کارشناس صنعت فولاد:

لزوم ایجاد کنسرسیوم‌های فولادی در ایران / شعار کاهش وابستگی به نفت باید به مرز عمل برسد

«صنعت فولاد ایران در حال حاضر رتبه ۱۰ تولیدکنندگان فولاد دنیا را به خود اختصاص داده است. ایجاد کنسرسیوم‌های معدنی و فولادی می‌تواند نقش موثری در ایجاد ظرفیت‌های بهینه تولید به همراه داشته باشد.

لزوم ایجاد کنسرسیوم‌های فولادی در ایران / شعار کاهش وابستگی به نفت باید به مرز عمل برسد
صفحه اقتصاد -

به گزارش عصر تحلیل، زمانی که زنجیره تولید تکمیل باشد، می‌توان امیدوار بود که شعار معدن به جای نفت در راستای اقتصاد غیرنفتی به رشد و توسعه نزدیک شود.» این‌ها گزیده‌ای از صحبت‌های مهران محجوب‌نژاد، کارشناس حوزه معدن و فولاد، در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار عصر تحلیل بود. وی در این گفت‌وگو که با محور «توسعه اقتصاد غیرنفتی و نقش صنایع فولادی در توسعه آن» با اشاره به نقش مؤثر صنایع معدنی در رشد GDP (تولید ناخالص داخلی) گفت: ایران با تولید ۳۲ میلیون تن فولاد و داشتن ظرفیت اسمی ۵۵ میلیون تن، در سال گذشته در جایگاه ده تولیدکننده برتر فولاد در دنیا قرار گرفت.

وی همچنین تصریح کرد: صنعت فولاد از صنایع برخوردار کشور محسوب می‌شود، به‌طوری‌که در سال‌های اخیر از نظر ظرفیت‌سازی، تولید و تجارت جایگاه بالایی را کسب کرده است. محجوب‌نژاد در ادامه این بخش از صحبت‌های خود خاطرنشان کرد: صنعت فولاد از نظر موقعیت اقتصادی چهار و نیم درصد از GDP (تولید ناخالص داخلی) کشور را به خود اختصاص داده که از میانگین جهانی بالاتر است و حدود ۱۶ تا ۱۷ درصد از صادرات غیرنفتی کشور به این صنعت اختصاص داده شده است.

وی اضافه کرد: رشد و توسعه اقتصادی فولاد نسبت به میانگین سال‌های گذشته رشد بالاتری دارد و چنانچه توجه ویژه‌ای به این صنعت شود و چالش‌ها و گلوگاه‌هایی که در توسعه و تعالی این صنعت وجود دارد، مرتفع شود، جایگاه بهتری در آینده خواهد داشت. معاون برنامه‌ریزی شرکت مهندسی بین‌المللی فولاد تکنیک خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیت‌سازی و توسعه کمی و کیفی فولاد، به‌خصوص در صنایع بزرگ همچون فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و … در سال‌های گذشته هفت درصد افزایش تولید داشتیم که نسبت به ۱۰ سال گذشته این عدد به دو برابر افزایش پیدا کرده است.

مجوزهای بی‌ضابطه بلای جان صنعت فولاد

وی یکی از مشکلات در صنعت فولاد را ارائه مجوزهای بی‌ضابطه و بدون برنامه دانست و در این رابطه افزود: متأسفانه در دهه ۸۰ با ارائه تسهیلات زودبازده و ارائه مجوزهای بی‌رویه، صنعت فولاد از توازن خارج شد تا جایی که برای این منظور در سال ۱۳۹۲ مطالعاتی در راستای تکمیل زنجیره تولید و توسعه صنعت فولاد برداشته شد تا بتوان به ظرفیت مشخص شده ۵۰ میلیون تن دست پیدا کرد.

محجوب‌نژاد با بیان اینکه در سال گذشته ۱۲ میلیون تن محصولات فولادی و فولاد میانی صادر شده است، گفت: ۲۰ میلیون تن از تولیدات فولادی در داخل مصرف شده است که شاخص‌های این صنعت محسوب می‌شود تا جایی که ۳۰ درصد از سهم صادرات غیرنفتی به صنایع غیرمعدنی اختصاص یافته که بالاتر از ۵۰ درصد است. وی در تکمیل این بخش از صحبت‌های خود متذکر شد: پیش‌بینی شده اگر چالش‌ها و موانع از جمله ناترازی انرژی، مازاد ظرفیت و کنترل صادرات که در گلوگاه‌ها مسیر تولید فولاد است، برداشته شود، رشد صادرات به بالای ۲۵ درصد یعنی بین ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار می‌رسد و به‌طبع سهم تولید ناخالص داخلی تا ۵۰ درصد رشد را به همراه دارد.

محجوب‌نژاد اظهار کرد: فولاد یکی از نقاط قوت اقتصاد محسوب می‌شود، صنایع معدنی و بخش فولاد بالای ۵۰ درصد از ظرفیت تولید را به خود اختصاص داده و می‌تواند در آینده در صورتی که چالش‌ها و گلوگاه‌ها در مسیر توسعه و تعالی صنعت برطرف شود، به توسعه متوازن و پایدار در این صنعت برسد.

نقش موثر فولاد مبارکه در تکمیل زنجیره تولید

این کارشناس حوزه فولاد در ادامه صحبتهای خود به فاکتورهای موفقیت صنعت فولاد در دنیا اشاره کرد و افزود: در دنیا دو فاکتور « تکمیل زنجیره تولید و بهینه سازی اقتصاد» در موفقیت صنعت فولاد موثر است.

وی ادامه داد: شرکت های بزرگی همچون فولاد مبارکه با سهم داشتن در معادن و دارا بودن مواد اولیه همچنین توان بالای تولید توانسته اند در توسعه صنایع فولادی از معدن تا محصول نهایی همچنین رشد اقتصاد غیر نفتی نقش موثری در کشور ایفا کنند.

ایجاد کنسرسیوم های فولادی در توسعه اقتصاد صنایع معدنی

محجوب نژاد در بخش دیگر صحبتهای خود با اشاره به ایجاد کنسرسیوم فولادی در کشور گفت:در دنیا ادغام هایی در قالب کنسرسیوم انجام می‌شود تا فولاد در مقادیر زیاد تولید شود. در ایران یکی از اهدافی که در طرح جامع فولاد دنبال کردیم ادغام مشارکت و هم افزایی است که هدف گذاری سواحل جنوبی کشور بود منطقه چابهار و منطقه ویژه صنعتی، معدنی هرمزگان در نظر گرفته شد.

وی در پایان صحبتهای خود تاکید کرد: ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی می تواند در توسعه اقتصاد غیر نفتی و بالا بردن GDP (تولید ناخالص داخلی ) نقش موثری داشته باشد ایجاد هاب فولادی در کنار سواحل جنوبی می تواند در توسعه ارزش افزوده و تکمیل زنجیره تولید فولاد تا محصول نهایی نقش موثری به همراه داشته باشد.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار