گزارش اختصاصی صفحه اقتصاد از افزایش حقوق بازنشستگان
جزئیات همسانسازی حقوق بازنشستگان | احکام افزایش ۱۵ درصدی حقوق بازنشستگان از مرداد
همسانسازی حقوق بازنشستگان در راستای اجرای ماده ۳۰ قانون برنامه ششم توسعه با هدف برقراری عدالت در نظام پرداخت و رفع تبعیض دریافتها و برخورداری از امکانات شاغلین، بازنشستگان و مستمریبگیران کشوری و لشکری انجام میشود.
افزایش حقوق و تناسبسازی حقوق بازنشستگان یکی از مباحث داغ این روزها در رسانهها و محافل بازنشستگی شده است. در این مطلب به مقدار افزایش حقوق بازنشستگان پس از همسانسازی و آخرین اخبار درباره موضوع همسانسازی در لایحه برنامه هفتم توسعه پرداختهایم.
به گزارش صفحه اقتصاد، همسانسازی حقوق بازنشستگان در راستای اجرای ماده ۳۰ قانون برنامه ششم توسعه با هدف برقراری عدالت در نظام پرداخت و رفع تبعیض دریافتها و برخورداری از امکانات شاغلین، بازنشستگان و مستمریبگیران کشوری و لشکری انجام میشود.
در حال حاضر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار توجه به همسانسازی حقوق بازنشستگان شدهاند. طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان به میزانی که به ۹۰ درصد از حقوق شاغلان فعلی برسد، یکی از خواستههایی است که از ۱۱ سال پیش مطرح شده است. این طرح دارای موافقان و مخالفانی است و مجلس شورای اسلامی به تازگی خواستار توجه به آن شده است.
این اقدام در مهرماه سال ۱۳۹۹، همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری تصویب و ترمیم شد. اما تاکنون، احکام صادره توسط صندوق بازنشستگی به اجرا درنیامده و پرداخت حقوق همچنان به صورت قبلی انجام میشود. عدم تأمین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه، علت عدم اجرای احکام توسط صندوق بازنشستگی اعلام شده است.
اختلاف درباره واریز ۲۵ درصد اضافه حقوق مستمری بگیران
اعتراضات به ناکافی بودن حقوق بازنشستگان و عدم اجرای متناسب سازی این حقوقها، باعث شده تا برخی خبرنگاران سوال خود را درباره اختلافات میان تأمین اجتماعی و بازنشستگان مطرح کنند. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، صولت مرتضوی، در جلسه هیات دولت در پاسخ به سوال خبرنگاران اظهار کرد که اگر حق به جانب بازنشستگان باشد، پیگیری خواهد شد.
وی ادامه داد: برخی بازنشستگان معتقدند که افزایش حقوق به طور کامل اجرا نشده است، در حالی که تأمین اجتماعی معتقد است که این افزایش به طور کامل انجام شده است. برای بررسی این موضوع، یک کارگروه تشکیل شده است.
در نشست خبری روز گذشته، سخنگوی اقتصادی دولت، سید احسان خاندوزی، درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان صحبت کرد و گفت که متناسبسازی حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی در دو مرحله انجام شده است و رضایت بازنشستگان را به دنبال داشته است. اما در لایحه برنامه هفتم توسعه، هنوز حکمی درباره خبر کمیسیون برنامه و بودجه وجود ندارد. اگر در کمیسیون تلفیق و صحن مجلس مصوب شود، دولت آن را در دستور کار اجرای خود قرار خواهد داد.
احکام افزایش ۱۵ درصدی حقوق بازنشستگان از مرداد
یکی از مشمولان همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری، بازنشستگان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هستند. اواخر فروردین ماه امسال مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری از پرداخت احکام ۱۵ درصد بازنشستگان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی خبر داد و گفت که با پیگیریهای انجام شده برای پرداخت احکام ۱۵ درصد بازنشستگان وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی، این احکام برای حدود ۱۸۰ هزار نفر از بازنشستگان مشمول صادر شد.
پس از این امر، برخی بازنشستگان بهداشت و درمان اعلام کردند که به دلایلی مشمول احکام جدید افزایش ۱۵ درصدی حقوق نشدند. به همین منظور معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری نیز با بیان اینکه این افزایش حقوق توسط صندوق بازنشستگی کشوری در اسفندماه سال ۱۴۰۱ برای ۱۸۰ هزار نفر از بازنشستگان اعمال شد، توضیح داد: زمانی که ۱۵ درصد احکام وزارت بهداشت را اعمال کردیم، حدود ۴۲۰۰ نفر باقی ماندند؛ اکنون با توجه به پیگیریهای بازنشستگان و مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، احکام حدود ۴۲۰۰ نفر از بازنشستگان به تدریج صادر خواهد شد؛ از روز چهارشنبه (۲۸ تیرماه) اصلاحات احکام شروع شده و به تدریج احکام صادر و تفاوت آن پرداخت میشود و این افزایش از مردادماه برای این افراد لحاظ خواهد شد.
میزان افزایش حقوق بازنشستگان بعد از همسانسازی
در سال ۱۳۹۹، سازمان برنامه و بودجه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری اختصاص داد. اما این موضوع باعث اعتراض بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی شد و اعتراضات به میانه برنامه توسعه هفتم رسید.
به همین دلیل، پیشنهاد همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و سازمان تأمین اجتماعی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و در قالب یک لایحه پیشنهادی به کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم ارائه شد تا درباره آن تصمیمگیری صورت گیرد.
به گفته مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، دائمیسازی بحث متناسبسازی از موضوعاتی است که خواستار اجرایی شدنش در برنامه هفتم هستند، زیرا درصد افزایشی که در حقوق شاغلان ایجاد میشود باید برای بازنشستگان نیز لحاظ شود و اگر در سال ۱۴۰۳ افزایشی برای شاغلان لحاظ شود معادل همان عدد دوباره شامل بازنشستگان شود.
نعمتاله ترکی، با تاکید بر موضوع همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و تامین اجتماعی در لایحه برنامه هفتم توسعه اعلام کرده است که کمیسیون اجتماعی مجلس در قانون برنامه هفتم این موضوع را پیگیری کرده و در کمیسیون نیز مطرح و مصوب شده است. در حال حاضر، در انتظار بررسیهای کارشناسی کمیسیون تلفیق هستند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوالی درباره افزایش سالانه حقوق بازنشستگان در صورت اجرای همسانسازی در قانون برنامه هفتم، سازمان امور استخدامی قبل از سال ۱۳۹۶ جدولی در بحث رتبه، رسته شغلی و گروه طبقات دارد که در صورت اجرای همسانسازی، ابتدا باید این جداول اصلاح شوند؛ لذا رقم آن متفاوت بوده و میزان افزایشها برای همه گروهها یکسان نیست.
نظر شما