سناریوهای احتمالی مذاکرات هسته‌ای: ترامپ یا هریس؟ پیش‌بینی‌های داغ درباره ترامپ و هریس

در صورت پیروزی ترامپ، ایران باید منتظر تحریم‌های شدیدتری باشه! آیا هریس می‌تونه اوضاع رو تغییر بده؟در ادامه میخوانید.

سناریوهای احتمالی مذاکرات هسته‌ای: ترامپ یا هریس؟ پیش‌بینی‌های داغ درباره ترامپ و هریس
صفحه اقتصاد -

 سیاست‌های ایالات متحده در قبال ایران تحت تأثیر انتخابات ریاست‌جمهوری قرار گرفته است. بر اساس نظرات کارشناسان و مقامات پیشین، بازگشت احتمالی دونالد ترامپ به کاخ سفید می‌تواند به معنای بازگشت تحریم‌های سختگیرانه و سیاست‌های تهاجمی‌تر باشد. در عوض، کامالا هریس به‌عنوان رقیب او ممکن است رویکردی متفاوت داشته باشد که به مذاکره و توافق بر سر برنامه هسته‌ای ایران تمایل بیشتری دارد. در این شرایط، اهمیت توافق هسته‌ای و تأثیر آن بر وضعیت منطقه و امنیت جهانی بیش از پیش حس می‌شود. آیا ترامپ می‌تواند ایران را به مرز ورشکستگی برساند یا هریس می‌تواند به توافقی موفق دست یابد؟

بسیاری در آمریکا بر این باورند که پیروزی احتمالی دونالد ترامپ به معنای سیاستی سختگیرانه‌تر در قبال ایران خواهد بود. در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش، دونالد ترامپ به‌طور یک‌جانبه از برجام خارج شد و دستور ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران را صادر کرد. دولت ترامپ همچنین با سیاست «فشار حداکثری» به دنبال مهار ایران بود.

فرد فلیتز، از مقامات پیشین شورای امنیت ملی در دولت ترامپ در مصاحبه با میدل ایست آی گفت: «در صورت بازگشت ترامپ به کاخ سفید، احتمالاً تحریم‌های شدیدتری علیه ایران اعمال خواهد شد. دونالد ترامپ قصد دارد ایران را به مرز ورشکستگی برساند و تحریم‌های نفتی را که دولت بایدن به‌طور کامل اجرا نکرده، مجدداً به‌کار بگیرد. علاوه بر این، تحریم‌های ثانویه‌ای علیه کشور‌هایی که تحریم‌های آمریکا را نادیده بگیرند (چین) اعمال خواهد کرد تا از خرید نفت ایران تجدید نظر کنند.»

طبق آمار نهاد اطلاعات انرژی آمریکا، صادرات نفت ایران بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ به سطوحی بی‌سابقه از زمان اعمال مجدد تحریم‌ها در دوره ترامپ رسید؛ دوره‌ای که دولت بایدن در حال تلاش برای احیای توافق هسته‌ای بود. درست پیش از آغاز جنگ در غزه، آمریکا توانست توافقی برای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران منعقد کند. این زندانیان آزاد شدند، اما آمریکا اعلام کرد که ۶ میلیارد دلار درآمد نفتی ایران که قرار بود به‌عنوان بخشی از این توافق آزاد شود، همچنان بلوکه خواهد ماند.

دونالد ترامپ بر لزوم بازنگری در توافق هسته‌ای با ایران با شروطی سخت‌تر تأکید کرده و در ماه سپتامبر اظهار داشت: «باید به توافقی برسیم، زیرا پیامد‌های آن غیرقابل تحمل خواهد بود.» در واکنش به این اظهارات، یکی از مقامات ارشد پیشین آمریکا که به کمپین انتخاباتی کامالا هریس نزدیک است، به «میدل ایست آی» گفت: «کامالا هریس در جایگاه بهتری برای تحقق توافق هسته‌ای قرار دارد... دولت ترامپ مسئول اصلی پیشرفت‌های اخیر برنامه هسته‌ای ایران می‌باشد. سیاست فشار حداکثری شکست خورده است.»

در سال ۲۰۱۸، هنگامی که دولت ترامپ از توافق هسته‌ای خارج شد، ایران همچنان به تعهداتش پایبند بود، اما پس از آن روند توسعه برنامه هسته‌ای خود را شتاب بخشید. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در ژوئن اعلام کرد که ایران تنها چند هفته با دستیابی به میزان کافی از مواد شکاف‌پذیر برای ساخت یک سلاح هسته‌ای فاصله دارد.

فیلیپ گوردون، مشاور امنیت ملی کامالا هریس، دولت ترامپ را به تلاش برای سرنگونی حکومت ایران متهم کرد. وی در مقاله‌ای در واشنگتن پست نوشت: «هدف ظاهری تحریم‌های ترامپ این بود که اقتصاد ایران را چنان تحت فشار قرار دهد که مردم ایران علیه نظام حاکم قیام کنند.» رابرت فورد، سفیر پیشین آمریکا در سوریه در گفتگو با «میدل ایست آی» بیان کرد: «احتمالاً هم کامالا هریس و هم دونالد ترامپ در تلاش خواهند بود تا به توافقی هسته‌ای با ایران دست یابند. کامالا هریس سریع‌تر وارد مذاکره با ایران خواهد شد، اما دونالد ترامپ نیز عملاً اعلام کرده که به دنبال توافقی جدید است. تصور می‌کنم او سعی خواهد کرد از طریق سعودی‌ها یا هندی‌ها به ایران نزدیک شود.»

با این حال، پیش‌بینی می‌شود که دولت احتمالی آینده ترامپ در این زمینه با اختلافات داخلی مواجه شود؛ میان گروهی که به شدت خواهان مقابله با ایران هستند (مانند مایک پمپئو وزیر خارجه سابق، سناتور تام کاتن و بیل هاگرتی) و گروه دیگری که بر سیاست‌های «اول آمریکا» تأکید دارند و تمایلی به رویکردی کمتر مداخله‌جویانه در خاورمیانه دارند. (جی دی ونس نامزد معاون اول ریاست جمهوری)

جی دی ونس در مخالفت با تشدید واکنش اسرائیل علیه ایران اظهار داشت: «اسرائیلی‌ها گفتند: حماس به ما حمله کرده پس ما به‌شدت به حماس فشار وارد خواهیم کرد... و، چون ایران بخشی از این حملات را تأمین مالی کرده، ما هم باید با ایران وارد جنگ شویم. اما منافع آمریکا در این است که پایش به جنگ با ایران باز نشود. چنین جنگی منابع ما را منحرف کرده و هزینه‌های سنگینی را به کشور تحمیل می‌کند» وی افزود: «نمی‌خواهم ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد و معتقدم باید از تمامی نفوذ دیپلماتیک خود بهره ببریم تا ایران را از این مسیر منصرف کنیم. دیپلماسی هوشمند در اینجا اهمیت بسیار دارد.»

آرش عزیزی، تحلیل‌گر مسائل ایران معتقد است: «هرگونه تلاش دولت ترامپ برای نزدیکی به ایران با مخالفت شدید اسرائیل روبه‌رو خواهد شد. در دولت ترامپ، منافع نتانیاهو جایگاه ویژه‌ای خواهد داشت. در چارچوب سیاست «اول آمریکا» دونالد ترامپ به دنبال تحکیم روابط با دولت راست‌گرای افراطی اسرائیل است؛ دولتی که مشابه مجارستان ویکتور اوربان است، اما با قدرت و ثروت بیشتر. دولت ترامپ ممکن است به اسرائیل اختیار کامل بدهد تا در مواجهه با فلسطینیان هرطور که بخواهد رفتار کند؛ رویکردی که می‌تواند توافق با ایران را پیچیده‌تر سازد.»

خروج دولت ترامپ از توافق هسته‌ای نخستین ضربه آمریکا به ایران نبود. در سال ۲۰۰۱، در جریان حمله آمریکا به افغانستان، نیروی قدس ایران در سرنگونی طالبان با آمریکا همکاری کرد؛ اما این همکاری کوتاه‌مدت بود و در سخنرانی سالانه جرج بوش در سال ۲۰۰۲، ایران بخشی از «محور شرارت» نامیده شد. از آن زمان، روابط ایران و آمریکا بر پایه تقابل شکل گرفت و ایران از طریق نیرو‌های سیاسی و نظامی تحت حمایتش در عراق و سوریه به مقابله با آمریکا پرداخت.

دولت بایدن تلاش کرده است اسرائیل را از گسترش جنگ فراتر از غزه بازدارد و به کاهش نفوذ متحدان ایران در منطقه بپردازد. در غزه، آمریکا حمایت خود را از نهادی فلسطینی وابسته به امارات اعلام کرده و در لبنان نیز برای انتخاب رئیس‌جمهوری حامی غرب و تقویت نیرو‌های مسلح لبنان جهت مهار حزب‌الله تلاش می‌کند. ایران نیز در مقابل با تهدید به حمله به تأسیسات نفتی خلیج فارس، اسرائیل را از حمله به تأسیسات انرژی خود بازداشته است. همچنین ایران توانسته در میان تنش‌های منطقه‌ای روابط خود با کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس حفظ کرده و حتی مانور‌های نظامی مشترکی با عربستان سعودی برگزار کند.

در نهایت آرش عزیزی تحلیلگر مسائل سیاسی تاکید می‌کند: «چه کامالا هریس و چه دونالد ترامپ، در نهایت ناچار به تعامل با ایران خواهند بود. این تنها گزینه ممکن است و ایران نیز به همکاری تمایل دارد. شرایط اقتصادی و سیاسی ایران به وضوح به این تعامل نیاز دارد.»

با نزدیک شدن به روز برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در ۵ نوامبر ۲۰۲۴ (۱۵ آبان ۱۴۰۳)، وضعیت رقابت بین کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق، به شدت حائز اهمیت شده است. براساس نظرسنجی‌های اخیر سی‌ان‌ان، این دو نامزد در ایالت‌های کلیدی جورجیا و کارولینای شمالی در وضعیت رقابتی بسیار نزدیک به سر می‌برند.

آخرین نظرسنجی‌ها از انتخابات آمریکا چه می‌گوید؟

چیزی تا انتخابات آمریکا نمانده و به نظر می‌رسد که کامالا هریس و دونالد ترامپ رقابت سخت و تنگانگی در پیش دارند. اخرین نظرسنجی‌ها از بهبود وضعیت هریس حکایت دارد اما می‌دانیم که پیش‌بینی انتخابات در ایالات متحده بر اساس نظرسنجی‌ها ممکن نیست. 

آخرین نظرسنجی CNN در پنج روز به انتخابات: هریس 278 ‌ ترامپ 241

 

photo_5845723736131618518_x

هریس در سه ایالت میدان نبرد پیشتاز شده است که مهم‌ترین آن پنسیلوانیا هست.

photo_5846151386025280539_y

  •  
  • photo_5846151386025280538_y

طبق نظرسنجی فاکس نیوز در ۳ ایالت مهم و چرخشی نیز شرایط دو نامزد انتخاباتی بسیار به هم نزدیک است.

ترامپ با ۵۰ درصد در مقابل ۴۹ درصد از هریس در کارولینای شمالی پیشتاز است.

ترامپ و هریس در میشیگان با ۴۹ درصد برای هر یک برابر هستند.

ترامپ با ۵۰ درصد در مقابل ۴۹ درصد از هریس در پنسیلوانیا پیشتاز است.

بر اساس نظرسنجی «سی بی اس» در «پنسیلوانیا» مهم‌ترین ایالت از ۷ ایالت تعیین کننده نیز ترامپ ۴۹ درصد، هریس ۴۹درصد شانس دارد. میان سفید پوستان: ۵۵ درصد کسانی که تحصیلات دانشگاهی دارند به هریس رای می دهند. ۴۴درصد به ترامپ. افراد بدون تحصیلات دانشگاهی اما ۶۷درصد به ترامپ، ۳۶ درصد به هریس رای خواهند داد.

 

photo_5841433866961799818_y

وضعیت نظرسنجی‌ها

  • جورجیا:
    • ترامپ: ۴۸ درصد
    • هریس: ۴۷ درصد
  • کارولینای شمالی:
    • هریس: ۴۸ درصد
    • ترامپ: ۴۷ درصد

این نتایج نشان می‌دهند که هیچ یک از نامزدها در این ایالت‌ها برتری قابل توجهی ندارند و حاشیه خطا در این نظرسنجی‌ها نیز قابل توجه است.

اهمیت ایالت‌ها

این دو ایالت به‌خصوص در انتخابات جاری بسیار حیاتی هستند:

  • کارولینای شمالی: در سال ۲۰۰۸ به باراک اوباما رأی داد، اما در سه انتخابات اخیر به جمهوری‌خواهان رأی داده است.
  • جورجیا: جو بایدن در سال ۲۰۲۰ با اختلاف کمتر از یک درصد ترامپ را شکست داد و این ایالت برای دموکرات‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد.

روند رأی‌گیری

  • ۹۵ درصد از رأی‌دهندگان احتمالی در هر دو ایالت اعلام کرده‌اند که تصمیم خود را گرفته‌اند.
  • بیش از نیمی از رأی‌دهندگان در هر دو ایالت (۵۹ درصد در جورجیا و ۵۲ درصد در کارولینای شمالی) رای خود را به صندوق انداخته‌اند.
  • به‌طور خاص، هریس در جورجیا ۷ درصد و در کارولینای شمالی ۶ درصد بیشتر از ترامپ رأی داده‌اند.

نتیجه‌گیری

رقابت میان هریس و ترامپ در این ایالت‌ها همچنان فشرده و پایاپای به نظر می‌رسد. با نزدیک شدن به روز انتخابات، وضعیت رأی‌گیری و نظرسنجی‌ها می‌تواند تأثیر بسزایی بر نتیجه نهایی داشته باشد. انتخابات ریاست‌جمهوری روز سه‌شنبه، ۵ نوامبر ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد و توجه زیادی به این دو ایالت و تغییرات احتمالی در نظرسنجی‌ها وجود دارد.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه