گفتگوی صفحه اقتصاد با مجید گودرزی کارشناس مسکن
به دلیل اجاره بالا در تهران مردم به سمت حاشیه نشینی پناه می آورند / قانون خانه های خالی باید به جدیت پیگیری شود
گودرزی کارشناس مسکن براین باور است: بحران معیشتی به یک بحران بزرگ تبدیل شده و متاسفانه وقتی گفته می شود ۵۵ درصد درآمد خانوارها به مسکن اختصاص پیدا می کند این درصد برای دهکهای ثروتمند ممکن است زیر ۱۰ درصد باشد ولی حتماً برای دهکهای ضعیف جامعه به بالای ۹۰ درصد هم می رسد که واقعاً فشار کمرشکن به خانوادهها وارد می کند.

زهرا ترابی- مجید گودرزی کارشناس مسکن در گفتگو با صفحه اقتصاد، با اشاره به فصل جابجایی مستاجران و وضعیت نامناسب بازار مسکن گفت: متاسفانه قانون، بی قانونی ما این اجازه را به موجران داده تا جایی که میتوانند اجارهها را بالا ببرند و دولت فعلی هم با وجود قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره دچار ترک فعل شده و تقریبا هیچ کاری نکرده اند. ولی این موضوع مهم نیست، مهم این است که همدیگر را درک کنیم، درک کنیم که چه شرایطی یک کارگر، یک معلم، یک بازنشسته، یک کارمند دولت دارند. واقعا شرایط خوبی نیست و بخش بزرگی از جمعیت شهرهای بزرگ به حاشیه رانده می شود که نوعی ناامنی است و باید نسبت به این ناامنیها حساس باشیم و همدیگر را درک کنیم.
وی ادامه داد: اگر قرار باشد هزینه های خود را با اجاره دادن یک واحد مسکونی تامین کنیم قطعاً معیشت یک خانواده که مستاجر است ویران می شود. باید بتوانیم صد درصد درآمد یک خانواده مستاجر را بگیریم که معیشت خودمان تامین شود که این واقعاً ظلم بزرگی بشمار می آید. امیدواریم امسال موجران مقداری مراعات کنند و در نبود و فقر قانون و فشاری که روی همه است هوای دیگران را داشته باشند و خانواده مستاجران مثل خانواده ماست و خدا را شاکر باشیم که در موقعیت موجر قرار گرفتیم و می توانیم ببخشیم.
این کارشناس مسکن اضافه کرد: در دولت سیزدهم برای اولین بار اتفاقات خوبی در این زمینه افتاد از جمله قانون خانههای خالی که بسیار ارزشمند بود و برای اولین بار تصویب شد. موضوع مهم قانون ساماندهی را داشتیم که بند 7 و 8 بود که اختیارات خوبی را به مستاجران داده و کمترین حقی را برای مستاجران برای اولین بار به رسمیت شناخته است. مستاجرانی که تا قبل از این قانون واقعا هیچ پناهی نداشتند و حتی قانون هم از آنها حمایت نمیکرد. در حال حاضر میتوانند تا پنج سال از دریافت اجاره بیشتر از مصوب شکایت کنند ولی متاسفانه این قانون گپی دارد و برخی موجران از این فاصله و شکافی که در این قانون وجود دارد نهایت سوء استفاده را میکنند و برای اینکه بتوانند بیش از سقف مصوب اجارههای خود را افزایش بدهند متأسفانه اقدام به اخراج مستاجران میکنند و این فشار زیادی به خانوادههای مستأجر می آورد.
گودرزی تصریح کرد: باید به جایی برسیم کنار هم قرار بگیریم. فقط زمان زلزله و بحران های سخت از هم حمایت نکنیم. بحران معیشتی هم یک بحران بزرگ شده و متاسفانه وقتی گفته می شود 55 درصد درآمد خانوارها به مسکن اختصاص پیدا می کند این درصد برای دهکهای ثروتمند ممکن است زیر ۱۰ درصد باشد ولی حتماً برای دهکهای ضعیف جامعه به بالای ۹۰ درصد هم می رسد که واقعاً فشار کمرشکن به خانوادهها وارد می کند.
این کارشناس با اشاره به ساماندهی واحدهای مسکونی خالی پاسخ داد: متاسفانه پایگاه آماری دقیقی از واحدهای مسکونی پر و خالی نداریم. اینکه خانم وزیر اینطور موضعگیری در این باره می کند قطعاً بر اساس واقعیت نیست و کافی است در خیلی از مناطق استان تهران گشتی بزنیم، عموما بسیاری از منازل به دلیل اجاره های بالا خالی هستند و به صراحت در مناطق گران قیمت شهر می بینید حتی مجتمع های چند ده واحدی خالی هستند. در حال حاضر توانستیم ۸ میلیون مهاجر غیرقانونی را در خانههای سکونت بدهیم که نشان دهنده این است خانه کم نداریم ولی متاسفانه در مدیریت با چالش مواجه هستیم. به خصوص در بخش آماری، اگر این موضوع حل شود قطعاً مشکلات کمتر خواهد شد. چالش اصلی از مجلس شروع می شود. به دلیل اینکه مجلس بیش از یک قرن دچار ترک فعل در حوزه قانون گذاری مسکن بوده است. در حال حاضر هم که مصوب کردند قطعاً نیاز به اصلاح دارد که راه های فرار بسته شود و حتما ضمانتهای اجرایی داشته باشد که بتوانیم بخشی از رفاه مردم را تامین کنیم.
نظر شما