بررسی مزایای عضویت ایران در بانک بریکس | آیا می‌توانیم با بانک‌های اروپایی ارتباط برقرار کنیم؟

به گفته معاون اسبق بانک مرکزی، عضویت در بانک بریکس می‌تواند هزینه‌ و ریسک تجارت را برای ایران کاهش دهد.

بررسی مزایای عضویت ایران در بانک بریکس | آیا می‌توانیم با بانک‌های اروپایی ارتباط برقرار کنیم؟
صفحه اقتصاد -

سیاست‌گذاران اقتصادی ایران پس از تحریم کشورهای اروپایی و آمریکا، در سال‌های اخیر به دنبال ایجاد ارتباطات اقتصادی با سایر کشورها بودند و یکی از کارهایی که در این زمینه انجام دادند، عضویت در گروه بریکس بود. بریکس سازمانی بین‌المللی است که با هدف برجسته سازی فرصت‌های سرمایه‌گذاری شکل گرفت. بریکس متشکل از اقتصادهای نوظهور نظیر روسیه، چین، برزیل، هند و آفریقای جنوبی است و دلار زدایی و استفاده از ارز مخصوص بریکس یکی از سیاست‌های این سازمان در سال‌های اخیر به حساب می‌آید.

ایران نیز در دی‌ماه ۱۴۰۲ به عضویت این گروه درآمد و محمد رضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی نیز با هدف فعالیت بیشتر و ایفای نقش پررنگ‌تر در این گروه، چندی پیش درخواست پیوستن در بانک توسعه نوین را به این گروه اعلام کرد. حال سوال اینجاست که با توجه به تلاش‌های بانک مرکزی برای افزایش همکاری کشور با گروه بریکس، آیا این اقدام می‌تواند در شرایط تحریمی اقتصاد ایران، نقش موثری ایفا کند؟

کمال سیدعلی، کارشناس اقتصادی و معاون اسبق بانک مرکزی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز به این سوال پاسخ می‌دهد.

عضویت در بانک بریکس می‌تواند ریسک تجارت را برای کشور کاهش دهد

سیدعلی درمورد امکان پذیرش ایران توسط بریکس گفت: «با توجه به اینکه کشورهای چین، روسیه، برزیل و هند موسس بریکس هستند، امکان پذیرش ایران در بانک بریکس بالاست و مشکلی وجود ندارد. همچنین روسیه نیز جز کشورهایی است که مورد تحریم قرار گرفته است.»

معاون اسبق بانک مرکزی به مزیت عضویت در این بانک اشاره کرد: «اولین مزیتی که بانک بریکس برای ایران دارد، روابط کارگزاری و بانکی با کشورهای عضو بریکس است که درصد بالایی از تجارت جهانی را انجام می‌دهند؛ از آنجایی که در حال حاضر ایران درگیر تحریم بانکی است، ارتباط با این کشورها مفید خواهد بود و می‌توان از طریق این بانک‌ها ضمانت نامه و اعتبار اسنادی کار کرد و ریسک تجارت را برای کشور کم کرد.»

 ارتباط با سایر بانک‌های اروپایی با عضویت در بریکس امکان‌ پذیر است

سیدعلی توضیح داد: «کارمزدهایی که در زمینه‌های مختلف پرداخت می‌شود، با همکاری ایران با بانک بریکس کاهش می‌یابد و پرداخت‌ها از طریق سیستم بانکی و روابط بانکی صورت می‌گیرد که می‌تواند با استفاده از سویفت باشد یا از آن استفاده نشود. احتمال دارد، مباحثی مانند دلار زدایی نیز در این بانک وجود داشته باشد.»

او ادامه داد: «بانک‌های توسعه‌ای می‌توانند مسیر پرداخت‌های خاصی را داشته باشند و نحوه تبادلات با سرعت بالایی انجام می‌شوند. علاوه بر این، اگر بانک بریکس بتواند کارگزار بانک‌های اروپایی شود، امکان ارتباط با سایر بانک‌های اروپایی نیز وجود دارد.»

او تاکید کرد: «قدم اول برای ایران این است که در بانک بریکس عضو شود و روابط کارگزاری با کشورهای عضو برقرار کند تا هزینه تجارت برای کشور کاهش یابد.»

FATF کنوانسیونی بین‌المللی است و نباید نگاه سیاسی به آن داشت

سیدعلی در مورد نقش FATF در پذیرش ایران در بانک بریکس نیز گفت: «بریکس به FATF نیز توجه می‌کند اما ایران در لیست سیاه آن قرار دارد. البته با توجه به اینکه روسیه نیز دارای تحریم‌هایی در زمینه تجارت جهانی و بانکی قرار دارد، سخت‌گیری‌ بانک‌های اروپایی را نخواهند داشت.»

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: «باید توجه داشت که FATF کنوانسیونی بین‌المللی است و نباید نگاه سیاسی به آن داشت. حتی کشورهای دوست نیز این کنوانسیون را پذیرفتند و به خاطر آن با ایران کار نمی‌کنند.»

او در پایان تاکید کرد: «مشکل FATF را باید در خود کشور حل کرد و منتظر حل آن از طریق بانک توسعه نوین بریکس نبود. البته در حال حاضر پالرمو توسط ایران پذیرفته شده است و باید دید مراحل بعدی چگونه پیش می‌رود.»

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه