گفتگوی اختصاصی صفحه اقتصاد با هومن عمیدی کارشناس بازار سرمایه

بودجه ۱۴۰۴ شبه انبساطی است/ قیمت دلار آزاد و نیمایی منطقی نیست/ دولت برای کسری بودجه باید قیمت منابع انرژی را تغییر بدهد؟

کارشناس بازار سرمایه درباره بودجه ۱۴۰۴ براین باور است: بودجه شبه انبساطی نوشته شده است. البته معمولا اعتقاد دارند بودجه های شبه انبساطی تورم ایجاد می کند. با توجه به اینکه تورم تقریبا در همه سالهای گذشته وجود داشته و خواهد داشت این تصیمم به رونق اقتصاد و خروج رکود اقتصادی کمک میکند. اما متاسفانه ناترازی ها هم تورم ایجاد می کند.

بودجه ۱۴۰۴ شبه انبساطی است/ قیمت دلار آزاد و نیمایی منطقی نیست/ دولت برای کسری بودجه باید قیمت منابع انرژی را تغییر بدهد؟
صفحه اقتصاد -

زهرا ترابی - هومن عمیدی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با صفحه اقتصاد، درباره لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفت: تعهداتی که دولت دارد علاوه بر رشد هزینه ها و تورمی که در هزینه های دولت وجود دارد بخشی هم به تسویه بدهی های سابق برمی گردد که بابت آن دولت اوراق منتشر کرده بود. سررسید اوراقی که در دوره های قبل منتشر می شود به دوره جدید می افتد.

او افزود: انتشار اوراق قرضه و بدهکار شدن باید با برنامه ریزی انجام شود که روند کاهشی داشته باشد. باید برنامه ریزی منسجمی اتفاق بیفتد که روند و نرخ رشد آن ثابت یا نزولی باشد.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: اگر براین باور هستند که شرایط عادی نداریم و در مشکلات و تنگنا قرار داریم و باید از طریق فشار آوردن برروی مردم و افزایش اخذ مالیات اتفاق بیفتد باید برنامه ها به شکلی دیگر تدوین شود. حدود ۶۱ همت ( ۶۱ هزار میلیارد تومان) درآمد مالیاتی دولت از مالیات کارمندان است. اما از آن سو مالیات اصناف را مشاهده کنید که منطق ندارند و نسبتی بر این موضوع حاکم نیست.

عمیدی براین باور است: متاسفانه در کشور ما عده ای مالیات نمی دهند و اقشار ضعیف تر بیشتر مالیات پرداخت می کنند. لذا نارضایتی مردم از بخش پرداخت مالیات به دولت به دلیل اینکه نمی خواهند مالیات بدهند، نیست بلکه عدالتی در پرداخت مالیات وجود ندارد. با این حال دولت تا ۲۴ میلیون تومان را معاف کرده است. این واقعیت را در کشور داریم آنهایی که درآمد بالایی دارند مالیات ها به مراتب کمتر نسبت به کسانی که درآمد پایین دارند، پرداخت می کنند. به نظرمن، عدالت مالیاتی با این روش حاصل نمی شود.

بودجه ۱۴۰۴

این کارشناس تصریح کرد: در چند سال اخیر مالیات ها متنوع تر می شود و نظام مالیاتی هدفمند تر شده است. اما برخی از موارد کاملا به چشم می آید مثل دریافت مالیات از ضعیف ترین اقشار جامعه و عدم پرداخت مالیات قوی ترین نهادهای جامعه را همچنان شاهد هستیم. این ناعدالتی مالیاتی هنوز حل نشده است که همین موضوع آسیب زیادی به جامعه و معیشت مردم زده است.

 با توجه به سیاست های دولت جدید مبنی بر افزایش نرخ دلار نیمایی شیب رشد دلار نیمایی بسیار پایین است و فاصله دلار نیمایی و آزاد که در حال حاضر حدود ۳۵ درصد است منطقی نیست و دولت می بایست تصمیم عاجلی برای کم شدن این کمپ (دلار نیمایی و آزاد) انجام بدهد

او با اشاره به اینکه کسری بودجه چه میزان می تواند بر تورم تاثیرگذار باشد؟ پاسخ داد: باید چند مساله را در کنار هم ببینیم. بودجه های انبساطی بیشتر به سمت ساخت و ساز و گسترش عمران و توسعه می رود. این بودجه را شبه انبساطی می بینیم هرچند که درآمد دولت پایین است از آن سو وقتی توسعه در دستور کار قرار می گیرد اشتغال و سرانه تولید بهتر می شود و رونق اقتصادی اتفاق می افتد. چون می توانیم وضعیت بودجه را شبه انبساطی بدانیم، از آن سو رشد سرانه ملی و تولید ملی و اشتغال تحت تاثیر قرار می گیرد. شاید گشایش های سیاسی بتواند این بن بست ها را حل کند. اگر بتوانیم ارتباط مان را با بیرون از کشور از جهت اقتصادی برقرار کنیم از منابع ارزشمند مالی  آنها که ارزان قیمت هستند استفاده کنیم می توانیم یکسری از مشکلات در داخل را حل کنیم.

بودجه ۱۴۰۴

وی افزود: نرخ تامین مالی در کشور حدود چهل درصد است در حالی که نرخ های بین المللی بهره در اروپا ۵ تا ۷ درصد است. این اختلاف عجیب و غریب است. هر چقدر ارتباط سیاسی خود را با دنیا و وضعیت اقتصادی خود را با کشورهای دیگر بهتر کنیم می توانیم از منابع ارزان قیمت آنها بهتر استفاده کنیم و پول قوی و ارزان قیمت به اقتصاد ما کمک می کند.

عمیدی خاطرنشان کرد: بودجه شبه انبساطی نوشته شده است. البته معمولا اعتقاد دارند بودجه های شبه انبساطی تورم ایجاد می کند. با توجه به اینکه تورم تقریبا در همه سال های گذشته وجود داشته و خواهد داشت این تصمیم به رونق اقتصاد و خروج رکود اقتصادی کمک می کند. اما متاسفانه ناترازی ها هم تورم ایجاد می کند.

این کارشناس تصریح کرد: دولت تاکید دارد که قیمت بنزین را تغییر ندهد، علیرغم اینکه می دانیم کسری های سنگین وجود دارد و مصرف اضافه می شود، دولت باید این ناترازی ها را تامین کند. وقتی نرخ را تغییر نمی دهد این کسری ها بیشتر می شود. با توجه به سیاست های دولت جدید مبنی بر افزایش نرخ دلار نیمایی شیب رشد دلار نیمایی بسیار پایین است و فاصله دلار نیمایی و آزاد که در حال حاضر حدود ۳۵ درصد است منطقی نیست و دولت می بایست تصمیم عاجلی برای کم شدن این کمپ (دلار نیمایی و آزاد) انجام بدهد.

او اظهار کرد: درباره ناترازی های انرژی اولویت حتما باید به تخصیص انرژی بر صنایع باشد. روندی که در گذشته به اشتباه در جهت تخصیص منابع انرژی به مصارف خانگی باعث تعطیلی موقت صنایع شده بود از جمله سیاست گذاری اشتباه دولت قبل بوده است که باید تصحیح شود. استفاده از تکنولوژی و فناروی جدید برای تامین انرژی بخش مسکونی می بایست با مشوق های دولت مورد توجه قرار بگیرد تا با استفاده از ظرفیت های خوب اقلیمی و استفاده از انرژی های پاک نسبت به تامین انرژی های مسکونی اقدام شود که این مسئله به حل ناترازی انرژی کمک می کند.

عمیدی در پایان خاطرنشان کرد: حل و معضل ناترازی بانک ها با کاهش تسهیلات تکلیفی به سوی بانک ها و تعیین تکلیف نهایی در مورد دو بانک ناتراز مشکل دار که نیمی از نقدینگی مخرب را ایجاد می کند و خلق پول سمی دارند از بزرگترین اولویت های دولت است که می بایست تعریف شود تا تورم حاصل از این رشد نقدینگی مانع رشد نجومی دلار آزاد شود. چنانچه دولت در این قیمت ورود نکند تایگرت های دلار آزاد در انتهای سال ممکن است اعداد عجیبی را برای دلار رقم بزند.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

  • ناشناس

    دولت می بایست برای کنترل بودجه اقدام به حذف تمام بودجه های نهاد و موسسات موازی با وزارت خانه وزارت ، هنر. و ارشاد اسلامی نماید ، دولت باید جلوی تمام کانال های سازمان یافته قاچاق انرژی را بگیرد مگر می شود نتواند قاچاق سوخت را کنترل کند ، راهور محترم ناجا باید از شماره گذاری خودروهای بی کیفیت و آلاینده خودداری نماید ، سازمان ملی استاندارد باید همکاری کند تا شرکتهای خودرو ساز داخلی و یا مونتاژ چینی های بی کیفیت مجوز وارادت و مونتاژ نگیرند ، و....... ناترازی انرژی را نمی توان سفره نادر از و جیب خالی تراز کرد ،،دولت باید جلوی صادارات کالاهای اساسی را بگیرد ، قوه محترم قضاییه باید جلوی استخدام های تیم ساز که با هدف خالص سازی بود را می گرفت، واردات خودروهای اقتصادی ولی باکیفیت را راحت کند و با یک برنامه زمانبندی حداقل ۵ساله خورودسازی داخلی را به استاندارد های جهانی نزدیک کند و واقعی کردن بهای تمام شده خودروی داخلی افشا شود تا زمینه های رقابت کیفیت فراهم شود ، دولت باید جواب تاسیس های غیر فعال و پروانه های صنعتی غیر واقعی را شناسایی و از تخصیص ارز رانتی جلوگیری نماید ، منابع بانکها در جهت حمایت از تولید آزاد شود، دولت باید بودجه ریزی عملیاتی را بطور واقعی در دستگاههای دولتی اجرا نماید ، دولت !!!!!!! همه گرفتاری کشور رو فقط در نرخ سوخت که گفتنش مالیات نداره تکرار میکنید !! دولت باید مدیرانی که بدلیل ناتوانی و نداشتن تخصص به کشور خسارت وارد کرده اند بدلیل ترک فعل به قوه محترم قضاییه معرفی کند ، خلاصه دولت باید تمام تلاش خود را صرف تقویت اقتصاد مردم و امنیت اجتماعی نماید که نتیجه ترک فعل مدیران ناکارآمد است ، دولت محترم قاچاق با وانت بار ، فرغون یا زنبیل انجام نمی شود همه اش از طریق مرزها اتفاق می افتد ، آخر کلام باید مراقب سفره مردم بود وباید نظارت کرد چطور بعضی از مدیران و اطرافیانشان در حداقل زمان به کارترهای اقتصادی تبدیل شدند ، دولت محترم مبارزه با فساد و بدون مصلحت اندیشی در معرفی متخلفین به دستگاه قضایی باید بعنوان افتخار انجام شود

  • ناشناس

    مملکت داری کار هر کسی نیست

اخبار ویژه