در گفتوگو با مدیر سرمایهگذاری منطقه آزاد ماکو
فرصتهای سرمایهگذاری منطقه آزاد ماکو در نمایشگاه کیش اینوکس ۱۴۰۳ تشریح شد
مدیر سرمایهگذاری و تأمین مالی سازمان منطقه آزاد ماکو، با اشاره به پتانسیلهای بینظیر منطقه آزاد ماکو، از حضور سرمایهگذاران داخلی و خارجی بهویژه از کشور ترکیه خبر داد و این منطقه را به عنوان بستر مناسبی برای جذب سرمایهگذاریهای کلان در حوزههای مختلف از جمله کشاورزی، صنعت، معدن و لجستیک معرفی کرد.
فرزاد نقیپور، در حاشیه برگزاری رویداد کیش اینوکس ۱۴۰۳، با تاکید بر پتانسیلهای اقتصادی و سرمایهگذاری منطقه آزاد ماکو، به تشریح برنامههای بلندمدت و ظرفیتهای منحصر به فرد این منطقه و روند سرمایهگذاریهای انجام شده در پروژههای کلان منطقه آزاد ماکو پرداخت.
وی نمایشگاه کیش اینوکس را فرصت مناسبی برای معرفی ویژگیهای خاص ماکو دانست و گفت: این نمایشگاه یکی از بزرگترین فرصتها برای معرفی ماکو به عنوان بزرگترین منطقه آزاد کشور است که با همکاری رسانهها میتوان پتانسیلها و ویژگیهای این منطقه را به شکل گستردهتری معرفی کرد.
نقیپور با اشاره به موقعیت استراتژیک ماکو گفت: این منطقه با وسعت ۴۰۰ هزار هکتار و به واسطه موقعیت جغرافیایی منحصربهفرد، میزبان سرمایهگذاریهای کلانی در تمام حوزهها، به ویژه کشاورزی، صنعت، لجستیک و معدن است و سرمایهگذاران از نقاط مختلف دنیا به آن توجه ویژهای دارند.
وی همچنین به پروژههای کلان منطقه آزاد ماکو اشاره کرد و بیان داشت: پروژههایی مانند احداث نیروگاه خورشیدی از جمله طرحهای در دست اجرا است که سرمایهگذاران داخلی و خارجی بهویژه از کشور ترکیه تمایل زیادی به سرمایهگذاری در آن دارند. این سرمایهگذاریها با هدف احداث نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت ۱۰ تا ۱۰۰ مگاوات در حال انجام است. به دلیل مزیتهای خاص منطقه آزاد، فعالیت برای سرمایهگذاران خارجی بهویژه ترکیه بسیار مقرون به صرفه است، از جمله هزینههای مناسب انرژی و نیروی کار که در مقایسه با ترکیه تا پنج برابر ارزانتر است.
وی افزود: در حوزه پوشاک، این منطقه به دلیل ممنوعیت واردات پوشاک جزو کالای گروه ۴ از استقبال بالایی برخوردار است. در ماکو واحدهای تولیدی پوشاک همچون پوشاک زنانه، پیراهن، جین و... با کیفیت مواد اولیه ترک و با استفاده از نیروی کار بومی داریم که هر کدام ۴۰۰ نیروی بومی را اشتغالزایی کرده و محصولات تولید شده در این واحدها بازار داخلی کشور را به خوبی پوشش میدهند.
نقیپور با اشاره به ظرفیتهای کشاورزی منطقه ماکو گفت: زمینهای حاصلخیز این منطقه در کرانه رود ارس شرایط ویژهای برای توسعه کشاورزی دارند. در سال گذشته، ۲۰۰۰ هکتار از اراضی منطقه به شرکت ماهان واگذار شد تا بزرگترین باغ مکانیزه پسته و گردو در سطح کشور و آسیا در این منطقه احداث شود که درختان این باغها کاشته شده و پیشبینی میشود ظرف یکی دو سال آینده محصولات برداشت شوند.
وی به ظرفیتهای معدنی منطقه نیز اشاره کرد و گفت: ما در منطقه آزاد ماکو دارای معادن فعال و صنایع معدنی با ارزش از جمله معادن فلزی و سنگهای تزیینی غیر فلزی هستیم، با توجه به وسعت و قوانین خاص مناطق آزاد، شرایط مناسبی برای جذب سرمایهگذاریهای کلان در حوزه فرآوری سنگهای معدنی در ماکو فراهم شده است.
نقیپور افزود: این منطقه از یک سمت دارای مرز مشترک با جمهوری خودمختار نخجوان و از سمت دیگر با ترکیه است. ما ۱۴۰ کیلومتر مرز با ترکیه و ۱۳۰ کیلومتر مرز با نخجوان داریم که این موقعیت میتواند ارتباطات و پوشش کشورهای اروپایی و قفقاز را تسهیل کند. مرز بازرگان به عنوان بزرگترین مرز زمینی کشور در منطقه ما قرار دارد و روزانه حداقل هزار کامیون از این مرز تردد میکنند. این حجم تردد بستر مناسبی برای سرمایهگذاری در حوزه لجستیک و خدمات لجستیکی ایجاد کرده است.
مدیر سرمایهگذاری و تأمین مالی سازمان منطقه آزاد ماکو درباره میزان صادرات و تراز تجاری این منطقه نیز گفت: با وجودی که آمار دقیق مربوط به صادرات تخصص گمرک است، اما میتوان گفت که حجم صادرات از طریق مرز بازرگان و منطقه آزاد ماکو بسیار بالا است. همچنین، گمرک پلدشت به عنوان مرز نخجوان اخیراً به گمرک تخصصی برای صادرات مشتقات نفتی تبدیل شده است که این امر به افزایش قابل توجه صادرات منطقه کمک کرده است.
وی همچنین به بستههای سرمایهگذاری آماده این منطقه اشاره کرد و افزود: سال گذشته، ۱۱۰ بسته سرمایهگذاری در حوزههای مختلف از جمله گردشگری، کشاورزی، لجستیک و معدن تعریف کردیم. این بستهها که شامل مجوزهای بینام نیز هستند، در وبسایت سازمان قابل دسترسی هستند. تا کنون حدود ۳۰ تا ۴۰ بسته به سرمایهگذاران واگذار شده است و بستههای جدیدی نیز جایگزین بستههای قبلی شدهاند.
نظر شما