مالیات بر ارث چیست؟
مالیات بر ارث در ایران مانند بسیاری از کشورهای دیگر، مالیاتی است که بر اموال و داراییهایی که از فرد متوفی به ورثه منتقل میشود، اعمال میشود.
مالیات بر ارث در ایران مانند بسیاری از کشورهای دیگر، مالیاتی است که بر اموال و داراییهایی که از فرد متوفی به ورثه منتقل میشود، اعمال میشود. این مالیات به عنوان یکی از منابع درآمدی دولت محسوب میشود و بر اساس قوانین و مقررات مشخصی محاسبه و وصول میگردد.
به عبارت دیگر اموال و دارایی هایی که در اختیار یک شخص بوده و آن شخص متوفی شده است طبق قانون مشمول مالیات بر ارث می باشد که باید نزد سازمان امور مالیاتی کشور تعیین و تکلیف شود.
کدام اموال مشمول مالیات بر ارث میشوند؟
به طور کلی، تمامی اموال منقول و غیرمنقول متوفی که به ورثه منتقل میشود، مشمول مالیات بر ارث میگردد. این اموال شامل موارد زیر میشود:
املاک و مستغلات: زمین، ساختمان، آپارتمان، باغ و ...
وسایل نقلیه: خودرو، موتورسیکلت و ...
وجوه نقد و سپردههای بانکی
اوراق بهادار: سهام، اوراق مشارکت و ...
جواهرات و اشیاء قیمتی
حقوق و مطالبات
چه اموالی معاف از مالیات بر ارث هستند؟
مطابق با قانون مالیات های مستقیم در ایران برخی از اموال از مالیات بر ارث معاف هستند که برخی از آنها عبارت اند از وجوه بازنشستگی و وظیفه و پسانداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمههای اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه یا بیمهگزار و یا کارفرما از قبیل انواع بیمههای عمر و زندگی، خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آنها حسب مورد که یکجا و یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت میگردد و برخی دیگر از اموال که برای اطلاع از آنها بهتر است از یک مشاور مالیاتی استفاده کنید.
نرخهای مالیات بر ارث
نرخ مالیات بر ارث در ایران برای اموال مختلف متفاوت است و بسته به نوع اموال، ارزش آنها و همچنین درجه خویشاوندی ورثه با متوفی تعیین میشود. به طور کلی، نرخ مالیات بر ارث برای املاک مسکونی، تجاری و صنعتی متفاوت است و برای هر یک از این اموال نرخهای مشخصی در نظر گرفته شده است.
کارشناسان شرکت خدمات مالیاتی داراکو پس از بررسی قانون مالیات های مستقیم نرخ های مالیاتی را به شرح زیر بیان می کنند:
1-نسبت به سپردههای بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به استثنای موارد مندرج در بند (2) این ماده و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد (3%)
2- نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم (1/5) برابر نرخهای مذکور در تبصره (1) ماده (143) و ماده (143مکرر) این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
3- نسبت به حقالامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است، به نرخ ده درصد (10%) ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث
4- نسبت به انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به نرخ دو درصد (2%) بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
5- نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم (1/5) برابر نرخهای مذکور در ماده (59) این قانون به مأخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به مأخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
6- نسبت به اموال و دارایی های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی ها پرداخت شده است به نرخ ده درصد (10%) ارزش ماترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث
نحوه محاسبه مالیات بر ارث
محاسبه مالیات بر ارث فرآیندی پیچیده است و نیاز به تخصص و دانش کافی در زمینه قوانین مالیاتی دارد. به طور کلی، برای محاسبه مالیات بر ارث، ابتدا ارزش کل اموال متوفی تعیین میشود و سپس با توجه به نرخهای مالیات مصوب، مبلغ مالیات محاسبه میگردد.
چه کسانی موظف به پرداخت مالیات بر ارث هستند؟
وراث متوفی موظف هستند ظرف مدت مشخصی پس از فوت متوفی، اظهارنامه مالیات بر ارث را تکمیل و به اداره مالیات تسلیم نمایند. در این اظهارنامه، تمامی اموال متوفی و ارزش آنها باید به طور دقیق اعلام شود.
تخفیفها و معافیتهای مالیات بر ارث
در برخی موارد، قوانین مالیاتی تخفیفها و معافیتهایی را برای پرداخت مالیات بر ارث در نظر میگیرند. به عنوان مثال، ممکن است برای ورثه نزدیک متوفی یا برای اموالی که به نهادهای خیریه اهدا میشود، تخفیف یا معافیت مالیاتی در نظر گرفته شود.
نکته مهم: قوانین مالیاتی بر ارث به طور مرتب تغییر میکنند و ممکن است در زمان مراجعه شما به اداره مالیات، تغییراتی در این قوانین ایجاد شده باشد. بنابراین، برای اطلاع دقیق از قوانین و مقررات جاری، بهتر است به اداره مالیات مراجعه کرده یا از مشاوره متخصصان مالیاتی استفاده کنید.
داراکو به عنوان یکی از ارائه دهندگان خدمات مالیاتی در تهران آماده خدمت رسانی به اشخاص حقیقی در خصوص مالیات بر ارث می باشند.
زمان پرداخت مالیات بر ارث
حداکثر مهلت زمان پرداخت مالیات بر ارث با توجه به قوانین موجود حداکثر یکسال بعد از فوت شخص می باشد. بدین منظور ورثه متوفی باید در مهلت مقرر نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی مربوط به ارث و پرداخت مالیات بر ارث مربوطه اقدام کنند. در صورتی که نسبت به پرداخت مالیات بر ارث اقدام لازم صورت نپذیرد اموال متوفی قابلیت تقسیم بین ورثه را ندارد و امکان دخل و تصرف در آن وجود ندارد و بلوکه شده باقی می ماند.
نظر شما