یادداشت اختصاصی از حمیدرضا حاجی اشرفی
بررسی ریسک ها و علل فراز و فرود خوشه قیسی صادراتی
در مطالعات ریسک کارآفرینی در جوامع محلی پایلوت بخش جمابرود به مرکزیت شهر کیلان ( عزیز ) که از جمله شهرهای شهرستان زیبای دماوند است ، بازه زمانی شناسایی و تجزیه و تحلیل #ریسک های علل فراز و فرود خوشه اقتصادی تولید قیسی صادراتی بعنوان یکی از ارز آورترین محصولات خشکبار ایران را ابتدای قرن چهاردهم هجری خورشیدی انتخاب و روند مطالعات را در حال پی گیری هستم.
ابتدا با بهره گیری از روش تحلیل ماتریس SWOT عوامل درونی [ دره جمابرود ] بررسی و گزارش گردید . عواملی که موجب شکل گیری باغداری سنتی و خرده مالکی غرس درختان قیسی و سپس آموزش های مهارتی فرآوری این محصول با گوگرد و سپس هسته کشی و بسته بندی و صادرات آن به روسیه و بعدها همان اتحاد جماهیر شوروی و اروپا و بخشی برای مصرف داخلی تنقلات در شهرها تشریح شد . از دهه ۲۰ هجری تا دهه ۶۰ اوج میزان تولید این محصول صادراتی در بخش جمابرود بود . بیشترین سالهای رونق و میزان تولید اختصاص به دهه های ۳۰ و ۴۰ و ۵۰ دارد .
به برکت تولید و عرضه انبوه این محصول کشاورزی صادراتی و درآمد مناسب این خشکبار و سایر اقلام باغداری سنتی همچون گردو ، گلابی ، سیب دماوندی و لواشک ، چوب های تبریزی و سپیدار و حبوبات و گندم و جو دیم درآمد مردم در این بخش عالی بود . از ۱۳۳۲ کیلان از دهستان به شهر و بخش جمابرود تبدیل شد و بر اساس هوش سرشار و همت والا بزرگان و زنان و مردان لایق این شهر ، دبستانهای پسرانه و دخترانه و دبیرستان پسرانه از ابتدای دهه ۳۰ دایر و در دهه ۴۰ مردمان فرهنگ دوست شهر کیلان ، دختران خود را برای تحصیل در دبیرستان به تهران ، رودهن ، دماوند و بعضا در ساران ، محله ضلع جنوبی به ایوانکی میفرستادند و بدین ترتیب ، به رتبه اول تحصیل کرده ترین مناطق ایران نسبت به جمعیت دست یافتند که تاکنون این رتبه حفظ شده است .
بررسی ریسک ها و علل فراز و فرود خوشه قیسی صادراتی موضوع فرعی مطالعات باشگاه استارتاپ مشاور ریسک در پروژه جمابرود محسوب میگردد لیکن هدفگذاری اصلی پروژه بررسی علل رونق و سکون اکوسیستم محیط کسب و کار جوامع محلی و متعاقبا ملی از دهه ۴۰ شمسی در ایران مد نظر است .بدین منظور پس از مطالعات مرحله اول ( دفتر اول ) متوجه تاثیر گذاری تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های کلان اقتصادی از سوی دولت بعنوان عامل برون سیستمی شدم .
اجرای قانون اصلاحات ارضی در دشت هومند در زیر دست جاده فیروزکوه از ۱۳۴۰ و اجرای قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع از ۱۳۴۱ و برنامه های توسعه صنعتی ایران از ۱۳۴۲ و سایر سیاست گذاریهای تحولات اقتصادی پس از نهضت ملی شدن نفت و شروع برنامه های عمرانی پنجگانه پیش از انقلاب ۵۷ از ۱۳۲۷ تا ۱۳۵۶ و تشکیل اوپک و ورود درآمد سرشار نفتی به اقتصاد ایران که منجر به افزایش شهرنشینی و مهاجرت گسترده سرمایه و نیروهای انسانی نسل های X و Y و Z از بخش جمابرود به تهران و خارج از کشور شد و پس از انقلاب اسلامی شرایط جنگ تحمیلی و اجرای شش برنامه توسعه از ۱۱ / ۱۱ / ۱۳۶۸ تاکنون و تحریم های بین المللی و اختلافات جناحی دولتمردان همه و همه موجبات تغییر بافت اقتصادی و جمعیتی نه تنها در بخش پایلوت مطالعاتی جمابرود بلکه در کلیه مناطق روستایی و شهری اقصی نقاط کشور شده است .
لذا بنا به ضرورت مطالعات ریسک های اقتصادی و اکوسیستم محیط کسب و کار ملی از ابتدای قرن چهاردهم خورشیدی را ضروری میسازد .
نظر شما