تقویم نجومی آبان ماه سال ۱۴۰۲ + قمر در عقرب آبان ماه ۱۴۰۲ چه روزی است؟
کارهای مکروه در روزهای قمر در عقرب در ماه آبان ۱۴۰۲ همراه با تقویم نجومی آبان و رویدادهای نجومی آبان سال ۱۴۰۲ و قمر در عقرب آبان ماه ۱۴۰۲ از نظرتان می گذرد.

در این مطلب تاریخ دقیق روزهای قمر در عقرب در آبان ماه سال ۱۴۰۲ را به همراه تقویم ایام سعد و نحس آبان همچنین اعمال مکروه در روزهای قمر در عقرب به همراه اطلاعات کامل آمده است .
در ماه آبان کیهان شاهد رویدادهایی مانند دوگانگی سیاره زهره، زهره در بیشترین کشیدگی غربی، مقارنه ماه و سیاره زحل، نزدیک شدن ماه و سیاره زحل به یکدیگر، سیاره کوتوله Haumea۱۳۶۱۰۸ در اتصال خورشیدی، بارش شهابی Leonis Minorid۲۰۲۳، ماه در حضیض زمینی، ماه در اوج خورشیدی، خوشه ستارهای Perseus Double، ماه گرفتگی جزئی، ماه کامل، نزدیک شدن ماه و سیاره مشتری به یکدیگر، مقارنه ماه و سیاره مشتری، دنبالهدار Comet C/۲۰۲۳ H۲ در وضعیت حضیض خورشیدی، نزدیک شدن ماه و خوشه ستارهای M۴۵، غیبت قمری بتا توری، سیاره مشتری در وضعیت حضیض زمینی، سیاره مشتری در تقابل خورشیدی، آغاز حرکت رتروگراد سیاره زحل، ماه در تربیع آخر، قرار گرفتن سیارک ۱۸ Melpomene در بالاترین نقطه خود در آسمان، سیاره عطارد در اوج خورشیدی، ماه در اوج زمینی، مقارنه ماه و سیاره زهره، نزدیک شدن ماه و سیاره زهره به یکدیگر، غیبت قمری، دنبالهدار Comet C/۲۰۲۳ در حضیض زمینی، اوج روشنایی دنبالهدار Comet C/۲۰۲۳ H۲، بارش شهابی تورید جنوبی ۲۰۲۳، ماه نو، سیاره اورانوس در وضعیت تقابل خورشیدی، مقارنه ماه و سیاره عطارد، ماه در حضیض خورشیدی، مقارنه خورشیدی مریخ، بارش شهابی Leonid ۲۰۲۳، خوشه پروین، ماه در ربع اول، مقارنه ماه و سیاره زحل، نزدیک شدن ماه و سیاره زحل به یکدیگر و سیاره کوتوله سرس یک در اتصال خورشیدی خواهد بود.
آبان (در فارسی افغانستان: عقرب) هشتمین ماه سال در گاهشماری هجری خورشیدی است که ۳۰ روز دارد و از روز ۲۱۷م سال آغاز شده و در روز ۲۴۶م سال پایان مییابد و دومین ماه فصل پاییز است.
برج فلکی آبانماه برج عقرب (کژدم) است که هشتمین برج فلکی از دائرةالبروج است. نماد ماه آبان، کژدم نامیده میشود.
در گاهشماری رسمی ایران نام این ماه از نام ماه هشتم گاهشماری اوستایی نو که در اوستایی اَپَم نام دارد، برگرفته شدهاست. در گاهشماری زرتشتی دهمین روز هرماه نیز آبان نام دارد و در آبانروز از آبانماه، جشن آبانگان برگزار میشود. برخی ایزد این ماه را تیشتر و برخی این ماه را متعلق به ایزدبانو آناهیتا میدانند.
روزهای قمر در عقرب آبان سال ۱۴۰۲
روز شنبه 20 آبان ۱۴۰۲ ساعت ۲۲:۱۲ قمر داخل عقرب میشود و روز سه شنبه 23 آبانماه ساعت ۵:۵۴ بعد از ظهر قمر از عقرب خارج میشود.
تقویم نجومی آبان سال ۱۴۰۲
شفق قطبی مشتری
مناسبتها
مناسبتهای آبان ۱۴۰۲ درج شده بر روی تقویم تصویری:
- 1: روز آمار و برنامهریزی - بزرگداشت بیهقی - شهادت آیت الله مصطفی خمینی
- 2: ولادت امام حسن عسکری(ع)
- 4: وفات حضرت معصومه(س) - افشاگری امام خمینی(ره) درباره کاپیتالاسیون
- 8: روز پدافند غیرعامل - روز نوجوان و بسیج دانشجویی
- 10: جشن آبانگان
- 13: تسخیر لانه جاسوسی، روز دانش آموز - تبعید امام خمینی(ره)
- 14: روز فرهنگ عمومی - روز مازندران
- 18: روز کیفیت
- 19: روز علم در خدمت صلح و توسعه
- 24: روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار - بزرگداشت علامه طباطبایی
- 25: روز اصفهان
- 26: آزادسازی سوسنگرد
- 28: ولادت حضرت زینب(س)، روز پرستار
- 30: بزرگداشت فارابی، روز حکمت و فلسفه
منظور از قمر در عقرب
در تشریح و توضیح قمر درعقرب باید به اصطلاحاتی مثل دایره البروج و صور فلکی و بروج دوازده گانه توجه داشت. دلیل نحوست قمر در عقرب را بعضا وجود ستاره سرخ قلب العقرب در صورت فلکی عقرب میدانند. و این حالت را قدما واقعه ای شوم می دانسته اند. زمانی که کره ماه (قمر) برابر صورت فلکی عقرب قرار گیرد می گوییم که قمر در عقرب است و این البته برای محاسبات ما زمینی هاست.
برجهای صورتهای فلکی نیز دوازده است که عبارتند از:
حمل، ثور، جوزاء، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو، حوت.
قمر در عقرب میتواند به دو عنوان تعبیر شود :
۱- قمر در صورت فلکی عقرب
۲- قمر در برج عقرب
پدیده قمر در عقرب با چشم غیر مسلح قابل رویت نیست (البته کسانی که با صور بروج آشنایی دارند ، در زمان شب از طریق فاصله میان ماه و صورت عقرب میتوانند زمان قمر در عقرب را متوجه شوند) مقصود از قمر در عقرب هم این است که در یک ماه قمری ، قمر زمین یک دور کامل بدور آن میگردد و طبعا در هر ماه قمری یکبار از برج عقرب میگذرد .
اهمیت شناخت قمر در عقرب
ایامی که قمر در عقرب است با توجه به وجود اسرار نهفته در علم نجوم، زمینه ساز اضطراب، بدبینی، دمدمی مزاجی و افزایش سختی و مشکلات در روابط است. همچنین زمینه آشفتگی خیال؛ بخصوص در وضعیت خستگی شخص فراهم بوده؛ امکان مواجهه با حوادث وجود داشته، زمینه ناتوانی مدیریت افکار و گفتار و حافظه وجود دارد، همچنین زمینه عصبی بودن و برانگیخته شدن (از کوره در رفتن) و ابتلای به سوء تفاهم و برداشت غیر صحیح را فراهم می کند، لذا باید مراقب نحوه حرف زدن و نوع سخن بود. زمینه آشفتگی روانی، زیادی حسّاسیتّ؛ تغییر حال بی دلیل از خوش رفتاری به بدبینی، از شور و شوق به سستی همّت وجود داشته، امکان بروز به هم ربختگی در سلامتی و بخصوص در رابطه با معده و روده ها وجود داشته، لذا تا می توانید از گوشه گیری بپرهیزید و سعی کنید با افراد خوش برخورد و بانشاط و شاداب؛ خود را سرگرم کنید. اما دو مبنا برای شناخت ایامی که قمر در عقرب است وجود دارد که به دو مبنای فلکی نجمی مشهور است.
قمر در عقرب بر مبنای صورت فلکی عقرب
جابجایی و اختلاف موضع صورت های فلکی با موقعیت فرضی و قراردادی بروج فلکی در مورد قمر در عقرب باعث ایجاد دو مبنای کلی برجی و نجمی شده است. به زبان ساده امروزه با جابجایی موضع آغازین دایره البروج در طول سالیان ناظر زمینی صورت فلکی عقرب را جلوتر از برج فرضی عقرب می بیند. به همین خاطر اگر بر مبنای صورت فلکی عقرب پیش برویم و بیشتر تقویم های نجومی هم بر اساس این مبنا پیش رفته اند، ایام قمر در عقرب تنها در مدت زمان موجود که معمولا به دو روز می کشد خواهد بود. راه حل شناخت و رصد این وجود قمر در صورت فلکی عقرب آسان است.
قمر در عقرب بر مبنای برج عقرب
یک مبنای دیگر که اهل نجوم در رابطه با قمر در عقرب بیشتر از آن آگاهی دارند و سختی کار آن این است که شناخت آن نیاز به تخصص های خاص نجومی دارد، وجود قمر در برج عقرب هست که معمولا از انتهای زمان وجود قمر در صورت فلکی عقرب آغاز می شود و تا دو روز بعد ادامه دارد، این مبنا یک مبنای کاملا تخصصی است که از اختبارات دقییق نجومی بدست می آید و اکثرا به این زمان اهمیت داده نمی شود اما از آن جایی که احتیاط شرط عقل است، گاهی اقتضای این وجود دارد از انجام امور مهمه درایام قمر در عقرب خود داری کرد تا بهترین نتیجه بدست آورده شود.
در آسمان آبان چه خبر است؟
با تاریک شدن هوا در شامگاه ۲ آبان، میتوانید ماه و زحل را در فاصله نسبتاً نزدیکی از هم مشاهده کنید. پس از غروب خورشید، این دو جرم را میتوانید در فاصله ظاهری تقریباً ۴ درجه قوسی کنار هم تشخیص دهید. در این شب زحل از قدر مثبت ۰.۷ و ماه با فاز ۷۷% در آسمان میدرخشند. زحل ساعت ۱:۳۰ بامداد ۳ آبان و ماه حدوداً ساعت ۲ بامداد در سمت غرب – جنوب غرب، غروب میکنند.
جمعه ۵ آبان
اثر مثلث تابستانی هنوز پیداست. هرچند تقریبا به میانهی پاییز رسیدهایم اما ستارهی «دنب» (Deneb) به عنوان یکی از رأسهای مثلث تابستانی هنوز با بیرون آمدن ستارگان در نزدیکی سر سو (اوج آسمان) میدرخشد. و ستارهی «نسر واقع» (وگا) هم که سمت غرب و روشنتر دیده میشود، از آن چندان از نقطهی اوج دور نیست. سومین ستارهی مثلث یعنی «الطیر» (Altair) هم در جنوب غربی با ارتفاع زیادی قرار گرفته است.
به نظر میرسد که این ستارهها چندین ماه را در همین محدودی سپری کردهاند اما چرا؟ این موضوع نتیجهی غروب آفتاب است که در پاییز زودتر و زودتر روی میدهد. بنابراین اگر کمی بعد از تاریکی هوا بیرون بروید و به تماشای ستارهها مشغول شوید، در حقیقت از نظر زمانی زودتر مشغول رصد آسمان شدهاید. این موضوع خلاف روند چرخش فصلی صورتهای فلکی به سمت غرب است. البته اثر مثلث تابستانی برای کل کرهی آسمان اعمال میشود و نه فقط مثلث تابستانی. اما نمایش آن در مثلث تابستانی شاخصتر به چشم میآید.
از طرفی مثل همیشه در مکانیک سماوی، این کمبود در جای دیگری جبران میشود و اثر معکوسی باعث میشود که سرعت پیشروی فصلی صورتهای فلکی در اوایل بهار افزایش یابد. بدین ترتیب به نظر میرسد که نشانههای آسمان بهاری یعنی صورتهای فلکی «سنبله» (Virgo) و «کلاغ» (Corvus) هفته به هفته خیلی سریع به سمت غرب پیش میروند.
عطارد در نزدیکی خورشید حضور دارد و از دید ناظر زمینی پنهان است.
زهره اما همچنان در آسمان بامدادی با قدر ۴.۵- در صورت فلکی «شیر» (Leo) دیده میشود و تقریبا ۲ و نیم ساعت پیش از روشنایی آسمان میتوانید آن را سمت شرق ببینید. در یک نمای تلسکوپی اگر پیوسته ناهید را زیر نظر بگیرید، این سیاره در حال کوچک شدن دیده میشود.
مریخ همچنان برای ناظر زمینی پنهان است و در پشت درخشش خورشید قرار گرفته است.
مشتری هم مانند ناهید بر آسمان این شبها تسلط دارد و با قدر ۲.۹- میتوانید پس از غروب آن را سمت شرق آسمان ببینید. بالاترین میزان آن زمانی است که حدود ساعت ۱ بامداد در سمت جنوب آسمان قرار میگیرد. این سیاره اکنون در درخشانترین و با عرض ۴۹ یا ۵۰ ثانیه قوسی، از نظر تلسکوپی بزرگترین حالت خود است.
زحل هم با قدر ۰.۷ در صورت فلکی «دلو» (آبریز) و سمت جنوب شرقی آسمان دیده میشود. کمی پس از گرگومیش غروب میتوانید به آسانی نور زرد کمرنگ آن را تشخیص دهید. ستارهی فمالحوت هم با فاصلهی حدود دو مشت در زیر آن چشمک میزند. ارباب حلقههای منظومهی شمسی مانند هفتههای گذشته هنوز هم در موقعیت رصد تلسکوپی خوبی تا زمان غروب خود قرار دارد.
اورانوس با قدر ۵.۶ در صورت فلکی حمل و تنها ۱۰ درجهی شرقی مشتری حضور دارد و برای رصد آن بهتر است از ابزار نجومی مانند دوربین دوچشمی استفاده کنید.
نپتون هم که تنها با ابزار اپتیکی امکان دیدن آن وجود دارد با قدر ۷.۸ در مرز صورتهای دلو و حوت و ۲۵ درجهی شرقی زحل قرار گرفته است.
ماه کامل در تاریخ ۶ آبان در نیمسایه زمین میرود. با ورود بخش کوچکی از قرص ماه به سایه، ماهگرفتگی جزیی رخ میدهد. ساعت ۲۱:۳۱ به وقت تهران، ماه وارد نیمسایه زمین میشود. ساعت ۲۳:۰۵ کاملاً درون نیمسایه قرار میگیرد و گرفت جزیی آغاز میشود. ساعت ۲۳:۴۴ گرفت به حداکثر میرسد؛ البته همانطور که اشاره شد فقط بخش کوچکی از ماه وارد سایه میشود. ۰:۲۲ بامداد ۷ آبان، ماه از سایه خارج میشود، اما همچنان در بخش نیمسایه قرار دارد. با خروج ماه از نیمسایه زمین در ساعت ۱:۵۶ بامداد، ماهگرفتگی به پایان میرسد.
سیاره مشتری در همین تاریخ در نزدیکی ماه قابل تشخیص است. ماه حدود ساعت 17:00 و مشتری حوالی ساعت 17:30 از سمت شرق طلوع میکند. در زمان طلوع بیشتر از 8 درجه قوسی از هم فاصله دارند، اما در طول شب این فاصله کمتر میشود و پیش از طلوع خورشید در صبح 7 آبان، به حدود 4 دقیقه قوسی میرسد.
سیاره مشتری در تاریخ 12 آبان به وضعیت مقابله میرسد. این اصطلاح برای سیارات خارجی زمانی بهکار میرود که بیشترین فاصله زاویهای را از خورشید داشته باشند. در این حالت، سیاره خارجی حداکثر بازتاب نور خورشید را دارد و شرایط مناسبی برای رصدش است. با یک دوربین دوچشمی کوچک، میتوانید قمرهای مشتری را به شکل نقاطی نورانی اطراف قرص سیاره مشاهده کنید.
ماه و زهره در بامداد 18 آبان به فاصله نسبتاً نزدیکی از هم میرسند. ماه حدود ساعت 2:30 بامداد با فاز 18% و زهره ساعت 2:55 از قدر منفی 4.3 از سمت شرق طلوع میکند. فاصله زاویهای این دو جرم هنگام طلوع زهره تقریباً 4 درجه است. با گذر زمان این فاصله کمتر میشود و پیش از روشن شدن هوا، به کمتر از 3 درجه میرسد.
ادامه این کاهشِ فاصله ظاهری در طول روز منجر به اختفای زهره پشت ماه میشود که برای ایران در طول روز اتفاق میافتد و قابل مشاهده نیست.
شب 26 و بامداد 27 آبان بارش شهابی اسدی به اوج میرسد. حداکثر تعداد شهابهای قابل مشاهده در شرایط ایدئال رصدی برای این بارش حدود 10 تا 15 عدد در ساعت برآورد شده که چندان زیاد نیست. اما یکی از دلایل شهرت بارش اسدی، متغیر بودن آن و توفانهای شهابیای است که در مقاطعی از تاریخ ایجاد کرده است.
نظر شما