رویدادهای نجومی شهریور ماه سال ۱۴۰۲
در این پست از صفحه اقتصاد رویدادهای نجومی شهریور ماه سال ۱۴۰۲ از نظرتان می گذرد.
در ماه جاری کیهان شاهد رویدادهایی چون: سیارک ۸ فلور در مقابل، زحل در تقابل، اورانوس وارد حرکت رتروگراد میشود، ماه در آفلیون، ماه در حضیض، پیوند ماه و زحل، نزدیک شدن به ماه و زحل، ماه آبی، غیبت ماه نپتون، بارش شهابی اوریجید ۲۰۲۳، مشتری وارد حرکت رتروگراد میشود، نزدیک شدن به ماه و مشتری، پیوند ماه و مشتری، نزدیک شدن به ماه و M۴۵، عطارد در اتصال خورشیدی تحتانی، ماه در ربع آخر، غیبت قمری بتا توری، بارش شهابی ε-پرسید سپتامبر ۲۰۲۳، ماه در اوج، پیوند ماه و عطارد، ماه نو، پیوند ماه و مریخ، ماه در حضیض، زهره در بیشترین روشنایی،
نپتون در مقابل، غیبت قمری Antares، عطارد در بیشترین کشیدگی در غرب، عطارد در دوگانگی و ماه در ربع اول خواهد بود.
وضعیت سیارات
عطارد و مریخ که در هفتههای گذشته موقعیت خوبی برای رصد همزمان آنها بود، سرانجام در غروب خورشید در سمت غرب آسمان ناپدید میشوند.
زهره با قدر حدود ۴.۳- سرانجام در طلوع آفتاب این هفته، با ارتفاع بسیار کم ظاهر میشود و میتوانید آن را دقیقا بالای افق و سمت شرق آسمان جستوجو کنید. برای این کار باید حدود ۲۰ یا ۳۰ دقیقه قبل از طلوع خورشید شروع کنید و دوربین دوچشمی هم به یافتن آن کمک خواهد کرد. سیارهی ناهید هر روز بیشتر ارتفاع میگیرد و رصد آن آسانتر میشود. حتی با بزرگنمایی کم در ابزار رصدی هم میتوان هلال بسیار نازک ناهید را تشخیص داد که در هفتههای آینده ضخیمتر و کوچکتر دیده میشود.
مشتری با قدر ۲.۵- در صورت فلکی حمل قرار گرفته است و حدود ساعت ۲۳:۰۰ از سمت شرق و شمال شرقی آسمان طلوع میکند.
زحل با قدر ۰.۵+، همچنان در صورت فلکی «دلو» جای دارد و از حدود تاریک شدن هوا در سمت عصر طلوع میکند. این سیاره در ۴ شهریور به مقابله میرسد. در هنگام غروب، میتوانید زحل را ببینید که بهعنوان درخشانترین جرم در سمت شرق و جنوب شرقی آسمان و با ارتفاع پایین میدرخشد. حدود ساعت ۲۳:۰۰ زمان مناسبی برای رصد تلسکوپی آن است و حدود ساعت ۱ بامداد به بالاترین حد خود در آسمان میرسد.
اورانوس با قدر ۵.۷ در صورت حمل قرار دارد و در اواخر عصر با ارتفاع زیاد حدود حدود ۸ درجهی شرقی مشتری قرار گرفته اتس که برای رصد آن به ابزار اپتیکی نیاز خواهد بود.
نپتون هم با قدر ۷.۸ همچنان در مرز صورتهای فلکی دلو و حوت است و تا نیمه شب به ارتفاع حدود ۲ درجهی شرقی سیارهی زحل میرسد. رصد این سیاره هم تنها با ابزار رصدی امکانپذیر است.
رویدادهای نجومی هفتهی اول شهریور ۱۴۰۲
شنبه ۴ شهریور
زحل تنها یک روز با زمان دقیق مقابله فاصله دارد و به خوبی در آسمان خودنمایی میکند. با استفاده از تلسکوپ، متوجه میشوید که حلقههای زحل در مقایسه با خود سیاره به طور مشخصی از آنچه همیشه دیده میشوند، درخشانترند.
این پدیده «اثر زلیگر» (Seeliger effect) نام دارد که توسط ذرات حلقهی جامد زحل ایجاد میشود. این ذرات هنگامی که خورشید نسبت به زحل دقیقا پشت سر ما قرار دارد، نور آن را با شدت زیادی به سمت ما پخش میکنند. سطوح غبارآلود ماه و مریخ هم این «اثر مقابله» را از خود نشان میدهند، اما ابرهای زحل چنین روندی ندارند.
در مورد زحل این اثر به نام «هوگو فون زلیگر» (Hugo von Seeliger) نامگذاری شده است که آن را با جزئیات مطالعه و یافتههای خود را در سال ۱۸۸۷ منتشر کرد. این روند روشن شدن چند روز پیش از مقابلهی زحل آغاز میشود، در این شب آشکارتر خواهد بود و تا چند روز پس از آن کاهش مییابد.
یکشنبه ۵ شهریور
امشب در ساعت ۱۸:۲۲ مقابلهی زحل روی میدهد و این سیاره از دید ناظر زمینی، درست در نقطهی مقابل خورشید قرار میگیرد. این شبها بهترین فرصت برای تماشای ارباب حلقههای منظومهی شمسی است.
ماه هم که حالا فاز آن افزایش یافته، پس از تاریکی در جنوب آسمان به زیبایی میدرخشد. در بالای آن، با فاصلهی سه یا چهار مشت در امتداد بازو، «الطیر» (Altair) از قدر ۱ به همراه همدم کوچکش یعنی «شاهین ترازو» (Tarazed) از قدر ۳ دیده میشود.
خیلی نزدیکتر به سمت راست ماه، قوری صورت فلکی «قوس» یا «کمان» (Sagittarius) قرار دارد. دستهی چهار ستاره آن نزدیک ترین قسمت قوری به ماه است: کمتر از یک مشت در طول بازو. حدود یک مشت در سمت راست دسته، و شاید کمی پایین تر، دهانه قوری قرار دارد. دوربین های دوچشمی به نور ماه کمک می کنند.
دوشنبه ۶ شهریور
در این هنگام از سال میتوانید به خوبی تیزبینی خود را برای دیدن رنگ ستارگان محک بزنید. دو ستارهی درخشان تابستان، «نسر واقع» (Vega) که هنگام غروب خورشید، تقریبا بالای سر قرار دارد و «سماک رامح» (Arcturus) که در غرب میدرخشد، هستند. وگا سفید رنگ است و فقط اندکی به آبی میزند. سماک رامح هم زرد مایل به نارنجی کمرنگ است. آیا میتوانید در پایان غروب رنگ آنها را تشخیص دهید؟
سهشنبه ۷ شهریور
ساعت ۰۶:۵۷ سیارهی اورانوس در اقامت اول قرار میگیرد و حرکت بازگشتی آن آغاز میشود. این پدیدهی مکانیک سماوی، برای ناظر زمینی رصدپذیر نخواهد بود.
پس از غروب خورشید که در سمت غرب و شمال غربی آسمان اتفاق میافتد، جهت خود را عوض کنید و در سمت مقابل به دنبال ماه با ارتفاع پایین باشید که فقط یک روز تا کامل شدن آن باقی مانده است. در حالی که هوا تاریک میشود و ماه بالاتر میرود، بررسی کنید که چقدر زودتر میتوانید زحل را ببینید که در سمت چپ ماه قرار گرفته است؟
چهارشنبه ۸ شهریور
با توجه به اینکه ماه کامل در صبح فردا و نزدیک به زمان حضیض مداری شکل میگیرد، ماه کامل امشب یک ابرماه خواهد بود و میتواند مناظر جذابی را با پدیدههای زمینی ایجاد کند. این پدیدهی شهریور، سومین و بزرگترین ابرماه سال ۲۰۲۳ و ۱۴۰۲ خواهد بود و به «ماه آبی» معروف است. هرچند در این هنگام ماه کامل شهریور، حتی متمایل به رنگ آبی نخواهد شد. این فقط یک اصطلاح قدیمی برای اشاره به پدیدهای نادر اما ممکن است و چون دومین ابرماه در یک ماه میلادی است به این شیوه خوانده میشود.
زحل هم امشب و هم فردا شب ماه را در سراسر آسمان همراهی میکند. به نظر میرسد که این سیاره در هنگام غروب از سمت راست بالای ماه حرکت میکند و در حدود ساعت ۱ بامداد مستقیما به سمت راست ماه میرود، سپس با نزدیک شدن به سپیدهدم، در پایین سمت راست آن قرار میگیرد.
نظر شما