گفتگوی اختصاصی صفحه اقتصاد با کامران ندری تحلیلگر اقتصادی

نرخ تورم سال آینده چقدر می شود؟ | تورم بسیار بالایی را در سال ۱۴۰۴ تجربه می کنیم؟

کامران ندری تحلیلگر اقتصادی براین باور است: باید ارتباط بودجه کامل با نظام بانکی اصلاح شود. منظور بانک مرکزی نیست بلکه بانک هاست. شاید الان تکالیفی که در بودجه مشخص و تعیین شده مستقیم برای بانک مرکزی نیست و برای بانک‌ها تعیین شده اما تبعاتش به بانک مرکزی می کشد.

نرخ تورم سال آینده چقدر می شود؟ | تورم بسیار بالایی را در سال ۱۴۰۴ تجربه می کنیم؟
صفحه اقتصاد -

زهرا ترابی - کامران ندری تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، با اشاره به پیش بینی سازمان برنامه و بودجه برای تورم ۳۰ درصدی سال آینده پاسخ داد: بانک مرکزی صرفاً نباید پیش بینی ارائه کند، باید متدولوژی و دلایلی که فکر می کند نرخ تورم در سال آینده ۳۰ درصد خواهد بود را باید ارائه کند، این نشان می دهد بانک مرکزی هنوز به شفافیت لازم نرسیده و سیاست ارتباطی اش هنوز کامل نیست و جا دارد تقویت شود.

او ادامه داد: صرفاً ارائه دادن پیش بینی بدون هیچ توضیح و بدون بیان متدولوژی و روش کفایت نمی کند. اگر از هر شخصی سوال کنید می توانیم عددی را به عنوان نرخ تورم سال آینده معرفی کنیم، منتها تصورم این است اگر شوک‌های خاصی اتفاق نیفتد برآورد ۳۰ درصد نزدیک به واقعیت است و برآورد عجیب و غریبی نیست و ممکن است به هدف ۳۰ درصدی سال آینده دست پیدا کنیم. البته ۳۰ درصد هم نرخ بالایی است و جزو اقتصادهایی هستیم که تورم بسیار بالایی را در سال آینده تجربه خواهیم کرد.

گفتگوی اختصاصی صفحه اقتصاد با کامران ندری تحلیلگر اقتصادی

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه راهکاری که دولت باید در این زمینه پیاده کند پاسخ داد: باید ارتباط بودجه کامل با نظام بانکی اصلاح شود. منظور بانک مرکزی نیست بلکه بانک هاست. شاید الان تکالیفی که در بودجه مشخص و تعیین شده مستقیم برای بانک مرکزی نیست و برای بانک‌ها تعیین شده اما تبعاتش به بانک مرکزی می کشد. بنابراین، باید سعی کند ارتباط بودجه با نظام بانکی را به طور کامل قطع کند. اقدام ساختاری دیگر بانک مرکزی این است که وضعیت بانک های تقریبا ورشکسته و بانک هایی که نسبت کفایت سرمایه شان بسیار پایین است را روشن کند تا سلطه بانکی روی بانک مرکزی کاهش پیدا کند.

او در ادامه گفت: این دو اقدام ساختاری است که البته کار ساده‌ای هم نیست ولی باید بانک مرکزی از جایی شروع کند. در رابطه با اقدامات سیاستی که در سال جاری داشتند و نرخ رشد نقدینگی را حدود ۲۵ درصد نگه داشتند و اجازه ندادند افزایش پیدا کند. گرچه سیاست خیلی خوبی نیست ولی در اقتصاد ما انتظار بالایی نمی توان از بانک مرکزی داشت و برای کنترل تورم باید تلاش کنند. نرخ رشد نقدینگی از این محدوده بالاتر نرود و حداکثر نرخ رشد نقدینگی باید حدود همین ۲۵درصد باقی بماند، در صورتی که نتوانند رشد نقدینگی را کنترل کنند ممکن است به هدف تورمی که تعیین کردند، نرسند.

ندری در پاسخ به این سوال، افزایش قیمت ارز چقدر برروی تورم تاثیر خواهد گذاشت گفت: مسئله بسیار مهمی است اما نمی دانم تا چه اندازه بتوانند کنترل کنند. به دلیل اینکه بخش عمده ای از جهش های ارزی به رابطه ما با آمریکا برمی گردد. اگر اقدامات تحریمی که آمریکا در نظر دارد تشدید شود و نرخ ارز افزایش پیدا کند این از کانال انتظارات تورمی روی نرخ تورم تاثیر می گذارد ولی به نظر می آید بانک مرکزی ما در حال حاضر برای مدیریت انتظارات و تبعات ناشی از جهش های ارزی راهکار مشخصی ندارد به خاطر اینکه تنها راه مدیریت انتظارات تورمی افزایش درجه اعتبار بانک بین مردم است که آن هم کار سختی است و نمی شود در کوتاه مدت اعتبار بانک مرکزی را نزد مردم افزایش داد، الان بانک مرکزی لنگری برای مهار و کنترل کردن تورم در اختیار ندارد. بنابراین، اگر نرخ ارز جهش و افزایش پیدا کند به احتمال زیاد دست یافتن به تورم 30 درصد سخت و دشوار می شود.

پیشنهاد سردبیر

آیا این خبر مفید بود؟

نتیجه بر اساس رای موافق و رای مخالف

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :

نظر شما

اخبار ویژه

آخرین اخبار