گزارش اختصاصی صفحه اقتصاد از بورس خودرو

برترین سهم‌های خودرویی در بازار سهام ایران | لیدر گروه خودرویی در بورس کشور

صنایع مختلفی در بازارهای بورس و فرابورس ایران حضور دارند. صنعت خودروسازی هم به‌عنوان یکی از صنایع بزرگ کشور، دارای شرکت‌های مختلفی در بازار بورس است. نمادهای خودرویی در بورس با حرف «خ» در ابتدای حرف شرکت معرفی می‌شود. در این گزارش با نگاهی به بازار سهام صنعت خودرو به بررسی نمادهای خودرویی و برترین سهم‌های این گروه در بازار سرمایه پرداخته‌ایم.

برترین سهم‌های خودرویی در بازار سهام ایران | لیدر گروه خودرویی در بورس کشور
صفحه اقتصاد -

افزایش قیمت ارز و ممنوعیت واردات خودروهای لوکس خارجی به ایران سبب شد تا نماد شرکت‌های خودروسازی در بورس با استقبال گسترده‌ای روبه‌رو شود. در چنین شرایطی، قیمت هر سهم شرکت‌های خودروسازی نسبت به سایر صنایع پایین‌تر آمد و به دنبال آن، حجم معاملات در این گروه از صنایع بورسی به نام بورس خودرو، افزایش یافت.

صنعت خودرو بزرگ‌ترین و البته پرحاشیه‌ترین صنعت بعد از صنعت نفت در کشور ایران است. تقریبأ بیش از ۳۰ شرکت در حوزه خودروسازی در بورس تهران حضور دارند و سهامشان را عرضه کرده‌اند. بورس خودرو به تمامی شرکت‌های خودروساز، که در زیر مجموعه گروه صنعتی خودرو و قطعات ساخت آن قرار دارد، اشاره دارد. 

در بورس به نمادهایی که از میزان سرمایه‌ بالایی نسبت به سایر نمادهای همگروه خود برخوردارند، لیدر می‌گویند. البته ارزیابی تعداد سهام منتشر شده و مقدار نقدینگی که به آن نماد تزریق می‌شود نیز در تعیین لیدر گروه در هر صنعت بسیار مؤثر است.

حال اگر به هر دلیلی تقاضا برای خرید نماد لیدر صنعت مورد بررسی، کاهش یابد و شاهد شکل‌گیری صف‌های فروش باشیم، سایر نمادهای صنعت هم با کاهش تقاضا و قرار گرفتن در صف فروش برای خرید سهم‌های آن صنعت خواهیم بود. بنابراین می‌توان بیان کرد که سایر نمادهای گروه، به صورت مستقیم و نمایی از روند لیدر گروه تأثیر می‌پذیرند.

در چنین شرایطی اگر شما یک سرمایه‌گذار ریسک‌پذیر هستید و توانایی معامله در نمادهای پرنوسان را دارید، سرمایه‌گذاری و خرید سهام لیدرهای هر صنعت را به شما پیشنهاد می‌کنیم. اما اگر از پذیرش ریسک در گریز هستید و نوسان کم‌تر در معاملات برایتان جذاب‌تر است، به دنبال خرید سهم‌هایی باشید که لیدر گروه نیستند.

میزان تاثیرپذیری صنعت خودرو بر بازار سهام ایران

برترین سهم‌های خودرویی در بازار سهام ایران | لیدر گروه خودرویی در بورس کشور

روند صعودی و یا نزولی در هر نماد، سایر نمادهای آن گروه را متأثر می‌سازد. در نتیجه هر گونه تغییر چه مثبت و یا منفی در یک گروه بورسی، بالطبع بر شاخص کل نیز اثرگذار خواهد بود. البته میزان اثرگذاری هر گروه بورسی بر شاخص کل به عوامل متعددی بستگی دارد.

با توجه به این نکته که گروه خودرو یکی از بزرگ‌ترین صنایع در بورس به حساب می‌آید و در زمره اصلی‌ترین گروه‌های صنعتی حاضر در این بازار است، بنابراین می‌توان انتظار داشت که هر تغییر در این گروه به ویژه نمادهایی که حجم بیش‌تر معاملات را به خود اختصاص می‌دهند، بر کل بازار سهام اثرگذار خواهد بود.

 گروه خودرویی معمولا به شرکت‌های سازنده انواع خودروی سبک و سنگین اطلاق می‌شود و در این زمینه گاهی گروه قطعه سازی (شرکت‌هایی که قطعات خودرو تولید می‌کند) را نیز می‌توان در این گروه قرار داد.

نمادهای بورسی ۲ زیرگروه اصلی صنعت خودرو

برترین سهم‌های خودرویی در بازار سهام ایران | لیدر گروه خودرویی در بورس کشور

صنعت خودرو در بازار سهام از دو زیرگروه اصلی تشکیل شده است: زیرگروه تولید وسایل نقلیه موتوری و زیرگروه قطعات یدکی و جانبی وسایل نقلیه موتوری. زیرگروه تولید وسایل نقلیه موتوری به دو بخش تولید انواع اتومبیل سواری، وانت و تولید انواع کامیون سنگین، کامیونت، مینی‌بوس و اتوبوس تقسیم می‌شود.

شرکت‌های معروفی که در گروه خودرویی بورس فعالیت می‌کنند، شامل نمادهای خزامیا، خساپا، خپارس و خبهمن در حوزه تولید انواع اتومبیل سواری و وانت و نمادهای خاور، خکاوه و خدیزل در حوزه تولید انواع کامیون‌های سنگین، کامیونت، مینی‌بوس و اتوبوس هستند.

در زیرگروه قطعات یدکی و جانبی وسایل نقلیه موتوری، شرکت‌های معروفی مانند خفناور، خکمک، خزر، ورنا و خاذین فعالیت می‌کنند. 

برترین سهم‌های خودرویی در بازار سهام ایران

برترین سهم‌های خودرویی در بازار سهام ایران | لیدر گروه خودرویی در بورس کشور

نمادهای معروف فعال در گروه خودروسازی بازار سهام شامل خساپا، خودرو، خپارس، خکرمان، خزامیا، خاور و خکاوه هستند.

شرکت سایپا (با نماد خساپا) و شرکت ایران خودرو (با نماد خودرو) دو غول خودروسازی ایران هستند که به عنوان شرکت‌های لیدر در گروه خودرویی در بورس مطرح هستند و بقیه شرکت‌های معمولا تابع آنها هستند.

کارشناسان معتقدند که صنعت خودروسازی و شرکت‌هایی همچون ایران خودرو و سایپا از جمله بخش هایی هستند که آسیب‌های جدی از قیمت گذاری دستوری دیده اند؛ به گونه ای که در سالیان نه چندان دور که فعالان بازار سرمایه به امید تقسیم سود نقدی در مجامع سالیانه شرکت های خودرو ساز شرکت می کردند، قیمت گذاری دستوری نه تنها موجب کاهش سودآوری آن ها شده است، بلکه زیان های چند هزار میلیاردی را به این دو شرکت وارد کرده است.

  • سهم خودرو

شرکت ایران خودرو با ارزش بازار بیش از 56 هزار میلیارد تومان، به عنوان بزرگترین شرکت فعال در گروه خودرو و ساخت قطعات شناخته می شود. این شرکت خدمات متنوعی را در حوزه تولید خودرو و وسایل نقلیه ارائه می کند. این گروه صنعتی از بیش از 112 شرکت زیرمجموعه تشکیل شده است و دارای خطوط تولید و مونتاژ محصولات گوناگون در ایران و برخی از کشورهای دیگر مانند ونزوئلا، سنگال، بلاروس، عراق، سوریه و جمهوری آذربایجان است. . 

تحلیل‌های انجام شده در صورت‌های مالی سهم خودرو، نشان می‌دهد که میزان EPS این سهام در 12 ماه اخیر، منفی 1298 در نظر گرفته شده است. قیمت فعلی سهام خودرو نسبت به ابتدای سال جاری کاهش زیادی داشته است.

  • سهم خساپا

گروه خودروسازی سایپا با نماد خساپا دومین نماد اصلی این گروه و از شرکت‌های اصلی تولیدکننده خودرو داخلی است که محصولات پراید زانتیا، ریو، تیبا، ساینا، سراتو، کوئیک، چانگان و غیره را روانه بازار کرده است. از جمله مهم‌ترین سهامداران این شرکت می‌توان به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با ۱۶.۸۲ درصد سهم، صندوق بازنشستگی فولاد با ۱۵.۵۴ سهم، سرمایه گذاری گروه صنعتی رنا با ۱۵.۴۹ درصد سهام و موارد دیگر اشاره کرد. 

میزان EPS یکسال اخیر خساپا برابر با منفی ۷۸۱، نسبت P/E آن منفی ۵.۶۲ و نسبت P/S آن ۰.۷ درنظر گرفته شده است. با وجود زیان ده بودن خساپا، باز هم از آن به عنوان یکی از برترین سهام خودرویی نام برده می‌شود. 

  • سهم خگستر

خگستر نماد شرکت گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو در بازار سرمایه است که به عنوان یکی از هلدینگ‌های فعال در زنجیره تامین گروه صنعتی ایران خودرو فعالیت می‌کند. مهم‌ترین سرمایه گذاران خگستر شامل ایران خودرو با ۴۵.۱۵ درصد سهم، شرکت سرمایه گذاری سمند با ۲.۷۸ درصد سهم و گروه مالی پارسیان با ۲.۰۳ درصد سهم هستند.

حاشیه سود این شرکت در یکسال اخیر برابر با ۶۰ درصد و حاشیه سود ناخالص آن برابر با ۷۸ درصد است. سرمایه اولیه خگستر در بدو تاسیس ۱ میلیون ریال بوده و طی ۵ مرحله افزایش سرمایه به ۳۰۹,۶۰۵ میلیون ریال رسیده است. با توجه به محاسبات انجام شده، بازدهی سالانه این سهام ۴۵ درصد و بازدهی یک ماهه آن منفی ۸ درصد است.

  • سهم خپارس

شرکت پارس خودرو از زیرمجموعه‌های شرکت سایپا با نماد خپارس در بورس فعالیت می‌کند. ازجمله فعالیت‌های اصلی این شرکت تولید و مونتاژ انواع خودرو نیسان ۲ درب، ۴ درب، جیپ، آمبولانس و خودروهای سواری چون برلیانس، رتو، کوئیک و غیره است. ۴۲ درصد از سهام این شرکت متعلق به سایپا و ۳۲ درصد آن تحت مالکیت شرکت نیوان ابتکار است. ۶ درصد از سهام شرکت نیز متعلق به ورناست. البته دو شرکت ورنا و نیوان ابتکار نیز، زیرمجموعه‌های سایپا هستند.

 EPS این شرکت در یک سال اخیر برابر با منفی ۷۳۶، نسبت P/E آن برابر با منفی ۸۵ و نسبت P/S آن معادل ۰.۶۹ است. قیمت فعلی این سهام به عنوان یکی از برترین سهام‌ خودرویی شاهد کاهش است. بازدهی یک‌ماهه سهام خپارس برابر با منفی ۲۰ درصد و بازدهی یکساله آن ۲۹ درصد است.

  • سهم خزامیا

شرکت زامیاد با نماد "خزامیا" در تولید خودروهای سنگین مانند انواع کامیون، اتوبوس و موتورهای دیزل فعالیت می‌کند. از جمله سهامداران خزامیا می‌توان به شرکت سایپا، شرکت سرمایه گذاری و توسعه صنعتی نیوان ابتکار و شرکت راهبران سرمایه کویر اشاره کرد.

سرمایه خزامیا در ابتدای تاسیس ۱۵ میلیون ریال بوده که در چند مرحله افزایش سرمایه به میزان ۵ میلیارد و ۵۳۰ هزار ریال افزایش یافته است. قیمت سهام خزامیا از خرداد ۱۴۰۲ دارای نوسان است. میزان سود سالانه این سهام ۱۷۹ درصد و بازدهی یک ماهه آن، منفی ۱۸ درصد است. این سهام در مقایسه با دیگر سهام‌های خودرویی در وضعیت مناسب‌تری قرار دارد که با کمک تحلیل تکنیکال می‌توان نقطه ورود به آن را شناسایی کرد.

 روش‌های شناسایی بهترین سهم خودرویی در بازار سرمایه ایران

برترین سهم‌های خودرویی در بازار سهام ایران | لیدر گروه خودرویی در بورس کشور

نمادهای گروه خودرویی را می‌توان در دسته نمادهای با ارزش همراه با حجم معاملات بالا دسته بندی کرد. نمادهای این گروه در تغییر روند شاخص و به طور کلی در روند کل بازار تاثیر بسیاری دارند. راه‌های مختلفی برای پی‌بردن به ارزشمندی سهام شرکت‌ها وجود دارد و قطعا سهامی که تمام آیتم‌های ارزشمندی را با خود به دوش می‌کشد، برای سرمایه‌گذاری طرفداران بیشتری خواهد داشت.

برای شناخت سهام مستعد رشد باید از تلفیق روش‌های تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال با روانشناسی بازار و البته تجربه معاملاتی استفاده کرد. بنابراین تنها راه مطمئن برای موفقیت در انتخاب افزایش دانش و آگاهی در کنار استفاده از مهارت‌های تجربی در این زمینه است.

قیمت سهام تابع شرایط اقتصادی و سیاسی بوده و می‌تواند به سادگی دستخوش تغییرات شود. بنابراین هیچ تضمینی در این راه وجود ندارد. تقاضای قوی به سادگی می‌تواند منجر به تشکیل صف خرید شده و قیمت سهم را به سمت قله‌ قیمتی حرکت دهد. اما باید جهت عکس این عملکرد را نیز در نظر گرفت. سنگینی قدرت فروشندگان و عرضه بیشتر از تقاضا می‌تواند روند قیمت سهم را به سمت عقب حرکت دهد.

در حقیقت به قطع یقین نمی‌توان ادعا کرد که سهام خاصی در بازار بورس روز معاملاتی آتی مثبت یا منفی دارد. در بازار بورس نیز به مانند تمام بازارهای مالی اعداد و ارقام هیچ ضمانتی برای حرکت در یک راستای مشخص ندارند. گاهی حوادثی کوچک تاثیرات بزرگی در معاملات بازار بورس داشته و روند مورد انتظار را به سرعت تغییر می‌دهند. با این حال می‌توان نقشه کوچکی برای تعیین افق سرمایه‌گذاری ترسیم کرد.

برای انتخاب بهترین سهام خودرویی بهتر است در کنار استفاده از نتایج تحلیلی دیگران، روی مهارت‌های مورد نظر برای انتخاب درست تمرکز کنید. برای انتخاب یک سهم باید با تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال آشنا بوده و روش استفاده از آن‌ها را فرا بگیرید. با استفاده از این دو روش تحلیلی می‌توانید نسبت به آینده تمام بازارهای مالی دور نگاهی داشته باشید و با تردید کمتری حرکت کنید.

 

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه