جدول جدید افزایش حقوق کارمندان (بروزرسانی تیرماه ۱۴۰۴) | چگونه حقوق کارمندان ۱۴۰۴ در صورت دورکاری محاسبه می شود؟
اخبار جدید درباره حقوق کارمندان را در این گزارش بخوانید.

جدول افزایش حقوق کارمندان (آپدیت تیرماه ۱۴۰۴) بهمراه پاسخ به این سوال که حقوق کارمندان ۱۴۰۴ در صورت دورکاری چگونه محاسبه می شود؟مهمترین عناوین گزارش پیش روست.
افزایش حقوق کارمندان دولت
با توجه به ابلاغ بخشنامه حداقل حقوق کارمندان دولت، حداقل حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴، نسبت به سال گذشته با افزایش ۲۰ درصدی همراه بوده است که این افزایش حقوق پیشتر در صفحه فردا منتشر شده بود اما به درخواست مخاطبان مجددا اقدام به انتشار آن کرده ایم و جزئیاتی در این باره مطرح خواهد شد.
حداقل حقوق کارمندان دولت: ۱۳۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
حداکثر حقوق کارمندان دولت: ۹۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
حق عائله مندی کارمندان دولت: ۲۱.۰۰۶.۸۷۵ ریال
حق اولاد کارمندان دولت: ۱۷.۱۹۳.۷۶۵ ریال
نکته مهم: فرزند و عائله مندی در سال جاری، موجب افزایش ۲۰ تا ۴۲ درصدی شده است که در ادامه جزئی تر اعلام میکنیم:
با حق عائله مندی بدون فرزند: ۲۳ درصد
با حق عائله مندی با یک فرزند: ۲۶ درصد
با حق عائله متدی با دو فرزند: ۳۰ درصد
با حق عائله مندی با سه فرزند: ۳۶ درصد
با حق عائله مندی با چهار فرزند: ۳۹ درصد
با حق عائله مندی با پنج فرزند: ۴۲ درصد
گفتنی است؛ میزان افزایش حقوق بسته به مجرد یا متاهل بودن کارمند، تعداد فرزند و … متفاوت خواهد بود.
ایرادات افزایش ضریب ریالی حقوق سال ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان دولت
حدود ۴۰ روز پیش بود که رییس مجلس شورای اسلامی طی نامهای ایراداتی را در خصوص تصویبنامه افزایش ضریب ریالی حقوق سال ۱۴۰۴ کارکنان و بازنشستگان دولت مطرح و به رییسجمهور ابلاغ کرد، با وجود اینکه هیچ اصلاحیه ای در این باره منتشر نشده است به ایرادات مطرح شده در این زمینه اشاره خواهیم کرد و پس از آن به سراغ دورکاری کارمندان می رویم.
هرچند خلاصه برخی تفسیرها و اعلام نظرات حاکی از این است که ایرادات رییس مجلس به مصوبه حقوق ۱۴۰۴ کارکنان دولت صرفاْ شکلی و بدون اثر در احکام کارگزینی است، اما در ادامه ۲ ایراد مصوبه افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۴ کارمندان را بازخوانی خواهیم کرد.
۱- افزایش ۲۰٪ حداقل حقوق مورد نظر قانون اتفاق نیفتاده است.
۲- پیشبینی ردیف جداگانه برای مابهالتفاوت حداقل حکم کارگزینی مغایر قانون است.
خلاصه ایرادات واردشده به مصوبه هیأت وزیران در مورد حقوق کارکنان ۱۴۰۴ به شرح زیر است؛
(ایراد اصلی) مغایرت در محاسبه حداقل حقوق :
قانون بودجه ۱۴۰۴ تصریح کرده که حداقل حقوق کارکنان باید ۲۰% افزایش نسبت به رقم سال ۱۴۰۳ داشته باشد.
اما دولت در مصوبه خود به جای محاسبه درصدی، رقم ثابت ۴۲,۷۰۷,۵۲۰ ریال را تعیین کرده که خلاف روش مصرح در قانون است.
برخی کارشناسان (از جمله رسول رضایی کارشناس حقوقی) معتقدند ، بر اساس آنچه در نخستین ایراد مصوبه افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۴ بیان شده، مقصود قانونگذار، «افزایش حداقل حقوق نسبت به حداقل رقمی است که قبلاً به موجب قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور تعیین و در احکام کارگزینی یا استخدامی کارکنان مشمول اعمال گردیده است»؛
اگر به قانون بودجه سال گذشته برگردیم، تنها حداقل تعیین شده، مبلغ ۱۰ میلیون تومان است. بهعبارت دیگر، امسال حداقل حقوق و مزایای مستمر در سال جاری بایستی مبلغ ۱۲ میلیون تومان باشد.
اگر گفته شود که این ایراد شکلی و صرفا به این دلیل است که فرمول «۲۰ درصد افزایش» در در تبصره (۱) بند (۵) تصریح نشده است، لازم است به صدر این ماده اشاره کنیم که این موضوع در آن قید شده است:
«به استناد جزء (۲) بند (الف) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، حداقل حقوق و مزایای مستمر شاغلان (مشمول و غیرمشمول قانون مدیریت خدمات کشوری) به میزان بیست درصد (۲۰٪) نسبت به سال ۱۴۰۳ افزایش مییابد.»
بنابراین، به نظر میرسد مقصود رییس مجلس در ایرادات بند (۱) و بند (۲) ناظر بر آن است که حداقل حقوق و مزایای مستمر موضوع ماده (۷۶) قانون مدیریت خدمات کشوری در سال ۱۴۰۴، مبلغ ۱۲ میلیون تومان است؛ که امری علیحده از مبلغ حداقل حکم یا قرارداد است که با کمی تفاوت، مبلغ مقطوع ۱۳ میلیون تومان تعیین شده است.
مشکل در تبصره ۳ مصوبه دولت:
ذکر همان رقم ثابت ۴۲,۷۰۷,۵۲۰ ریال در این تبصره نیز به همان دلیل فوق مغایر قانون تشخیص داده شده است.
(ایراد سوم) اشکال در پرداخت مابه التفاوت:
قانون بودجه برای برخی حقوقبگیران رقم ثابت ۱۳۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال را تعیین کرده بود.
مصوبه دولت با افزودن شرط پرداخت مابه التفاوت در مواردی که حقوق به این رقم نمیرسد، افزایش نسبت به قانون محسوب شده است.
با گذشت این یک ماه و اندی از مطرح شدن این ایرادات، حالا باید دید دولت در اصلاح مصوبه خود چگونه ایرادات مطرح شده از سوی رئیس مجلس را مرتفع خواهد کرد.
حداقل حقوق وزارت کار در بخش دولتی و خصوصی
برای تعیین حداقل حقوق وزارت کار در بخش دولتی و خصوصی فرآیند های مختلفی صورت میگیرد. در بخش دولتی، حقوق کارمندان دولت بر اساس جدول افزایش حقوق کارمندان ۱۴۰۴ دولت نسبت به سال قبل که توسط مجلس و دولت تعیین شده و تصویب میشود، تعیین میگردد.
افزایش حقوق کارمندان دولت در سال ۱۴۰۴، به صورت پلکانی تا ۲۰ درصد تصویب شده است. نحوه محاسبه حقوق کارمندان به اینصورت میباشد که مبلغ حداقل حقوق دریافتی کارمندان در سال ۱۴۰۴ نباید کمتر از ۱۰۳,۹۰۹,۶۸۰ تومان باشد. بنابراین حداقل حقوق کارکنان ۱۴۰۴ مبلغ ۱۰ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان تعیین گردیده است.
جدول افزایش حقوق کارمندان (بروزرسانی تیرماه ۱۴۰۴)
ردیف | سطح پایه حداقل | روزانه | ماهیانه |
۱ | حداقل دستمزد (با مبنای ۳۰ روزه) | ۲,۴۶۳,۶۵۶ | ۱۰۳,۹۰۹,۶۸۰ |
۲ | بن کارگری | ۷۳۳,۳۳۳ | ۲۲,۰۰۰,۰۰۰ |
۳ | حق مسکن | ۳۰۰,۰۰۰ | ۹,۰۰۰,۰۰۰ |
۴ | حق اولاد (برای هر فرزند) | ۳۴۶,۳۶۶ | ۱۰,۳۹۰,۹۶۸ |
۵ | پایه سنوات | ۹۴,۰۰۰ | ۲,۸۲۰,۰۰۰ |
در برخی از سالها احتمال دارد میزان افزایش حقوق کارکنان، درصد ثابتی نباشد بلکه به صورت پلکانی، حقوق وزارت کار کارکنان افزایش پیدا کند. در این صورت درصدهای افزایش حقوق وزارت کار در جدول افزایش حقوق کارمندان تنظیم میشود.
حقوق کارکنان باید بر طبق جدول افزایش حقوق کارمندان ۱۴۰۴ محاسبه و پرداخت گردد و اگر پس از افزایش حقوق با بیشترین درصد اعلام شده باز هم حقوق کارمند به حداقل حقوق تعیین شده نرسد، مبلغ حداقل حقوق اعلام شده به کارمند پرداخت میشود.
حقوق وزارت کار ۱۴۰۴ برای افراد دارای مدرک دیپلم چقدر است؟
حقوق وزارت کار دیپلم مشخص نیست و نمیتوان گفت که برای تمام افراد حقوق وزارت کار دیپلم ثابت میباشد.
تمام کارگران باید از حداقل حقوق اداره کار برخوردار باشند و مدرک تحصیلی پایین نباید باعث کاهش دریافتی کارگران از حداقل حقوق تعیین شده باشد.
همچنین شرکتهایی که دارای طرح طبقه بندی مشاغل هستند، باتوجه به سوابق کاری و تحصیلات کارگران مبلغ حقوق آنها را محاسبه میکنند.
حقوق کارمندان ۱۴۰۴ در صورت دورکاری چگونه محاسبه می شود؟
دورکاری کارمندان این روزها به موضوع مهمی بین کارکنان دولت تیدیل شده است، از این رو علاالدین رفیعزاده، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با اشاره به استمرار اجرای مصوبه مربوط به دورکاری، اظهار کرد: مصوبه سال ۱۳۸۹ درباره دورکاری همچنان پابرجاست و در حال حاضر با توجه به شرایط عادی کشور، ارائه خدمات مانند گذشته در جریان است.
رفیعزاده همچنین تأکید کرد: دور کاران نیز به وظایف خود عمل میکنند و حقوق را مطابق قانون دریافت کنند.
آیین نامه دورکاری مصوب ۱۳۸۹,۰۳,۳۰با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده ۱– در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
الف- دورکاری (کار در خانه): انجام وظایف محول شده بدون حضور فیزیکی کارمند واجد شرایط در محل کار سازمان خود با رعایت ضوابط و برای دوره زمانی مشخص.
ب- کارمند دورکار: آن دسته از کارمندان دولت که در راستای طرح دورکاری و در چارچوب ضوابط تعیین شده به انجام فعالیت میپردازند.
ج- دستگاه اجرایی: دستگاههای اجرایی مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری
د- معاونت توسعه مدیریت: معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور
هـ- کار گروه اجرایی: کارگروه اجرایی طرح دورکاری موضوع ماده (۳).
ماده ۲– دستگاههای اجرایی موظفند به منظور توسعه دولت الکترونیک، فعالیتهای مربوط به مشاغل عمومی و اختصاصی را احصا و از طریق دورکاری انجام دهند.
ماده ۳– به منظور برنامه ریزی، هدایت و نظارت بر امور دورکاری دستگاه اجرایی، کارگروهی با عنوان کارگروه اجرایی طرح دورکاری مرکب از افراد زیر و با وظایف و اختیارات مربوط در دستگاه تشکیل میگردد:
الف– ترکیب کارگروه
۱- معاون ثابت دستگاه اجرایی به عنوان رییس
۲- نماینده وزیر یا رییس دستگاه اجرایی
۳- مدیر واحد طرح و برنامه دستگاه اجرایی (یا عناوین مشابه) به عنوان دبیر
۴- مدیر واحد انفورماتیک دستگاه اجرایی (یا عناوین مشابه)
۵- مدیر واحد پشتیبانی دستگاه اجرایی (یا عناوین مشابه)
۶- مدیر واحد متولی فعالیت مورد نظر برای انجام از طریق دورکاری (حسب مورد)
ب– وظایف و اختیارات کارگروه
۱- احصا و تعیین امور و فعالیت هایی که تمام یا بحشی از آنها قابل انجام از طریق دورکاری میباشد و ارائه آنها به بالاترین مقام دستگاه برای تأیید.
۲- تعیین ساز و کارهای لازم برای سنجش و اندازه گیری کمی و کیفی فعالیت هایی که از طریق دورکاری صورت میپذیرند.
۳- تأیید توجیه فنی – اقتصادی امور و فعالیتهای قابل انجام از طریق دورکاری بر اساس گزارشهای دریافتی از واحدهای متولی فعالیتهای مورد نظر.
۴- تأیید صلاحیت کارمندان متقاضی دورکاری.
۵- تعیین امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای انجام دورکاری.
۶- تعیین ساز و کارهای لازم برای امنیت اطلاعات مورد استفاده در فرآیند دورکاری.
۷- تعیین دورههای زمانی برای فعالیتهای دورکاری هر کارمند.
۸- نظارت بر اجرای فرآیند دورکاری در دستگاه اجرایی.
۹- تهیه گزارشهای مدیریتی نهایی فعالیتهای انجام شده از طریق دورکاری.
ماده ۴– پس از تعیین فعالیتهای قابل انجام از طریق طرح دورکاری و اعلام آن به کارمندان، انجام آن با درخواست کارمند و موافقت دستگاه یا پیشنهاد دستگاه و موافقت کارمند صورت میپذیرد.
تبصره– در صورت وجود چند کارمند واجد شرایط متقاضی دورکاری، افراد معلول و زنان باردار یا دارای فرزند کمتر از شش سال از اولویت برخوردار خواهند بود.
ماده ۵– دستگاه اجرایی موظف است امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای انجام دورکاری را در اختیار کارمند دورکار قرار دهد.
ماده ۶– کارمند دورکار موظف است امکانات و تجهیزات دورکاری را صرفاً برای انجام فعالیتهای دستگاه متبوع خود استفاده نماید. مسؤولیت نگهداری از امکانات و تجهیزات مذکور بر عهده وی خواهد بود.
ماده ۷– دستگاه اجرایی موظف است اقدامات لازم را برای امنیت شبکههای اطلاعاتی مورد استفاده برای طرح دورکاری و محافظت از داده ها و اطلاعات به عمل آورد. کارمندان دورکار نیز موظفند ضوابط حفاظتی دستگاه متبوع خود را رعایت کرده و داده ها و اطلاعات مربوط به فعالیت یا فعالیتهای شغلی خود را در اختیار اعضای خانواده یا سایر افراد قرار ندهند.
ماده ۸ (اصلاحی ۱۹/۱۰/۱۳۸۹)– دستگاههای اجرایی مجازند هر ماه حداکثر پنج درصد (۵%) حداقل حقوق موضوع ماده (۷۶) قانون مدیریت خدمات کشوری را از محل کمکهای رفاهی با توجه به بند (۷) قانون بودجه سال ۱۳۸۹ کل کشور و احکام مشابهی که در قوانین وضع میشود برای کمک به هزینههای تبعی کار در خانه به کارمندان دورکار پرداخت نمایند.
تبصره – پرداختهای رفاهی مستقیم و غیرمستقیم مانند سایر کارکنان به این افراد پرداخت خواهد شد.
ماده ۹– کارمند دورکار ملزم به رعایت موارد زیر میباشد:
الف- با دستگاه یا واحد سازمانی متبوع خود هماهنگی کامل داشته و از انضباط کاری لازم در خصوص حضور و تحویل به موقع محصول (خدمت) کاری خود برخوردار باشد.
ب- همواره امکان دسترسی سهل و آسان به کارمند وجود داشته باشد، به طوری که حداکثر به فاصله یک روز کاری پس از درخواست تلفنی دستگاه متبوع، کارمند جهت انجام امور مورد نظر و هماهنگی به واحد مربوط مراجعه نماید، مگر آنکه با هماهنگی قبلی در مرخصی باشد.
ج- امور محول شده را خود به انجام رسانده و از واگذاری تمام یا بخشی از آن به شخص یا اشخاص ثالث پرهیز نماید.
د- کیفیت و کمیت مورد انتظار و لازم در انجام امور محول شده (مطابق نظر مدیر بلافصل) را به طور دقیق مدنظر قرار داده و رعایت نماید.
هـ- چنانچه به دلایل مشکلات شخصی یا بیماری، امکان انجام کار وجود نداشته باشد، کارمند دورکار موظف است مطابق با آیین نامه استفاده کارکنان از مرخصی، مراتب را به اطلاع مدیر بلافصل رسانده و برای مدت مورد نظر درخواست مرخصی نماید.
و- چنانچه امکانات و تجهیزات مورد استفاده برای دورکاری به گونه ای ایراد پیدا نماید که امکان ادامه فعالیت میسر نباشد، ضمن توقف فعالیت، مراتب را سریعاً به اطلاع دستگاه برساند.
ماده ۱۰– کارمند متقاضی دورکاری موظف است قبل از شروع دوره دورکاری، تعهدنامه پیوست را که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است، امضا نماید و در صورت عدم رعایت موارد ذکر شده در ماده (۹) توسط کارمند دورکار، کارگروه اجرایی در جلسه ای فوق العاده و بر اساس گزارش مکتوب مدیریت واحد متبوع، بلافاصله وضعیت کار در منزل کارمند را بررسی و حسب قوانین و مقررات با وی برخورد میشود.
ماده ۱۱ (منسوخه ۲۷/۱۲/۱۳۹۸)– حداقل زمان هر دوره دورکاری برای هر کارمند دورکار شش ماه میباشد و حداکثر زمان هر دوره توسط کارگروه اجرایی تعیین خواهد شد.
ماده ۱۱ (اصلاحی ۲۵/۱۲/۱۳۹۸)– ساعات کاری کارمند دورکار، نحوه انجام وظایف و نحوه ارتباط با فرد دورکار توسط کارگروه اجرایی با رعایت ماده (۸۷) قانون مدیریت خدمات کشوری تعیین میشود. پرداخت اضافه کاری و سایر پرداختهای قانونی به اینگونه کارکنان بر اساس حجم و کیفیت کار تعریف شده توسط کارگروه اجرایی و با پیشنهاد مدیر واحد متبوع کارمند و تأیید رییس کارگروه اجرایی صورت خواهد گرفت.
ماده ۱۲ (اصلاحی ۲۵/۱۲/۱۳۹۸)– معاونت توسعه مدیریت موظف است ضوابط مربوط به ارزیابی عملکرد کارمندان دورکار را تهیه و به دستگاههای اجرایی ابلاغ نماید. دستگاههای اجرایی نیز موظفند عملکرد کارمندان دورکار خود را بر این اساس ارزیابی و بر مبنای نتایج حاصل شده با استفاده از ظرفیتهای قانون مدیریت خدمات کشوری نسبت به تداوم، ارتقا یا قطع همکاری فرد به صورت دورکاری اقدام نمایند.
ماده ۱۳ (اصلاحی ۲۵/۱۲/۱۳۹۸)– کارمند دورکار موظف است در صورت لزوم، روزهایی را در هر هفته که توسط مدیر واحد متبوع وی تعیین میگردد، در محل کار خود در دستگاه حضور فیزیکی داشته باشد.
ماده ۱۴ (اصلاحی ۲۵/۱۲/۱۳۹۸)– مدیر واحد متبوع کارمند یا کارمندان دورکار موظف است پس از پایان هر دوره از طرح دورکاری، گزارشی در مورد عملکرد افراد ذیربط و نحوه پیشرفت امور به کارگروه اجرایی ارسال نماید.
ماده ۱۵ (اصلاحی ۲۵/۱۲/۱۳۹۸)– ساز و کارهای مربوط به اعمال سایر مقررات از جمله مرخصیهای استحقاقی، از کارافتادگی، تسهیلات رفاهی و تنظیم ساعات کار منطبق با قوانین توسط معاونت توسعه مدیریت ابلاغ خواهد شد.
ماده ۱۶ (اصلاحی ۲۵/۱۲/۱۳۹۸)– دستگاههای اجرایی موظفند هر سال گزارش فعالیتهای انجام شده از طریق دورکاری را به معاونت توسعه مدیریت ارائه نمایند.
این تصمیم نامه در تاریخ ۳۵ /۳ /۱۳۸۹ به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.
نظر شما