لزوم توسعه کشت گلخانهای برای تضمین امنیت غذایی
رئیس بخش تحقیقات موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، بر لزوم توسعه کشت گلخانهای برای تضمین امنیت غذایی تاکید کرد.

قاسم زارعی، رئیس بخش تحقیقات مهندسی گلخانه و محیطهای کنترل شده، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کشور درباره ضرورت توسعه کشت گلخانهای برای تضمین امنیت غذایی اظهار کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقلیمی کشور و همزمانی با بحرانهای جهانی غذا، جایگزینی تدریجی کشت فضای باز با کشت گلخانهای محافظتشده، یکی از راههای اصلی عبور از این چالشهاست.
وی افزود: ایران با برخورداری از زیرساختهای نسبتا مناسب و نیروی انسانی تحصیلکرده در حوزه کشاورزی، پتانسیل بالایی برای توسعه این روش تولیدی دارد که میتواند به افزایش بهرهوری، تولید محصول سالم در تمام فصول، بهبود تغذیه و افزایش تابآوری در برابر بحرانها بینجامد.
رئیس بخش تحقیقات مهندسی گلخانه و محیطهای کنترل شده، با اشاره به وابستگی ذاتی کشت گلخانهای به انرژی، بهویژه برای تامین گرمایش، هشدار داد: بررسیهای ما نشان میدهد سهم انرژی گرمایشی در مصرف کل گلخانهها بسیار غالب و بین ۶۰ تا ۸۵ درصد است. این وابستگی، بخش گلخانه را در برابر هرگونه تغییر در قیمت حاملهای انرژی بسیار آسیبپذیر میکند.
زارعی از انجام یک پروژه ملی جامع برای مدیریت این چالش خبر داد و تصریح کرد: با عنایت به برنامههای توسعهای کشور در حوزه بهینهسازی مصرف سوخت و به منظور حفظ پایداری گلخانهها در آینده، پروژهای ملی اجرا شد. در این پروژه، با در نظر گرفتن اقلیمهای کاملا متفاوت مناطق کشور، انواع سازههای گلخانهای، پوششهای مختلف و الگوهای کشت گوناگون، میزان مصرف واقعی سوخت و نیاز دقیق انرژی گرمایشی گلخانهها در سطح ایران محاسبه و تعیین شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس یافتههای این پروژه ملی، راهکارهای عملی و کاربردی برای بهینهسازی مصرف سوخت در گلخانههای کشور تدوین و ارائه شده است. هدف نهایی، کاهش هزینههای تولید، افزایش رقابتپذیری و تضمین پایداری این بخش حیاتی در شرایط احتمالی تعدیل قیمت انرژی است تا کمترین آسیب متوجه تولیدکنندگان محصولات گلخانهای شود.
نظر شما