واردات بنزین سوپر آزاد شد | قیمت بنزین وارداتی چقدر خواهد بود؟
دولت با مجوز واردات بنزین سوپر، مسیر جدیدی را برای تأمین سوخت خودروهای وارداتی و لوکس فراهم کرده است. اما قیمت این بنزین چه خواهد بود؟ در ادامه خبر خواهید خواند.
دولت تصمیم گرفته است با آزادسازی واردات بنزین سوپر و تعیین نرخ غیر یارانهای، امکانی تازه را برای خودروهای وارداتی و لوکس فراهم کند. این سیاست با هدف تأمین سوخت باکیفیت و تنظیم توزیع یارانهها مطرح شده و نگرانیهای جدیدی درباره قیمتها و پیامدهای اقتصادی به همراه دارد. اکنون این پرسش مطرح است که نرخ بنزین سوپر به کدام سمت و سو خواهد رفت؟
بنزین سوپر وارداتی؛ تصمیم دولت برای قیمتهای جدید
دولت جمهوری اسلامی ایران اخیراً طی مصوبهای، مجوز واردات و عرضه بنزین سوپر را صادر کرده است. این مصوبه به افراد حقوقی مجوزدار از وزارت نفت اجازه میدهد تا بنزین ویژه را به قیمت غیر یارانهای عرضه کنند. بر اساس اعلام مسئولان دولتی، این بنزین بهطور خاص برای خودروهای وارداتی و لوکس طراحی شده تا نیازهای بخشی از جامعه که به سوخت باکیفیت بالاتری نیاز دارند، تأمین شود. سخنگوی دولت، آقای مهاجرانی، این سیاست را پاسخی به تقاضای دارندگان خودروهای وارداتی دانست و اظهار داشت که این بنزین قرار است از زیرساختهای توزیع سوخت یارانهای جداگانه توزیع شود تا نیازهای خاص این قشر از جامعه را پوشش دهد.
پیشزمینه تصمیم دولت؛ تغییرات در سیاستهای یارانهای بنزین
رئیس جمهور در تاریخ ۸ آبان، هنگامی که کلیات لایحه بودجه سال آینده به تصویب رسید، به موضوع توزیع یارانه بنزین و ضرورت رعایت عدالت در این حوزه اشاره کرد. او بیان داشت که یارانه سوخت باید بهگونهای توزیع شود که هر فردی که وسیله نقلیه ندارد، سهم بیشتری از این یارانه ببرد. بر این اساس، او از راهکاری صحبت کرد که یا تمامی افراد بهطور مساوی یارانه دریافت کنند یا اینکه بنزین وارداتی با قیمتی کاملاً آزاد و غیر یارانهای عرضه شود. حال، با مصوبه اخیر هیئت وزیران، به نظر میرسد که سیاست دوم در حال عملی شدن است و بنزین سوپر با قیمتی متفاوت به بازار عرضه خواهد شد.
تعیین قیمت بنزین سوپر وارداتی؛ گمانهزنیها و احتمالات
یکی از موارد مورد توجه رسانهها و مردم در این مصوبه، بحث قیمت بنزین سوپر وارداتی است. برخی از منابع خبری اعلام کردهاند که قیمت بنزین سوپر با نرخ آزاد بینالمللی محاسبه و عرضه خواهد شد. با در نظر گرفتن اینکه نرخ بنزین سوپر در بازارهای جهانی تقریباً ۱.۲ دلار به ازای هر لیتر است، اگر این نرخ با دلار مبادلهای ۵۱ هزار و ۴۵۰ تومان محاسبه شود، قیمت هر لیتر بنزین سوپر در ایران حدود ۶۲ هزار تومان خواهد بود. با این حال، در صورتی که دولت نرخ دلار آزاد را مبنای قیمتگذاری قرار دهد، این قیمت حتی میتواند به ۸۱ هزار تومان هم برسد. این مسئله به شکل گستردهای در شبکههای اجتماعی مورد بحث قرار گرفته و نگرانیهایی درباره امکان خرید این سوخت برای عموم مردم به وجود آورده است.
هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است
با وجود تمام این گمانهزنیها، آقای کاهی، سخنگوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، تاکید کرد که هنوز تصمیم نهایی در خصوص قیمت بنزین سوپر وارداتی اتخاذ نشده است. او افزود که نرخهای اعلام شده در رسانهها و فضای مجازی تایید نشده و به زودی جزئیات دقیق قیمتگذاری اعلام خواهد شد. این مقام مسئول همچنین اشاره کرد که عرضه بنزین سوپر با نرخ آزاد بینالمللی انجام خواهد شد و در این خصوص، یک ساز و کار ویژه برای تنظیم بازار این نوع سوخت در نظر گرفته شده است.
بنزین سه نرخی و مسیرهای متفاوت در سیاستهای سوختی
برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که با اجرای این مصوبه، احتمالاً شاهد اجرای سیاست بنزین سه نرخی خواهیم بود. این یعنی، علاوه بر بنزین یارانهای و آزاد، نوع سومی از بنزین که به نرخ آزاد بینالمللی عرضه میشود نیز به بازار خواهد آمد. با توجه به افزایش هزینههای تامین بنزین، دولت به این سمت حرکت کرده تا بنزین باکیفیت و وارداتی را به قیمت آزاد و غیر یارانهای ارائه کند و یارانه بنزین را به شکلی بهینه و منصفانه توزیع کند. این مسئله میتواند تاثیرات اقتصادی و اجتماعی مهمی به همراه داشته باشد و معیشت بخشهایی از جامعه را تحت تاثیر قرار دهد.
آینده یارانه سوخت و تاثیرات بر مصرفکنندگان
با اجرای این سیاست جدید، انتظار میرود دولت بتواند مدیریت بهتری بر یارانه سوخت داشته باشد و سوخت باکیفیت را به کسانی ارائه کند که نیازمند آن هستند. این راهکار همزمان با تلاش برای رعایت عدالت در توزیع یارانهها، باعث میشود که استفاده از سوخت وارداتی و گرانقیمت فقط برای خودروهای خاص و لوکس میسر باشد. با توجه به این که هنوز نرخ نهایی بنزین سوپر وارداتی مشخص نشده و گمانهزنیهایی در این باره وجود دارد، به نظر میرسد که دولت در روزهای آتی اطلاعات بیشتری در این خصوص ارائه خواهد کرد تا مصرفکنندگان از جزئیات دقیق مطلع شوند.
این تصمیم از سوی دیگر به ایجاد فضای رقابتی در بازار بنزین منجر شده و احتمالاً هزینهها و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی زیادی به همراه خواهد داشت.
نظر شما