زعفران در اوج گرانی!/کشاورزان الگوی فروش را تغییر دادند

در این مطلب از صفحه اقتصاد آمده است، قیمت زعفران در دو هفته اخیر ۲۰ تا ۲۵ درصد رشد داشته که این وضعیت باعث ایجاد نابسامانی در بازار شده است. حال سوال اینجاست که چه عواملی در افزایش قیمت زعفران نقش دارند؟ با ما همراه باشید!

زعفران در اوج گرانی!/کشاورزان الگوی فروش را تغییر دادند
صفحه اقتصاد -

قیمت زعفران در روزهای اخیر نوسان شدیدی را پشت‌ سر گذاشته است. به گفته نایب‌ رئیس شورای ملی زعفران، قیمت این محصول در دو هفته گذشته ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش داشته است. البته درباره افزایش قیمت زعفران دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. حال سوال اینجاست که این دیدگاه‌ها چیست و در حال حاضر نرخ انواع زعفران در چه وضعیتی قرار دارد؟

قیمت انواع زعفران در بازار

بررسی سایت‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی حاکی از آن است که زعفران طلای سرخ با قیمت ۱۰۸ میلیون تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش می‌رسد. همچنین زعفران سوپر نگین طبیعی فله ۱۰۱ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است. زعفران پوشال قائنات فله ۹۶ میلیون تومان و  زعفران سرگل صادراتی فله هم ۹۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود. در حال حاضر، زعفران نگین سوپر اتویی قلمدار سرفصل فله هم به‌عنوان یکی از گران‌ترین انواع زعفران، ۱۰۹ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است.

چه عواملی در نابسامانی بازار زعفران نقش دارند؟

در دو هفته اخیر، قیمت زعفران حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد رشد داشته که با توجه به صادراتی بودن این محصول و اهمیت آن در بازار داخل، این وضعیت نگران‌کننده است.

به طور مثال، زعفران دسته ۶۷ میلیون تومان به ازای هر کیلوگرم از کشاورز خریداری می‌شد. اما حالا قیمت آن به ۷۰ میلیون تا ۸۱ میلیون تومان رسیده است.

غلامرضا میری، نایب‌رئیس شورای زعفران، در گفت‌وگو با ایلنا درباره علت افزایش قیمت این محصول توضیح داد: یکی از دلایل اصلی این افزایش قیمت، تغییر الگوی فروش این کالا توسط کشاورزان نسبت به سال‌های گذشته است.

او ادامه داد: چراکه در دو ماه گذشته همزمان با شروع فصل برداشت زعفران، کشاورزان بر خلاف سال‌های گذشته تمام محصول خود را به صورت یک‌جا به فروش نرساندند و تنها به اندازه نیاز محصول خود را به بازار عرضه کردند.

وی درباره وضعیت فعلی عرضه این محصول اظهار کرد: در حال حاضر عرضه زعفران در بازار کاهش یافته، اما همچنان تقاضا برای آن وجود دارد که همین امر باعث افزایش قیمت این محصول شده است.

البته به گفته این فعال صنفی، نرخ فعلی،  قیمت واقعی زعفران است و با این روش کشاورزان مانع از عرضه بی‌رویه این محصول به بازار شده‌اند. با این روش، سود حاصل از کشت، نصیب خود کشاورز می‌شود.

البته دیدگاه‌های متفاوتی برای افزایش قیمت این محصول وجود دارد، یکی از این دیدگاه‌ها ورود دلالان و احتکارکنندگان این محصول به بازار زعفران است.

چندی پیش، علی حسینی، عضو شورای عالی زعفران، درباره نابسامانی موجود در بازار زعفران در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز تصریح کرد: نوسان موجود در بازار، حاصل روندی است که دلالان در بازار ایجاد کرده‌اند. چراکه عده‌ای از این دلالان برای فریب مردم خود را تاجر و یا تولید‌کننده زعفران معرفی می‌کنند و در زمان مناسب و با شایعه‌پراکنی‌هایی نظیر سقوط قیمت‌ها، نبود خریدار در بازار و …. زعفران را از کشاورز خریداری کرده و آن را احتکار می‌کنند.

او ادامه داد: دلالان بعد از جمع‌آوری زعفران از سطح بازار، شایعاتی همچون کمبود محصول، خالی شدن انبارها و … را منتشر می‌کنند. این افراد با ایجاد ناامنی در روند عرضه و تقاضا هم باعث متضرر شدن کشاورزان می‌شوند و هم خریداران را مجبور به خرید این محصول با قیمت‌های بالا می‌کنند.

تفاوت دیدگاه‌ها در بازار زعفران

هرچند هر یک از این دیدگا‌ها جریان افزایش قیمت زعفران را با زاویه دید متفاوتی بررسی می‌کنند، اما هر دوی این موارد می‌توانند عاملی برای افزایش قیمت این محصول باشد  فقط با این تفاوت که در یک دیدگاه کشاورز در بازار نقش دارد و سود اصلی نصیب کشاورز می‌شود و در دیدگاه دوم این دلالان و محتکران هستند که نظم بازار را مورد هدف قرار می‌دهند.

هر دوی این موارد باید توسط نهادهای نظارتی بررسی شود تا هم عرضه در بازار به اندازه نیاز باشد و هم دست دلالان از این بازار کوتاه شود.

همچنین نابسامانی بازار زعفران بر صادرات هم تأثیرگذار است و می‌تواند باعث کاهش صادرات شود. چراکه خریداران زعفران ایرانی، بازار این محصول را رصد می‌کنند که این نابسامانی قطعا روی نظر آن‌ها و  وضعیت صادرات تأثیر مستقیم دارد.

صادرات زعفران ایرانی ۴۸ درصد کاهش یافت

آن‌طور که میری در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرده، صادرات زعفران در ۹ ماهه سال جاری به نسبت مدت مشابه سال قبل،  افت ۴۸ درصدی داشته ولی در ماه هشتم و نهم وضعیت صادرات بهتر شده است.

البته حجم صادرات هم به نسبت مدت مشابه سال گذشته ۱۸ درصد کاهش داشته است. بنابراین دولت باید تلاش کند تا جلوی نابسامانی بازار این محصول صادراتی را بگیرد، در غیر این صورت علاوه بر متضرر شدن ذی‌نفعان، صادرات هم آسیب می‌بیند.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار