بازخوانی پرونده تحویل پرتابگر موشک به روسیه

دلایل متعددی برای ارسال نشدن پرتابگرها وجود دارد. یکی این که روسیه ممکن است بخواهد کامیون‌هایی را برای حمل موشک‌ها تغییر کاربری دهد، کاری که ایران انجام داده است. مورد دیگر این است که ایران با عدم ارائه پرتابگرها، فضا را برای گفتگوهای جدید با قدرت‌های غربی برای کاهش تنش‌ها فراهم می‌کند.

بازخوانی پرونده تحویل پرتابگر موشک به روسیه
صفحه اقتصاد -

یک هفته پس از طرح ادعای ارسال موشک‌های بالستیک دوربرد ایران به روسیه از سوی واشنگتن، خبرگزاری رویترز به نقل از سه منبع آگاه ادعا کرد که ایران پرتابگرهای متحرک این موشک‌ها را به روسیه نداده است. این در حالی است که تهران و مسکو ادعای اخیر غرب پیرامون ارسال محموله موشک‌های بالستیک را رد کرده‌اند.

این منابع - یک دیپلمات اروپایی، یک مقام اطلاعاتی اروپایی و یک مقام آمریکایی - گفته‌اند که مشخص نیست چرا ایران پرتابگرها را با موشک‌های فتح-۳۶۰ ارسال نکرده است. این موضوع ابهاماتی را در مورد زمان و امکان عملیاتی شدن این تسلیحات ایجاد کرد.

مقام آمریکایی ادعا کرده که ایران در زمان اعلامیه آمریکا درباره تحویل تسلیحات از سوی ایران، پرتابگرها را تحویل نداده است. مقام اطلاعاتی اروپایی بدون اشاره به جزئیات گفت که آن‌ها انتظار نداشتند ایران پرتابگرها را تامین کند.

دو کارشناس به رویترز ادعا کرده‌اند دلایل متعددی برای ارسال نشدن پرتابگرها وجود دارد. یکی این که روسیه ممکن است بخواهد کامیون‌هایی را برای حمل موشک‌ها تغییر کاربری دهد، کاری که ایران انجام داده است. مورد دیگر این است که ایران با عدم ارائه پرتابگرها، فضا را برای گفتگوهای جدید با قدرت‌های غربی برای کاهش تنش‌ها فراهم می‌کند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در ۱۰ سپتامبر مدعی شد که ایران فتح-۳۶۰ را به روسیه تحویل داده است و «احتمالاً ظرف چند هفته از آن‌ها در اوکراین استفاده خواهد کرد.»

کرملین در آن زمان از تایید دریافت این موشک‌ها خودداری کرد اما اذعان داشت که همکاری با ایران شامل «حساس ترین حوزه‌» است.

بلینکن در ادعاهایش نگفت که ایران چه تعداد فروند فتح-۳۶۰ به روسیه تحویل داده و چه زمانی ارسال شده است.

فابیان هینز، کارشناس موشک‌های ایران در مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک، گفت که نمی‌تواند تایید کند که تهران مخالف ارسال پرتابگرها بوده است.

موشک‌های بالستیک برای شلیک به پرتابگرهایی با طراحی خاص نیاز دارند.

به ادعای هینز، یکی از دلایلی که ایران پرتابگر ارسال نکرده ممکن است این باشد که کامیون‌های غیرنظامی که ایران برای پرتاب این موشک‌ها و موشک‌های دیگر تغییر کاربری داده است، به اندازه کافی قدرتمند نیستند که در زمستان سخت اوکراین در زمین‌های ناهموار عمل کنند. او مدعی شد که ایران کامیون‌های ساخت مرسدس و سایر شرکت‌ها را اصلاح می‌کند و آن‌ها را به موشک‌اندازهایی تبدیل می‌کند که به راحتی پنهان می‌شوند. او ادامه داد که این نشان می‌دهد که روسیه ممکن است در خودروهای نظامی خود را تغییرات ایجاد کند. او گفت: «یک کامیون مرسدس بنز تجاری، آنقدرها هم قابلیت آفرود ندارد.»

با این حال، دیوید آلبرایت، بازرس سابق هسته‌ای سازمان ملل که ریاست مؤسسه علوم و امنیت بین‌الملل را بر عهده دارد، خاطرنشان کرد که مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور جدید ایران و دیگر مقامات ایرانی در حاشیه نشست هفته آینده مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با مقامات اروپایی دیدار خواهند کرد تا ظرفیت دیپلماسی در مورد برنامه هسته‌ای تهران، تنش‌های منطقه‌ای و دیگر مناقشات را آزمایش کنند. او گفت: «ممکن است آن‌ها (ایران) پرتابگرها را ارسال نکرده باشند تا کمی فضا برای این مذاکرات فراهم کنند. می‌توان تصور کرد که اگر موشک‌های ایران در اوکراین فرود بیایند، در مجمع عمومی فضا، فضای محکومیت خواهد بود.»اما او نسبت به هرگونه پیشرفت بدبین بود و گفت که تردید دارد ایران سازش‌های لازم را انجام دهد.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

اخبار مرتبط سایر رسانه‌ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت صفحه اقتصاد هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد