حذف یارانه نقدی در اردیبهشت ۱۴۰۴ | خانوارهایی که حذف شدند؟
طبق برآوردها حدود ۱۸ میلیون نفر مشمول حذف از دریافت یارانه شدهاند؛ فرآیندی که بخشی از آن از فروردین آغاز شده و در اردیبهشتماه نیز برای گروهی از خانوارها واریزی صورت نخواهد گرفت.

یارانه نقدی اردیبهشت ۱۴۰۴ در روزهای ۲۵ و ۳۱ اردیبهشت به ترتیب برای دهکهای اول تا سوم و چهارم تا نهم واریز خواهد شد. در این میان، دولت همزمان با واریز یارانهها، اجرای مرحله جدیدی از غربالگری اقتصادی را در دستور کار قرار داده و اعلام کرده است که برخی خانوارها از فهرست یارانهبگیران حذف خواهند شد.
بر اساس برآوردها حدود ۱۸ میلیون نفر مشمول حذف از دریافت یارانه شدهاند؛ فرآیندی که بخشی از آن از فروردین آغاز شده و در اردیبهشتماه نیز برای گروهی از خانوارها واریزی صورت نخواهد گرفت.
شاخصهای اصلی برای حذف یارانه نقدی کدام است؟
طبق اعلام منابع مختلف، یکی از مهمترین معیارهای حذف یارانه در سال ۱۴۰۴، سابقه سفر خارجی خانوارها بوده است. بر پایه سیاست جدید دولت، خانوارهایی که در یک سال اخیر بیش از پنج مرتبه سفر خارجی داشتهاند از فهرست دریافت یارانه کنار گذاشته میشوند. همچنین ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز دیگر مشمول دریافت یارانه نخواهند بود.
همچنین دولت با هدف هدفمندسازی منابع یارانهای، از چند شاخص کلیدی برای شناسایی دهکهای پردرآمد استفاده کرده که مهمترین آنها عبارتند از:
مالکیت خودروهای لوکس با ارزش بیش از ۳ میلیارد تومان
دارا بودن املاک گرانقیمت با مجموع ارزش بالاتر از ۳۵ میلیارد تومان گردش مالی و تراکنشهای بالا در حسابهای غیرتجاری نحوه بررسی وضعیت یارانه و ثبت اعتراض خانوارهایی که یارانه آنها در فروردینماه واریز نشده است میتوانند با مراجعه به سامانه حمایت به نشانی hemayat.mcls.gov.ir وضعیت دهکبندی خود را بررسی کرده و در صورت نیاز، درخواست بررسی مجدد یا اعتراض ثبت کنند.
جماران نوشت، بر اساس بند پ تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۱۴۰۴دولت مکلف شده که امسال یارانه نقدی خانوارهای سه دهک آخر (۸، ۹ و ۱۰) را حذف کند.
طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی، دولت مکلف است در سال ۱۴۰۴ یارانه نقدی خانوارهای پردرآمد شامل دهکهای هشتم، نهم و دهم را حذف کند اما با گذشت نیمی از فروردین ماه هنوز خبری در خصوص زمان اجرای این قانون منتشر نشده است. جزئیات حذف یارانه نقدی در سال ۱۴۰۴ در بخشی از بند پ تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ آمده است: «دولت مکلف است در سال ۱۴۰۴ یارانه نقدی خانوادههای پردرآمد (دهکهای هشتم، نهم و دهم) را حذف نماید.» همچنین در ادامه این بند، تأکید شده است که آییننامه اجرایی این قانون باید توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و با همکاری دستگاههای اجرایی مربوطه حداکثر ظرف یک ماه از لازمالاجرا شدن قانون تدوین و به تصویب هیأت وزیران برسد.
در بخش دیگری از این مصوبه ذکر شده است که خانوارهای مشمول یارانه نقدی در صورت تمایل میتوانند شیوه پرداخت را از نقدی به کالابرگ الکترونیکی تغییر دهند. در این خصوص، سازمان هدفمندسازی یارانهها مکلف شده است زیرساختهای لازم را برای اجرای این طرح فراهم کند و دستورالعمل اجرایی آن را با تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ کند. گزارش عملکرد این بخش نیز باید به صورت فصلی به مجلس ارائه شود. این در حالی است که در حال حاضر هم یارانه نقدی و هم یارانه کالابرگ به صورت همزمان در حال پرداخت به مشمولان است و باید دید دولت در ماههای پیش رو چه تصمیمی در این زمینه خواهد گرفت. اما در مورد حذف یارانه نقدی دهکهای هشتم تا دهم این موضوع قطعی به نظر میرسد و سخنگوی دولت تأکید کرده که دولت به دنبال اجرای این قانون است اما زمان دقیق اجرای آن هنوز مشخص نیست، بنابراین در فروردین ۱۴۰۴ یارانه نقدی به مانند قبل برای دهکهای اول تا سوم ۴۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر و برای دهکهای چهارم تا نهم مبلغ ۳۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر خواهد بود.
حذف یارانه نقدی دهکهای هشتم، نهم و دهم یک گام در راستای عدالت اجتماعی و بهینهسازی توزیع منابع مالی کشور است. با این حال، موفقیت این سیاست بستگی به اجرای صحیح و نظارت دقیق بر عملکرد آن دارد. لازم است دولت و سازمانهای مربوطه، با شفافسازی و اطلاعرسانی دقیق، از اجرای بدون چالش این طرح اطمینان حاصل کنند.
سؤالات متداول درباره حذف یارانه نقدی ۱۴۰۴
۱.چه کسانی مشمول حذف یارانه نقدی در سال ۱۴۰۴ هستند؟ تمامی خانوارهای دهک هشتم، نهم و دهم مشمول حذف یارانه نقدی خواهند بود. ۲. آیا امکان اعتراض به حذف یارانه وجود دارد؟ بله، دولت معمولاً سازوکارهایی برای اعتراض خانوارهایی که به اشتباه مشمول حذف یارانه شدهاند، در نظر میگیرد و در این مورد نیز افراد امکان اعتراض به حذف یارانه را خواهند داشت.
آیا دهکهای اول تا سوم یارانه بیشتری دریافت خواهند کرد؟ طبق مصوبه مجلس، منابع حاصل از حذف یارانه دهکهای پردرآمد، به خانوارهای کمدرآمد اختصاص خواهد یافت. ۴. این قانون چه زمانی اجرا میشود؟ اجرای این قانون منوط به تصویب آییننامه اجرایی توسط سازمان برنامه و بودجه و هیأت وزیران است که حداکثر یک ماه پس از لازمالاجرا شدن قانون تدوین خواهد شد. ورود به سایت اعلام نیاز یارانه نقدی refahi.ir پس از ورود به سامانه، شخص می تواند شماره حساب مربوط به سرپرست خانوار را که یارانه نقدی به آن واریز می شود، را مشاهده کند. به منظور اطلاع از جزئیات یارانه کودکان دارای اختلال رشد، مطالعه مقاله قرار داده شده در قسمت زیر توصیه می شود. پیگیری یارانه قطع شده با کد ملی در سایت رفاهی یارانه refahi.ir
در قسمت های قبلی مقاله به توضیح جزئیات سامانه اعلام نیاز یارانه نقدی پرداخته و نحوه مشاهده اطلاعات یارانه پرداختی و سرپرست خانوار و نیز مراحل مشاهده اطلاعات حساب بانکی در این سامانه توضیح داده شد. توجه به این نکته ضروی است که این سایت با سامانه اعتراض به قطع یارانه، سایت استعلام یارانه و سایت هدفمندی یارانه ها متفاوت است. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح پیگیری یارانه قطع شده با کد ملی در سایت رفاهی یارانه refahi.ir بپردازیم. در پاسخ به این پرسش که آیا امکان پیگیری یارانه قطع شده با کد ملی در سایت رفاهی یارانه وجود دارد یا خیر، می بایست پاسخ داد که متقاضیان در این سامانه تنها می توانند اقدام به مشاهده اطلاعات یارانه پرداختی و نیز اطلاعات حساب بانکی نماید و امکانی تحت عنوان پیگیری یارانه قطع شده با کد ملی در این سامانه پیش بینی نگردیده است. هم چنین این این سامانه، امکان ثبت نام وام با کارت یارانه را مقرر نکرده است.
با این حال؛ متقاضیان می توانند مطابق با راهنمای تصویری قید شده در قسمت های قبلی مقاله، اقدام به مشاهده اطلاعات یارانه پرداختی به حساب سرپرست خانوار نموده و از میزان و مبالغ آن مطلع گردند. به منظور اطلاع از دریافت یارانه دستمزد مطالعه مقاله زیر توصیه می شود. سایر امکانات سامانه رفاهی یارانه refahi.ir یکی از سوالات متدالی که در خصوص سامانه رفاهی یارانه به آدرس اینترنتی refahi.ir مطرح می شود؛ این است که به جز امکان مشاهده اطلاعات یارانه پرداختی و نیز اطلاعات حساب بانکی، چه امکاناتی در سامانه اعلام نیاز یارانه نقدی پیش بینی گردیده است؟ در خصوص پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که در حال حاضر؛ در سامانه رفاهی یارانه تنها دو خدمت مشاهده اطلاعات حساب بانکی و نیز اطلاعات یارانه پرداختی و استعلام یارانه پرداختی قابل مشاهده بوده و امکان دیگری در این سایت نظیر ثبت نام وام یارانه بگیران، اعتراض یارانه با کد ملی و اطلاعات سرپرست خانوار یارانه پیش بینی نگردیده است.
با این حال؛ ممکن است که دولت به منظور رفاه حال یارانه بگیران و تسهیل در امور یارانه ای آنان؛ در آینده امکانات دیگری را نیز در این سایت پیش بینی نماید. به محض افزوده شدن امکانات جدید به این سایت، متن مقاله به روز رسانی گردیده و توضیحات لازم ارائه می گردد. سوالات متداول ۱- نحوه ورد به سامانه رفاهی یارانه refahi.ir به چه صورت می باشد؟ برای ورود به سامانه رفاهی یارانه کافی است با استفاده از اینترنت از طریق مرورگر های اینترنتی اقدام نمود که توضیحات بیشتر در متن مقاله آورده شده است. ۲- سامانه رفاهی یارانه چه خدماتی را ارائه داده است؟
یکی از خدماتی که سامانه اعلام نیاز یارانه نقدی ارائه داده است مشاهده اطلاعات حساب بانکی برای یارانه نقدی است که توضیحات بیشتر در متن مقاله آورده شده است. ۳- در سامانه رفاهی یارانه می توان جزئیات یارانه واریزی را مشاهده نمود؟ بله، در این سامانه می توان جزئیات یارانه واریزی را مشاهده نمود که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.
نظر شما