گفتگوی صفحه اقتصاد با عماد جعفری کارشناس خودرو
دولت باید از عرصه خودرو کنار برود / بروکراسی اضافه صنعت خودرو را قفل می کند
عماد جعفری کارشناس خودرو درباره برنامه دولت برای بازار خودرو گفت: تنها برنامهای که دولت باید داشته باشد این است که جلوی پای صنعت سنگ نیندازد. شاهد هستیم در این مدت تحریم هایی که خود دولت و وزارت صمت برای شرکت ها وضع می کنند بسیار بدتر از تحریمهای خارجی است. تعداد افراد محدود برای منافع شخصی خودشان در وزارتخانه در کار شرکتهای مختلف سنگ اندازی میکنند.

زهرا ترابی - عماد جعفری کارشناس خودرو در گفتگو با صفحه اقتصاد، با اشاره به واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی و تاثیر این موضوع در قیمت خودرو پاسخ داد: این واگذاری در قیمت گذاری تاثیر نمی گذارد. زمانی روی قیمت گذاری خودرو تاثیر گذاشته می شود که به چند علت توجه کنیم؛ علت اول این است که عرضه خودروی در بازار زیاد باشد. الان شاهد هستیم محصولات ایران خودرو و سایپا که وارد بازار می شوند حبابی دارند و حباب قیمتی شان زیاد است؛ خودرویی که در کارخانه قیمت ۴۰۰، ۵۰۰ میلیون دارد در بازار ۹۰۰ میلیون تا یک میلیارد است. ممکن است حباب دو برابری داشته باشد برخی کمتر برخی بیشتر.
او در ادامه اضافه کرد: حباب زمانی از بین می رود که عرضه و تقاضا را تنظیم کنیم. عرضه بیشتر از تقاضا شود در این صورت حباب کلاً از بین می رود که مستلزم این است تولید را بالا ببریم. افزایش تولید مستلزم این است که زنجیره تولیدمان بتواند ظرفیتی که مورد نیاز است تامین کند؛ زنجیره تامین در حقیقت قطعه سازها هستند. اینکه صرفاً بگوییم دست بخش خصوصی رفته پس قیمت ها پایین می آید درست نیست. زمانی این اتفاق می افتد که مدیریتی درست باشد و در یک ماه و پنج ماه اتفاق نمی افتد.
جعفری تصریح کرد: اتفاقی که در بخش خصوصی ایران خودرو رخ داده یکسری شرکت های تابع منحل شده اند و افرادی که الکی حقوق می گرفتند حقوق شان قطع شده و هزینههای سرباری که به شرکت تحمیل می شده سرشکن شده که باعث می شود شرکت از حالت زیاندهی که بار زیادی برای دولت داشت و دولت هم از جیب مردم این بار را تامین می کرد، برداشته شود. تنها نکته مثبت این است که بخش خصوصی خودش ضرر و زیانش را می دهد و از بریز و بپاش های دولتی و رانت های که برخی در نهادهای مختلف سفارشی افراد را سر کار می بردند رخ نمی دهد. اما اینکه بگوییم در قیمت خودرو تاثیر می گذارد اینطور نیست و مستلزم زیرساخت های اصولی است.
این کارشناس خودرو در خصوص تاثیر مذاکرات در بازار خودرو گفت: در حال حاضر در بازار خودرو شاهد رکود هستیم که دلیلش این است پالس های مثبتی از مذاکرات به گوش مردم می رسد. همه منتظر این هستند واردات خودرو با سرعت بیشتری اتفاق بیفتد و در کشور به سمت و سوی شرکتهای خارجی باز شود. زمانی که پژو با ایران خودرو و سیتروئن با سایپا همکاری می کردند وضعیت صنعت و تولیدمان خیلی بهتر شده بود. بسیاری از شرکت ها سرمایه گذاری می کردند چند سال گذشته شرکت رنوپارس سرمایه گذاری کرده بود ما هم در عرصه تولید و هم انتقال تکنولوژی درد عرصه قطعه سازی موفق بودیم.کار به جایی رسیده بودیم که قطعه سازان ما قطعات مازاد خودشان را به شرکت های خارجی کشورهای دیگر صادر می کردند. روند مثبتی خواهد داشت اگر شرکت ها خصوصی باشند و قطعاً این اتفاق خیلی سریعتر و مثبت تر خواهد افتاد.
او در پایان خاطرنشان کرد: تنها برنامهای که دولت باید داشته باشد این است که جلوی پای صنعت سنگ نیندازد. شاهد هستیم در این مدت تحریم هایی که خود دولت و وزارت صمت برای شرکت ها وضع می کنند بسیار بدتر از تحریمهای خارجی است. تعداد افراد محدود برای منافع شخصی خودشان در وزارتخانه در کار شرکتهای مختلف سنگ اندازی میکنند. برای گرفتن یک مجوز فرد باید ۱۴ ماه بدود، برای تخصیص ارز باید ماها بدوند. در حال حاضر پروسه قیمت گذاری یک خودرو شش ماه طول می کشد که دودش چشم مردم می رود. افرادی وظیفه خودشان را درست انجام نمی دهند در نهایت قیمت گذاری ۶ ماه طول می کشد، تخصیص ارز یک سال طول می کشد، همه اینها دست به دست هم می دهد که صنعت خودرو را چه در بخش واردات چه در بخش تولید قفل می کند.
نظر شما