آخرین خبر از قیمت گندم امروز شنبه ۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳

در این خبر به توضیحاتی درباره آخرین خبر از قیمت گندم امروز شنبه ۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، پرداخته شده است.

آخرین خبر از قیمت گندم امروز شنبه ۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
صفحه اقتصاد -

گندم در بین کلیه محصولات زراعی، تنها محصولی ست که طی سالیان گذشته هم سالانه دارای نرخ خرید تضمینی بوده و هم دولت متعهد است که تمام میزان گندم عرضه شده از سوی کشاورزان را خریداری نماید. البته همواره طی این چند دهه، تعیین قیمت خرید تضمینی گندم در اوایل هر سال زراعی محل بحث و مجادله بوده است.

عموماً زارعین نرخ خرید تضمینی مصوب را با توجه به هزینه های تولید، پائین می دانند و با آن مخالف هستند و در مقابل برخی آن را مناسب و عادلانه تصور می کنند. ولی بنظر می رسد که در ماه های پیشین که بحث پیرامون تعیین نرخ فراگیر شده بر تعداد کسانی که معتقدند این نرخ منطقی یا حتی فراتر از قیمت واقعی است افزوده شده است. بطوریکه برخی قیمت اعلامی را بیش از هزینه تولید گندم با احتساب حاشیه سود کشاورزان می دانند.

هرچند نرخ جهانی گندم همواره متغیر است و تابعی از اوضاع اقتصادی، اقلیمی و سیاسی دنیاست. اما حداقل در دو سال گذشته بدلیل جنگ روسیه و اوکراین این نوسانات بیشتر شده است. زیرا این دو کشور از تولید کننده های عمده غلات در جهان می باشند.

کارشناسانی که قیمت خرید تضمینی ۵۰۰/۱۷ تومان برای گندم در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ را زیاد می دانند ، عقیده دارند که قیمت تمام شده هر کیلوگرم گندم وارداتی و تحویل آن در بنادر ایران بیش از ۱۴ هزار تومان با در نظر داشتن نوسانات نرخ جهانی نخواهد شد. از این رو کشاورزان می توانند به تولید محصولات اساسی دیگری که مورد نیاز کشور است پرداخته و از طرفی دولت هم متحمل هزینه گزاف حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان جهت خرید نخواهد شد.

آخرین خبر از قیمت گندم امروز ۳۱ فروردین ۱۴۰۳

این استدلال هرچند محل تامل بوده و تا حدودی صحیح بنظر می رسد، اما از طرفی مورد تردید هم هست و اشکالاتی بر آن وارد است. از جمله :

۱- در صورت کاهش تولید گندم و تغییر در الگوی کشت در کشور ممکن است در شرایط سیاسی – اقتصادی ویژه و تحولات جهانی بعضی کشورهای مهم صادر کننده غلات ، گندم کافی در اختیار ایران قرار ندهند یا با نرخ بیشتری آن را عرضه کنند بطوریکه به صرفه بودن نرخ های کنونی منتفی شود. لذا نمی توان اراضی زراعی که اکنون زیر کشت گندم است را به یکباره از آن آزاد نمود و به کشت وکار دیگری پرداخت.

۲- به هر صورت نیاز مصرفی گندم کشور باید به ترتیبی فراهم شود و اگر دولت رقم مورد نیاز ۲۰۰ همت را به تولید کنندگان داخلی ندهد با احتساب ارزانتر بودن فعلی نرخ گندم وارداتی حداقل باید ۱۶۰ تا ۱۸۰ همت را برای خرید گندم از خارج هزینه کند. از طرفی تامین این میزان هم برای دولت مشکل است و از سوی دیگر کشاورزی رنجور وتکیده ایران را رنجورتر خواهد ساخت، کشور تولید داخلی را از دست داده و آثار منفی اقتصادی و اجتماعی در جامعه روستایی بجا خواهد گذاشت. مگر آنکه وزارت کشاورزی برنامه مدون و صحیحی برای کشت های مورد نیاز و جایگزین از جمله علوفه و دانه های روغنی انجام دهد.

۳- باید توجه کرد هزینه های تولید محصولات زراعی برای هر کشوری متفاوت است ، ایران بهرحال کشوری با یک سوم میانگین بارندگی دنیاست و بنابراین طبیعی است که میانگین عملکرد گندم آبی و دیم آن از بسیاری کشورهای تولید کننده کمتر و در نتیجه نرخ تمام شده با ازاء هر واحد سطح زمین زراعی بیشتر باشد.

۴- همچنین تولید کنندگان داخلی و زارعین هم باید توجه داشته باشند همگام با افزایش نرخ تضمینی خرید گندم، بهره وری تولید با استفاده از دانش فنی را بالا برده تا از هر هکتار زمین زراعی درآمد بیشتری کسب کنند و به این ترتیب می توانند بخشی از درآمد سالانه حاصل از محصول خود را به شیوه های نوین افزایش تولید و ارتقاء بهره وری آب و زمین اختصاص دهند.

با توجه به مطالب مطروحه ، تصور می شود تعیین نرخ تضمینی برای سال زراعی جاری مناسب باشد و استدلال گندمکاران در ارتباط با پائین بودن نرخ خرید تضمینی چندان با مستندات موجود قابل توجیه نیست، هرچند باید عنوان کرد یکی از مشکلات کشاورزان دیر کرد و بدقولی دولت در پرداخت بهای گندم تحویلی به مراکز خرید است. این مسئله اغلب با چند ماه تاخیر مواجه است و به درازا می کشد و در نتیجه موجب مشکلات عدیده ای برای تولیدکنندگان می شود. این تاخیر در پرداخت و نیز واگذاری تعهدات از طرف دولت به بانک های عامل، ضرری را هم متوجه اقتصاد کشور به سبب انتظارات تورمی خواهد نمود.

امکان افزایش ۲ برابری تولید گندم در خوزستان وجود دارد

 رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد گفت: رعایت همه توصیه‌های علمی در زمین‌های کشاورزی امکان افزایش ۲ برابری تولید گندم و رسیدن به رکورد هفت تن در هر هکتار وجود دارد.

سیدمحمود طبیب غفاری روز جمعه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه میانگین برداشت گندم در خوزستان حدود چهار تا ۴.۵ تن در هر هکتار است، بیان کرد: کشاورزان برتر خوزستان با رعایت اصول علمی در مزارع خود رکورد برداشت هفت تن گندم در هر هکتار را ثبت کرده‌اند.

وی با بیان اینکه میزان میانگین تولید گندم آبی در خوزستان طی نیم قرن گذشته همواره صعودی بوده است، افزود: میانگین تولید گندم آبی در هر هکتار از یک هزار و ۵۰۰ تن در دهه ۶۰ شمسی به بیش از سه هزار و ۵۰۰ کیلوگرم در دهه اخیر افزایش یافته است ضمن اینکه بالاترین رکورد خوزستان نیز در این زمینه مربوط به سال ۹۶ با چهار هزار و ۶۶۰ کیلو در هر هکتار بوده است.

رئیس مرکز تحقیقات صفی آباد ادامه داد: میزان برداشت گندم در زمین‌های تحقیقاتی رکورد ۹ تن در هر هکتار نیز ثبت شده است که این موضوع نشان می‌دهد در صورت اجرای شیوه نامه‌های علمی و اجرای دانش تولید در زمین‌های کشاورزی امکان افزایش ۲ برابری تولید گندم در خوزستان وجود دارد.

مدت زمان کاشت تا برداشت گندم در این خوزستان کمتر از استان‌های دیگر است. 

طبیب غفاری افزود: در حالی که رکورد برداشت گندم در هر هکتار در خوزستان هفت تن است، این رکورد در کشور تا ۱۴ تن نیز رسیده است و دلیل این اختلاف زیاد این است که محدوده زمانی کاشت تا برداشت گندم در مزارع استان‌های دیگر حدود ۱۰ تا ۱۱ ماه است و این در زمان در خوزستان نصف این مدت است.

وی ادامه داد: زمین‌های کشاورزی خوزستان حداقل ۲ بار در سال کشت می‌شوند به همین دلیل مدت زمان کاشت تا برداشت گندم در این خوزستان کمتر از استان‌های دیگر است با این وجود امکان برداشت ۲ برابر از هر هکتار با رعایت توصیه‌های علمی در مزارع میسر است.

تدوین نقشه جانمایی کشت ارقام مختلف گندم کشور به ابتکار مرکز صفی آباد

طبیب غفاری با اشاره به تنوع بخشی به ارقام مختلف گندم طی چند دهه اخیر توسط مراکز تحقیقاتی گفت: رقم‌های مختلف گندم در مناطق و شرایط اقلیمی مختلف عملکردهای متفاوتی دارند که تهیه نقشه جانمایی ارقام مختلف گندم با بالاترین بهره وری توسط مرکز تحقیقات صفی آباد به عنوان نخستین مرکز در کشور سال ۹۹ اجرایی شد.

وی افزود: تهیه نقشه جانمایی کشت ارقام مختلف گندم با بالاترین بازده در هر منطقه با ابتکار مرکز تحقیقات صفی آباد برای نخستین بار در کشور اجرایی و این ابتکار در سطح ملی مورد استقبال و سایر مراکز تحقیقاتی کشاورزی نیز مطالعات خود را متناسب با این اقدام آغاز کرده‌اند.

رئیس مرکز تحقیقات صفی آباد ادامه داد: نقشه جانمایی کشت رقم‌های مختلف گندم نقش کلیدی در ارتقای بهره وری زمین‌های کشاورزی دارد و این فرصت را برای کشاورزان فراهم می‌کند تا نسبت به نوسانات محیطی ارقام با بالاترین عملکرد متناسب با شرایط محیطی خود را کشت کنند.

طبیب غفاری با اشاره به وجود چهار اقلیم مختلف در کشور گفت: اقلیم‌های گرم جنوبی، گرم ساحل خزر، اقلیم معتدل و اقلیم سرد چهار اقلیم مختلف است که مرکز تحقیقات صفی آباد یکی از مراکز سطح اول کشور در اقلیم گرم جنوبی است و دستاوردهای علمی این مرکز در معرفی رقم‌های مختلف گندم نقش کلیدی دارد.

۸۲ درصد امنیت غذایی وابسته به بخش کشاورزی است 

وی با بیان اینکه شاخص اندازه گیری امنیت غذایی در دنیا بر اساس واحدی به نام کیلوکالری برای هر فرد در روز سنجیده می‌شود، ادامه داد: میانگین جهانی این شاخص ۲ هزار و ۹۶۳ کیلوکالری در روز است که بر اساس مطالعات انجام شده ۲ هزار و ۴۳۱ کیلوکالری از محل فراورده‌های گیاهی و ۵۳۲ کیلو کالری از محل فرآورده‌های دامی است.

رئیس مرکز تحقیقات صفی آباد ادامه داد: ۸۲ درصد امنیت غذایی وابسته به بخش کشاورزی و ۱۸ درصد وابسته به فرآورده‌های دامی است و از آنجایی که تولید فراورده‌های دامی نیز وابسته به فراورده‌های گیاهی است، به همین دلیل تامین محصولات گیاهی مهمترین عامل در تامین امنیت غذایی است.

وی افزود: چهار گروه عمده محصولات گیاهی شامل برنج، گندم، محصولات شکری شامل چغندر قند و نیشکر و همچنین ذرت، نصف انرژی روزانه مورد نیاز بشر را تامین می‌کند.

نظام حکمرانی توجه ویژه به توسعه کشت گندم دارد

طبیب غفاری ادامه داد: گندم و نان نقش موثری در تامین امنیت غذایی و کاهش سوء تغذیه در کشور دارد و به همین دلیل نظام حکمرانی نسبت به توسعه کشت گندم در کشور توجه ویژه دارد.

وی اظهار کرد: بر اساس داده‌های جهانی میزان تامین انرژی از محل غذا در ایران در سال ۱۹۶۳ بسیار پایین تر از میانگین جهانی بوه است که با اقدام‌های انجام شده ایران از سال ۱۹۷۴ میلادی تا کنون همواره در این شاخص بالاتر از میانگین جهانی قرار گرفته است که همچنان این شاخص در ایران بیش از سه هزار کیلوکالری برای هر فرد در روز است.

رئیس مرکز تحقیقات صفی آباد ادامه داد: سهم گندم در تامین انرژی مورد نیاز هر نفر در ایران، کشورهای غرب آسیا، آسیای میانه و آفریقا و بسیاری از کشورهای جهان بیش از ۴۰ درصد است که این نشان می‌دهد که گندم و فرآورده‌های آن شامل نان، ماکارونی و رشته قوت غالب مردم در این مناطق است.

تولید گندم در کشور از سال ۹۰ تا کنون همواره صعودی بوده است

وی تاکید کرد: گندم در تامین غذایی نقش بسیار زیادی دارد به همین دلیل از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون تلاش بی وقفه‌ای برای افزیش تولید گندم در کشور انجام شده است که با اقدام‌های انجام شده تولید گندم در کشور از حدود سه میلیون تن در سال ۱۳۵۶ به رکورد ۱۶ میلیون تن در سال ۱۳۸۶ افزایش یافت که پس از آن با خشکسالی‌های پی در پی تولید گندم دیم در ایران کاهش و هم اکنون عمده گندم تولیدی به صورت آبی است.

طبیب غفاری با بیان اینکه روند تولید گندم در کشور از سال ۹۰ تا کنون همواره صعودی بوده است، گفت: سهم استان خوزستان از تولید گندم طی طول ۱۲ سال گذشته حدود ۱۵ تا ۱۶ درصد کل تولید کشور بوده است.

وی ادامه داد: رکورد خرید یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن گندم، سال ۱۴۰۲ در خوزستان به ثبت رسید که با این حجم از تولید، خوزستان نان ۶۰ روز کشور را تامین کرد.

رئیس مرکز تحقیقات صفی آباد بیان کرد: به طور کلی رقم‌های گندم به ۲ دسته نان و دوروم تقسیم بندی می‌شوند که گندم نان برای طبخ نان و گندم دوروم در صنعت و برای تولید رشته و ماکارونی استفاده می‌شود.

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول به عنوان بزرگترین مرکز تحقیقات جنوب غرب کشور پس از بررسی‌ها و مطالعات اولیه‌ای که از اراضی آبخور سد بزرگ دز در سال ۱۳۳۹ آغاز شده بود، به طور رسمی در سال ۱۳۴۲ در قلب اراضی ۱۲۵ هزار هکتاری شبکه آبیاری دز در شمال خوزستان افتتاح شد.

مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول در حوزه تحقیقات گندم یکی از مراکز سطح یک کشور محسوب می‌شود که با بررسی‌های کارشناسی نسبت به معرفی رقم‌های جدید نقش مهمی در ارتقای تولیدات کشاورزی در کشور دارد.

تا کنون ارقام مختلف گندم از جمله ارقام آراز، آران، آینه، آوان، هور، آزادگان، داریون، اوج و جلال در این مرکز نامگذاری و معرفی شده است.

۱۴ سیلو برای خرید گندم در آذربایجان‌غربی آماده شده است

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: ۱۴ سیلوی گندم با ظرفیت ذخیره‌سازی یک میلیون و ۵۰ تنی در استان برای خرید تضمینی گندم مازاد برنیاز در سال زراعی جاری آماده شده است.

خسرو شهبازی افزود: ۱۸ کارخانه آرد و نان در استان آذربایجان غربی مشغول فعالیت هستند که آمادگی تولید آرد کامل باکیفیت را دارند.

وی اضافه کرد: سال گذشته بیش از یک میلیون تن گندم در استان تولید شد که حدود ۶۸۳ هزار تن گندم مازاد بر نیاز زارعان خریداری و در سیلوها ذخیره سازی شد و استان به رتبه پنجم کشوری در تولید گندم ارتقا یافت.

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد: امسال ۶۹ هزار و ۱۰۵ تن کود مورد نیاز مزارع گندم استان تامین شده و این میزان نسبت به سال زراعی گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است.

شهبازی اظهار کرد: کودهای ریز مغذی شامل سولفات آهن، سولفات روی و کودهای زیستی جهت افزایش کیفیت نانوایی گندم تولیدی استان تامین شده است.

وی گفت: با وجود بارش‌ها و پراکنش نامناسب در پاییز با برنامه‌ریزی‌های انجام شده و تامین کود لازم پیش بینی می‌شود در سال زراعی جاری حدود یک میلیون تومان گندم از مزارع زیر کشت این محصول در استان تولید شود.

وی افزود: ارقام گندم تولیدی در جهت افزایش راندمان تولید در مزارع استان که به زارعان گندمکار توصیه شده است در گندم آبی شامل پیشگام، حیدری، میهن، زرینه و ارقام دیم شامل آذر ۲، باران، واران، هما، صدرا، جام و هشترود است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی اذربایجان‌غربی با بیان اینکه امسال هم طرح جهش تولید گندم در دیم‌زارهای استان با استقبال کشاورزان مواجه شده است، اضافه کرد: سطح زیر کشت گندم امسال ۳۰۳ هزار هکتار گندم دیم و ۱۰۵ هزار هکتار آبی است که از این میزان ۱۸۹هزار هکتار تحت طرح جهش تولید گندم در دیم زار قرار گرفته است.

شهبازی اظهار کرد: بیشترین شهرستان که در این طرح همکاری دارد، بوکان است که ۴۵ هزار هکتار گندم زار آن در طرح جهش تولید در دیم زارها مورد استفاده قرار گرفته است.

آذربایجان غربی یک میلیون هکتار اراضی کشاورزی دارد که سالانه ۸۰۰ هزار هکتار زیر کشت انواع محصولات قرار می‌گیرد و حدود ۴۰۰ هزار هکتار آن گندم است.

ارقام گندم کشت شده در گندمزارهای آذربایجان غربی شامل ارقام پیشگام، میهن، حیدری، حیران و زرینه و ارقام دیم شامل واران، صدرا، باران، هما، هشترود و آذر است.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه