پروژه PCI ذوب آهن اصفهان برای کاهش آلایندگی و کاهش قیمت تمام شده به مدار تولید پیوست

پروژه PCI جهت تزریق پودر زغال به کوره بلند در مجتمع ذوب‌آهن اصفهان با هدف کاهش مصرف کک و حفظ محیط زیست آغاز به کار کرد.

پروژه PCI ذوب آهن اصفهان برای کاهش آلایندگی و کاهش قیمت تمام شده به مدار تولید پیوست
صفحه اقتصاد -

مهدی کوهی مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان با اعلام این خبر که پروژه PCI جهت تزریق پودر زغال به کوره بلند در این مجتمع عظیم صنعتی در مدار تولید قرار گرفت ، گفت: اجرای این پروژه با هدف کاهش قابل توجه مصرف کک در سالیان گذشته توسط همکاران ما شروع شد اما به ظرفیت لازم برای بهره‌برداری نرسید.

وی افزود : در راستای برنامه جامع زیست محیطی و با هماهنگی با اداره کل محیط زیست استان اصفهان، و در راستای دغدغه های زیست محیطی استاندار محترم ، پروژه PCI را امسال در مدار تولید قرار دادیم. امیدواریم با بهره‌برداری از پروژه‌هایی که در راستای عدم آلایندگی آب، خاک و هوا هستند، به حفظ محیط زیست هرچه بیشتر کمک کنیم.

کوهی افزود: ذوب آهن اصفهان به سوی تولید فولاد سبز گام برمی‌دارد و در این مسیر با خریداری پساب‌ شهرهای اطراف و همچنین انتقال پساب صنعتی به تصفیه‌خانه این مجتمع ، بخش عمده آب مورد نیاز خود را تامین می کند.

کوهی ابراز امیدواری کرد: مجموعه اقداماتی که در ذوب‌آهن اصفهان در راستای کاهش آلایندگی و حفظ محیط زیست در حال انجام است رضایت مردم جامعه اطراف و استان را فراهم آورد.

مهران قمی معاون برنامه‌ریزی و توسعه و سرپرست معاونت بهره‌برداری نیز بیان داشت: کک و زغال بخش عمده‌ای از قیمت تمام شده محصولات ذوب‌آهن را شامل می‌شود از این رو توجه ویژه‌ای به میزان مصرف این عناصر در مدیریت کوره‌بلند شده است. استفاده از سوخت‌های کمکی همانند پودر زغال یکی از روش‌های مرسوم در دنیا است؛ در کارخانه ذوب آهن تاکنون از گاز طبیعی به عنوان سوخت کمکی استفاده می‌شد که با در مدار تولید قرار گرفتن کارگاه PCI و تزریق پودر زغال، مصرف کک به حداقل میزان ممکن رسید.

قمی به ارائه آماری از این کاهش مصرف کک پرداخت و گفت: در ابتدای سال گذشته میزان مصرف کک حدود ۵۸۰ کیلوگرم به ازای هر تن چدن بود که با مجموعه اقداماتی که در مجتمع بزرگ ذوب‌آهن اصفهان صورت گرفت، این میزان به ۴۶۰ کیلوگرم به ازای هر تن در شهریورماه رسید و در کوره‌بلند شماره یک که تزریق پودر زغال در آن آغاز شده، مصرف کک به مقدار ۳۶۰ کیلوگرم به ازای هر تن چدن رسیده است.

سرپرست معاونت بهره‌برداری افزود: این رکورد با استفاده از تکنولوژی تزریق پودر زغال به دست آمده که بخش عمده‌ای از آن توسط همکاران ما در ذوب‌آهن اصفهان بومی‌سازی شده و تمامی تجهیزات این پلنت توسط کارشناسان ایرانی نصب و راه‌اندازی گردیده است.

مهران قمی در پاسخ به این سوال که راه اندازی این پلنت چه میزان صرفه‌جویی ارزی و ریالی در سال در پی خواهد داشت گفت: میزان دقیق صرفه‌جویی بسته به تامین کک از داخل یا خارج از کشور متغیر است اما به طور کلی ماهانه حدود ۳۶ هزار تن مصرف زغال سنگ در کوره بلندهای شماره یک ، دو و سهداریم که به نسبت کاهش مصرف گفته شده، صرفه‌جویی ارزی خواهیم داشت.

این مقام مسئول تاکید کرد: به هیچ عنوان مازوت به عنوان سوخت در کوره‌بلندهای ذوب آهن استفاده نمی‌شود و در حال حاضر فقط گاز طبیعی و پودر زغال تنها سوخت‌های کمکی در فرایند تولید ذوب آهن هستند. نکته مهم اینکه کوره‌بلندهای ذوب‌آهن از معدود تجهیزاتی در دنیا هستند که امکان استفاده از هر دو سوخت گاز طبیعی و پودر زغال را به طور همزمان دارند بنابراین به محض تامین شدن پودر زغال به میزان لازم، فرایند تزریق پودر زغال ابتدا به کوره‌بلند شماره ۳ و سپس کوره‌بلند شماره ۲ نیز آغاز خواهد شد.

قمی در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس محاسبات انجام گرفته، تزریق پودر زغال و کاهش مصرف کک که در دو کوره‌بلند دیگر انجام شده، از انتشار سالانه ۲۰۰۰ تن گاز co۲ به اتمسفر جلوگیری به عمل آورده است.

شهرام گلی مدیر کوره‌بلند ذوب‌آهن اصفهان پروژه PCI را یکی از مهم‌ترین پروژه‌هایی که در سال جاری به بهره‌برداری رسیده دانست و گفت: این پروژه با کاستن از مصرف یکی از مهم‌ترین مواد اولیه، نقش بسزایی در کاهش هزینه تولید دارد. از شهریورماه سال جاری که این پروژه راه‌اندازی شد، مصرف پودر زغال در کوره‌بلنده شماره یک ابتدا از ۴تن در ساعت شروع شد و به مرور زمان پس از ۲۰ روز به ۱۰ تن در ساعت رسید که میزان مصرف پودر زغال را به ۱۲۰ کیلوگرم به ازای هر تن چدن رساند و کاهش مصرف ۱۰۰ کیلوگرمی کک را برای هر تن چدن در برداشت. این امر کاهش چشمگیری در قیمت تمام شده محصول داشت و از طرفی با ۲۰ درصد کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای نقش مهمی در حفظ محیط زیست ایفا می‌کند.

مهندس محمدرضا شانه معاون تولید مدیریت کوره بلند نیز در این خصوص گفت : با توجه به موجودی زغال PCI ، مدیریت کوره بلند همراه با مدیریت های خرید ، امور فنی ، کک سازی و آزمایشگاه فنی، اقدام به تعیین مشخصات فنی زغال مخصوص PCI ، شناسایی منابع داخلی و ارسال فراخوان خرید نمود. با هدف شناسایی ظرفیت تامین زغال PCI از چند معدن داخلی بازدید و نمونه برداری شد.

وی افزود : با توجه به آنالیز زغال های داخلی ، دریافت از چند معدن و مخلوط سازی یا blending به منظور آماده سازی زغال برای تزریق پودر زغال در کوره بلند در حال انجام است. مصرف پودر زغال در کوره بلند شماره ۱، مقدار ۲۴۰ تن در شبانه روز، در کوره بلند شماره ۲ مقدار ۴۸۰ تن در شبانه روز و در کوره بلند شماره ۳ مقدار ۴۸۰ تن در شبانه روز برنامه ریزی شده است. مهم ترین مشخصات فنی زغالpci بدین شرح است : ۱ – خاکستر ۲- گوگرد ۳- مقدار قلیایی در خاکستر ۴- ارزش حرارتی ۵- کربن فیکس ۶ H.G.I – یا آسیاب شوندگی ۷- دانه بندی .

مهندس منصور عباسی سرپرست کوره بلند یک در این خصوص گفت :با توجه به اهمیت تولید اقتصادی و سهم عمده کک در هزینه تمام شده تولید چدن، کاهش نرخ مصرف کک از اهداف اصلی مدیریت کوره بلند قرار گرفت. کمبود شدید موجودی کک و زغال کک شو اهمیت کاهش نرخ مصرف کک را دوچندان کرد. از طرف دیگر با توجه به محددیت تزریق گاز طبیعی با شروع فصل سرما اهمیت تزریق پودر زغال افزایش یافته است.

وی افزود : با توجه به تاثیر تزریق پودر زغال بعنوان سوخت کمکی و ضریب ۸ دهم جایگزینی نرخ تزریق پودر زغال با نرخ مصرف کک؛ تزریق آزمایشی پودر زغال در کوره بلند شماره ۱ از تاریخ ۳۱ مرداد سال جاری آغاز شد. لازم به ذکر است بمنظور کسب نتایج قابل اطمینان، حداکثر ثبات در شرایط تکنولوژی کوره یک فراهم شد. این شرایط شامل اجتناب از توقف به دلیل کمبود موجودی کک، اجتناب از توقف به دلیل عدم جذب پاتیل،اجتناب از کاهش پارامترهای دمشی به دلایل فوق، اجتناب از نوسان کیفی و کمی مواد آهندار و کک و اولویت واگذاری پاتیل می‌شود. با توجه به اهمیت درجه حرارت تئوری احتراق (RAFT ) در تزریق بهینه پودر زغال؛ متناسب با نرخ تزریق پودر زغال درجه حرارت تئوری احتراق با تغییر درصد اکسیژن هوای دمشی، مقدار گاز طبیعی، دمای هوای دمشی و بخار هوای دم تنظیم شد.

سرپرست کوره بلند یک اظهار داشت: تزریق پودر زغال در کوره بلند ۱ با نرخ ۴ تن در ساعت آغاز شد و طی یک ماه به تدریج به ۱۰ تن در ساعت معادل ۱۲۰ کیلوگرم به ازای یک تن چدن افزایش یافت. در ابتدای تزریق پودر زغال بار مفید کوره بلند شماره یک ۳٫۴۰ بود که در حال حاضر به ۴٫۲۳ رسیده است. نرخ مصرف کک کوره یک در ابتدای تزریق پودر زغال ۴۶۰ کیلوگرم به ازای یک تن چدن بود و در حال حاضر به ۳۶۰ کیلوگرم به ازای یک تن چدن رسیده است.

وی دستاوردهای تزریق پودر زغال به کوره بلند شماره یک را بدین شرح بیان نمود : کاهش نرخ مصرف کک به مقدار ۳۶۰ کیلوگرم به ازای یک تن چدن، کاهش مقدار سرباره تولیدی، افزایش تولید چدن، جلوگیری از توقف کوره بلند به دلیل جبران کمبود کک، جلوگیری از افزایش مصرف کک در زمان محدودیت مصرف گاز طبیعی .

سهیل خراجی سرپرست تشکیلات گازی PCIنیز گفت: کارگاه اماده سازی زغال PCI جهت تزریق پودر زغال PCI به کوره بلند توسط شرکت ساینواستیل با همکاری شرکت های داخلی و معاونت توسعه کارخانه در سال ۱۳۹۸ تاسیس شده است. پس از تزریق آزمایشی، کا رگاه به دلیل مشکلات پیش آمده متوقف شده بود. از ابتدای سال ۱۴۰۳ با پیگیری های متعدد مدیریت کوره بلند مشکلات راه اندازی برطرف شد و در راستای کاهش مصرف کک متالوژی، در ۳۱ مرداد ماه سال جاری تزریق پودر زغال PCI به کوره بلند شماره یک با مقدار ۴ تن در ساعت شروع گردید و طیق برنامه اعلامی در حال حاضر به میزان حداکثر ۱۰ تن در ساعت معادل ۱۲۰ کیلوگرم بر تن افزایش پیدا کرده است.

خراجی مشخصات و روند کاری تجهیزات کارگاه آماده سازی پودر زغال PCI را بدین شرح بیان نمود : زغال سنگ حرارتی ( زغال سنگ PCI )توسط سه عدد لنت به نام های CM۱ ، CM۲ و CM۳ از بخش کک سازی به کارگاه تزریق پودر زغال PCI ارسال می گردد. زغال دریافتی در دو عدد بونکر ذخیره زغال سنگ با ظرفیت هر کدام ۵۱۰ تن ذخیره سازی می شود . سپس توسط دو عدد کول فیدر با ظرفیت اسمی هر کدام ۱۰۰ تن بر ساعت به داخل دو عدد آسیاب با ظرفیت اسمی هر کدام ۶۰ تن بر ساعت شارژ می شود. پس از انجام عملیات آسیاب و تبدیل زغال سنگ به پودر زغال، بر اثر فشار منفی ایجاد شده توسط اسموک فن به داخل دو عدد بگ فیلتر انتقال می یابد . در داخل بگ فیلتر با تزریق ازت به داخل محفظه های جورابی بگ فیلتر پودر زغال از قسمت بگ فیلتر به داخل دو عدد بونکر ذخیره پودر زغال با ظرفیت اسمی هر کدام ۴۶۰ تن شارژ می گردد. پودر زغال سنگ در داخل بونکرهای ذخیره به داخل بونکرهای مربوط به تزریق پودر زغال که بصورت دو بونکر به ازای هر کوره بلند موجود می باشد، شارژ می گردد. گفتنی است ظرفیت اسمی بونکرهای تزریق پودر کوره بلند شماره یک ۳۵ متر مکعب، کوره بلند شماره دو ۵۲ متر مکعب و کوره بلند شماره سه ۵۸ متر مکعب می باشد. پس از آن با تحت فشار قراردادن بونکرهای تزریق توسط ازت و سپس با هوای فشرده که توسط سه عدد کمپرسور تامین می گردد پودر زغال PCI به سمت کوره بلند ارسال می گردد.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار