این روزها مشکل بورس دقیقا چیست؟

کارشناسان بازار سرمایه معتقدند بورس بعد از انتخابات امریکا در وضعیت سردرگمی قرار دارد و تا ریسک‌های داخلی بازار حل‌نشده باقی می‌مانند و برطرف شدن ریسک‌های خارجی نمی‌تواند مشکلی را حل کند. پیش‌بینی می‌شود وضعیت متعادلی در انتظار بازار باشد.

این روزها مشکل بورس دقیقا چیست؟
صفحه اقتصاد -

سرخ‌پوشی شاخص‌های اصلی بازار با افت ارزش معاملات هفتگی همراه شد. نماگر اصلی تالار شیشه‌ای هفته گذشته در سایه تنش‌های منطقه‌ای و انتخابات ایالات متحده آمریکا حدود ۱.۸۶درصد افت ارتفاع هفتگی را به ثبت رساند و درنهایت در سطح ۲میلیون و ۱۷‌هزار واحدی ایستاد. نماگر هم‌وزن نیز که سنجه قابل قبولی برای ارزیابی وضعیت همه‌جانبه بازار سهام است، همگام با افت هفتگی نماگر اصلی بازار سهام با نزول ۲.۰۸ درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۶۵۶‌هزار و ۴۹۷ واحدی قرار گرفت.

شاخص کل فرابورس نیز که نشانگر مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۲.۳۶درصد سرخ‌پوش بود و در نهایت هفته گذشته معاملاتی در ارتفاع ۲۰‌هزار و ۷۷۴ واحدی ایستاد. هفته‌ای که سپری شد میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق‌تقدم بازار می‌شود مقدار ۲‌هزار و ۸۴۸ میلیارد تومانی را به ثبت رساند. به علاوه حدود ۹۳۱ میلیارد تومان نقدینگی طی هفته از بازار خارج شده است. با مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا هفته نوسانی بورس پایان یافت. روزهای ابتدایی هفته گذشته بورس شرایط چندان متفاوتی نداشت.

با وجود این روند کج دار و مریز روز چهارشنبه با مشخص شدن نتیجه انتخابات پس از بازگشایی منفی بورس و تشکیل صف‌های منفی، با سبزپوشی به استقبال تعطیلات پایانی هفته رفت. با برداشته شدن این ریسک از سر بازار همچنان ریسک‌های داخلی می‌توانند تهدید بزرگی برای بازار ایجاد کنند. به طوری که روز چهارشنبه محمد اتابک وزیر صمت مخالفت ضمنی خود را با عرضه خودرو در بورس‌کالا اعلام کرد. تا زمانی که متولیان بازار برای ابتدایی‌ترین اقدامات در راستای بهبود وضعیت بازار با یکدیگر اختلاف دارند، ریسک‌های داخلی بازار حل‌نشده باقی می‌مانند و برطرف شدن ریسک‌های خارجی نمی‌تواند مشکلی را حل کند. پیش‌بینی می‌شود وضعیت متعادلی در انتظار بازار باشد.

بازار از نگاه کارشناسان

آراد پورکار کارشناس بازار سرمایه وضعیت هفته گذشته بورس را این گونه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد: بازار سرمایه در هفته‌های اخیر به دلیل افزایش ریسک‌های گوناگون و تنش‌های ژئوپلیتیک شرایط متفاوتی را تجربه کرده است. روز چهارشنبه با مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا و برداشته شدن ریسک آن، بازار در ساعات پایانی معاملاتی وضعیت متعادل‌تری به خود گرفت. نگاه‌های خوش‌بینانه برآمده از این موضوع است که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ بورس یکی از مطلوب‌ترین بازدهی‌ها را به ثبت رسانده بود. بر این اساس بود که وضعیت تقاضا در ساعات پایانی روز چهارشنبه بهبود پیدا کرد و بازار با وضعیت تعادلی به استقبال تعطیلات پایانی هفته رفت. با مشخص شدن نتیجه انتخابات، صحبت‌های رئیس‌جمهور جدید ایالات متحده آمریکا در خصوص تلاش برای کاهش تنش‌های بین‌المللی، طلای جهانی را با افت قیمتی روبه‌رو کرد.

این کارشناس بازار سرمایه نبض صنایع را این گونه واکاوی کرد: انتشار گزارش‌های ۶‌ماهه و مهرماه برخی شرکت‌ها با وجود مشکلات و ناترازی‌های گوناگون در نوع خود جالب توجه بود. بسیاری از صنایع با وجود قطعی‌های برق در تابستان و بروز انواع ریسک‌ها شرایط مساعدی به لحاظ سودسازی نداشتند. از طرفی در روزهای گذشته اخبار متفاوتی از نگرانی صنایع در خصوص قطعی گاز منتشر شده است. این ناترازی‌ها با وجود اثرگذاری برخی صنایع را بیشتر تحت‌تاثیر قرار داده و سودسازی برخی دیگر را چندان کاهش نداده است.
این کارشناس بازار افزود: روز چهارشنبه محمد اتابک، وزیر صنعت در حاشیه جلسه‌ هیات دولت عرضه خودرو در بورس را توجیه‌ناپذیر دانست. وی دلیل آن را رقابتی نبودن بورس‌کالا عنوان کرده که چندان منطقی به نظر نمی‌رسد. چرا که با عرضه خودرو در بورس‌کالا در صورتی که در عرضه خودرو مشکلی ایجاد نشود، شرایط رقابتی مهیاتر است. با وجود این باید منتظر ماند و دید در جلسات روزهای آینده وزیر صمت با وزارت اقتصاد و کمیسیون مجلس در نهایت چه بر سر عرضه خودرو در بورس‌کالا خواهد آمد. این کارشناس در پایان افزود: در صورتی که تنش‌های بین‌المللی بر مدار فعلی کاهشی باشند و ریسک خارجی به بازار تحمیل نشود، بورس هفته متعادلی را پیش رو خواهد داشت.
مریم محبی کارشناس بازار سرمایه در توصیف روند هفته گذشته بازار گفت: روزهای پایانی معاملات هفته گذشته تحرکات مثبتی در بازار مشاهده شد. نوسانات نماگرهای اصلی بازار سراسر هفته ادامه‌دار بود. به طوری که ساعات پایانی روز چهارشنبه برخلاف ساعات ابتدایی آن بازار متعادل رو به مثبت بسته شد. بورس به صورت پیش‌خورشده انتخاب دونالد ترامپ را منفی و انتخاب کامالا هریس را مثبت ارزیابی می‌کرد. در روزهای منتهی به انتخابات برخلاف گمانه‌زنی‌ها از انتخاب کامالا هریس، دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده انتخاب شد. به دلیل پیش‌بینی ابتدایی سرمایه‌گذاران از انتخاب کامالا هریس هیجان معاملاتی روند مثبتی در بازار ایجاد کرد. با وجود این همچنان جو منفی برآمده از انتخاب دونالد ترامپ می‌تواند بر بازار سایه بیفکند.

 البته انتظار نمی‌رود که بازار سرمایه که به لحاظ بنیادی و قیمتی در شرایط مساعدی قرار دارد، روزهای سردرگمی بیشتری را پیش رو داشته باشد. این کارشناس بازار سرمایه در خصوص مخالفت وزیر صمت با عرضه خودرو در بورس‌کالا گفت: روز چهارشنبه وزیر صمت پس از جلسه هیات دولت مخالفت خود را با عرضه خودرو در بورس‌کالا عنوان کرد. صحبت‌های ضد و نقیض متولیان و سیاستگذاران در خصوص عرضه خودرو در بورس‌کالا با اما و اگرهای زیادی روبه‌رو بوده است.

 به نظر می‌رسد در نهایت خبرهای خوشی از عرضه خودرو در بورس‌کالا با حمایت‌های متولیان به گوش نرسد. این کارشناس بازار افزود: در صنایع مختلف ناترازی‌های انرژی بیش از گذشته بروز پیدا می‌کند. در سال‌جاری به نظر می‌رسد شدت ناترازی که در تابستان خود را به صورت کمبود برق و در زمستان به صورت کمبود گاز نشان می‌دهد بتواند تولید صنایع را دستخوش تغییراتی اساسی کند. پیش‌بینی می‌شود هفته‌‌‌ آینده بورس وضعیت متعادل منفی داشته باشد.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار