جزئیات ماجرای معافیت ۷۰ هزار میلیارد تومانی ۹ شرکت بزرگ بورسی چه بود؟ / این سازمان شفاف سازی کند
براساس بررسی های آماری، ۹ شرکت بزرگ بورسی در سال ۱۴۰۰ از معافیت حدود ۷۰ هزار میلیارد تومانی بهره برده اند.
معافیت مالیاتی، به معنای خروج برخی از درآمد ها و دارایی ها، به طور موقت یا دائمی، از پرداخت مالیات است. بعد از پیگیرهای انجام شده بر اساس اعلام رسمی مسئولان مشخص شد در سال ۱۴۰۰ در مجموع ۳۴۰ هزار میلیارد تومان تخفیف مالیاتی لحاظ شده است.
این رقم معادل مالیات اخذ نشده از محل معافیتهای قانونی بوده که دولت برای شرکتهای تولیدی و صادراتی کشور یا در مناطق محروم و آزاد اعمال کرده است.
معافیت مالیاتی ۳۴۰ همتی شرکتها در سال ۱۴۰۰
این رقم در مقایسه با ۳۰۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصولی سال ۱۴۰۰ حاکی از آن است که بیش از کل میزان مالیات وصولی سال ۱۴۰۰، معافیتهای قانونی است که به تولیدکنندگان، صادرکنندگان و فعالان اقتصادی اختصاص داده شده است.
از سوی دیگر بررسیهای انجام شده در سایت کدال مربوط به صورتهای مالی ۹ شرکت بزرگ بورسی نشان میدهد در سال۱۴۰۰ برای این شرکتها حدود ۷۰ هزارمیلیارد تومان معافیت و تخفیف مالیاتی لحاظ شده است.
این بررسی مربوط به ۹ شرکت بزرگ فولاد مبارکه اصفهان، ملی مس ایران، هلدینگ خلیج فارس، گلگهر، چادرملو، پالایش نفت بندر عباس، شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی، بانک ملت و پالایشگاه اصفهان است.
معافیت مالیاتی ۲۲ همتی شرکت فولاد مبارکه اصفهان در یک سال
به عنوان مثال و به صورت خلاصه در حالی که سود عملیاتی فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۰ طبق صورت های مالی منتشر شده در سایت کدال حدود ۱۱۴ همت بوده اما میزان مالیات این شرکت با احتساب معافیت و تخفیفها حدود ۶.۴ هزار میلیارد تومان لحاظ شده است.
اگر نرخ پایه مالیات ۲۵ درصدی در نظر گرفته شود طی سال ۱۴۰۰ حدود ۲۲ همت معافیت مالیاتی برای شرکت فولاد مبارکه اصفهان لحاظ گردیده است.
به عنوان مثال دوم در حالی که سود قبل از کسر مالیات کچاد در سال 1400 طبق صورت های مالی منتشر شده در سایت کدال حدود 29 همت بوده اما میزان مالیات این شرکت با احتساب معافیت و تخفیفها حدود 2200 میلیارد تومان لحاظ شده است. بر این اساس اگر نرخ پایه مالیات 25 درصدی در نظر گرفته شود طی سال 1400 حدود 5 همت معافیت مالیاتی برای شرکت معدنی و صنعتی چادر ملو لحاظ گردیده است.
مالیات , بورس اوراق بهادار تهران , صنایع فولادی ,
لازم به ذکر است، سود عملیاتی قبل از مالیات فولاد مبارکه با نماد فولاد حدود 114 همت، ملی مس با نماد فملی در بازار بورس: 52 همت، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با نماد فارس در بورس: 68 همت، شرکت گل گهر با نماد کگل: 31 همت، شرکت چادر ملو با نماد کچاد: 40 همت، پالایشگاه بندر عباس با نماد شبندر: 26 همت، شستا: 41 همت، بانک ملت با نماد وبملت : 20 همت و پالایشگاه اصفهان با نماد شپنا 19 همت بوده است.
از سوی دیگر هزینه مالیات بر درامد فولاد حدود 6.4 همت، فملی: 1.6 همت، کگل : 2.9 همت، شبندر 2 همت، کچاد : 2 همت، وبملت 300 میلیارد تومان و پالایشگاه اصفهان 3 همت بوده است.
بر این اساس همانطور که اشاره شد براوردها (با احتساب ماخذ مالیاتی عمومی 25 درصدی در اقتصاد ایران) نشان میدهد، فولاد مبارکه اصفهان در سال 1400 به میزان 22 همت از معافیت مالیاتی برخوردار شده است.
از سوی دیگر معافیت مالیاتی ملی مس 11 همت، کگل 5 همت، شبندر 3 همت، وبملت: 4.8 همت و شپنا 1.7 همت بوده است.
با توجه به جدول بالا سازمان مالیاتی بایستی در خصوص جزئیات اعمال این تخفیفها و معافیتهای مالیاتی شرکتهای بورسی و غیر بورسی شفاف سازی کند. این معافیتها درحالی خبر ساز شده که به تازگی مجددا نرخ ماخد مالیات شرکتهای تولیدی به 18 درصد کاهش یافته است.
نظر شما