دوره جدید مدیریت بازار سرمایه؛ کارشناسان چه می گویند
رییس جدید سازمان بورس با رویکرد تعاملی خود اعتماد عمومی را در بازار سرمایه تقویت میکند/ بازار سهام در صورت انجام اصلاحات و بازگشت اعتماد سهامداران از ظرفیت بالایی برای رشد برخوردار است
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران با اشاره به تغییر مدیریت در سازمان بورس و اوراق بهادار، گفت: باید از ظرفیت بازار سرمایه در نظام تامین مالی دولت و بخش خصوصی استفاده کرد. با توجه به سیاستهای وزیر اقتصاد، امیدواریم در دوره جدید، شاهد رشد بورس، ورود سرمایهها به بازار سهام و افزایش سودآوری برای سهامداران باشیم.
عباس آرگون در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) با اشاره به انتخاب «دکتر حجتاله صیدی» به عنوان رییس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: رییس جدید سازمان بورس میتواند با رویکرد تعاملی خود موجبات ارتقای شفافیت، بهبود زیر ساختها، فرآیندهای تصمیمگیری، توسعه ابزارهای مالی و همچنین با تقویت اعتماد عمومی در بازار سرمایه زمینه جذب سرمایهگذاران به بازار سرمایه را فراهم کند و از این طریق شاهد بهبود در وضعیت بازار سرمایه باشیم.
او پیشنهادهایی را برای بازگشت رونق به بورس ارایه داد و گفت: در وضعیت فعلی بازار سرمایه، قیمتگذاری دستوری به عنوان یکی از موانع اصلی و بازدارنده تلقی شده و به نوعی باعث اختلال در قیمتها و نحوه فعالیت بنگاههای تولیدی خواهد شد.
آرگون با اعلام اینکه قیمتگذاری دستوری در بلندمدت به ضرر تولیدکننده و بازار سرمایه تمام میشود، افزود: مگر میشود در شرایطی که همه مؤلفههای اقتصادی در حال افزایش هستند، قیمتها ثابت بمانند و هیچ افزایشی را تجربه نکنند؟ قیمتگذاری دستوری سبب اتلاف منابع شده که این امر ضمن کاهش تنوع محصولات تولیدی باعث کاهش نوآوری در تولید محصولات تولیدی و افت بهرهوری خواهد شد.
خروج منابع از بازار مولد با اعمال قیمتگذاری دستوری
او با تاکید بر خروج منابع از بازارهای مولد تحت تاثیر اعمال قیمتگذاری دستوری بر کالاها گفت: با این اتفاق به مرور شاهد خروج منابع از بخش مولد و ورود این سرمایهها به بخش غیرمولد هستیم.
آرگون با اعلام اینکه سرکوب قیمت باعث ایجاد مشکل در رقابتپذیری میشود، افزود: بر این اساس باید اقدامی صورت گیرد تا زمینه تمرکز بر قیمت کالاها توسط ساز و کار بازار سرمایه فراهم شود.
او به نارضایتی مصرفکننده از کیفیت خودروهای سواری اشاره و اعلام کرد: با اعمال قیمتگذاری دستوری برای آنکه تولیدکننده حاشیه سود خود را حفظ کند و متحمل ضرر و زیان نشود، اقدام به کاهش کیفیت محصولات تولیدی کرده و هیچ استفادهای را از دانش روز برای ایجاد خلاقیت و نوآوری ندارد.
لزوم اصلاح ریشههای تورم
آرگون با بیان اینکه باید به سمتی پیش رفت تا واقعیتهای اقتصاد را بپذیریم، گفت: بر این اساس باید ریشههای تورم مانند ناترازی بودجه، ناترازی انرژی، ناترازی انرژی کسری بودجه مورد اصلاح قرار بگیرند، این معضلات نشان دهنده آن است که نمیتوان با دستور نسبت به مدیریت اقتصاد کشور اقدام کرد.
به گفته عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران، اگر در دولت چهاردهم به سمت حذف قیمتگذاری دستوری پیش برویم به طور حتم شاهد تغییر روند و رونق بازار سرمایه خواهیم بود.
تبعات فاصله موجود در نرخ دلار نیمایی و بازار آزاد
او در ادامه با اشاره به تبعات فاصله موجود در نرخ دلار نیمایی و بازار آزاد بر بازار سرمایه اعلام کرد: انجام اقدامات مربوط به کاهش نرخ دلار نیمایی و بازار آزاد بر سود شرکتها تاثیرگذار است، الزام صادرکننده به فروش ارز نیمایی با نرخ پایین به ضرر و زیان صادرکننده و کاهش سودآوری آنها منجر میشود.
آرگون با اشاره به اثرپذیری صنایع بورسی از نرخ ارز نیمایی گفت: صنایع بورسی متاثر از نرخ نیمایی هستند و صادرکننده محصولات خود را در داخل یا خارج با این نرخ به فروش میرساند، در صورتی که فروش این محصولات با نرخ بالا، کاهش فاصله ارز نیمایی و آزاد به افزایش حاشیه سود بنگاهها و بهبود روند حاکم در بورس ختم میشود.
او با اعلام اینکه این فاصله باعث میشود تا شرکتها عدم النفع بیشتری را از این محل متحمل شوند، گفت: با کاهش این فاصله شاهد تاثیر مثبت و تعیین کننده این اتفاق بر سودآوری شرکتها و بازار سرمایه هستیم.
عقبماندگی بورس از رشد تورم
آرگون در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تغییر سیاستها تا چه میزان میتوانند تاثیرگذار بر روند بازار باشند، گفت: شاخص بورس در سال ۹۹ در عددی بالاتر از رقم فعلی قرار داشت، در حالی که در این ۴ سال با تورم بیش از ۱۵۰ درصدی روبهرو بودهایم و بازار متناسب با تورم رشد نکرده است.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران به جاماندگی بازار سرمایه از رشد سایر بازارها تاکید کرد و گفت: بازار سهام در صورت انجام اصلاحات و بازگشت اعتماد سهامداران از ظرفیت بالایی برای رشد برخوردار است، به همین دلیل باید اقدامی صورت گیرد تا حداکثر استفاده از ظرفیت بازار برای تامین مالی و هدایت منابع سرگردان به سمت بورس صورت بگیرد.
او گفت: ارزیابیها نشان دهنده آن است که تاکنون منابع کلانی سرگردان بودند و برای ثبتنام خودرو وارد این حوزه شدند، این در حالیاست که ورود این سرمایهها به بورس کمک قابل توجهی را در نظام تامین مالی کشور و بخشهای واقعی و مولد خواهند داشت.
آرگون تاکید کرد: این منابع میتوانند در ظرفیتسازی وضعیت اشتغال و صادرات و نیز اتمام پروژههای نیمه تمام تاثیرگذار باشند.
پیشنهاد به وزیر اقتصاد برای کاهش اثرپذیری بازار سهام از تصمیمات خلق الساعه
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران ضمن ارائه پیشنهادهایی به وزیر اقتصاد برای کاهش اثرپذیری بازار سرمایه از تصمیمات دستگاههای دولتی در دوره جدید مدیریت بورس، گفت: بهتر است در این زمینه اقدامی صورت بگیرد تا زمینه تثبیت سیاستهای قوانین و مقررات اثرگذار بر بورس فراهم شود، همچنین نباید شاهد اتخاذ تصمیمات خلقالساعه در اقتصاد و دخالتهای غیراصولی در بازار سرمایه باشیم.
او با تاکید بر اینکه باید کمک کرد تا اعتماد به بورس بازگردانده شود، گفت: سرمایههای وارد شده به بورس میتوانند مولد باشند اما ورود آنها به بخشهای غیرمولد هیچ کمکی را در بخش تولید و اشتغال ندارند.
آرگون با بیان اینکه باید از ظرفیت بازار سرمایه در نظام تامین مالی دولت و بخش خصوصی استفاده کرد، گفت: بازار سرمایه میتواند کمک چشمگیری را در رشد و توسعه اقتصاد کشور داشته باشد.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران معتقد است که حذف قیمتگذاری دستوری، کاهش فاصله نرخ ارز نیمایی و آزاد، کاهش تعدد نرخهای ارز، کاهش نرخ سود سپردههای بانکی، ثبات در قوانین و مقررات از جمله عواملی هستند که موجب بهبود وضعیت بازار سرمایه میشوند.
آیندهای مثبت، پیشروی بورس
او آینده بازار را مثبت ارزیابی کرد و گفت: با توجه به صحبتهای اخیر وزیر اقتصاد، امیدواریم شاهد رشد بورس، ورود سرمایهها به بازار سهام و افزایش سودآوری برای سهامداران باشیم.
آرگون با اشاره به اینکه بورس به عنوان یک فرصت برای اقتصاد ایران محسوب میشود، تاکید کرد: هیچ بازاری مانند بازار سرمایه نمیتواند استفاده بهینهای را از سرمایههای خرد داشته باشد اما این اتفاق به شرطی رخ میدهد که شاهد قیمتگذاری دستوری و تاثیر آن بر بازار سهام نباشیم.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه باید اقدامی صورت بگیرد تا پیشبینیپذیری بازار در برخی از حوزههای اقتصادی مانند نرخ خوراک پتروشیمی فراهم باشد، گفت: برای این مسایل باید امکان پیشپذیری برای یک بازه زمانی مشخص وجود داشته باشد تا دیگر شاهد نوسانات کاذب بازار تحت تاثیر این مسایل نباشیم.
نظر شما