های در سال‌های گذشته برای مشارکت کشاورزان، صاحبان سرمایه و هسته‌های فناور و دانش بنیان داشته‌ایم که باید با توجه به نقش حلقه‌های میانی موجود در سند راهبردی تخصصی به سازماندهی موثر آنها پرداخته شود. این سازمان در راستای کمک به تحقق امنیت غذایی پایدار با توجه به شعار سال و تاکید حضرت آقا بر جهش تولید با مشارکت مردم و با اتکا به ظرفیت‌های تخصصی مردمی در کشور، چتر عملیاتی خود را در تمام زیر بخش‌های کشاورزی اعم از زراعت و باغبانی، دام و طیور، شیلات و آبزیان و منابع طبیعی با دو رویکرد جهادی و اشتغال آفرین گسترانیده است. البته اساسی‌ترین مولفه در پیاده سازی این برنامه‌ها عمل قرارگاهی است که نیازمند پشتیبانی ارکان بسیج و همدلی و هم افزایی مجدانه تمام اقشار و معاونت‌ها در قرارگاه اقتصاد مقاومتی در تعامل با قرارگاه تاکتیکی امنیت غذایی شهید هاشم ساجدی در سراسر کشور می‌باشد.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار